Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 filmů, které v budoucnu zaútočí na miliardové tržby


ikona
TedGeorge
avataravatar 2avatar3black pantherblack widowchris hemsworthchris prattjames bondjames cameronjurský svět: nadvládakevin feigemarvelmimonimission:impossiblenatalie portmannení čas zemřítno time to dierobert pattinsonrychle a zběsilespider-manthe batmanthorthor love and thundertom cruisetom hollandtržbyvin diesel
Věštění z kříšťálové koule, nebo reálný odhad tržeb těch nejambicióznějších hollywoodských blockbusterů?  

Tak nám už zase odložili Bonda, paní Müllerová. Noční můra kinařů a fanoušků filmových premiér na stříbrném plátně pokračuje, protože ani na jaře se kina ve velké většině světa neotevřou a filmovým studiím nezbývá nic jiného, než svoje blockbustery znovu odkládat, případně koketovat s premiérou na různých streamovacích službách. Psát v této situaci klasický každoroční článek o bijácích, které budou daný rok útočit na miliardu, je hloupost. Nechci vás však úplně ochudit o tržební věštění z křišťálové koule, a tak to zkusíme trochu jinak. Posvítím si na desítku filmů, které mají oznámené datum premiéry nejenom letos, ale i v roce 2022. Tím pádem eliminuji možnost, že se letošní filmy budou znovu (a snad už naposledy) odsouvat o rok dále a článek bude nadále alespoň trochu relevantní.

V minulých letech jsem v desítce zmiňoval i snímky, jež měly jenom velmi malou šanci na miliardu v kinech, a ty tentokrát logicky vynechávám. Projedeme si jenom blockbustery, u kterých je podle mého názoru šance na překonání milníku větší než 50 %. Hned na úvod zároveň upozorňuji, že už nebudu znovu psát o Black Widow. Jednak už miliardě v kinech zase tolik nevěřím a zároveň tak trochu tuším, že právě rozloučení Scarlett Johansson s rolí Nataschy Romanoff zamíří jako první (a poslední) marvelovka na Disney+. Co černé filmové koně mířící na Netflix, Disney+, Amazon a další? Ty budeme řešit zase někdy jindy, dnes to vážně bude o filmech, které pravděpodobně (někdy) zamíří do kin a vydělají tam hodně chechtáků. Na úvod je to skoro vše, bijáky budu jako vždy řadit podle data premiéry a jelikož to zase jednou bude trochu delší - neváhejte se občerstvovat kvalitním mokem podle vlastní preference. Jdeme na to.

Jurský svět: Nadvláda

Film startuje v amerických kinech: 10. června 2022
Pravděpodobnost, že z toho bude miliarda: 75 %
Můj odhad celkových amerických tržeb: 420
Můj odhad celkových světových tržeb: 1 240
KarelR očekává: Nostalgickou pecku, v níž bude trio z Jurského parku hrozně super.
Vytáhni v hospodě: Tom Holland má velký problém udržet jakékoliv tajemství. Sami si možná pamatujete, kolikrát se málem prořekl při tour de press předcházející uvedení nějaké marvelovky a své o tom ví i režisér J. A. Bayona. Ten s Tomem kamarádí už od natáčení působivého tsunami filmu Nic nás nerozdělí a před pár lety mu prozradil příběh chystané dvojky Jurského světa. Střih o pár měsíců dále, Holland je na place Avengers s Chrisem Prattem a samozřejmě mu vše vyslepičil. Ještě předtím, než se k Prattovi dostal scénář.

Po svěží jedničce, ve které se docela blýsknul Colin Trevorow, se kormidla ujal španělský talent J. A. Bayona a bohužel to nedopadlo moc dobře. V druhé polovině filmu degradoval děsivé dinosaury na nepřizpůsobivé nájemníky velkého baráku na samotě u lesa a nebýt nadějného závěru, tak bych nad staronovou franšízou pomalu lámal hůl. Navrátivší se Trevorow má v Nadvládě co napravovat a my už se můžeme těšit na příběh, který má ambice uspokojivě zakončit nejenom trilogii, ale podle slov Bryce Dallas Howard celou šestidílnou ságu. Uvidíme, jak moc si režisér vyhraje s novou realitou, v níž jsou dinosauři na útěku a návštěvníkům Yellowstoneského národního parku se může klidně stát, že místo lenošícího medvěda potkají lovícího Velociraptora.

