Je to jedna z nejlepších her, jakou jsem kdy hrál. Něco, co mi globálně opravdu chybělo. Ve hře je mnoho a mnoho "otravných" prvků, které ale silně pomáhají s ponořením se do zážitku. Nejsem fanoušek RPGček, ale tohle mě strašně bavilo. Leveling up je tady strašně hmatatelně cítit, každý perk je něčím zajímavý a globálně silně utváří směr hraní. Osobně jsem hrál za assassina s lukem (což mi umožnilo ignorovat soubojový systém asi tak 99% herního času, takže super*) a postupné hledání černějších a tišších kusů oblečení, levelování vitality=staminy na luk, levelování nenápadnosti apod. jsou tak mě fakt nehoráně bavilo. Stejně tak mě strašně bavilo likvidovat nepřátelské tábory pomocí jedu, pomocí tichého pobití všech spících, či pomocí úprků mimo dosah (rychlost, stamina) a pak ostřelování nabíhajících vojáků. Bylo cool naučit se skilly spojené s medicínou a pak si nimi odemykat dialogové možnosti. Bylo cool mluvit s každým, všude a pořád a pak se vykecávat z prošacovaní kapes strážnými, bylo fajn projít do kumánského tábora nepozorován (byť mě časem stejně "poznali" což jsem nepochopil). ...
Nejvíce mě asi nadchla ta "reálnost" všeho, včetně (důsledků) soubojového systému. Člověk si prostě nedovolí jen tak nakráčet mezi čtyři lapky a pobít je, protože ač je jakýkoli borec (což já nejsem) tak jej obklíčí. Jen obyčejné plížení se nočním městem a domy obyvatel (jen proto, abych lockpickoval zámky a nic nebral btw) Je v téhle hře tak pohlcující, že na to mám vzpomínky...
S tím souvisí i v podstatě neexistující "gamifikace" všeho. Jinde by hráč zabíjel statisíce nepřátel, aby se náhodou nenudil, byť je jen archeolog (zdravím uncharted), nebo zbíral 100 čehosi po celém světě (zdravím Ubisoftí hry) apod. Tady nic takového není. V podstatě nikdy jsem v té hře nědělal něco, co by nějak globálně nezapadalo do mých cílů, za což strašně moc děkuju.
Bonusem pak je, že číst si "lore světa" vlastně znamená vzdělávat se v dějinách, takže mě to strašně bavilo.
Co se grafiky týče, tak globální osvětlení je něco, co hrám prostě strašně chybí (výkon, víme) ale tahle hra ukazuje, proč je to potřeba. Obecně vypadá skvěle, ale nad rámec řekněme běžně dobře vypadajících her má:
- globální osvětlení, takže v domech je šero, vnitřky kostelů vypadají jako vnitřky kostelů, stín hráče je stejný jako stín světla skrz dveře apod. Což ohromně uceluje pocit z celé grafiky.
- reálné hodnoty intenzit zdrojů světel, což v kombinaci s předchozím bodem způsobuje, že žádná svíčka nepůsobí out-of-place, že veškeré do běla slité světla v okýnkách temných světniček působí mnohem reálněji, než kdekoli jinde a hlavně, že v šeru je v lese tma, i když je ještě světlá obloha.
- V neposlední řadě jsem v jiné hře neviděl tak dokonalé pojetí noci - hrál jsem to na OLED TV a ten pocit, kdy je člověk v temném lese a jen velmi okrajově vnímá, že tam asi nějaký strom je, ale vlastně jej nevidí je naprosto přesný. Dokonce jsem si to ověřoval ze screenshotů a oni tmu prostě dělají tak, že tam na ty předměty dopadá strašně málo světla - může to někomu připadat jako blbost, ale ve hrách je většinou tma nějak divně šedá... tady je to opravdu tma - dokonce, když si člověk na screenshotu extrémně posune jas, tak vidí v podstatě normální stromy, trávu atd. Opět: jiné hry toto ani z daleka nemají a nechápu, že si do téhle hry někdo narve reshade a podobné kraviny.
- Česká krajina tam místy působí jako naprosto reálný výjev. Obecně třeba jen všudypřítomný stín pod stromy je jedna z těch věcí, které ještě jiné hry "neobjevily".
*) Soubojový systém je má jediná velká výtka, protože: luk bez mířítka není realistický. Když já v reálu vezmu luk a šíp, tak vím v celku přesně, kam střela poletí, protože 3D, cit v rukách apod. Vícero her mělo tyto "uděláme věci reálně" momenty, při kterých zapomínají na to, že simulují "pocity" lukostřelce a né "mechaniky" lukostřelby. V reálu lukostřelec nepřemýšlí nad tím, kam míří, ale jak je to daleko, jestli by neměl mířit více, či proti větru, jak dlouho udrží luk napnutý apod.
Vrcholem tohoto nepochopení je pak celý soubojový systém, který nefunguje
- Je tam úžasný duelový systém, kde ale existuje nezastavitelný protiúder, takže je vlastně nevýhodné dělat cokoli jiného než:
- dá se spamovat "přetlačování" následované ranou někam
- souboj 2v1 (byť špatný nápad už v reálu) tady nefunguje hlavně kvůli nepoužitelnosti ovládání a extrémně silnému "duelling" zámku, protože bez duelling zámku se celý combat vlastně vypne - ehm.
- Se snaží o simulaci úderů z různých stran, faking apod. (super), ale dělá to dost krkolomným ovládáním, kdy se snadno stane že místo změny směru člověk vystoupí z duel locku (ne až tak super) a hlavně, kdy řešení formou slabého-silného úderu s volbou směru např. další klávesou by naprosto stačilo. a bylo uchopitelnější.
PS: Těší mě, že tím Vávra mj. podložil jeho názor na Skyrim, který jsem tehdy jako jeden z mála skoro bez výhrad podepisoval: link