Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuzní fórum SERIÁLY

příspěvky 11041 - 11060 Napsat příspěvek
reaguje na: FallenMaia
Ne, protože to by zároveň vyvolalo úvahy jak a za jak dlouho se tam to tělo dostalo atd. od "co" by to směřovalo pozornost k "jak" a rozbilo by to emoční vyznění té scény. Tady se pracovalo s jednoduchým předpokladem, že rodiče to nakonec nějak zjistí a to stačilo.
845063
Ne, protože to by zároveň vyvolalo úvahy jak a za jak dlouho se tam to tělo dostalo atd. od "co" by to směřovalo pozornost k "jak" a rozbilo by to emoční vyznění té scény. Tady se pracovalo s jednoduchým předpokladem, že rodiče to nakonec nějak zjistí a to stačilo.
845053
10 -1
reagovat
Chápu jak to myslíš a nemůžu říct, že bych nesouhlasil, ale "show, don't tell" není myšleno doslovně (ostatně, to pravidlo je už v knihách).
Je to v podstatě opis. "Prodám dětské botičky, nenošené", říká, že umřelo dítě, aniž by řeklo že umřelo dítě, nebo ukázalo jeho pohřeb v záběru. Ukázání pohřbu je totiž pořád v tomto smyslu "telling".

Ono je to samozřejmě těžší právě protože je to do určité míry nejednoznačné (třeba to byly botičky pro budoucí neteř a rodiny se jen rozhádaly), ale paušálně je to lepší, protože to zaměstnává mozek (i ta nejistota je na tom to dobré - přemýšlíš která verze je pravděpodobnější apod.).
845060
Chápu jak to myslíš a nemůžu říct, že bych nesouhlasil, ale "show, don't tell" není myšleno doslovně (ostatně, to pravidlo je už v knihách). Je to v podstatě opis. [i]"Prodám dětské botičky, nenošené"[/i], říká, že umřelo dítě, aniž by řeklo že umřelo dítě, nebo ukázalo jeho pohřeb v záběru. Ukázání pohřbu je totiž pořád v tomto smyslu "telling". Ono je to samozřejmě těžší právě protože je to do určité míry nejednoznačné (třeba to byly botičky pro budoucí neteř a rodiny se jen rozhádaly), ale paušálně je to lepší, protože to zaměstnává mozek (i ta nejistota je na tom to dobré - přemýšlíš která verze je pravděpodobnější apod.).
845053
5 -1
reagovat
Peacemaker a Severance som stihol.
Bear, Vox machina, Black bird si pisem.
To by malo stacit tak na rok :D
Dakoval :+
845057
Peacemaker a Severance som stihol. Bear, Vox machina, Black bird si pisem. To by malo stacit tak na rok *:D* Dakoval *:+*
3 0
reagovat
reaguje na: Gonzi
Ano chápem ale pravidlo "show, don't tell" by sa dalo aplikovať aj tu nie? Stačilo by aby tam bola scénka ako v rovnako spomalenom zábere, počas smutnej hudby prinášajú Rhaenyre chlapcovo telo a ona sa úplne rovnako na záver pozrie do kamery. Vyznenie scénky by bolo totožné, akurát by to bolo jasnejšie pre nás pomalších :D:D
845053
Ano chápem ale pravidlo "show, don't tell" by sa dalo aplikovať aj tu nie? Stačilo by aby tam bola scénka ako [spoiler]v rovnako spomalenom zábere, počas smutnej hudby prinášajú Rhaenyre chlapcovo telo a ona sa úplne rovnako na záver pozrie do kamery[/spoiler]. Vyznenie scénky by bolo totožné, akurát by to bolo jasnejšie pre nás pomalších *:D**:D*
845050
2 -8
reagují: MarvinP, Gonzi
reagovat
reaguje na: Gonzi
Ano, děkuji přesně to mám na mysli :+:+
845052
Ano, děkuji přesně to mám na mysli *:+**:+*
845050
6 0
reagovat
Efekt to možná mělo jiný, ale pytlik správně obhajuje pravidlo "show, don't tell". Ta scéna je vystavěná tak, že je to imho relativně jasné. Stejně tak není důležité co a jak se stalo, ale jak na to reagují ostatní, jaký to má emotivní a dějový dopad na ně.
Pro mě je přesně toto rozdělení dobré od špatné tvorby. Stačí si pustit Ulici a uvidíš jak si tam každý pořád a všechno říká ("jsem smutná že Karel pije" styl). A pak si pustit třeba Gravitaci, kde vlastně hlavní téma filmu není řečeno vůbec nikde, jen je "zjevné" z její cesty.
845050
Efekt to možná mělo jiný, ale pytlik správně obhajuje pravidlo "show, don't tell". Ta scéna je vystavěná tak, že je to imho relativně jasné. Stejně tak není důležité co a jak se stalo, ale jak na to reagují ostatní, jaký to má emotivní a dějový dopad na ně. Pro mě je přesně toto rozdělení dobré od špatné tvorby. Stačí si pustit Ulici a uvidíš jak si tam každý pořád a všechno říká ([i]"jsem smutná že Karel pije"[/i] styl). A pak si pustit třeba Gravitaci, kde vlastně hlavní téma filmu není řečeno vůbec nikde, jen je "zjevné" z její cesty.
845048
6 -1
reagují: FallenMaia, pytlik
reagovat
reaguje na: speta.jr
Neviem či by som povedal že im niečo vyčítam, len som napísal že mi to prišlo divné a že to mohlo byť spravené inak. Ale rozumiem divákom ktorým to prišlo super a nemajú s tým problém. V pohode :)