Tržby trojky budou (ne)kvalitami dvojky jistě poznamenané a něco mi říká, že trochu klesnou. Miliardě bych však stále věřil, protože v tomto případě hraje delší než plánovaná promlka mezi dinosauří naháněnou ve prospěch financujících Universalů. Je jenom dobře, že lidé na předchozí díl tak trochu zapomenou, a nebude je strašit Indoraptor demolující jeden barák, nýbrž (pevně doufám) Tyranosauři Rexové snažící se vyrovnat zrychlení Tesly Modelu 3 na dálnici u Santa Barbary. Těch možností v otevřeném světě je vážně nespočet a zbývá jenom doufat, že budou využity, jak se patří. Napsal bych „počkejme si na první trailer“, ale tím bych mohl zakončit povídání u většiny řešených filmů. Takže jenom dodám, že Chris Pratt už potřebuje pořádný hit jako prase drbání a dost mě zajímá i jeho sci-fi Tomorrow War, kterou by podle posledních zpráv chtěl za 200 mega odkoupit od Paramountu Amazon.

Black Panther II

Film startuje v amerických kinech: 8. července 2022
Pravděpodobnost, že z toho bude miliarda: 90 %
Můj odhad celkových amerických tržeb: 720
Můj odhad celkových světových tržeb: 1 380
KarelR očekává: Hodně netradiční komiksárnu, protože… jak to sakra bude fungovat bez T´Chally?
Vytáhni v hospodě: Chybí vám pravidelné tržební reporty? Připomeňte si aspoň zde, jak jsme vás před pár lety informovali o obřím úspěchu Black Panthera v kinech.  se rozplýval nad pátečními čísly, Cival následně v neděli večer analyzoval jako o život víkendová numera.

„Rasisté všech zemí, vyližte si pr_el“. Odstavce o skoro jistém miliardovém úspěchu černošského návratu krále bych odstartoval právě touto parafrází na slavný výkřik pana Kodeta z Pelíšků. Teď samozřejmě nemluvím na vás, vzdělané a složité návštěvníky MovieZone. Mluvím na tu gardu jednoduchých idiotů, kteří jsou schopni nadprůměrný blockbuster potápět na všech možných hodnotících databázích odpady jenom kvůli tomu, že je ve filmu strašně moc černochů. Panthera dvojku samozřejmě poznamenal a poznamená nedávný skon představitele T’Chally, charismatického Chadwicka Bosemana. Nahradit ho nebude jednoduché a podle reakcí režiséra Ryana Cooglera se o to ani nebudou snažit. Můžeme tedy rovnou zapomenout na nějaké CGI vzpomínání, půjde se jinou cestou a pocty se Boseman dočká především v úvodních (a jistě i závěrečných) titulcích.

Neuvěřitelný úspěch prvního Black Panthera je občas marginalizovaný na fenomenální čísla z Ameriky. Jasně, 700 milionů z USA je neskutečná palba, ale nezapomínejme na dalších 646 míčů ze světa. To je mimochodem o 90 mega vyšší numero, než kolik vydělal ve světě poslední díl Star Wars a fakt, že černošský blockbuster tenkrát vydělal více než 100 melounů i v Číně, mi přijde jako neuvěřitelná výhra pro celý Marvel. Co by mohlo nebeská čísla dvojky trochu přibrzdit? Faktem je, že celý rok 2021 je více než nejistý a mnoho filmů se bude znovu odkládat. Dovolím si opravdu hodně spekulovat, ale právě v létě 2022 už vše pojede na 100 % a v kinech bude neskutečný nával premiér. Nemyslím si, že by to nějak zasáhlo americké tržby, ale ve světě to jistě důležitý faktor bude.

