Doktor Spánek od Stephena Kinga
Poctivá a kvalitní filmařina. Tento film mě hodně sedl a to z několika důvodů. Tím největším a nejdůležitějším důvodem je režisér Mike Flanagan, který mě znovu dokázal, že je to skvělý režisér a taky vypravěč. Flanagan moc dobře ví jak vyprávět horory. O nějaké obyčejné lekačky mu nejde. Jde mu o postavy, vystavění příběhu a vnitřní logiku daného světa. A nevadí mu do toho investovat čas a stopáž filmu. Je to hodně důležitý přístup, který se mi líbí, oceňuji ho a baví mě. To, že to divácky není vděčné, vymyká se to běžné hororové stavbě je věc jiná. Přesto já jsem za to velmi vděčný a díky tomu jsou Flanagan, Ari Aster a Robert Eggers nejzajímavější hororoví tvůrci současnosti, kteří dokáží své projekty dostat i k mainstreamovým divákům. U Doktora Spánka funguje atmosféra, mytologie, zajímavý a uvěřitelný záporáci, herci, odkazy na Osvícení atd. Jsem z filmu dost nadšený. Osobně bych trochu krátil, finále mohlo být komornější, nicméně jsem dost spokojený, a pro mě jedno z nejpříjemnějších překvapení roku. Hodně silných 8/10.
|
reagovat
|
) A čím dál tím víc oceňuju ten samotný tvůrčí proces např. při vzniku filmu - to nejsou jen dějové spoilery, ale jak se formoval samotný vývoj a s tím jde ruku v ruce i spousta malých detailů, ale třeba i námětů, co se nakonec nevyužijí (a takové jsou i 40 let staré)… 

.