Chapem - 2.sv.vojna, pridely, malo vsetkeho, kazdy sa stara hlavne o seba, vies natrafit na blbych ludi, etc... - ale napriek tomu mi neslo do hlavy, ako od nich davali vsetci ruky prec.
Tak som po filme siel googlit a nasiel som vyjadrenia od rezisera/autora, ze pointa alebo tema toho filmu nebola krutost vojny/nasledky/dopady... ale to, ze mladi ludia by sa mali trocha vzchopit, prestat byt detinski a mat uctu k starsim (co bolo v podstate tou narazkou toho, ze on sa "zdul a odosiel" a nasledne neospravedlnil tej tete, vdaka comu mu nikto vratane doktora nepomahal)
Toto ked som precital. Na jednej strane asi 30%tnej - chapem, ze pocas tej druhej svetovej, aj pocas uvedenia toho filmu okolo 90tych rokov a aj dnes je Japonsko stale zalozene na tych tradiciach slusnosti, spolocenskych tried, vysad atd. OK logicky tomu rozumiem. Ina kultura.
ALE na 70% v mojej mysli, som taky nasraty, ze vidis dve deti, ktorym zjavne zomreli obaja rodicia, vies, ze nemaju co jest, kde byvat. No napriek tomu neurobis nic, pretoze tvoja pycha a jesitnost a nejaka spolocensky dana viera v to, ze co robis, je spravne a da im to priucku vyvrcholi v ich smrt... No normalne jedy vo mne vcera

Uz dlho som takto nad niecim nelamentoval a snazim sa pochopit, ci naozaj toto, je ta spravna ukazka detom, vstepovat do nich akusi vychovnu mantru. Ak teda pochopia...
Pro mě je to stále top film 2024 a pochybuju, že má něco šanci ho sesadit.