Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuzní fórum KECÁRNA

příspěvky 60681 - 60700 Napsat příspěvek

Mildik, naigoto

Ake ste rocniky?
607905
Ake ste rocniky?
Mildik, naigoto
0 0
reagovat
Já být Slovákem, čeština v televizi v takové míře by mi přišla naprosto nepřijatelná, to samé naopak. Jsou to sice velmi blízké jazyky, ale dostatečně rozdílné na to, aby ti, co s daným jazykem nepřichází do kontaktu každý den, měli jisté problémy rozumět. Politický princip samostatného státu v tom samozřejmě hraje roli taktéž.

Ale asi jsem v tomto problému češtiny & slovenštiny moc radikální, mně přijde totiž nepřijatelné, abych na českých webech musel číst slovenštinu, stejně jako bych si já nedovolil nutit Slováky na slovenských webech číst češtinu/polštinu/maďarštinu.

Ad vysoké školy, to mi celkem dost vadilo v Brně, půlka ročníku Slováci, což by žádný problém nebyl, falešný předpoklad, že žádnému z Čechů nebude slovenština na úkor češtiny ve studijních materiálech a přednáškách vadit, už ale problém byl.
607904
Já být Slovákem, čeština v televizi v takové míře by mi přišla naprosto nepřijatelná, to samé naopak. Jsou to sice velmi blízké jazyky, ale dostatečně rozdílné na to, aby ti, co s daným jazykem nepřichází do kontaktu každý den, měli jisté problémy rozumět. Politický princip samostatného státu v tom samozřejmě hraje roli taktéž. Ale asi jsem v tomto problému češtiny & slovenštiny moc radikální, mně přijde totiž nepřijatelné, abych na českých webech musel číst slovenštinu, stejně jako bych si já nedovolil nutit Slováky na slovenských webech číst češtinu/polštinu/maďarštinu. Ad vysoké školy, to mi celkem dost vadilo v Brně, půlka ročníku Slováci, což by žádný problém nebyl, falešný předpoklad, že žádnému z Čechů nebude slovenština na úkor češtiny ve studijních materiálech a přednáškách vadit, už ale problém byl.
0 0
reagovat

Gorecki

Tak to pozor, pozor... Přečti si můj příspěvek ještě jednou...

Já jsem spíše narážel na to, že nechápu proč se teďka opět zvedla vlna sbližování, když před nějakými 25 lety "každý" toužil po odtržení... Narážel jsem např na smlouvu o respektování vysokoškolských titulů. Odtržení bylo politické (ale nechci se ponořit do této debaty), nicméně i teď politici a státníci se snaží opět o sbližování... prostě nechápu...

A pokud mám uvést krásný příklad, tak jsou to právě vysoké školy. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale pokud člověk navštěvuje vysokou školu v ČR, tak by prostě výuka a zkoušení (myslím tím zkoušející) mělo být v českém jazyce. Nejednou jsem slyšel stížnosti (mladších) studentů na fakt, že zkoušející je zkoušel ve slovenštině a měli co dělat, aby rozumněli. Jenže nikdo nic nenamítne, protože by se mu každý vysmál...
607902
Tak to pozor, pozor... Přečti si můj příspěvek ještě jednou... Já jsem spíše narážel na to, že nechápu proč se teďka opět zvedla vlna sbližování, když před nějakými 25 lety "každý" toužil po odtržení... Narážel jsem např na smlouvu o respektování vysokoškolských titulů. Odtržení bylo politické (ale nechci se ponořit do této debaty), nicméně i teď politici a státníci se snaží opět o sbližování... prostě nechápu... A pokud mám uvést krásný příklad, tak jsou to právě vysoké školy. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale pokud člověk navštěvuje vysokou školu v ČR, tak by prostě výuka a zkoušení (myslím tím zkoušející) mělo být v českém jazyce. Nejednou jsem slyšel stížnosti (mladších) studentů na fakt, že zkoušející je zkoušel ve slovenštině a měli co dělat, aby rozumněli. Jenže nikdo nic nenamítne, protože by se mu každý vysmál...
Gorecki
0 0
reagovat

Ted

Tak este raz, strucnejsie a mozno zrozumitelnejsie. Skus si tu pomyselnu blbu ciaru na mape a V TVOJEJ HLAVE, ktorej ten sucasny vyznam dali az politici pred 20 rokmi, odmysliet. O nicom inom to v skutocnosti nie je.
To plati pre obe strany, ale najma tu vasu, prirodzene. Na strane politikov, dramaturgov, atd...
607903
Tak este raz, strucnejsie a mozno zrozumitelnejsie. Skus si tu pomyselnu blbu ciaru na mape a V TVOJEJ HLAVE, ktorej ten sucasny vyznam dali az politici pred 20 rokmi, odmysliet. O nicom inom to v skutocnosti nie je. To plati pre obe strany, ale najma tu vasu, prirodzene. Na strane politikov, dramaturgov, atd...
Ted
0 0
reagovat

Gorecki

Připisuju to pozdní hodině, ale furt mám pocit že reaguješ na něco trochu jinýho než psal Gonzi... Ale netřeba dál řešit. Asi jenom můj problém.
607901
Připisuju to pozdní hodině, ale furt mám pocit že reaguješ na něco trochu jinýho než psal Gonzi... Ale netřeba dál řešit. Asi jenom můj problém.
Gorecki
0 0
reagovat

Ted

Co si na tom nepochopil? Proste ta generacia slovencine rozumela preto, lebo s nou prichadzala do kontaktu uz od utleho detstva. Rozdelenie republiky, co vnimam ako cisto politicku zalezitost (a bavit sa o tom preco, kto tym co ziskal a kto co stratil je na uplne inu nezmyselne dlhu debatu) tomu odtrhnutiu tej mladsej generacie od nasho jazyka napomohlo opat z cisto politickych dovodov. Akekolvek obmedzene zaznavanie v style aky tu predviedol Mildik je proste primitivne. A mam pocit, ze az sovinisticke. Ale beriem ho ako typickeho predstavitela presne tej prechodnej generacie a jeho postoj chapem, hoci ho odmietam.
607898
Co si na tom nepochopil? Proste ta generacia slovencine rozumela preto, lebo s nou prichadzala do kontaktu uz od utleho detstva. Rozdelenie republiky, co vnimam ako cisto politicku zalezitost (a bavit sa o tom preco, kto tym co ziskal a kto co stratil je na uplne inu nezmyselne dlhu debatu) tomu odtrhnutiu tej mladsej generacie od nasho jazyka napomohlo opat z cisto politickych dovodov. Akekolvek obmedzene zaznavanie v style aky tu predviedol Mildik je proste primitivne. A mam pocit, ze az sovinisticke. Ale beriem ho ako typickeho predstavitela presne tej prechodnej generacie a jeho postoj chapem, hoci ho odmietam.
Ted
0 0
reagovat
No Vardant to krásne vystihol. Ostatne príklady ani nemáme tak ďaleko, viz nemčina.
607896
No Vardant to krásne vystihol. Ostatne príklady ani nemáme tak ďaleko, viz nemčina.
0 0
reagovat
Místo toho, abyste byli rádi, že umíte "cizí" jazyk bez nějakého namáhavého učení, tak si na to budete ještě stěžovat a i přesto, že vy té výhody využíváte na internetu nebo v TV, tak by vám nevadilo, když se to ostatním zakáže.

Teď nevím jestli je to smutnější nebo vtipnější.
607893
Místo toho, abyste byli rádi, že umíte "cizí" jazyk bez nějakého namáhavého učení, tak si na to budete ještě stěžovat a i přesto, že vy té výhody využíváte na internetu nebo v TV, tak by vám nevadilo, když se to ostatním zakáže. Teď nevím jestli je to smutnější nebo vtipnější.
0 0
reagovat
Mne len strašne príde smiešne, že zo Slovenčiny/Češtiny sa robí taký cudzí jazyk a pre dobro českých detí alebo naopak ho treba obmedzovať a dostať na minimum, aby si ho nemýlili resp. nahradiť svetovým jazykom. Oba jazyky mali/majú a budú mať veľa spoločné či už je to slovný alebo vetný základ a nič na tom nezmení ani tých pár slov, ktorým nerozumieme.

A tie kecy, že si vrstevníci nerozumejú neberiem, určite sa úroveň postupne znižuje ako aj slovná zásoba, ale nemyslím si, že keď priemerný Slovák začne rozprávať na Čecha a naopak, že sa ten druhý na neho bude dívať s otovrenými ústami, ako keby niekto na neho hovoril po Svahilisky

Tak ako si rozumejú Španieli, Portugalci a Taliani a každý môže rozprávať svojím jazykom, to isté u Švédov a Dánov, tak to bude platiť aj u nás, či sa to niekomu páči alebo nie a nezáleží, či sme sa rozdelili pred 20 rokmi alebo 50. Pretože pokiaľ viem nikdy neexistovala českoslovenčina a Česko a Slovensko bolo federatívne spojenie dvoch repbulík s vlastnými jazykmi.
607887
Mne len strašne príde smiešne, že zo Slovenčiny/Češtiny sa robí taký cudzí jazyk a pre dobro českých detí alebo naopak ho treba obmedzovať a dostať na minimum, aby si ho nemýlili resp. nahradiť svetovým jazykom. Oba jazyky mali/majú a budú mať veľa spoločné či už je to slovný alebo vetný základ a nič na tom nezmení ani tých pár slov, ktorým nerozumieme. A tie kecy, že si vrstevníci nerozumejú neberiem, určite sa úroveň postupne znižuje ako aj slovná zásoba, ale nemyslím si, že keď priemerný Slovák začne rozprávať na Čecha a naopak, že sa ten druhý na neho bude dívať s otovrenými ústami, ako keby niekto na neho hovoril po Svahilisky Tak ako si rozumejú Španieli, Portugalci a Taliani a každý môže rozprávať svojím jazykom, to isté u Švédov a Dánov, tak to bude platiť aj u nás, či sa to niekomu páči alebo nie a nezáleží, či sme sa rozdelili pred 20 rokmi alebo 50. Pretože pokiaľ viem nikdy neexistovala českoslovenčina a Česko a Slovensko bolo federatívne spojenie dvoch repbulík s vlastnými jazykmi.
0 0
reagovat
Zbytečně tu velmi úzké téma (Slovenština - děcka - televize) rozcmrndáváte na rozdělování Československa atd.

Já osobně jsem nepochopil Goreckiho reakci na Gonziho. Čímž neříkám, že s Gonzim souhlasím. Jenom mám pocit, že Gorecki ho nepochopil...
607886
Zbytečně tu velmi úzké téma (Slovenština - děcka - televize) rozcmrndáváte na rozdělování Československa atd. Já osobně jsem nepochopil Goreckiho reakci na Gonziho. Čímž neříkám, že s Gonzim souhlasím. Jenom mám pocit, že Gorecki ho nepochopil...
0 0
reagovat
Dnesni Ceska mladez nerozumi svym Slovenskym vrstevnikum? To mam jako brat vazne tenhle nazor? Ja jsem na zadny slovensky porady nekoukal, ale jen ze vzajemne interakce se slovenskymi kamarady jsem pochytil vsechno co jsem potreboval a kdyz jsem si nejake slovicko nedal do souvislosti, tak mi to ochotne prelozili :)
607885
Dnesni Ceska mladez nerozumi svym Slovenskym vrstevnikum? To mam jako brat vazne tenhle nazor? Ja jsem na zadny slovensky porady nekoukal, ale jen ze vzajemne interakce se slovenskymi kamarady jsem pochytil vsechno co jsem potreboval a kdyz jsem si nejake slovicko nedal do souvislosti, tak mi to ochotne prelozili :)
0 0
reagovat
Pouštíme se na tenký led, ale je to tak... Jsme rozdělení, dvě samostatné země, dva samostatné jazyky... Pro mě osobně je Slovenština v pohodě, rozumím 99% a nedělá mi to problém. Ale každý komu je dneska 20 a méně to prostě nedává. Na Slovenské pohády už nekoukali a jejich první střetnutí s tímto jazykem je většinou na vysoké škole, kde čumí jak puci na svoje Slovenské spolužáky a nerozumí jim ani popel.

Rozdělovat jsme se nemuseli, nevím co k tomu tehdy vedlo (tehdy mě zajímaly právě ony pohádky), ale když už to tak je, tak taky moc nechápu teďka tu moderní vlnu "československých pořadů" atd...

Chápu, že nějaký čas po rozdělení je třeba dodržovat toleranci, ale místo toho, aby po 20-ti letech docházelo ke sbližování (Televizní pořady napůl, nové mezinárodní smlouvy uznávající vzájemně vysokoškolské diplomy), tak bych očekával, že pomalu, ale jistě bude docházet k odlučování...

Je to drsné (a neříkám, že s tím souhlasím), ale je to tak, proč bychom se tehdy jinak rozdělovali, že?
607881
Pouštíme se na tenký led, ale je to tak... Jsme rozdělení, dvě samostatné země, dva samostatné jazyky... Pro mě osobně je Slovenština v pohodě, rozumím 99% a nedělá mi to problém. Ale každý komu je dneska 20 a méně to prostě nedává. Na Slovenské pohády už nekoukali a jejich první střetnutí s tímto jazykem je většinou na vysoké škole, kde čumí jak puci na svoje Slovenské spolužáky a nerozumí jim ani popel. Rozdělovat jsme se nemuseli, nevím co k tomu tehdy vedlo (tehdy mě zajímaly právě ony pohádky), ale když už to tak je, tak taky moc nechápu teďka tu moderní vlnu "československých pořadů" atd... Chápu, že nějaký čas po rozdělení je třeba dodržovat toleranci, ale místo toho, aby po 20-ti letech docházelo ke sbližování (Televizní pořady napůl, nové mezinárodní smlouvy uznávající vzájemně vysokoškolské diplomy), tak bych očekával, že pomalu, ale jistě bude docházet k odlučování... Je to drsné (a neříkám, že s tím souhlasím), ale je to tak, proč bychom se tehdy jinak rozdělovali, že?
0 0
reagovat

Gonzi

tak to mi je hodne smutno keď vidím takýto zaslepený názor
607879
tak to mi je hodne smutno keď vidím takýto zaslepený názor
Gonzi
0 0
reagovat

Gorecki

Protože ta generace vyrůstala v československu. ehm. Jak píše Hlad, 20 let jsme samostatné země a možná bych byl i rád, kdybychom se tak chovali... pro aktuální mládež je slovenština CIZÍ jazyk. Proto mi osobně velmi vadí československo má talent a podobné věci. Jako rozdělovat jsme se nemuseli, ale stalo se a teď prostě jsme dvě samostatné země a každá máme svůj vlastní jazyk... Nepotřebuju slyšet ten druhý jazyk z televize o nic víc, než jakýkoli jiný cizí jazyk (a když už tak budu mnohem radši, když se mé děti budou učit z pohádek něco světovějšího).
607877
Protože ta generace vyrůstala v československu. ehm. Jak píše Hlad, 20 let jsme samostatné země a možná bych byl i rád, kdybychom se tak chovali... pro aktuální mládež je slovenština CIZÍ jazyk. Proto mi osobně velmi vadí československo má talent a podobné věci. Jako rozdělovat jsme se nemuseli, ale stalo se a teď prostě jsme dvě samostatné země a každá máme svůj vlastní jazyk... Nepotřebuju slyšet ten druhý jazyk z televize o nic víc, než jakýkoli jiný cizí jazyk (a když už tak budu mnohem radši, když se mé děti budou učit z pohádek něco světovějšího).
Gorecki
0 0
reagovat

Gonzi

Picovina. Generacia o ktorej pise aj Hlad s nou nema problem aj preto, lebo s nou prichadzali do styku uz pri tych rozpravkach.
607876
Picovina. Generacia o ktorej pise aj Hlad s nou nema problem aj preto, lebo s nou prichadzali do styku uz pri tych rozpravkach.
Gonzi
0 0
reagovat

kubqo

a proč by se ji mělo učit? To se rovnou může dívat na polské a německé pohádky.
607874
a proč by se ji mělo učit? To se rovnou může dívat na polské a německé pohádky.
kubqo
0 0
reagovat

SK vs CZ

Tak mne zase prijde úplne blbé hovoriť, že decko má kukať rozprávku v češtine lebo slovenčine nebude rozumieť. A kedy sa ju potom naučí?
607872
Tak mne zase prijde úplne blbé hovoriť, že decko má kukať rozprávku v češtine lebo slovenčine nebude rozumieť. A kedy sa ju potom naučí?
SK vs CZ
0 0
reagovat
Je to škoda. Taková Lynn Collins nejenže "looks the part", ona má dokonce "průpravu" z Cartera...
607871
Je to škoda. Taková Lynn Collins nejenže "looks the part", ona má dokonce "průpravu" z Cartera...
0 0
reagovat

Fixer

To su strasni kokoti:-
607870
To su strasni kokoti*:-*
Fixer
0 0
reagovat

Mildík

hůůůáááá :D:D:D
607869
hůůůáááá *:D**:D**:D*
Mildík
0 0
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2025.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se