Zabíjení (1956)
Povedený a parádně natočený snímek, který má skvělé tempo a dialogy, a i po letech neztrácí nic ze svého kouzla. Velmi příjemně mě překvapilo, jak se film ničím nezdržuje a žene kupředu, aby odvyprávěl vše, co je třeba. Je to zábavná a napínavá podívaná, u které jsem si hodně užíval Kubrickovu přesnou režii, která šlape od první do poslední minuty. Hodně se mi líbila struktura vyprávění, kde sledujeme vývoj událostí z pohledu několika osob i času. Po herecké stránce je to velmi dobré a hlavní představitel Sterling Hayden si krade scény pro sebe. Největší nedostatek, který film má, čistě z mého pohledu je ten, že se mi nepodařilo si vytvořit vztah k vedlejším postavám a prakticky mi bylo jedno, co se jim stane, což je velká škoda. Zabíjení se mi dost líbilo a má velmi povedený konec. 7,5/10
|
reagovat
|

.
Pravda, po skončení jsem se přistihl při úvahách, zda popisuje prostředí ruské mafie v Londýně se stejnou realističností jako mechanismy adopce tamtéž, ale takhle by člověk mohl napadnout asi téměř každý film, kdyby chtěl - a já nechci... Odpustím mu i to snad až lehce podpásové páčení emocí a napětí především z diváků-rodičů v samém finále - v rámci filmové logiky smysl dává a kýženou gradaci to dodává měrou vrchovatou.