Celé finále je za mňa 5/5, aj na čsfd som to ohodnotil plným počtom a rovnako som napísal že je to suverénne najlepšia epizóda spolu s ôsmou. Len v tom momente ako som to pozeral prvý krát som si zrazu pri tej poslednej scénke povedal, počkať! Čože? Ako? Chápem aký bol zámer tvorcov a že sa nechceli zbytočne zdržovať vysvetlovaním, ale na mňa to v ten moment malo trošku iný efekt ako by som chcel. Preto som to tu rozoberal, inak bolo všetko výborné :+
845048
Neviem či by som povedal že im niečo vyčítam, len som napísal že mi to prišlo divné a že to mohlo byť spravené inak. Ale rozumiem divákom ktorým to prišlo super a nemajú s tým problém. V pohode *:)* Celé finále je za mňa 5/5, aj na čsfd som to ohodnotil plným počtom a rovnako som napísal že je to suverénne najlepšia epizóda spolu s ôsmou. Len v tom momente ako som to pozeral prvý krát som si zrazu pri tej poslednej scénke povedal, počkať! Čože? Ako? Chápem aký bol zámer tvorcov a že sa nechceli zbytočne zdržovať vysvetlovaním, ale na mňa to v ten moment malo trošku iný efekt ako by som chcel. Preto som to tu rozoberal, inak bolo všetko výborné *:+*
845047
4 -2
reagují: Gonzi
reagovat
Hele taky mi to prislo trochu divne, ale vycitat tohle serialu postavenem na casovych skocich? Navic kdyz o tom ta scena neni?
845047
Hele taky mi to prislo trochu divne, ale vycitat tohle serialu postavenem na casovych skocich? Navic kdyz o tom ta scena neni?
5 0
reagují: FallenMaia
reagovat
Ale o to přece jde. Ta scéna ti má ukázat jak se královna dozvěděla o již tušené smrti syna a že to byla ta poslední kapka k rozpoutání války. Nejde o to jak zjistili, že je mrtvý. Jelikož to byl krátký let tak bylo jasné, že šlo jen o potvrzení toho, že umřel. Ale to už se opakuji, já si stojím za tím, že takovéto postupy jsou běžné a dělají film tím čím je :+
845046
Ale o to přece jde. [spoiler]Ta scéna ti má ukázat jak se královna dozvěděla o již tušené smrti syna a že to byla ta poslední kapka k rozpoutání války. Nejde o to jak zjistili, že je mrtvý. Jelikož to byl krátký let tak bylo jasné, že šlo jen o potvrzení toho, že umřel.[/spoiler] Ale to už se opakuji, já si stojím za tím, že takovéto postupy jsou běžné a dělají film tím čím je *:+*
845045
8 0
reagovat
Tak evidentne niesom sám komu to nebolo jasné, pozor spoilery: link
845045
Tak evidentne niesom sám komu to nebolo jasné, pozor spoilery: https://twitter.com/HOTDsource/status/1584741493863944193?t=o0FpX8waQLNZUEtELbMeqA&s=19
1 -5
reagují: pytlik
reagovat
Tady se opravdu neshodneme. Mě ta poslední scéna bezeslova právě do úplně posledního záběru s tím jasným pohledem pasovala perfektně a pro mě tvoří tu atmosféru nevyhnutelnosti všeho co nastane.
845035
Tady se opravdu neshodneme. [spoiler]Mě ta poslední scéna bezeslova právě do úplně posledního záběru s tím jasným pohledem pasovala perfektně a pro mě tvoří tu atmosféru nevyhnutelnosti všeho co nastane. [/spoiler]
14 0
reagovat
reaguje na: pytlik
No tak vidíš, každý sme nejaký, ja mám radšej keď mi rôzne zásadné situácie režisér pekne ukáže a vysvetlí, nie nadarmo sa hovorí že kým sme tú a tú postavu nevideli na obraze fakt mŕtvu tak mŕtva nieje. Nemam rád skratky, som proste typ diváka ktorý rád vidí ako sa čo stalo nech mám prehľad. Hlavne by som teda určite nepoužil "vypravěčskú skratku" v takto zásadnej udalosti ktorú by som rád videl objasnenú kedže mi tam nesedia určité veci a hlavne je to sakra finále série, FINÁLE.

