Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 filmů, které v roce 2020 zaútočí na miliardu


ikona
TedGeorge
2020black widowbondcesta do amerikydaniel craigdisneyeternalsfast and furiouskomiksmarvelmaverickmiliardamimoniminionsmulanno time to dierychle a zběsilerychle a zběsile 9scarlett johanssontop 10top guntržbyvenom 2vin dieselwonder womanwonder woman 1984
Vybere si Marvel slabší rok a sesadí ho z piedestalu série Rychle a zběsile nebo Bond? 

Konec roku 2019 se blíží mílovými kroky a my si už za pár týdnů začneme dělat předsevzetí, která stejně přestaneme plnit hned druhý týden v lednu. Což takhle si dát na příští rok jedno lehce splnitelné už teď? Opakujte po mě: „V roce 2020 budu chodit do kina na zajímavé filmy a nebudu je pirátit“. Vidíte, to nebylo zase tak těžké. Tím pádem se můžete pomalu pustit do čtení článku, který si bere na paškál ty nejambicióznější kinopremiéry příštího roku.

 

Aby nedošlo k mýlce – níže se nedočkáte výčtu těch nejzajímavějších premiér chystaných na příští rok. To by tam musel figurovat Tenet Christophera Nolana a mnoho dalších. Nebojte, článků rozebírajících signifikantní bijáky, které půjdou do kin příští kalendářní jednotku, se na stránkách vašeho oblíbeného webu samozřejmě také dočkáte. Na následujících řádcích si pouze přečtete tržební tipy těch 10 finančně nejambicióznějších filmů startujících v multiplexech příští rok.

Během čtení artiklu vás jistě udeří do nosu fakt, že to v roce 2020 nebude taková miliardová síla jako právě ten pomalu končící dobrý ročník. Když jsem minulý rok sepisoval článek rozebírající největší premiéry roku 2019, hned ve třech případech (Lví král byl tenkrát na 95 %) jsem bez skrupulí napsal, že miliarda je stoprocentní. Konkrétně jsem tak učinil u Avengers: Endgame, Ledového království II a deváté epizody Star Wars. Zaspoileruji si a už zde vám napíšu, že stoprocentní miliardy se ode mne tentokrát nedočkala jediná premiéra plánovaná na příští rok. Tolik na úvod, ke čtení si otevřete kvalitní červené víno vlastní preference a jdeme na to.

10. Mulan

Film startuje v amerických kinech: 27. března
Pravděpodobnost, že z toho bude miliarda:
65 %
Můj odhad celkových amerických tržeb:
310 (milionů dolarů)
Můj odhad celkových světových tržeb:
1 060
KarelR od filmu očekává:
Fajn dobrodružnou pohádku - první teaser rozhodně nalákal.
Vytáhni v hospodě:
První zprávy hovoří o tom, že Disney na hrané Mulan rozhodně nešetřil a odklepnul astronomický rozpočet 290 milionů dolarů. Tím pádem tu mluvíme o suveréně nejdražší disneyovské pohádce.

Původně jsem chtěl svoji topku odpálit už lednovou premiérou Mizerů navždy, ale pak jsem se na minutku zamyslel a došlo mi, že při vší snaze Willa Smithe a Martina Lawrence z toho nebude více než 600 mega. To stejné mi došlo při pohledu na únorovou premiéru Birds of Prey, kde to podle mého názoru bude ještě o nějakých 100 milionů (ne-li více) nižší číslo. Začneme tedy až březnovou Mulan. Vy všichni jistě znáte velmi dobrý animák z devadesátých let a Disney na to docela spoléhá. Proto se pokračuje v tradici posledních let a na jaře se dočkáme premiéry hraného remaku další ze slavných pohádek. Proč tuším miliardu v kinech?

Protože film je natočený na míru neustále rostoucí Číně. Ta už v roce 2020 dost možná překoná celkové americké kinotržby a bude tím nejmocnějším kinotrhem. Vůbec bych se nedivil, kdyby mnou predikovaných 310 amerických milionů země s velkou a dlouhou zdí ještě překonala. Vysokým tržbám věřím i díky prvnímu kvalitnímu traileru, který docela přesvědčivě ukazuje, že se velký a drahý biják nerozsypal režisérce Niki Caro pod rukama. Postesk na závěr? Politika do tržebních článků na MovieZone nepatří, ale vyjádření podpory pro hongkongské (respektive čínské) policajty mlátící demonstranty si mladá „hvězdička“ Crystal Yifei Liu vážně mohla odpustit.

