Problémů je za mě hromada - šnečí tempo je understatement, postavy se k sobě 99 % času chovají úplně hovadsky, všechno se popisuje do nejmenšího detailu a pořád se přidávají nový jména a věci. Kdokoliv kdo se pohybuje online a zjišťoval něco o Kole Času nejspíš narazil i na “Slog”, což je označení pro knihy 7/8-10, jejichž dění se dá shrnout do pár vět.
Pro mě osobně byl problém i vůbec se zaháčkovat, klasická situace “počkej 2000 stran a až pak to bude dobrý”.
Proč to teda čtu, když mě to sere?

Nejdřív to bylo FOMO, protože v žebříccích se WoT často umisťuje na nejvyšších pozicích + po Jordanově smrti sérii dopsal Brandon Sanderson a od něj jsem jinak četl vesměs všechno.
První kniha trpí tím, že vydavatel chtěl další LotR; takže je to jen takový horší Společenstvo, druhá už se tohohle problému trochu zbavila a až potom se imo Jordan pořádně usadil ve svým konceptu a má to svou specifickou tvář a bezkonkurenční worldbuilding.
Podle mě je to originální pohled na klasický příběh o Vyvoleném v rámci boje dobra proti zlu s tím, že klade zajímavé otázky a zaměřuje se na jiné překážky než je v rámci tohohle setupu standard. Když někdo přijde s tím, že je Vyvolený, nebude si o něm část lidí myslet, že je to spíš magor? Když má někdo takovou moc, nebylo by lepší se ho zbavit? Sjednotit svět proti zlu, ale jak, když je rozdělen na hromadu menších států s různou politikou?
Jde se hodně do detailu a to je největší síla i slabina… přijde moment, kdy už toho stavení světa bylo dost a chtělo by to šlápnout na plyn místo přimíchání další frakce.
Už jsem ale napsal tak 5x delší sloh než jsem chtěl, takže končím vtipným videem, co to dobře shrnuje: Jak lidi doporučují WoT