Nerozumíme si asi oba dva navzájem... Já jsem se nikdy nevyjádřil k tomu, jestli je dělat titulky legální, nebo nelegální... To si myslím, že je každému jasné... Celou dobu tady řešíme konkrétní případ, kdy došlo ke "zkopírování" titulků a vydávání za vlastní dílo, navíc pro komerční účely...
A proti bezpráví se nemůže bojovat bezprávím... Další šílený příklad: Když někdo někomu vypíchne oko a postižený za ním druhý den dojde a vpíchne původnímu agresorovi také oko, tak přeci nemůžeme považovat jeho chování jako oprávněné, protože "ten druhej si začal"...
Největším rozdílem tady je to, že Phil dělal titulky neziskově, neměl za to ani korunu a ani si nikdy nic nenárokoval... Zatímco Cinemax je společnost, ve které se kvůli těmto věcem točí peníze... To je největší rozdíl a také dost podstatný prvek - jestli se to dělá za účelem zisku, nebo ne... Všichni také známe různé fan-filmy, atd... Používají se autorsky chráněné známky, jména, náměty atd... Ale vždycky máte tu doložku, že to je pouze "fan projekt" a že není dělanej za účelem zisku a jen čistě pro zábavu a oslavu tohoto díla a bla bla bla...
Nerad bych se v tom babral víc, je to strašně zapeklitej problém a otázkou je, jak by se k tomu postavil někdo kompetentní (soud)... každopádně mě zajímá, co Phil obdrží za odpověď a jak se k tomu HBO postaví... To by mě fakt zajímalo...