Hlavne mi príde divné že Daemon a Rhaenyra brali túto informáciu hneď ako hotovú vec keď zrovna oni dvaja sa priamo v tejto sérii podielali na smrti postavy ktorá nezomrela a bol to celé len podvod. Ved logicky práve oni dvaja by mali najskôr zistit či tomu skutočne tak je. Keby im doniesli telo chlapca tak to chápem a nepoviem jediné slovo. Neviem ako presne sa to odohralo v knihe.
845030
No tak vidíš, každý sme nejaký, ja mám radšej keď mi rôzne zásadné situácie režisér pekne ukáže a vysvetlí, nie nadarmo sa hovorí že kým sme tú a tú postavu nevideli na obraze fakt mŕtvu tak mŕtva nieje. Nemam rád skratky, som proste typ diváka ktorý rád vidí ako sa čo stalo nech mám prehľad. Hlavne by som teda určite nepoužil "vypravěčskú skratku" v takto zásadnej udalosti ktorú by som rád videl objasnenú kedže mi tam nesedia určité veci a hlavne je to sakra finále série, FINÁLE. Hlavne mi príde divné že [spoiler]Daemon a Rhaenyra brali túto informáciu hneď ako hotovú vec keď zrovna oni dvaja sa priamo v tejto sérii podielali na smrti postavy ktorá nezomrela a bol to celé len podvod. Ved logicky práve oni dvaja by mali najskôr zistit či tomu skutočne tak je. Keby im doniesli telo chlapca tak to chápem a nepoviem jediné slovo[/spoiler]. Neviem ako presne sa to odohralo v knihe.
845025
1 -10
reagovat
To je přece normální filmová a vypravěčská zkratka a vyprávění obrazem místo polopatického vysvětlování, které mě u dnešních filmů kolikrát neuvěřitelně štve a působí směšně. Nikde tam není řečeno jak dlouho trvalo než se tu zprávu dozvěděla, kouzlo filmu je přece v tom, že zrovna tuhle informaci jako divák nepotřebuješ. Stačí správně zvolená hudba, záběr, pohled do kamery a víš přesně co jí Daemon řekl. V tom je atmosféra a kouzlo té scény a ne v tom, že se bude všechno vysvětlovat. 