 

9. No Time to Die

Bondovka startuje v amerických kinech: 8. dubna
Pravděpodobnost, že z toho bude miliarda:
80 %
Můj odhad celkových amerických tržeb:
260
Můj odhad celkových světových tržeb:
1 090
KarelR od filmu očekává:
Kvalitu, protože Phoebe Waller-Bridge a Cary Fukunaga.
Vytáhni v hospodě:
Britský bulvár tvrdí, že si Daniel Craig s sebou nese mnoho bolístek z nedoléčených karambolů, které se mu staly při natáčení předchozích bondovek, což velmi vadí jeho ženě Rachel Weisz. Ta mu prý před začátkem natáčení No Time to Die řekla, že to tentokrát vážně nemá přehánět. Vzhledem k tomu, že se Craig v květnu podrobil operaci s kotníkem (zranil se při natáčení na Jamajce), je to neposlušný manžel.

Kdo se netěší na rozloučení Daniela Craiga s jeho ikonickou rolí, ať hodí kamenem. Žádný šutr nevidím a souhlasím s vámi. No Time to Die prostě musí být pecka, a pokud to nakonec dopadne stejně nuzně jako Spectre, zlomí mi to srdce. Jsem však optimista a další dobrodružství agenta Jejího veličenstva by mohlo pokračovat v trendu známém jako: Jedna skvělá bondovka střídá jednu průměrnou. Režírující tatínek True Detectiva Cary Fukunaga má řemeslo v ruce, z placu se k nám nedostaly žádné děsivé zkazky o bordelu a chaosu (i když jedna vtipná by byla) a Daniel Craig se po nedávném skončení natáčení spokojeně culí, kam se podíváte. Budou spokojeni i účetní u Sony?

Rozhodně nebudou, protože miliardové tržby budou mezi Daniela Craiga, Barbaru Brocolli a další rozpočítávat Universalové, kteří ukořistili celosvětová práva na premiéru poslední craigovské bondovky. Studio Sony se po premiéře Spectre v roce 2015 muselo rozloučit se spolehlivou dojnou krávou (tím myslím bondovky jako takové, nikoliv Barbaru) a boj o práva nakonec vyhráli právě Universalové. Co dodat na závěr? Snad jenom fakt, že k 200+ americkým milionům si můžete automaticky přičíst 120 – 150 milionů z Velké Británie, kde se na rozloučení Daniela Craiga s jeho nejslavnější rolí bude chodit v houfech. Miliarda visí ve vzduchu.

 

8.  Black Widow

Film startuje v amerických kinech: 1. května
Pravděpodobnost, že z toho bude miliarda:
65 %
Můj odhad celkových amerických tržeb:
380
Můj odhad celkových světových tržeb:
1 040
KarelR od filmu očekává:
Komornější bourneovskou řežbu aneb pravověrný spin-off Winter Soldiera.
Vytáhni v hospodě:
Kevin Feige hledal od samého začátku ženskou režisérku a tím pádem odmítnul nejenom Neila Marshalla, jenž se o režii ucházel. Film si nakonec zrežíruje Cate Shortland, která kromě jiného natočila chválený thriller Lore.

Ne, ani v tomto případě se nedočkáme skoro jistého útoku na miliardu dolarů. Byť je to docela pravděpodobné a nepíšu to jen kvůli nedávnému potvrzení účasti Roberta Downeyho Jr. v sólovce Black Widow. Letos na podzim jsme v kinech neviděli jedinou marvelovku a rok 2020 bude dost možná posledním, ve kterém se opravdu dočkáme „pouhých“ dvou marvelovek (samozřejmě myslím tím disneyovské marvelovky, ne Venoma a spol.). Tím pádem bych si myslel, že bude velkou roli hrát vyhládlá cílová skupina diváků, která touží po svých „marvelovinách“ a tržby utěšeně porostou až za tu miliardu.

S trailerem přede mnou by se samozřejmě spekulovalo mnohem jednodušeji, všichni ale dobře víme, jak skvěle je namazaná komiksová mašina z hlavy Kevina Feigeho. Na tomto místě si dovolím jedno „ale“. Vzhledem k tomu, že se obchodní válka mezi Čínou a Amerikou čím dál víc vyhrocuje, existuje tu jistá možnost, že se pekingské politbyro rozhodne blokovat hollywoodské filmy. Ne, nemluvím tu o (pro režim nevhodných) filmech jako Joker nebo Tenkrát v Hollywoodu – mluvím tu o celoplošném zákazu filmové produkce pocházející z americké továrny na sny. Ta šance, že se taková šílenost stane, je samozřejmě velmi nízká, ale kdyby přece – většina filmů v mém žebříčku může na miliardové tržby okamžitě zapomenout. Jen pro pořádek tu dodám, že jediné filmy, které dokázaly překonat miliardovou hranici tržeb bez čínské pomoci, jsou druzí Piráti z Karibiku, Temný rytíř a čerstvě i Joker.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace