Andor
Poznáte tie večery, kedy si listujete streamovacími službami a neviete, čo si od dobroty pustiť? Mal som taký večer, tak týždeň dozadu a prišiel som na Disney+ k seriálu Andor. Počul som, že je to pecka (ale aj, že to nie je pre každého) už keď to vyšlo, ale po zahltení SW seriálmi a môjmu vcelku neutrálnemu vzťahu k príbehom z preďalekej galaxie sa mi do toho nechcelo. Ale pustil som si to a od prvej minúty som bol zaháčkovaný. Zaujímavý pilotný diel nastavil dobrú latku, ale nečakal som, že to pôjde postupom epizód vyššie. Veľmi ma potešilo, že v jednej sérii je papierovo materiálu na minimálne 3 samostatné série, ale tvorcovia vedia, že keby to takto rozťahali zobrali by tomu silu. Takto tu máme vcelku uzavreté 3 príbehy v 12 epizódach. A v každom príbehu je vidieť z inej perspektívy, ako Impérium tú galaxiu sužuje. Zasahuje to ale do všetkých sociálnych vrstiev. Ale nie je to iba jednostranne prezentované z pohľadu hlavného hrdinu (morálne veľmi sivého). A nejde tu o ten výsledný boj proti anonymnému útlaku. Je tu prezentovaný ten samotný útlak. Je pekne ukázané, že odboj sa postupne nabaľoval a že k nemu bol dôvod. Od ľudí, ktorý sú ochotný obetovať pre pád Impéria čokoľvek, cez ľudí, ktorí majú čo stratiť, až po idealistov, ktorý iba potrebujú veriť v lepšie zajtrajšky. Je to poctivá separatistická military sci-fi, ku ktorej nemusí mať nikto nič napozerané a funguje to skvelo. Po dopozeraní prvej série som prirodzene išiel na Rogue One a prakticky hne´d od začiatku pozerania (naposledy som to videl v kine) som vedel prečo sa mi Andor tak páčil a v čom bol práve iný. Rogue One mega vsádza na fanservis, hudobné motívy z pôvodnej trilógie a chce byť tým starým dobrým Star Wars a miesia sa tam dva prístupy k látke. Nuž neviem sa dočkať druhej sezóny, ale je mi ľúto, že to pomyselné finále sme prakticky už dostali pred siedmimi rokmi a nie ej ani zďaleka tak funkčné ako by mohlo, keby si to nechali až po tomto seriáli. Za mňa Andor - prvá séria 9/10. Zatiaľ najlepší seriál, ktorý som tento rok videl. Viem, že idem s krížkom po funuse, ale nepamätám si aké tu boli ohlasy...
|
reagovat
|

důvod. Než se odmaskoval, byl původně Pedro placený jen jak voice actor. Takhle mohl být ale ohodnocen jako “normální” herec.