RoP s tím má společného to, že to byl poslední případ na který jsem si vzpomněl kdy mě ta doslovnost, která ti tu chybí až rozesmála. A to mě RoP bavilo a s klidem mu dávám 6/10, takže to nepíšu proto abych tu vyvolal nějaký flame o prstenech.
845025
To je přece normální filmová a vypravěčská zkratka a vyprávění obrazem místo polopatického vysvětlování, které mě u dnešních filmů kolikrát neuvěřitelně štve a působí směšně. [spoiler]Nikde tam není řečeno jak dlouho trvalo než se tu zprávu dozvěděla, kouzlo filmu je přece v tom, že zrovna tuhle informaci jako divák nepotřebuješ. Stačí správně zvolená hudba, záběr, pohled do kamery a víš přesně co jí Daemon řekl.[/spoiler] V tom je atmosféra a kouzlo té scény a ne v tom, že se bude všechno vysvětlovat.  RoP s tím má společného to, že to byl poslední případ na který jsem si vzpomněl kdy mě ta doslovnost, která ti tu chybí až rozesmála. A to mě RoP bavilo a s klidem mu dávám 6/10, takže to nepíšu proto abych tu vyvolal nějaký flame o prstenech.
845023
8 0
reagovat
reaguje na: pytlik
Tak zase pozor, ja som jeden z tých čo sa pri sledovaní filmov/seriálov nikdy nehrajú s mobilom, práve naopak nenávidím keď to niekto robí. A tiktok či ako sa to volá ani nemám.

Len mi nebolo jasné ako sa to tak rýchlo dozvedeli, a ked už tak sa s tým dalo viac vyhrať, pretože sa to stalo na území nepriateľa a takúto dôležitú informáciu by sa práve naopak vo svete GoT snažili nejak utajiť či sa mýlim? Vždy to tak bolo.

Neviem čo s tým zase ma spoločné RoP?
845023
Tak zase pozor, ja som jeden z tých čo sa pri sledovaní filmov/seriálov nikdy nehrajú s mobilom, práve naopak nenávidím keď to niekto robí. A tiktok či ako sa to volá ani nemám. Len mi nebolo jasné ako sa to tak rýchlo dozvedeli, a ked už tak sa s tým dalo viac vyhrať, pretože sa to stalo na území nepriateľa a takúto dôležitú informáciu by sa práve naopak vo svete GoT snažili nejak utajiť či sa mýlim? Vždy to tak bolo. Neviem čo s tým zase ma spoločné RoP?
845015
3 -6
reagují: pytlik
reagovat
Nezlob se na mě ale tohle musí být jasné každému kdo normálně pozorně sledoval tu epizodu. Tyhle úlitby a vysvětlivky pro tiktokovou generaci s telefonem v ruce nesnáším. Zdaleka nejsměšnější scéna v celém RoP byl právě ten titulek Southlands co se změnil v Mordor. To jsem vyjekl smíchy a chytil se za hlavu protože něco podobného jsem naposledy viděl u jednoho dílu Stmívání :D:-
845015
Nezlob se na mě ale tohle musí být jasné každému kdo normálně pozorně sledoval tu epizodu. Tyhle úlitby a vysvětlivky pro tiktokovou generaci s telefonem v ruce nesnáším. Zdaleka nejsměšnější scéna v celém RoP byl právě ten titulek [spoiler]Southlands co se změnil v Mordor. [/spoiler]To jsem vyjekl smíchy a chytil se za hlavu protože něco podobného jsem naposledy viděl u jednoho dílu Stmívání *:D**:-*
844872
14 -2
reagovat
reaguje na: (=LIFTY=)
Z těch 3 určitě první Odloučení, pak Peacemaker a Volavku na konec.
845010
Z těch 3 určitě první Odloučení, pak Peacemaker a Volavku na konec.
845006
3 0
reagovat
reaguje na: xnewstedx
Dahmer - Netflix
The Bear - Disney
Vox Machina - Prime

A chystám se - velmi se chválí
Odloučení - Apple
Volavka - Apple
Peacemaker - HBO

Ale zatím teda všechny pos.ala třetí řada The Boys.
845006
Dahmer - Netflix The Bear - Disney Vox Machina - Prime A chystám se - velmi se chválí Odloučení - Apple Volavka - Apple Peacemaker - HBO Ale zatím teda všechny pos.ala třetí řada The Boys.
844994
3 -2
reagují: Vardant
reagovat

Doctor who

Tak to pan Chibnall konečně zabalil, zanechal po sobě trosky a rozvaliny, kdysi úžasně rozverné show. Předposlední díl s pirátama byl tak špatnej, že byl výsměch ho vůbec pustit do televize a je to asi největší "zero fucks given" v dějinách televize. Asi to napsali za hodinu, natočili za další hodinu a sestřihal to brigádník přes noc.

Ve finále to zachráníme, řekli si asi. Ale tohle už zachránit nešlo. Ve finále použili všechno a všechny. Implodující planety, zamrzající sopky, všechny nejikoničtější nepřátele, deset epickejch cemeo a Rasputina tančícího na Go go rasputin. A nepomohlo nic z toho. Byla to úmorná blbě sestřihaná nuda plná špatně napsanejch postav a scén, která dohromady nedávala smysl. Prsteny moci jsou proti tomu masterpiece.

Doctor who byl můj nejoblíbenější seriál. Teď je mi z něj smutno a blivno. A se strachem se ptám, jestli ho Russel T Davies, který si na pomoc s rozjezdem, dokonce zavolal nejtěžší váhu, dokáže z té jámy ještě vytáhnout, nebo jestli už je to tak mrtvá frančíza, že do ní zahučí i Davidem a Catherine.  

Fujky, brrr a je to pryč.
845004
Tak to pan Chibnall konečně zabalil, zanechal po sobě trosky a rozvaliny, kdysi úžasně rozverné show. Předposlední díl s pirátama byl tak špatnej, že byl výsměch ho vůbec pustit do televize a je to asi největší "zero fucks given" v dějinách televize. Asi to napsali za hodinu, natočili za další hodinu a sestřihal to brigádník přes noc. Ve finále to zachráníme, řekli si asi. Ale tohle už zachránit nešlo. Ve finále použili všechno a všechny. [spoiler]Implodující planety, zamrzající sopky, všechny nejikoničtější nepřátele, deset epickejch cemeo a Rasputina tančícího na Go go rasputin[/spoiler]. A nepomohlo nic z toho. Byla to úmorná blbě sestřihaná nuda plná špatně napsanejch postav a scén, která dohromady nedávala smysl. Prsteny moci jsou proti tomu masterpiece. Doctor who byl můj nejoblíbenější seriál. Teď je mi z něj smutno a blivno. A se strachem se ptám, jestli ho Russel T Davies, který si na pomoc s rozjezdem, dokonce zavolal nejtěžší váhu, dokáže z té jámy ještě vytáhnout, nebo jestli už je to tak mrtvá frančíza, že do ní zahučí i [spoiler]Davidem a Catherine. [/spoiler]  Fujky, brrr a je to pryč.
Doctor who
5 -2
reagovat
reaguje na: xnewstedx
Určite vyskúšaj Rings of Power :D:+ Neolutuješ
844999
Určite vyskúšaj Rings of Power *:D**:+* Neolutuješ
844994
5 -10
reagovat
Zdar. Pred niekolkymi mesiacmi sa mi narodil syn a uz nestiham sledovat diskusie na MZ. Hodili by ste mi vasich top 3 serialov tohto roka? Tento tyzden som dopozeral Peaky Blinders, HoD sledujem. Zacal som s City on the Hill, ale tam citim kvalitu ako The Wire tak si to necham na neskor. Mam HBO, Netflix, Apple, D+ a Prime.
Vdaka.
844994
Zdar. Pred niekolkymi mesiacmi sa mi narodil syn a uz nestiham sledovat diskusie na MZ. Hodili by ste mi vasich top 3 serialov tohto roka? Tento tyzden som dopozeral Peaky Blinders, HoD sledujem. Zacal som s City on the Hill, ale tam citim kvalitu ako The Wire tak si to necham na neskor. Mam HBO, Netflix, Apple, D+ a Prime. Vdaka.
5 0
reagují: (=LIFTY=), FallenMaia
reagovat
© copyright 2000 - 2025.
Všechna práva vyhrazena.

TOPlist