Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuzní fórum FILMY

příspěvky 2281 - 2300 Napsat příspěvek
reaguje na: KARLOS
Nebyl tam detail na nějakej nápis na člunu, dokud byl nerozloženej? Zrovna jsem kradl popkorn, takže jsem to propásl, ale přišlo mi, že se tam kamera na něco dost zaměřila. Jinak scéna s raftem a celá námořní sekvence byly moc fajn. Dinosaury za kopečkem jsem teda taky pochopil správně, dokonce mi ten záběr přišel i docela promyšlenej.
947671
Nebyl tam detail na nějakej nápis na člunu, dokud byl nerozloženej? Zrovna jsem kradl popkorn, takže jsem to propásl, ale přišlo mi, že se tam kamera na něco dost zaměřila. Jinak scéna s raftem a celá námořní sekvence byly moc fajn. Dinosaury za kopečkem jsem teda taky pochopil správně, dokonce mi ten záběr přišel i docela promyšlenej.
947665
2 0
reagují: Vetrelec_v_tepl, KARLOS
reagovat
reaguje na: Vetrelec_v_tepl
Kdyby do toho dal srdíčko, tak určitě :D...
Ale z podstaty věci ta guma funguje správně:
Když vezmeš nafukovací balónek a budeš ho chtít propíchnout, tak se nejdřív bude protlacet dovnitř a pak bouchne. Ale když se na něj pak podíváš, zjistíš, že to není balónek s dírou, ale roztrhaná hmota, protože ten malý otvor způsobil únik tlaku, co roztrhaná balónek.
Když vezmeš ale balónek nenafouknuty můžeš do něj pichat tak dlouho jak chceš a bude se natahovat, ale nepraskne.
Samozřejmě nakonec k poškození dojde, ale guma má obrovské absorpční vlastnosti. Ne nadarmo jsou ty čluny z gumy, a čím silnější guma, tím ty vlastnosti jsou lepší.
Ten záběr byl v pořádku, naopak dost ukázal, jak moc silný Rex je, neb ty dna člunů jsou extrémně odolná (opět, poškodit je můžeš jen prořezáním a i tak trhlina se stahuje k sobě...)
947665
Kdyby do toho dal srdíčko, tak určitě *:D*... Ale z podstaty věci ta guma funguje správně: Když vezmeš nafukovací balónek a budeš ho chtít propíchnout, tak se nejdřív bude protlacet dovnitř a pak bouchne. Ale když se na něj pak podíváš, zjistíš, že to není balónek s dírou, ale roztrhaná hmota, protože ten malý otvor způsobil únik tlaku, co roztrhaná balónek. Když vezmeš ale balónek nenafouknuty můžeš do něj pichat tak dlouho jak chceš a bude se natahovat, ale nepraskne. Samozřejmě nakonec k poškození dojde, ale guma má obrovské absorpční vlastnosti. Ne nadarmo jsou ty čluny z gumy, a čím silnější guma, tím ty vlastnosti jsou lepší. Ten záběr byl v pořádku, naopak dost ukázal, jak moc silný Rex je, neb ty dna člunů jsou extrémně odolná (opět, poškodit je můžeš jen prořezáním a i tak trhlina se stahuje k sobě...)
947659
2 0
reagují: yeniczek
reagovat
Jo, Vetřelec to bude. Jinak bych řekl, že minimálně zabijáčkové scény to má docela cool a v rámci série poměrně neotřelé s neokoukaným stylem. Plus Edwards i v rámci jednotlivých scén poměrně docela dobře pracuje s atmosférou a napětím. Každopádně kdo po tak deseti minutách neodhadne, kdo je hlavní dino antagonista a koho ve filmu zabije a které postavy oddělají další dinosauři, tak ať vráti průkaz filmového fandy...

Raptory jinak už ne. T-Rex tak byl taky jen z povinnosti, že je to nejoblíbenější a nejznámější dino. Už nechme prostor jiným, SKUTEČNÝM dinosaurům.
947661
Jo, Vetřelec to bude. Jinak bych řekl, že minimálně zabijáčkové scény to má docela cool a v rámci série poměrně neotřelé s neokoukaným stylem. Plus Edwards i v rámci jednotlivých scén poměrně docela dobře pracuje s atmosférou a napětím. Každopádně kdo po tak deseti minutách neodhadne, kdo je hlavní dino antagonista a koho ve filmu zabije a které postavy oddělají další dinosauři, tak ať vráti průkaz filmového fandy... Raptory jinak už ne. T-Rex tak byl taky jen z povinnosti, že je to nejoblíbenější a nejznámější dino. Už nechme prostor jiným, SKUTEČNÝM dinosaurům.
947650
2 0
reagovat
reaguje na: KARLOS
Díky Karlos!

1. Hele, já se na to zaměřil. Jasný, ty první dva se zvedají odněkud za kopečkem, ale ten zbytek mi tam vůbec neštymoval. Ale možná že to bylo tím, jak je to natočený.

2. Já jsem úplný technický antitalent, takže moc díky za feedback. Možná jsem to blbě napsal, nemyslel jsem prokousnutí, když ho měl v tlamě, ale když zuby protlačoval to dno. I tak by to těma zubama neprobodl? Rád se přiučím :+

3. Designy:
T-rex - 8/10 - colour scheme, všecko v cajku. Jen bych ocenil zakrytý zuby "rtama" (i když chápu, že to by byl velký zásah do designu a navíc jsou to přece jen experimenty) plus akorát měnil velikost (mi přišlo).

Mosasaurus - 8/10 - velikost je pořád přehnaná, ale je to ten z Jurského světa, tak neřeším. Trochu změnil barvu a zvelerybovatěl, jinak podle mě jeden z nejlepších nových designů.