Avatar 2

Film (snad) startuje v amerických kinech: 22. prosince 2022
Pravděpodobnost, že z toho bude miliarda: 99,9 %
Můj odhad celkových amerických tržeb: 580
Můj odhad celkových světových tržeb: 2 000
KarelR očekává: Velký sequelový nářez, jímž Cameron (opět) ukáže, kdo je filmový král světa. 
Vytáhni v hospodě: Celý štáb dlouhé týdny usilovně trénoval natáčení pod vodou a s tím související zadržování dechu. Kate Winslet se dokonce pochlubila, že ji Cameron a spol. naučili zadržovat dech tak kvalitně, že to zvládla na více než 7 minut a překonala tak dokonce dosavadní herecký rekord Toma Cruise. Zní vám to jako hloupost a nevěříte? Sigourney Weaver nedávno oslavila 70 let a v nádrži pod vodou prý vydržela neskutečných 6 minut. Nevím jak vy, ale u mě je to minuta a dost.

James Cameron mě štve, protože místo točení pecek z ranku Vetřelců, Terminátorů, Pravdivých lží a Propasti (tyhle filmy zvládnul mezi lety 1986 a 1994!) se potápí, produkuje cizím lidem Terminátory a Ality a už více než 10 let připravuje dva sequely Avatara. To je přece takové plýtvání skoro až nekonečného režisérského talentu! Schválně se podívejte, kolik filmů zvládá točit takový Ridley Scott (příští rok bude krom jiného natáčet Napoleona s Joaquinem Phoenixem v hlavní roli). Opravdu nám spadnou sáně z dvojky Avatara tak hluboce dolů, že to čekání a dekáda jednoho z nejlepších režisérů strávená na Pandoře bude opodstatněná? No, a co když to tak opravdu bude a čeká nás nějaké překvapení z ranku prvního 3D blockbusteru v kinech na Vánoce 2009? Budu teď bruslit na tenkém ledě, ale neustálé (a vždy velmi včasné) odkládání Avatara 2 a 3 by klidně mohlo znamenat pro kina další „nutnou“ technickou revoluci, kterou Cameron a spol. pořád ještě drží pod pokličkou. Kéž by.

O miliardě se tu s vámi vůbec nehodlám bavit. Ta je stejně jistá jako stojka Ondřeje Moravce. Zajímavé to bude až u dvou miliard. Právě tuhle hranici překonali kromě Camerona jenom J. J. Abrams a bratři Russoové. Nikdo jiný v tomto prestižním klubu není a při pohledu na sled premiér plánovaný na letošek a příští rok tam ani jiného kandidáta nevidím. Kromě toho Camerona. Držme tedy palce nejenom Železnému Jimovi s finišováním prací na dvou dílech najednou, ale především kinům. Ať jich to do té premiéry Avatara přežije co nejvíce. Pak už může být pouze lépe.

---

Pro dnešek je to vše a vám se právě otevřela diskuze. Než do ní napíšete filmy, na které jsem zapomněl, udělám to sám. Schválně vynechané marvelovky jsem již zmiňoval v textu. Počínaje 16. prosincem 2022 bude pokračování Aquamana a byť si myslím, že úspěch jedničky a více než miliardu už nenapodobí, za zmínku alespoň pod čarou rozhodně stojí. Stejně tak spin-off Příběhů hraček -  Lightyear. Pixar se trochu vrací ke své výdělečné a pořád ještě nedostatečně vyždímané značce a když se podívám na plánované filmy pro děti, tak jich (docela překvapivě) zase tolik nevidím. Stačí si přitom připomenout miliardové filmy v roce 2019 a dojde vám, že rodinky s dětmi neradno podceňovat. Když v kině zrovna nenajdou svého Lvího krále, Ledové království, Toy Story 4 nebo Aladina, půjdou na jiný dětský film. Který? Tady babo raď, ale prostoru pro překvapení bude v dalších letech hodně. Teď už "jenom" aby zbyla nějaká kina, která je budou promítat.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace