Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 filmů, které v budoucnu zaútočí na miliardové tržby


ikona
TedGeorge
avataravatar 2avatar3black pantherblack widowchris hemsworthchris prattjames bondjames cameronjurský svět: nadvládakevin feigemarvelmimonimission:impossiblenatalie portmannení čas zemřítno time to dierobert pattinsonrychle a zběsilespider-manthe batmanthorthor love and thundertom cruisetom hollandtržbyvin diesel
Věštění z kříšťálové koule, nebo reálný odhad tržeb těch nejambicióznějších hollywoodských blockbusterů?  

Tak nám už zase odložili Bonda, paní Müllerová. Noční můra kinařů a fanoušků filmových premiér na stříbrném plátně pokračuje, protože ani na jaře se kina ve velké většině světa neotevřou a filmovým studiím nezbývá nic jiného, než svoje blockbustery znovu odkládat, případně koketovat s premiérou na různých streamovacích službách. Psát v této situaci klasický každoroční článek o bijácích, které budou daný rok útočit na miliardu, je hloupost. Nechci vás však úplně ochudit o tržební věštění z křišťálové koule, a tak to zkusíme trochu jinak. Posvítím si na desítku filmů, které mají oznámené datum premiéry nejenom letos, ale i v roce 2022. Tím pádem eliminuji možnost, že se letošní filmy budou znovu (a snad už naposledy) odsouvat o rok dále a článek bude nadále alespoň trochu relevantní.

V minulých letech jsem v desítce zmiňoval i snímky, jež měly jenom velmi malou šanci na miliardu v kinech, a ty tentokrát logicky vynechávám. Projedeme si jenom blockbustery, u kterých je podle mého názoru šance na překonání milníku větší než 50 %. Hned na úvod zároveň upozorňuji, že už nebudu znovu psát o Black Widow. Jednak už miliardě v kinech zase tolik nevěřím a zároveň tak trochu tuším, že právě rozloučení Scarlett Johansson s rolí Nataschy Romanoff zamíří jako první (a poslední) marvelovka na Disney+. Co černé filmové koně mířící na Netflix, Disney+, Amazon a další? Ty budeme řešit zase někdy jindy, dnes to vážně bude o filmech, které pravděpodobně (někdy) zamíří do kin a vydělají tam hodně chechtáků. Na úvod je to skoro vše, bijáky budu jako vždy řadit podle data premiéry a jelikož to zase jednou bude trochu delší - neváhejte se občerstvovat kvalitním mokem podle vlastní preference. Jdeme na to.

Mission: Impossible 7

Film startuje v amerických kinech: 19. listopadu 2021
Pravděpodobnost, že z toho bude miliarda: 51 %
Můj odhad celkových amerických tržeb: 230
Můj odhad celkových světových tržeb: 1 001
KarelR očekává: Další akční pecku, která rozdrtí veškerou žánrovou konkurenci.
Vytáhni v hospodě: Také rádi vzpomínáte na první De Palmovu Mission: Impossible z devadesátých let? V tom případě si jistě dobře pamatujete postavu Eugena Kittridge (hrál ho Henry Czerny), jenž podezříval Hunta z toho, že je zrádce. Radujme se, veselme se, Czerny se do své role v sedmičce a osmičce vrací a živě se spekuluje, že bude novým šéfem IMF.

Kdo by se netěšil a nezařadil do seznamu novou Misi na úkor nějaké z řady marvelovek... Podezřele nestárnoucí Tom Cruise se vzepřel covidovému osudu a jal se natáčet hned dvě pokračování Mission: Impossible najednou. Název jeho akční série je více než symbolický, protože přes všechny ty nepříjemné karantény, pronájmy lodí u břehů Norska a zlobivý štáb nedodržující přísné hygienické předpisy je natáčení dvojnásobně obří produkce opravdu nemožná mise, kterou má koule na to přijmout pouze a jenom producent/herec Cruise. Při sledování záběrů uniklých z natáčení, ve kterých Tom skáče na motorce s padákem do propasti si člověk až říká, který blázen je ochotný natáčení pojistit a kdy se hollywoodské hvězdě přihodí něco mnohem horšího než zlomený kotník. Ale nepřivolávejme to a užívejme si čím dál šílenější kousky odvážlivce, který se pomalu s Dougem Limanem chystá letět do vesmíru (Liman mimochodem potvrdil, že opravdu plánuje letět do vesmíru s Tomem!).

Jaké budou tržby? Doufám a přeju si, aby z toho poprvé byla miliarda. Kdo jiný by si ji v Hollywoodu zasloužil víc než Cruise, který pro naše potěšení riskuje život, a já měl už při pohledu na výborné poslední díly série pocit, že by tržby vážně mohly (a měly) být ještě trochu vyšší než těch maximálních 800 mega. Tentokrát už to vážně cítím ve vzduchu, protože lidé budou po kino-půstu vyhládlí, první trailer bude samozřejmě zase kulervoucí a…  A prostě by mi tahle miliarda udělala velkou radost. Snad se moje přání vyplní, Tom do té doby nezařve při skoku do nějaké Macochy a v naplno fungujících kinech se dočkáme dechberoucího blockbusteru, na který se vyplatí jít opakovaně. Ideálně ještě letos.

Spider-Man 3

Film startuje v amerických kinech: 17. prosince 2021
Pravděpodobnost, že z toho bude miliarda: 85 %
Můj odhad celkových amerických tržeb: 410
Můj odhad celkových světových tržeb: 1 270
KarelR očekává: Slabší vykrádačku Paralelních světů? Ale na Tobeyho se těším, ne že ne.
Vytáhni v hospodě: Kdysi jsem napsal článek o Kevinu Feigem , ve kterém jsem se trochu věnoval i jeho půtkám s Ikem Perlmutterem. Ten byl  uklizený do Marvel Television a i to byl podle všeho jeden z důvodů, proč Feige odmítal ve „svých“ filmech jakkoliv odkazovat na televizní marvelovské universum. Doba se každopádně mění a spekuluje se, že ve trojce Spideyho se objeví i Charlie Cox alias seriálový Daredevil.

Kevin Feige a další dámy a pánové z Marvelu byli očividně nadšení z animovaného Spider-Versa a rozhodli se zkoumat zákoutí pavoučího multiversa i v hrané podobě. Kromě Toma Hollanda si tedy s největší pravděpodobností dá repete i Andrew Garfield a my už teď jenom čekáme na oficiální potvrzení, že se ukáže i Tobey Maguire. Co se záporáků týče, tak návrat hlásí elektrizující Jamie Foxx, chapadly vylepšený Alfred Molina a především (pokud tedy prominete, že toho cholerika řadím do této kategorie) nezapomenutelný šéfredaktor J. Jonah Jameson ztvárněný J.K. Simmonsem. Bude to celé dávat smysl? To nám prý napoví už závěr chválené WandaVision, nad kterou se rozplývá většina redakce a mně zase jednou nebylo souzeno. Co se možných miliardových tržeb týče, tak jsou tu dvě velké „ale“.

Marvelovky to na Vánoce ještě nikdy nezkoušely a je tu přece jenom možnost, že se to tvůrcům rozsype pod rukama a do kin zamíří smysl nedávající mišmaš disponující podprůměrnými recenzemi. Sám tomu však příliš nevěřím, protože je tu dohlížející Feige, který si nenechá pohřbít komiksový vesmír stejným stylem, jak se to povedlo jeho kolegům u DC. Pojďme tedy společně doufat, že Spider-Man: „Něco-coming“ se neutopí ve svých ambicích stejným stylem jako před 14 lety Raimiho završení trilogie a my se ho letos na Vánoce dočkáme v kinech. Pokud za 11 měsíců kina po celém světě konečně pojedou bez zádrhelů a nebude se odkládat, tu miliardu beru jako „loženou“ a ze sledu letošních marvelovek dost možná nejpravděpodobnější. Což mi připomíná, že kromě jarní Black Widow (odloží ji nebo půjde na stream velmi brzy) se bude pravděpodobně posouvat i Shang-Chi, jenž má stanovenou premiéru na 6. července 2021. A kdo ví, jestli to nebude znamenat i posun Eternals, kteří budou na Asií provoněnou marvelovku dost možná navazovat. Ani u jedné z výše zmíněných originálních marvelovek každopádně miliardu tak intenzivně nečuchám.

The Batman

Film startuje v amerických kinech: 4. března 2022
Pravděpodobnost, že z toho bude miliarda: 52 %
Můj odhad celkových amerických tržeb: 390
Můj odhad celkových světových tržeb: 1 005
KarelR očekává: Precizní fincherovskou kriminálku, v níž jen tak mimochodem bude Batman.
Vytáhni v hospodě: Ještě na začátku roku 2019 se živě spekulovalo o hlavní roli pro Armieho Hammera (ten měl mimochodem kdysi hrát Batmana už v Justice League Mortal režírované Georgem Millerem, ale natáčení bylo nedlouho před začátkem odpískáno). Dovedete si představit, co by se stalo, kdyby roli Bruce Waynea v Reevesově verzi Armie vážně dostal a Warneři by teď museli řešit co s filmem, do něhož (pokud by se nařčení žen prokázala) obsadili latentního kanibala?