Spinosauři - 8/10 - souhlas s tebou

Quetzi - No, spíše Hatzegopteryx, to pak 8/10 :D

Aquilops - strašný, myslel jsem si, že je to mutant :D 4/10

Titanosauři - Oceňuji plachty i bičovité ocasy, ale zpracování včetně hlav meh. Ocasy moc dlouhé a působily jako by se tam vznášely ve vodě, hlavy ošklivé. Ale jinak hezky majestátní! 6/10

D- Rex - OK, jakože 5/10 z toho vykřesám, když to nebudu považovat za dinosaura.

Mutadon - 3/10 - úplně zbytečný, nechápu, proč tam nenechali raptory nebo nepředstavili nějakého jiného dromaeosaurida.
947659
Díky Karlos! 1. Hele, já se na to zaměřil. Jasný, ty první dva se zvedají odněkud za kopečkem, ale ten zbytek mi tam vůbec neštymoval. Ale možná že to bylo tím, jak je to natočený. 2. Já jsem úplný technický antitalent, takže moc díky za feedback. Možná jsem to blbě napsal, nemyslel jsem prokousnutí, když ho měl v tlamě, ale když zuby protlačoval to dno. I tak by to těma zubama neprobodl? Rád se přiučím *:+* 3. Designy: T-rex - 8/10 - colour scheme, všecko v cajku. Jen bych ocenil zakrytý zuby "rtama" (i když chápu, že to by byl velký zásah do designu a navíc jsou to přece jen experimenty) plus akorát měnil velikost (mi přišlo). Mosasaurus - 8/10 - velikost je pořád přehnaná, ale je to ten z Jurského světa, tak neřeším. Trochu změnil barvu a zvelerybovatěl, jinak podle mě jeden z nejlepších nových designů. Spinosauři - 8/10 - souhlas s tebou Quetzi - No, spíše Hatzegopteryx, to pak 8/10 *:D* Aquilops - strašný, myslel jsem si, že je to mutant *:D* 4/10 Titanosauři - Oceňuji plachty i bičovité ocasy, ale zpracování včetně hlav meh. Ocasy moc dlouhé a působily jako by se tam vznášely ve vodě, hlavy ošklivé. Ale jinak hezky majestátní! 6/10 D- Rex - OK, jakože 5/10 z toho vykřesám, když to nebudu považovat za dinosaura. Mutadon - 3/10 - úplně zbytečný, nechápu, proč tam nenechali raptory nebo nepředstavili nějakého jiného dromaeosaurida.
947656
1 0
reagují: fabec, KARLOS
reagovat
Ti Titanosauři jsou dle mého dost nepochopení, jak funguje perspektiva a prostředí celkově.
To údolí se stáčí, terén je vlnitý a do kopce. Stádo je až v posledním otevřeném záběru do údolí. Takže ti dva jsou perspektivou schovaní za kopečky, z trávy se postupně vynořují ocasy a poté se za kopečkem zvedají samotní sauropodi. Imo ani nepomáhá, že jsou tak velicí, že se smývají měřítka v normálním stavu obrovská. Proto taky trošku nechápu výtky na nevyužité měřítko.
Kdybych o tom nepřemýšlel už u trailerů a po místním hejtu si na to nedával extra pozor, pak bych možná ani nerozporoval. Velikostí a rozsahem velikostí je to pro běžnou zkušenost opravdu velmi nestorumitelné a matoucí. Ale ono to funguje správně - scéna začíná tak, že se drží nízko terénu a postupně se zvedá, až na finálový záběr stáda.
A Rex neprokusující gumový člun? Víž, co se stane s gunou, který dáš pod lis? Správně, zmáčkne se. Ten konec, kdy člun vystřelí z vodopádu takřka nepoškozený, je pravdě blízký blíž, než bys mohl čekat. A to nemluvím jen jako druhý největší zdejší dinonerd, ale i jako technik z povolání. (abys "propíchnul" gumu na záchranném člunu, musel bys ji prožezat podélným řezem. Tlakem gumu, ehm, stlačíš).
Zbytek fajn souhrn. Od značky jsem přestal očekávat něco inteligentního už hodně dávno, takže pokud to funguje tak, jak to funguje, jsem spíš smířlivý. S mutanty naprostý souhlas, zbytek tak nějak v mantinelech toho, co v sérii máme...
Nicméně co říkáš na design samotných potvor? Abych to vykopnul:
Rex téměř bezchybný (v rámci ikonického designu série) 9.5/10*.
Mosasaurus skvělý, ale pořád zbytečně velký 9/10*.
Spinosauři výborní až na hlavu a krk 7.5/10*.
Titanosauři pěkní, ale ty ploutve si mohli nechat od cesty 7/10*.
Quelts ok, plusové body za zmírnění měřítka oproti Dominion, body dole za redesign oproti Dominion. 6/10*.
Aquilops lehký upgrade Microsaura z Dominion. 6/10*
Camea moc počítat nechci, tuším, že všechny byly designy z World trilogie.
D-Rex v některých záběrech alespoň zajímavý, ale jinak špatenka. 2/10* Mutadoni otřesní 1/10*. Zlatý design Indomina...
947656
Ti Titanosauři jsou dle mého dost nepochopení, jak funguje perspektiva a prostředí celkově. To údolí se stáčí, terén je vlnitý a do kopce. Stádo je až v posledním otevřeném záběru do údolí. Takže ti dva jsou perspektivou schovaní za kopečky, z trávy se postupně vynořují ocasy a poté se za kopečkem zvedají samotní sauropodi. Imo ani nepomáhá, že jsou tak velicí, že se smývají měřítka v normálním stavu obrovská. Proto taky trošku nechápu výtky na nevyužité měřítko. Kdybych o tom nepřemýšlel už u trailerů a po místním hejtu si na to nedával extra pozor, pak bych možná ani nerozporoval. Velikostí a rozsahem velikostí je to pro běžnou zkušenost opravdu velmi nestorumitelné a matoucí. Ale ono to funguje správně - scéna začíná tak, že se drží nízko terénu a postupně se zvedá, až na finálový záběr stáda. A Rex neprokusující gumový člun? Víž, co se stane s gunou, který dáš pod lis? Správně, zmáčkne se. Ten konec, kdy člun vystřelí z vodopádu takřka nepoškozený, je pravdě blízký blíž, než bys mohl čekat. A to nemluvím jen jako druhý největší zdejší dinonerd, ale i jako technik z povolání. (abys "propíchnul" gumu na záchranném člunu, musel bys ji prožezat podélným řezem. [url=https://www.youtube.com/watch?v=slxbiaWmizA&ab_channel=HydraulicPressChannel]Tlakem gumu, ehm, stlačíš[/url]). Zbytek fajn souhrn. Od značky jsem přestal očekávat něco inteligentního už hodně dávno, takže pokud to funguje tak, jak to funguje, jsem spíš smířlivý. S mutanty naprostý souhlas, zbytek tak nějak v mantinelech toho, co v sérii máme... Nicméně co říkáš na design samotných potvor? Abych to vykopnul: Rex téměř bezchybný (v rámci ikonického designu série) 9.5/10*. Mosasaurus skvělý, ale pořád zbytečně velký 9/10*. Spinosauři výborní až na hlavu a krk 7.5/10*. Titanosauři pěkní, ale ty ploutve si mohli nechat od cesty 7/10*. Quelts ok, plusové body za zmírnění měřítka oproti Dominion, body dole za redesign oproti Dominion. 6/10*. Aquilops lehký upgrade Microsaura z Dominion. 6/10* Camea moc počítat nechci, tuším, že všechny byly designy z World trilogie. D-Rex v některých záběrech alespoň zajímavý, ale jinak špatenka. 2/10* Mutadoni otřesní 1/10*. Zlatý design Indomina...
947644
1 0
reagují: Vetrelec_v_tepl
reagovat
reaguje na: (=LIFTY=)
Dal jsem 1:55 jak probíraj tu skobu a umřel jsem. Wish I was there :D:D
947652
Dal jsem 1:55 jak probíraj tu skobu a umřel jsem. Wish I was there *:D**:D*
947651
1 0
reagovat
Ty ses měl přidat sem:D
947651
Ty ses měl přidat [url=https://www.youtube.com/live/TEU_17wKRdk?si=i07pBCWCMLtBnJGi]sem[/url]*:D*
947644
3 0
reagují: Vetrelec_v_tepl
reagovat
reaguje na: fabec
Trojka má za mě pořád ikonický dinosaur momenty, z tady toho nevím, jestli něco vzejde. 

D-rex je inspirovaný rancorem a alienama tuším. Já v tom vidím i Cloverfield a Stranger things monster.
947650
Trojka má za mě pořád ikonický dinosaur momenty, z tady toho nevím, jestli něco vzejde.  D-rex je inspirovaný rancorem a alienama tuším. Já v tom vidím i Cloverfield a Stranger things monster.
947646
2 0
reagují: fabec
reagovat
reaguje na: fabec
947648
[url=https://i.ytimg.com/vi/9_isGjxR7ZU/hqdefault.jpg]Super Mario Bros film[/url]
947646
1 0
reagovat
Ta nadorove obrnena hlava D-Rexe mi neco pripominala, ale nevim co. Mozna z her, mozna z filmu. Co by to mohlo bejt? Jinak film prekvapive nejvic pripomina trojku, ale chtelo by to zkratit na jeji delku.
947646
Ta nadorove obrnena hlava D-Rexe mi neco pripominala, ale nevim co. Mozna z her, mozna z filmu. Co by to mohlo bejt? Jinak film prekvapive nejvic pripomina trojku, ale chtelo by to zkratit na jeji delku.
947644
0 0
reagovat

Welcome to Jurassic Chaos

Omluvuji se za dlouhý text i za nalákání na analýzu, berte to jako postřehy největšího fanouška jurské série a dinosaurů (MI-LU-JU je), recenzí bylo napsáno dost a budu se snažit vyhýbat tomu, co již bylo řečeno a spíše na to reagovat a dát svůj pohled.

Prolog
Jako znamení, těsně před začátkem promítání v letním kině, se po týdnu sucha a veder spustil velký déšť. Kino řeklo: „Hrajem za každýho počasí“. Vyfasoval jsem
pláštěnku, sedl na sedačku a hned jsem měl úsměv od ucha k uchu, 4D kino v ceně se cinematic zážitkem jsem si připadal jako v legendární noční scéně s deštěm, kdy se poprvé před víc než 30 lety objevil T-rex.

Kapitola I – Zánik
Slovo „world“ v názvu filmu dostane hned na začátku trochu košem, neboť se dozvíme, že dinosaurům se vlastně na Zemi vůbec nedaří tak, jak se nám předchozí filmy snažily namluvit. Dominion vůbec nezvládl premisu dinosaurů volně mezi námi a tady ji tedy definitivně opouštíme, aby se divákům zavřela pusa, než začnou brblat: „Proč jedeme na nějakej další random ostrov“, když přece dinosauři jsou teď všude. Oživlé fosílie se navíc těší velké nelibosti, kterou nám film připomíná mantrou nastavenou v prvním Jurské světě – dinosauři dneska už nikoho nezajímají. Kromě tohohle explicitního sdělení narrator textem, nám to ještě zvýrazní povzdechem Jonathana Baileyho nad návštěvností muzea a dost na sílu natlačenou nenávistí (když skomírající Brontosaurus s cool graffiti tetováním blokuje dopravu nebo holčička, která později najde lásku k dinosaurům a jednoho si úplně vklidu odveze z ostrova. Z ostrava kde se dělaly nebezpečné genetické mutace). Oh boy.
Zatímco ale v JW to celkem fungovalo, třeba z pozice out of touch exekutivců Jurského světa, kteří se zhrozili čtvrtletního poklesu návštěvnosti, tak si upekli
Indomina jako super atrakci v rámci komerčního parku. V kontextu globálním
to přestává dávat smysl. Dinosauři se vždycky těšili obrovské popularitě. V realitě pořád a opakovaně chodíme do zoo a rádi koukáme i na obyčejné slony a klokany.
Tento fakt je navíc popírán přímo ve filmu – v každé televizi, na každém
billboardu, na každém kusu nábytku vidíme dinosaury.

Kapitola II – Singleplayernebo Multiplayer?
Ale pořád jsme v poměrně nenáročných blockbusterových vodách, takže i když křupnutí výše lehce nahlodává fikční svět Jurského světa, papírově tenká zápletka, která donutí pár postav vrátit se pod zubiska vyhynulých potvor, mi vůbec nevadí. Dračákovské „Musíme zkrotit monstra ze všech tří elementů (voda, vzduch, země) je zde celkem OK vysvětlena velikostí srdečních komor tří cílových zvířat a vysmívané náhodné umístění všech tří koster v muzeu, je taky v pohodě. Scarlet i Maharshala podle všeho o dinosaurech nic nevědí a kostry mohly patřit jiným, příbuzným tvorům a sloužit jen jako ilustrace. Na druhou stranu, přítomnost Baileyho na výpravě byla vyžádána i proto, že on jediný je schopen je rozpoznat. I mean, kolik dvacetimetrových varanů s ploutvemi, ptakoještěrů velkých jak letadlo tam asi bude?
Představovačka postav je snesitelná, S Maharshalou a jeho crew dokonce i povedená, ale jak tušíte z používání jmen herců místo postav, nějak jsem neměl potřebu si je zapamatovat. Backstories tu mají snad jen Scarlet s Alim, ale jsou úplně k ničemu.
Nesouhlasím, že by Scarlet byla špatná a znuděná, její postava je chvílemi i
sympatická, jen to prostě není typická klaďaska, ale cynická, ekonomicky
smýšlející žena. Ali je fajn, Friend uvěřitelný slizounek, tatík aka Lincoln
lawyer v poho, zbytek nestojí za (k)řeč. Většina jen permanentně vříská nebo umře. Nejvíc jsem ale nepochopil postavu Baileyho. Na papíře instant love: v reálu queer sympatický herec hrající dinosauřího nerda. Ve filmu je v jeden moment  nesmělý geek z muzea, o chvíli později rambo a následně fuckboy flirtující se Scarlet. Oh boy.

Kapitola III – We need a bigger boat
Nesouhlasím ani s výroky, že by Edwards nedodal zajímavé momenty a shoty. Nebo že by vždycky bylo CGI všude hnusný. Celá námořní scéna je velmi efektivně vystavěna. Tenze směřující ke kolizi ukázanou již v traileru, je postupně budována špičkováním postav, adrenalinovým představením hispánské rodinky a moc hezkými efekty. Vyskakující mosasaurus a následný eye to eye moneyshot, kroužící spinosauři. Nádhera bez ironie a dinogeek srdíčko plesá. Kromě nadšeného úsměvu jsem měl v hlavě
i úšklebek, že na Moviezone zas nesmysleně hejtili. Jakmile se však loď začne
blížit ke ztroskotání, začne se rozpadat celý fikční svět. 

Kapitola IV -Ostrov
A náznaky už byly i na lodi. Super vytrénovanej macho zodpovědný za security začne bezmyšlenkovitě střílet na jednoho Spinosaura a kdoví proč ignoruje okolí kolem sebe. Hádejte, jak dopadne. Ale tak ani v legendárním Jurské parku a obecně v blockbusterech se nechovají všechny postavy úplně logicky. Nicméně příjezd na ostrov toto posune na úplně jinej level. Jakože level, který je v áčkovém blockbusteru úplně mimo tabulky.
Edwards si váš však stále drží, neboť servíruje fakt efektní momenty – Introduction D-rexe, Spící T-rex náhle zmizí po nafouknutí raftu (T-rex scéna je celkově relativně fajn, ale krátká), neslyšně prolétávající Quetzi, stalkující raptoři v noci s twistem, D-rex lovecraftovsky nořící se z mlhy v červených světlech s helikoptérou...
to všechno stále dokáže vyvolat minimálně uznalé pokývnutí. Problém je, že
všechny tyto momenty jsou zaprodány naprosto idiotským set upem, který nemá obdoby. Když si výše mnou oblíbené momenty projdeme znovu – ve vysoce zabezpečeném, moderním a sterilním výzkumáku borec odhodí obal tyčinky a ta projde veškerým hitech zabezpečením a způsobí únik D-rexe. Raft se nafoukne před T-rexem, přestože je to jasně nejhorší možnost, která se v dané situaci nabízí. Jedna z postav zabíjí na celé kolo do skály skobu, kterou NIKDO nepotřeboval. Noční scéna s čůráním je nasnímána efektivně, ale je to debilní a naprosto neuvěřitelné. D-rex v noční mlze a červenými světly neslyšně CHYTÍ do tlamy LETÍCÍ HELIKOPTÉRU a následně několikrát změní velikost. Kolega v komentářích bránil Titanosaury v trávě. Je pravda, že jeden, dva byli za kopečkem, ale jak se za ten kopeček schovalo padesátihlavé stádo, fakt netuším.
Nejhorší je, že je to tak strašně vyčerpávající, že to totálně podkope tu dětskou nostalgickou scénu, kdy se máme všichni dojmout s postavami u hřmící jurské hudby a pohledy na majestátní sauropody. Sorry guys, já jsem ještě nevydýchal pořádně ty WTF momenty předtím a vůbec nic vám teď nevěřím. 

Kapitola V – Morfujeme...tedy mutujeme
Pomineme fakt, že zde máme nový tajný ostrov, kde se šlechtili dinosauři. Po vzoru Isla Sorny (tak přece je jasný, že se dinosauři neklonovali v tý malý laborce v Parku na Isla Nublar, že jo) se tady zase šlechtili mutanti pro Jurský svět, ačkoliv to nedává geograficky smysl. Existence zmutovaných tvorů včetně hlavních villains mutadonů a D-rexe  (naprosto otřesné designy btw) tu ale postrádají jakýkoli smysl pro cokoliv – postavy, příběh, backstories. Prostě se na konci objeví a vy se smíříte s tím, že teď se Idiotské, neustále vřeštící charaktery nahání s idiotskými mutanty, semtam vyseknou nějakou poctu originálu a to je vše. 
Všechny potvory jsou tu degradované na atrakce – objeví se, pohrají si s hrdiny a zmizí, aniž by krom pár sežrání měli nějaký dopad na příběh nebo hrdiny. Přitom kouzlo těchto vyhynulých antihrdinů tkvělo v tom, že každý dino měl nějaký setup nebo příběhový oblouk. Proto jsme si je zamilovali (např. velociraptoři v originále dostali hned v úvodu a později background, že nás čeká opravdu peklo). Dravec s nejsilnějším stiskem čelistí v historii planety tady neprokousne pitomej člun, raptoři dostanou cameo, kde jse sežerou „víc cool“ raptoři, bičující ocasy titanosaurů nedosahují majestátnosti scén brachiosaurů. A vy za sebou slyšíte otravný teenagery, kteří se smějou, vyměňujou si cool hlášky a baví se. A vy se smiřujete s tím, že Juráč už prostě není točenej pro vás.
Celý ten fikční svět tady totálně zkolaboval. OK, Edwards v rámci možností a produkčních rumours udělal solidní práci, nicméně tohle už není fantazie, které odpustíte sem tam nějaké zaškobrtnutí. To je totální fake, papundeklová kulisa, které už nemůže fandit ani nejzatvrzelejší dinoguy. 

Epilog:
Celé to vyznívá, že poté, co dokončili námořní třetinu, Edwardsovi zazvonil telefon, kde mu  nějakej kravaťák řekl: „Co blbneš ty vole, tys ještě nezačal natáčet ostrov? Vždyť máme za půl roku premiéru!“ Izolovaný hon na Mosasaura mohl bejt skvělý short intermezzo mezi celovečerními filmy a bylo by to i za 8/10. Takhle si tuto scénu párkrát za rok pustím na youtube a o zbytku už nechci nikdy slyšet. Filmoví dinosauří si nezaslouží vyhynout. Ale pořádně dlouhý odpočinek.

PS: Asi jsem ještě něco zapomněl, tak pak kdyžtak doplním dolů. Budu rád za jakékoliv reakce 8)
947644
[b]Omluvuji se za dlouhý text i za nalákání na analýzu, berte to jako postřehy největšího fanouška jurské série a dinosaurů (MI-LU-JU je), recenzí bylo napsáno dost a budu se snažit vyhýbat tomu, co již bylo řečeno a spíše na to reagovat a dát svůj pohled.[/b] [b]Prolog[/b] [i]Jako znamení, těsně před začátkem promítání v letním kině, se po týdnu sucha a veder spustil velký déšť. Kino řeklo: „Hrajem za každýho počasí“. Vyfasoval jsem pláštěnku, sedl na sedačku a hned jsem měl úsměv od ucha k uchu, 4D kino v ceně se cinematic zážitkem jsem si připadal jako v legendární noční scéně s deštěm, kdy se poprvé před víc než 30 lety objevil T-rex.[/i] [b]Kapitola I – Zánik [/b] Slovo „world“ v názvu filmu dostane hned na začátku trochu košem, neboť se dozvíme, že dinosaurům se vlastně na Zemi vůbec nedaří tak, jak se nám předchozí filmy snažily namluvit. Dominion vůbec nezvládl premisu dinosaurů volně mezi námi a tady ji tedy definitivně opouštíme, aby se divákům zavřela pusa, než začnou brblat: „Proč jedeme na nějakej další random ostrov“, když přece dinosauři jsou teď všude. Oživlé fosílie se navíc těší velké nelibosti, kterou nám film připomíná mantrou nastavenou v prvním Jurské světě – dinosauři dneska už nikoho nezajímají. Kromě tohohle explicitního sdělení narrator textem, nám to ještě zvýrazní povzdechem Jonathana Baileyho nad návštěvností muzea a dost na sílu natlačenou nenávistí [spoiler](když skomírající Brontosaurus s cool graffiti tetováním blokuje dopravu nebo holčička, která později najde lásku k dinosaurům a jednoho si úplně vklidu odveze z ostrova. Z ostrava kde se dělaly nebezpečné genetické mutace).[/spoiler] Oh boy. Zatímco ale v JW to celkem fungovalo, třeba z pozice out of touch exekutivců Jurského světa, kteří se zhrozili čtvrtletního poklesu návštěvnosti, tak si upekli Indomina jako super atrakci v rámci komerčního parku. V kontextu globálním to přestává dávat smysl. Dinosauři se vždycky těšili obrovské popularitě. V realitě pořád a opakovaně chodíme do zoo a rádi koukáme i na obyčejné slony a klokany. Tento fakt je navíc popírán přímo ve filmu – v každé televizi, na každém billboardu, na každém kusu nábytku vidíme dinosaury. [b]Kapitola II – Singleplayernebo Multiplayer?[/b] Ale pořád jsme v poměrně nenáročných blockbusterových vodách, takže i když křupnutí výše lehce nahlodává fikční svět Jurského světa, papírově tenká zápletka, která donutí pár postav vrátit se pod zubiska vyhynulých potvor, mi vůbec nevadí. Dračákovské „Musíme zkrotit monstra ze všech tří elementů (voda, vzduch, země) je zde celkem OK vysvětlena velikostí srdečních komor tří cílových zvířat a vysmívané náhodné umístění všech tří koster v muzeu, je taky v pohodě. Scarlet i Maharshala podle všeho o dinosaurech nic nevědí a kostry mohly patřit jiným, příbuzným tvorům a sloužit jen jako ilustrace. Na druhou stranu, přítomnost Baileyho na výpravě byla vyžádána i proto, že on jediný je schopen je rozpoznat. I mean, kolik dvacetimetrových varanů s ploutvemi, ptakoještěrů velkých jak letadlo tam asi bude? Představovačka postav je snesitelná, S Maharshalou a jeho crew dokonce i povedená, ale jak tušíte z používání jmen herců místo postav, nějak jsem neměl potřebu si je zapamatovat. Backstories tu mají snad jen Scarlet s Alim, ale jsou úplně k ničemu. Nesouhlasím, že by Scarlet byla špatná a znuděná, její postava je chvílemi i sympatická, jen to prostě není typická klaďaska, ale cynická, ekonomicky smýšlející žena. Ali je fajn, Friend uvěřitelný slizounek, tatík aka Lincoln lawyer v poho, zbytek nestojí za (k)řeč. Většina jen permanentně vříská nebo umře. Nejvíc jsem ale nepochopil postavu Baileyho. Na papíře instant love: v reálu queer sympatický herec hrající dinosauřího nerda. Ve filmu je v jeden moment  nesmělý geek z muzea, o chvíli později rambo a následně fuckboy flirtující se Scarlet. Oh boy. [b]Kapitola III – We need a bigger boat[/b] Nesouhlasím ani s výroky, že by Edwards nedodal zajímavé momenty a shoty. Nebo že by vždycky bylo CGI všude hnusný. Celá námořní scéna je velmi efektivně vystavěna. Tenze směřující ke kolizi ukázanou již v traileru, je postupně budována špičkováním postav, adrenalinovým představením hispánské rodinky a moc hezkými efekty. Vyskakující mosasaurus a následný eye to eye moneyshot, kroužící spinosauři. Nádhera bez ironie a dinogeek srdíčko plesá. Kromě nadšeného úsměvu jsem měl v hlavě i úšklebek, že na Moviezone zas nesmysleně hejtili. Jakmile se však loď začne blížit ke ztroskotání, začne se rozpadat celý fikční svět.  [b]Kapitola IV -Ostrov[/b] A náznaky už byly i na lodi. Super vytrénovanej macho zodpovědný za security začne bezmyšlenkovitě střílet na jednoho Spinosaura a kdoví proč ignoruje okolí kolem sebe. Hádejte, jak dopadne. Ale tak ani v legendárním Jurské parku a obecně v blockbusterech se nechovají všechny postavy úplně logicky. Nicméně příjezd na ostrov toto posune na úplně jinej level. Jakože level, který je v áčkovém blockbusteru úplně mimo tabulky. Edwards si váš však stále drží, neboť servíruje fakt efektní momenty – Introduction D-rexe, [spoiler]Spící T-rex náhle zmizí po nafouknutí raftu[/spoiler] (T-rex scéna je celkově relativně fajn, ale krátká), [spoiler]neslyšně prolétávající Quetzi, stalkující raptoři v noci s twistem, D-rex lovecraftovsky nořící se z mlhy v červených světlech s helikoptérou...[/spoiler] to všechno stále dokáže vyvolat minimálně uznalé pokývnutí. Problém je, že všechny tyto momenty jsou zaprodány naprosto idiotským set upem, který nemá obdoby. Když si výše mnou oblíbené momenty projdeme znovu – [spoiler]ve vysoce zabezpečeném, moderním a sterilním výzkumáku borec odhodí obal tyčinky a ta projde veškerým hitech zabezpečením a způsobí únik D-rexe. Raft se nafoukne před T-rexem, přestože je to jasně nejhorší možnost, která se v dané situaci nabízí. Jedna z postav zabíjí na celé kolo do skály skobu, kterou NIKDO nepotřeboval. Noční scéna s čůráním je nasnímána efektivně, ale je to debilní a naprosto neuvěřitelné. D-rex v noční mlze a červenými světly neslyšně CHYTÍ do tlamy LETÍCÍ HELIKOPTÉRU a následně několikrát změní velikost[/spoiler]. Kolega v komentářích bránil Titanosaury v trávě. Je pravda, že jeden, dva byli za kopečkem, ale jak se za ten kopeček schovalo padesátihlavé stádo, fakt netuším. Nejhorší je, že je to tak strašně vyčerpávající, že to totálně podkope tu dětskou nostalgickou scénu, kdy se máme všichni dojmout s postavami u hřmící jurské hudby a pohledy na majestátní sauropody. Sorry guys, já jsem ještě nevydýchal pořádně ty WTF momenty předtím a vůbec nic vám teď nevěřím.  [b]Kapitola V – Morfujeme...tedy mutujeme[/b] Pomineme fakt, že zde máme nový tajný ostrov, kde se šlechtili dinosauři. Po vzoru Isla Sorny (tak přece je jasný, že se dinosauři neklonovali v tý malý laborce v Parku na Isla Nublar, že jo) se tady zase šlechtili mutanti pro Jurský svět, ačkoliv to nedává geograficky smysl. Existence zmutovaných tvorů včetně hlavních villains mutadonů a D-rexe  (naprosto otřesné designy btw) tu ale postrádají jakýkoli smysl pro cokoliv – postavy, příběh, backstories. Prostě se na konci objeví a vy se smíříte s tím, že teď se Idiotské, neustále vřeštící charaktery nahání s idiotskými mutanty, semtam vyseknou nějakou poctu originálu a to je vše.  Všechny potvory jsou tu degradované na atrakce – objeví se, pohrají si s hrdiny a zmizí, aniž by krom pár sežrání měli nějaký dopad na příběh nebo hrdiny. Přitom kouzlo těchto vyhynulých antihrdinů tkvělo v tom, že každý dino měl nějaký setup nebo příběhový oblouk. Proto jsme si je zamilovali (např. velociraptoři v originále dostali hned v úvodu a později background, že nás čeká opravdu peklo). [spoiler]Dravec s nejsilnějším stiskem čelistí v historii planety tady neprokousne pitomej člun, raptoři dostanou cameo, kde jse sežerou „víc cool“ raptoři, bičující ocasy titanosaurů nedosahují majestátnosti scén brachiosaurů.[/spoiler] A vy za sebou slyšíte otravný teenagery, kteří se smějou, vyměňujou si cool hlášky a baví se. A vy se smiřujete s tím, že Juráč už prostě není točenej pro vás. Celý ten fikční svět tady totálně zkolaboval. OK, Edwards v rámci možností a produkčních rumours udělal solidní práci, nicméně tohle už není fantazie, které odpustíte sem tam nějaké zaškobrtnutí. To je totální fake, papundeklová kulisa, které už nemůže fandit ani nejzatvrzelejší dinoguy.    [b]Epilog:[/b] Celé to vyznívá, že poté, co dokončili námořní třetinu, Edwardsovi zazvonil telefon, kde mu  nějakej kravaťák řekl: „Co blbneš ty vole, tys ještě nezačal natáčet ostrov? Vždyť máme za půl roku premiéru!“ Izolovaný hon na Mosasaura mohl bejt skvělý short intermezzo mezi celovečerními filmy a bylo by to i za 8/10. Takhle si tuto scénu párkrát za rok pustím na youtube a o zbytku už nechci nikdy slyšet. Filmoví dinosauří si nezaslouží vyhynout. Ale pořádně dlouhý odpočinek. [b]PS: Asi jsem ještě něco zapomněl, tak pak kdyžtak doplním dolů. Budu rád za jakékoliv reakce *8)*[/b]
Welcome to Jurassic Chaos
12 0
reagovat

Batman: the Dark knight returns, part 1

8/10
Poslednú dobu čítam Slovenské kriminálky zasadené do 90 rokov a povedal som si že po všetkom to amorálnom bahne kde sú postavy buď úplné násilnícke hovada, mafiáni s pokriveným svedomím alebo proste obete ktoré v najlepšom prípade schytajú guľku, som si v jeden jeden upršaný večer keď za oknom zúrila búrka povedal, že je na čase trochu detoxikovať a nazrieť do alternatívnej reality kde sa podobnej amorálnej chamradi postaví niekto velký. Obrazne aj doslovne. 

Návrat temného rytiera je aj po rokoch stále neskutočný animovaný náhul, so správne hutnou atmosférou. 
Audiovizuálne sa jedná o pecku, ktorá nezostárla ani o deň a ja sa čudujem že WB  z času na čas niektorý zo svojich DC elseverse 2D animákov  neskúsi vypustiť do kín. 

Obsahovo je to rovnako ako titulný temný rytier...veľké.
Frank Miller svojou predlohou predviedol drsný loveletter pre Batmana a skvele vystihol jadro titulnej postavy. Psychické aj fyzické odhodlanie stárnuceho Brucea Wainea tu nepozná hraníc. Zaporáci sú tu krutý a brutálny. Gotham je temné a hnusné miesto. Skrátka a dobre je to pecka a koncentrovaná dávka čistej esencie toho čím Batman je a čo reprezentuje. 
"You dont get it son. This isnt a mudhole. It s an operaring table. And I am the surgeon." 
947640
[b]8/10[/b] Poslednú dobu čítam Slovenské kriminálky zasadené do 90 rokov a povedal som si že po všetkom to amorálnom bahne kde sú postavy buď úplné násilnícke hovada, mafiáni s pokriveným svedomím alebo proste obete ktoré v najlepšom prípade schytajú guľku, som si v jeden jeden upršaný večer keď za oknom zúrila búrka povedal, že je na čase trochu detoxikovať a nazrieť do alternatívnej reality kde sa podobnej amorálnej chamradi postaví niekto velký. Obrazne aj doslovne.  Návrat temného rytiera je aj po rokoch stále neskutočný animovaný náhul, so správne hutnou atmosférou.  Audiovizuálne sa jedná o pecku, ktorá nezostárla ani o deň a ja sa čudujem že WB  z času na čas niektorý zo svojich DC elseverse 2D animákov  neskúsi vypustiť do kín.  Obsahovo je to rovnako ako titulný temný rytier...veľké. Frank Miller svojou predlohou predviedol drsný loveletter pre Batmana a skvele vystihol jadro titulnej postavy. Psychické aj fyzické odhodlanie stárnuceho Brucea Wainea tu nepozná hraníc. Zaporáci sú tu krutý a brutálny. Gotham je temné a hnusné miesto. Skrátka a dobre je to pecka a koncentrovaná dávka čistej esencie toho čím Batman je a čo reprezentuje.  "You dont get it son. This isnt a mudhole. It s an operaring table. And I am the surgeon." 
Batman: the Dark knight returns, part 1
2 0
reagovat
reaguje na: Tyller
Protože ty lemry na to zatím nepřišly, pak tam nahazi odpady, jako vždy.

Též bych to chtěl vidět, mě pobavil už ten trailer
947638
Protože ty lemry na to zatím nepřišly, pak tam nahazi odpady, jako vždy. Též bych to chtěl vidět, mě pobavil už ten [url=https://youtu.be/QMJK7IjeQFE?si=dlLYlOAY9rSx-pPq]trailer[/url]
947637
1 0
reagovat
reaguje na: Demonic8
Náhodou zatiaľ to na ČSFD má skoro 80% :D 
Btw ten námet je tak ujetý, že to chcem vidieť. 
947637
Náhodou zatiaľ to na ČSFD má skoro 80% :D  Btw ten námet je tak ujetý, že to chcem vidieť. 
947632
0 0
reagují: Demonic8
reagovat

Princezna kosmolesba

Já to zaznamenal až když to Spooner ohodnotil z KV. 

Na tohle jsem zvědavý, námět to má správně střelený. Doufám, že to bude někde na vod. Jen první co mě napadlo bylo "To zase bude na cfsd nablito". :D
947632
Já to zaznamenal až když to Spooner ohodnotil z KV.  Na tohle jsem zvědavý, námět to má správně střelený. Doufám, že to bude někde na vod. Jen první co mě napadlo bylo "To zase bude na cfsd nablito". *:D*
Princezna kosmolesba
0 0
reagují: Tyller
reagovat
Určitě to sepiš znovu. Někteří fandové JP a JS to ocení.
947625
Určitě to sepiš znovu. Někteří fandové JP a JS to ocení.
947622
4 0
reagovat
Měl jsem rozepsanou dlouhou analýzu na Jurskej svět a v jednom momentu jsem klik na vyskakující reklamu a je to fuč :D Má o to někdo zájem, neb momentálně tak akorát brečím:D
947622
Měl jsem rozepsanou dlouhou analýzu na Jurskej svět a v jednom momentu jsem klik na vyskakující reklamu a je to fuč *:D* Má o to někdo zájem, neb momentálně tak akorát brečím*:D*
7 0
reagují: hroubek
reagovat

Jan Hus (1954)

Ani letos jsem neporušil svou tradici, totiž pustit si 6. července Jana Husa od Otakara Vávry. Pořád je to super film, který miluju už od svých deseti let a který mě přivedl k celoživotní lásce - historii. Produkce celé husitské trilogie musela být neuvěřitelná. Zjistil jsem, že na všechny tři filmy padlo na tu dobu šílených 33 milionů Kčs, což i dnes je stěží uvěřitelná částka. Přál bych si všechny tři snímky vidět v kině, musel to být silný zážitek.
947605
Ani letos jsem neporušil svou tradici, totiž pustit si 6. července Jana Husa od Otakara Vávry. Pořád je to super film, který miluju už od svých deseti let a který mě přivedl k celoživotní lásce - historii. Produkce celé husitské trilogie musela být neuvěřitelná. Zjistil jsem, že na všechny tři filmy padlo na tu dobu šílených 33 milionů Kčs, což i dnes je stěží uvěřitelná částka. Přál bych si všechny tři snímky vidět v kině, musel to být silný zážitek.
Jan Hus (1954)
3 0
reagovat
reaguje na: Demonic8
:+
947599
*:+*
947584
0 0
reagovat
reaguje na: hroubek

Heads of State (Hlavy státu)

Jak píše hroubek níže, je to vážně fajn jednohubka. Stačí u toho zbytečně nepřemýšlet a jen se bavit povedenou akcí s komediálními kousky. Dost mě na tom baví ty různé nápady. Sice mi to připomnělo Zabiják a bodyguard popřípadě i Bullet train, ale i tak super. 

Také vyzvihuji scénu, kde se objevil Jack Quaid, avšak mě hodně bavil flashback Noel v podání Priyanka Chopra Jonas.
Hezkých oddechových 7,5/10.
947584
Jak píše hroubek níže, je to vážně fajn jednohubka. Stačí u toho zbytečně nepřemýšlet a jen se bavit povedenou akcí s komediálními kousky. Dost mě na tom baví ty různé nápady. Sice mi to připomnělo Zabiják a bodyguard popřípadě i Bullet train, ale i tak super.  Také vyzvihuji scénu, kde se objevil Jack Quaid, avšak mě hodně bavil flashback Noel v podání Priyanka Chopra Jonas. Hezkých oddechových 7,5/10.
Heads of State (Hlavy státu)
947378
2 0
reagují: hroubek
reagovat
© copyright 2000 - 2025.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se