reaguje na:
esmo
Tak v prvom rade musíš si zistiť či sa finančne oplatí viac hypo alebo nájom. Ja keď som si bral na konci 2019 ešte pred covidom hypo tak nájmy boli oveľa vyššie pri obdobných nehnuteľnostiach ako náklady na hypo+energie. Ono ten čo prenajíma byt tak okrem nákladov na byt (energie a ďalšie veci) + často krát aj hypo ktorú on sám platí za to, tak chce na tom aj zarobiť, takže vyššia cena pri nájmoch ma až tak neprekvapuje, ale možno sa to už zmenilo. Ale tu vo východnej Európe sme hodne unikátny v tom, že je nás vysoká miera vlastníctva nehnuteľností, inde je to nájom oveľa bežnejší ako vlastníctvo nehnuteľností, asi aj tým, že tam je vyššia miera sťahovania, čo si ty sám tiež musíš zvážiť, či v budúcnosti budeš "kočovať" alebo plus mínus stabilne v jednom regióne žiť. Keby som to chcel ale porovnať veľmi v skratke tak hypo je v podstate to isté ako platenie nájmu akurát s tým, že tá nehnuteľnosť bude jedného dňa tvoja (právne síce tvoja je, ale banka tam má cez hypo záložné právo, nechcem to takto zbytočne komplikovať).
|
reagovat
|