Vytahuji faktor Joker. Klaunova miliarda byla tak trochu game changer a já tu jistou paralelu opravdu vidím. Ani The Batman není obří biják, kde by nějaký Steppenwolf vysílal armády mimozemských démonů na ostrovy disponující tajnými artefakty. Kdepak, The Batman je relativně levný (spekuluje se o 120 míčích) návrat ke kořenům postavy. Čert teď vem všechny ty zvěsti o líném Pattinsonovi a problémovém natáčení, jež by měl režisér Matt Reeves už nejraději za sebou. Kdo ví, co je na těch bulvárních zprávách pravdy, a víte, co se říká: I negativní publicita je publicita. Miliardu tuším více než rok před premiérou samozřejmě především díky fantastickému traileru, který před pár měsíci posadil celý svět na zadek a od té doby se vážně těší úplně každý.

Warneři by byli naprostí blázni, kdyby snad Batmana vyslali na HBO Max. Tam je teď rejdiště průměrné Wonder Woman 1984 (ještě pár dnů, než bude zase exkluzivně v kinech, uff) a za pár měsíců si odvážní diváci vychutnají čtyřhodinový Snyder Cut Ligy spravedlnosti. Bijáky jako The Batman prostě musí do kina a neříkám to jenom kvůli tomu, že jsem fundamentální fanoušek kino-zážitku. Říkám to kvůli vám všem, kterým je jedno, kde film uvidíte, ale chcete co nejvíc ambiciózních filmů a Netflix vás párkrát za rok opije kvalitním rohlíkem. Schválně se sami podívejte, jaké originální filmy vyslal na svou síť za poslední dva měsíce, a připomeňte si fakt, že se ztrátou provozované streamování těch 40 miliard generovaných kiny vážně v následujících 3-5 letech nenahradí. Vidíte záchranu právě ve warnerovském hybridním HBO Max modelu? Nerad bych vás zklamal, ale právě Wonder Woman 1984 jasně ukázala, že tudy ne, a ztráty jsou pro všechny zúčastněné obří. Byť kolem toho Warneři a burzou šikanovaná AT&T docela chytře bruslí.

Thor: Love and Thunder

Film startuje v amerických kinech: 6. května 2022
Pravděpodobnost, že z toho bude miliarda: 60 %
Můj odhad celkových amerických tržeb: 380
Můj odhad celkových světových tržeb: 1 050
KarelR očekává: Další mile rozjívenou komedii, v níž moc nebude fungovat dramatické podloží?
Vytáhni v hospodě: Také váš překvapilo, že dvojka Thora byla doposud posledním vystoupením doktorky Fosterové v marvelovském univerzu a následně se po ní slehla zem? Natálka byla údajně velmi naštvaná na producenty, kteří dali padáka Patty Jenkinsové a na režijní sesli dvojky následně dosadili televizního režiséra a packala Alana Taylora. Ve čtyřce Thora se Portmanová objeví především díky velmi vděčné roli (podle komiksů bude mocná a nebude ve filmu jenom jako přítelkyně Thora).

Další marvelovka? Ano a ještě není poslední. Ať se vám to líbí, nebo ne, tak Marvel dominuje filmovému průmyslu a fakticky každý jeho nový film je schopný útočit na miliardu. A upřímně, kdybych chtěl být opravdu hodně svědomitý, tak by v mém tržebním žebříčku nebyla Mission Impossible 7, ale spíše ta Captain Marvel 2 plánovaná na listopad 2022. Nic se však nemá přehánět a tak budu trochu alibisticky podvádět a vystačím si se třemi komiksovými blockbustery z dílny Marvelu. Po Spider-Manovi to podle mě tržebně nevyhraje Doctor Strange in the Universe of Madness. Je úplně jedno, že ho režíruje Sam Raimi a z nových marvelovek v dalších letech mě láká skoro nejvíc. Vizuálně vypiplaná jednička vydělala v kinech „pouhých“ 677 milionů a tím pádem vsázím spíše na další blbnutí Taiky Waititiho s bohem hromu.

V nabité čtyřce Thora by se měli objevit (minimálně někteří) Strážci galaxie, vrátí se Natalie Portman (kdo ví, jestli nepozvedne Mew Mew), novou postavu si zahraje Christian Bale a aby toho nebylo málo, reporty z Austrálie hovoří o výskytu Matta Damona na place s tím, že se tentokrát potichu šeptá o větší roli. Damon by prý měl být na place několik týdnů. Bude to však stačit na první thorovskou miliardu? Podle mě ano. Chris Hemsworth se před pár měsíci dočkal obřího úspěchu na Netflixu, lidé rádi vzpomínají na jeho kulervoucí přílet do Wakandy v Infinity War a komediální tlustoprdství v Endgame, Thor bude mít výše zmíněné posily…  Snad to celé nebude v režii Taiky Waitiho až příliš infantilní. Už trojka mi přišla chvílemi hodně přestřelená a úchylná.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace