Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuzní fórum KECÁRNA

příspěvky 45681 - 45700 Napsat příspěvek
btw link
646900
btw http://thestack.com/iot/2015/09/14/neural-network-chess-computer-abandons-brute-force-for-selective-human-approach/
0 0
reagovat

Gonzi

Jak to s tím souvisí?

Gorecki nejde o doslovný, protože je to něco jiného :D
646898
Jak to s tím souvisí? Gorecki nejde o doslovný, protože je to něco jiného *:D*
Gonzi
0 0
reagovat
Lidský hráč si taky nejdřív díky zkušenostem zúží nejlepší tahy, které pak brute force zanalyzuje (u šachů ti nejlepší aj 20 tahů dopředu), nebo ne?
646888
Lidský hráč si taky nejdřív díky zkušenostem zúží nejlepší tahy, které pak brute force zanalyzuje (u šachů ti nejlepší aj 20 tahů dopředu), nebo ne?
0 0
reagovat

ad BvS

Ak by mi niekto minulé roky tvrdil, že sa budem viac tešiť na marvelovku s Iron Manom než na súboj Batmana so Supermanom tak mu strčím päsť asi niekam hodne hlboko. Bohužiaľ (chvalabohu?) je to ale realita pri tých skvelých traileroch na Civil war.
646887
Ak by mi niekto minulé roky tvrdil, že sa budem viac tešiť na marvelovku s Iron Manom než na súboj Batmana so Supermanom tak mu strčím päsť asi niekam hodne hlboko. Bohužiaľ (chvalabohu?) je to ale realita pri tých skvelých traileroch na Civil war.
ad BvS
0 0
reagovat

Tony

ne že bych nechápal co se ti nelíbí na Goreckiho tvrzení, ale víš ty vůbec jak se takové neuronové sítě učí?
646886
ne že bych nechápal co se ti nelíbí na Goreckiho tvrzení, ale víš ty vůbec jak se takové neuronové sítě učí?
Tony
0 0
reagovat
Tak predsa len si to nepochopil.
Pretoze ja som napisal, ze princip ucenia sa a neuronovych sieti ti defacto znizuje pocet kombinacii, ktore musis pocitat. Samozrejme ze tu nejde o doslovny brute force, ktory ti hned na zaciatku vyrata vsetky mozne kombinacie hry, preto som ten termin dal do uvodzoviek.
646885
Tak predsa len si to nepochopil. Pretoze ja som napisal, ze princip ucenia sa a neuronovych sieti ti defacto znizuje pocet kombinacii, ktore musis pocitat. Samozrejme ze tu nejde o doslovny brute force, ktory ti hned na zaciatku vyrata vsetky mozne kombinacie hry, preto som ten termin dal do uvodzoviek.
0 0
reagovat
Já to pochopil, jenže napsat v principu je to pořád brute force je prostě kokotina, protože princip brute force je někde jinde než princip učení se a neuronových sítí. To je jako napsat, že kolo je v podstatě auto, protože taky jezdí po silnici. :)
646884
Já to pochopil, jenže napsat v principu je to pořád brute force je prostě kokotina, protože princip brute force je někde jinde než princip učení se a neuronových sítí. To je jako napsat, že kolo je v podstatě auto, protože taky jezdí po silnici. *:)*
0 0
reagovat

Tony

Hlavne ze si pochopil co som tym chcel povedat, ze? V principe je to stale "brute force", vyberanie z mnozstva moznosti tu najlepsiu, ale s tym, ze nemusis prechadzat vsetky kombinacie, ktorych je pri Go tolko, ze by to konvencnou metodou samozrejme neslo. Trik je v tom, akym sposobom si zuzis moznosti, z ktorych nasledne "brute force" na zaklade roznych dalsich algoritmov vyberas. Vid. citat z clanku, ktory si tu postoval:

"Hrubou silou se s dnešní technologií hra go vyřešit nedá ... v go je celkem k dispozici více než 10170 různých konfigurací kamenů na desce. To je o mnoho řádů více možností, než kolik by dnešní počítače mohly v nějaké smysluplné době projít.
Snaha počítat všechny varianty (jako například u piškvorek nebo u dámy) zde totiž nepřipadá v úvahu... Postupně se pak podařilo vytvořit programy, které dokázaly s poměrně velkou pravděpodobností předpovědět, kam zkušený lidský hráč pokládá své kameny. Důležitější ale byla kombinace této „konvoluční sítě“ se „stromovým prohledáváním“, které skloubil software nazvaný AlphaGo."

Skus mi polopate vysvetlit, cim to odporuje tomu, co som napisal?
646883
Hlavne ze si pochopil co som tym chcel povedat, ze? V principe je to stale "brute force", vyberanie z mnozstva moznosti tu najlepsiu, ale s tym, ze nemusis prechadzat vsetky kombinacie, ktorych je pri Go tolko, ze by to konvencnou metodou samozrejme neslo. Trik je v tom, akym sposobom si zuzis moznosti, z ktorych nasledne "brute force" na zaklade roznych dalsich algoritmov vyberas. Vid. citat z clanku, ktory si tu postoval: "Hrubou silou se s dnešní technologií hra go vyřešit nedá ... v go je celkem k dispozici více než 10170 různých konfigurací kamenů na desce. To je o mnoho řádů více možností, než kolik by dnešní počítače mohly v nějaké smysluplné době projít. Snaha počítat všechny varianty (jako například u piškvorek nebo u dámy) zde totiž nepřipadá v úvahu... Postupně se pak podařilo vytvořit programy, které dokázaly s poměrně velkou pravděpodobností předpovědět, kam zkušený lidský hráč pokládá své kameny. Důležitější ale byla kombinace této „konvoluční sítě“ se „stromovým prohledáváním“, které skloubil software nazvaný AlphaGo." Skus mi polopate vysvetlit, cim to odporuje tomu, co som napisal?
Tony
0 0
reagovat
Gorecki, nic ve zlém, ale tohle napsat po tom všem co tu padlo je solidní brute force ignorace :D
646882
Gorecki, nic ve zlém, ale tohle napsat po tom všem co tu padlo je solidní brute force ignorace *:D*
0 0
reagovat

Go

Tak ono to samozrejme "brute force" je, uz z principu. Z miliard kombinacii vybrat tie najlepsie, pricom to evolucne je sposob, akym system vyhodnocuje potencialne tahy a akym sposobom si vytvara short-cuty k tymto tahom bez toho, aby musel prechadzat VSETKY mozne kombinacie. To ze je to na principe neuronovej siete, alebo ze sa v priebehu toho uci a implementuje do rozhodovacieho procesu naucene tahy je uz len jeden zo sposobov, akym to robi. Tieto sposboy nie su nicim nove ani objavne, len su v tomto konkretnom systeme pre tento konkretny ciel synergicky vyuzivane.
646881
Tak ono to samozrejme "brute force" je, uz z principu. Z miliard kombinacii vybrat tie najlepsie, pricom to evolucne je sposob, akym system vyhodnocuje potencialne tahy a akym sposobom si vytvara short-cuty k tymto tahom bez toho, aby musel prechadzat VSETKY mozne kombinacie. To ze je to na principe neuronovej siete, alebo ze sa v priebehu toho uci a implementuje do rozhodovacieho procesu naucene tahy je uz len jeden zo sposobov, akym to robi. Tieto sposboy nie su nicim nove ani objavne, len su v tomto konkretnom systeme pre tento konkretny ciel synergicky vyuzivane.
Go
0 0
reagovat
Souhlasím sice, že je to spíše evoluční skok, ale na druhou stranu třeba Elon Musk tvrdí, že řada odborníků v oboru AI předpokládala, že to, co se teď povedlo AlphaGo, bude možný až za nějakejch 10 let. Takže možná to nebude až tak malej pokrok, jak se může z laickýho hlediska zdát.

A zrovna Musk to dost sleduje, protože má strach, že se nám AI vymkne z rukou a způsobí naše vyhynutí (i když třeba nezáměrně). A dokonce byl investorem v DeepMind, než je Google koupil, takže může dost přesně vědět, jak na tom jejich AI bylo ještě před 2 lety, když byl členem třeba nějakýho toho jejich představenstva a měl jako investor přístup k jejich informacím.
646877
Souhlasím sice, že je to spíše evoluční skok, ale na druhou stranu třeba [link="https://twitter.com/elonmusk/status/707611375191744512"]Elon Musk tvrdí[/link], že řada odborníků v oboru AI předpokládala, že to, co se teď povedlo AlphaGo, bude možný až za nějakejch 10 let. Takže možná to nebude až tak malej pokrok, jak se může z laickýho hlediska zdát. A zrovna Musk to dost sleduje, protože má strach, že se nám AI vymkne z rukou a způsobí naše vyhynutí (i když třeba nezáměrně). A dokonce byl investorem v DeepMind, než je Google koupil, takže může dost přesně vědět, jak na tom jejich AI bylo ještě před 2 lety, když byl členem třeba nějakýho toho jejich představenstva a měl jako investor přístup k jejich informacím.
0 0
reagovat

Gonzi

No vždyť já ti vysvětluju, že výjimečnost té události je právě to že AI překonala takhle obtížnou hru, že je to na míle brute force, na míle piškvorkám i šachům.
"o použitém řešení, které je "běžně používané"" Tohle přesně právě že není...
646875
No vždyť já ti vysvětluju, že výjimečnost té události je právě to že AI překonala takhle obtížnou hru, že je to na míle brute force, na míle piškvorkám i šachům. "o použitém řešení, které je "běžně používané"" Tohle přesně právě že není...
Gonzi
0 0
reagovat
Postupy jsou známé od šedesátých let, ale naprogramovat to a spojit dohromady, to šlo až teď a to je ten pokrok a přelomová věc. Samotné učení z velkého vzorku partii je taky relativně nová věc.
646874
Postupy jsou známé od šedesátých let, ale naprogramovat to a spojit dohromady, to šlo až teď a to je ten pokrok a přelomová věc. Samotné učení z velkého vzorku partii je taky relativně nová věc.
0 0
reagovat

Tony

Ty mi popisuješ obtížnost go, já se s tebou bavím o použitém řešení, které je "běžně používané" a dále vyvíjené. Oni neobjevili/nevymysleli deep learning či neuronové sítě. Oni jen o něco dál posunuli jejich aplikaci.
646872
Ty mi popisuješ obtížnost go, já se s tebou bavím o použitém řešení, které je "běžně používané" a dále vyvíjené. Oni neobjevili/nevymysleli deep learning či neuronové sítě. Oni jen o něco dál posunuli jejich aplikaci.
Tony
0 0
reagovat

Gonzi

:+
646871
*:+*
Gonzi
0 0
reagovat
beyond rangoon je samozrejme super. kto nepozná napočúvať
646870
beyond rangoon je samozrejme super. kto nepozná napočúvať
0 0
reagovat

OSTZone

Jeste k tomu Rangoonovi, ktery je fakt neuveritelny zimomriavkovy material - I Dreamt I Woke Up a Brother Morphine ... Skvost!
Akorat je v tom trochu moc slyset ta devadesatkova elektronika. Tomuhle materialu by rozhodne slysel nejaky remaster s trochu prirozenejsima pistalkama... A kdyby si na ty vokaly rovnou prizval Lisu Gerrard, tak by mi uz asi praskla cevka...
646869
Jeste k tomu Rangoonovi, ktery je fakt neuveritelny zimomriavkovy material - [link="https://www.youtube.com/watch?v=u_ukmXGe46g"]I Dreamt I Woke Up[/link] a [link="https://www.youtube.com/watch?v=xqo_z8Oq0bE"]Brother Morphine[/link] ... Skvost! Akorat je v tom trochu moc slyset ta devadesatkova elektronika. Tomuhle materialu by rozhodne slysel nejaky remaster s trochu prirozenejsima pistalkama... A kdyby si na ty vokaly rovnou prizval Lisu Gerrard, tak by mi uz asi praskla cevka...
OSTZone
0 0
reagovat
Ani ne hele... link Tahle je právě kvůli podstatě oproti brute-force technikám docela imunní a pomocí brute force jí vyhrát nemůžeš, alespoň ne se současnými technickými možnostmi, těch kombinací je zkrátka asi o 3 řády víc, než u šachů. Go nemá skoro žadna pravidla, je to hodne obecna hra oproti šachům, proto je spousta těch řešení a algoritmů zajímavá i pro jiné obory. Na rozdíl od programů pro šachy neobsahuje téměř žádné předem dané pohyby.
Zdroj: link To co jsi napsal je vlastně uplně naopak, určitě to nen zjednodušené, ale naopak to ještě daleko složitější databázi a daleko víc dat, než Deep Blue používá k učení a rozhodování. Jako bázi pak využívá 1) veškeré možné tahy 2) veškeré zdokumentované hry
Že to není brute force ilustruje fakt, že ten program provedl desítky tahů ze kterých jsou hráči go na větvi a dost možná změní i způsob hry mezi lidmi.
646868
Ani ne hele... http://www.economist.com/news/science-and-technology/21694540-win-or-lose-best-five-battle-contest-another-milestone Tahle je právě kvůli podstatě oproti brute-force technikám docela imunní a pomocí brute force jí vyhrát nemůžeš, alespoň ne se současnými technickými možnostmi, těch kombinací je zkrátka asi o 3 řády víc, než u šachů. Go nemá skoro žadna pravidla, je to hodne obecna hra oproti šachům, proto je spousta těch řešení a algoritmů zajímavá i pro jiné obory. Na rozdíl od programů pro šachy neobsahuje téměř žádné předem dané pohyby. Zdroj: http://technet.idnes.cz/alphago-crr-/veda.aspx?c=A160128_150313_veda_mla To co jsi napsal je vlastně uplně naopak, určitě to nen zjednodušené, ale naopak to ještě daleko složitější databázi a daleko víc dat, než Deep Blue používá k učení a rozhodování. Jako bázi pak využívá 1) veškeré možné tahy 2) veškeré zdokumentované hry Že to není brute force ilustruje fakt, že ten program provedl desítky tahů ze kterých jsou hráči go na větvi a dost možná změní i způsob hry mezi lidmi.
0 0
reagovat

OSTZone

Ja bych do plena vhodil, ze mezi nejlepsi Zimmeroviny urcite patri Beyond Rangoon ...
646867
Ja bych do plena vhodil, ze mezi nejlepsi Zimmeroviny urcite patri [link="https://www.youtube.com/watch?v=2w7KLtBqaEQ"]Beyond Rangoon[/link] ...
OSTZone
0 0
reagovat

Tony, Axis

Pokud mám funkční řešení a jen posouvám co vše s tím vyřeším, tak na tom není nic extra zvláštního. Moje pointa je, že tyhle algoritmy se vyvíjejí a řekněme že co čtvrt roku je o trochu lepší verze. Tohle byl milník čistě protože tato o trochu lepší verze už úspěšně řeší go.
646866
Pokud mám funkční řešení a jen posouvám co vše s tím vyřeším, tak na tom není nic extra zvláštního. Moje pointa je, že tyhle algoritmy se vyvíjejí a řekněme že co čtvrt roku je o trochu lepší verze. Tohle byl milník čistě protože tato o trochu lepší verze už úspěšně řeší go.
Tony, Axis
0 0
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2025.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se