Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuzní fórum FILMY

příspěvky 3481 - 3500 Napsat příspěvek
reaguje na: HAL
No Umučení je jeden z těch typů filmů, které vlastně chceš jako divák vidět, ale stačí ti to jednou a nikdy víc. O některých scénách se ti bude zdát ještě hodně dlouho.
936167
No Umučení je jeden z těch typů filmů, které vlastně chceš jako divák vidět, ale stačí ti to jednou a nikdy víc. O některých scénách se ti bude zdát ještě hodně dlouho.
936166
0 0
reagovat
Ben Hur film už si pamatuji jen matně, ale v knize bylo to náboženství velmi zásadní, asi nebude velkou chybu filmu když se drží předlohy. 

Ale mohl bych si ho zopakovat, a snad se i k tomu Umučení Krista dokopu, když si teď dávám tour de Ježíš irl. 
936166
Ben Hur film už si pamatuji jen matně, ale v knize bylo to náboženství velmi zásadní, asi nebude velkou chybu filmu když se drží předlohy.  Ale mohl bych si ho zopakovat, a snad se i k tomu Umučení Krista dokopu, když si teď dávám tour de Ježíš irl. 
0 0
reagují: Memphis, fabec
reagovat
reaguje na: Ravenous
Taky se přidávám s obhajobou Ben Hura viděl jsem ho sice jen v televizi poprvé když mi bylo asi 13-14, ale to co jsem viděl jsem vůbec nebral jako agitku, ale jako epický příběh o pádu na dno, vykoupení a pomstě, jasné objeví se tam Jesus, ale jako cameo. Ale jinak jsem nevěřícně koukal na to, jak to mohli tenkrát natočit, od ty doby viděno několikrát a porad si to užívám. Nejsem věřící aspoň teda v tom smyslu oficiálním, nejblíže mám asi k buddhismu, ale praktikuju to po svém. Viru neodsuzuju, myslim ze je důležité v něco věřit, ale instituce co jednotlive náboženství představuji  - jakékoliv bych samozřejmě stáhnul do pekla sebou
936158
Taky se přidávám s obhajobou Ben Hura viděl jsem ho sice jen v televizi poprvé když mi bylo asi 13-14, ale to co jsem viděl jsem vůbec nebral jako agitku, ale jako epický příběh o pádu na dno, vykoupení a pomstě, jasné objeví se tam Jesus, ale jako cameo. Ale jinak jsem nevěřícně koukal na to, jak to mohli tenkrát natočit, od ty doby viděno několikrát a porad si to užívám. Nejsem věřící aspoň teda v tom smyslu oficiálním, nejblíže mám asi k buddhismu, ale praktikuju to po svém. Viru neodsuzuju, myslim ze je důležité v něco věřit, ale instituce co jednotlive náboženství představuji  - jakékoliv bych samozřejmě stáhnul do pekla sebou
936150
2 0
reagovat
reaguje na: Ravenous
Všechny Wylerovy filmy jsem neviděl, takže se omezím pouze na Ben Hura, kterého jsem kdysi dávno viděl na plátně (LFŠ) a pochopím, pokud mě budeš mít za podjatého (jsem katolík), ale nemůžu s tebou vůbec souhlasit.

Ben Hur není nějaká primitivní křesťanská agitka a rozhodně nejde o nějakou prvoplánovou propagandu, jakou dnes točí např. studio Angel. Ben Hur je adaptace stejnojmenného románu spisovatele Lewise Wallace, který, vyšel několikrát i v českém překladu, dokonce i za komunismu a těsně po revoluci. Podtitul románu, jak poznamenal správně holub109, je skutečně "The Tale of Christ". Wallaceův román je hodně popisný a rozsáhlý, takže pro mnohé dnešní čtenáře (i pro ty, kteří jsou věřící), může být čtenářsky nestravitelný. Ve Spojených státech jde samozřejmě o jednu z těch knih, které lze označit za povinnou školní četbu. Jde dodnes o natolik populární knihu, že se dočkala hned čtyř filmových adaptací. 

Wylerovým (a Hestonovým) záměrem nebylo jenom přiblížit Ježíše jako takového. Jeho hlavním cílem bylo natočit jeden z nejlepších filmů všech dob v megadrahé produkci. Dobře ale věděl, že "primitivní křesťanská agitka" rozhodně nestačí. Proto se soustředí právě na Hestonova Judu, který prožívá svůj příběh zaobalený do velkého dobrodružství, přičemž s Ježíšem se potká jen tak mimochodem a teprve v závěru v něj nakonec uvěří. Ježíšovi po celou dobu není vidět do tváře a nikdy zde neslyšíme jeho hlas, což byla strategie, aby Ben Hur nepůsobil nijak prvoplánově didakticky a školometsky. Funguje to dodnes.

Ben Hur tady není nekriticky obdivován pro jasně křesťanské poselství, ale právě pro tu filmařinu, s jakou byl natočen. Samozřejmě mnohé scény svým provedením dnes působí úsměvně a zastarale (námořní bitva v dnes jasně viditelné nádrži s namalovanou oblohou), ale v době premiéry působily neskutečně monumentálně. Těch jedenáct Oscarů nebylo uděleno jen tak pro nic za nic. 

Se vší úctou se v případě Ben Hura mýlíš. Máš právo na svůj názor, film se ti určitě nemusí líbit, ale aspoň měj nějaké validní argumenty. 
936154
Všechny Wylerovy filmy jsem neviděl, takže se omezím pouze na Ben Hura, kterého jsem kdysi dávno viděl na plátně (LFŠ) a pochopím, pokud mě budeš mít za podjatého (jsem katolík), ale nemůžu s tebou vůbec souhlasit. Ben Hur není nějaká primitivní křesťanská agitka a rozhodně nejde o nějakou prvoplánovou propagandu, jakou dnes točí např. studio Angel. Ben Hur je adaptace stejnojmenného románu spisovatele Lewise Wallace, který, vyšel několikrát i v českém překladu, dokonce i za komunismu a těsně po revoluci. Podtitul románu, jak poznamenal správně holub109, je skutečně "The Tale of Christ". Wallaceův román je hodně popisný a rozsáhlý, takže pro mnohé dnešní čtenáře (i pro ty, kteří jsou věřící), může být čtenářsky nestravitelný. Ve Spojených státech jde samozřejmě o jednu z těch knih, které lze označit za povinnou školní četbu. Jde dodnes o natolik populární knihu, že se dočkala hned čtyř filmových adaptací.  Wylerovým (a Hestonovým) záměrem nebylo jenom přiblížit Ježíše jako takového. Jeho hlavním cílem bylo natočit jeden z nejlepších filmů všech dob v megadrahé produkci. Dobře ale věděl, že "primitivní křesťanská agitka" rozhodně nestačí. Proto se soustředí právě na Hestonova Judu, který prožívá svůj příběh zaobalený do velkého dobrodružství, přičemž s Ježíšem se potká jen tak mimochodem a teprve v závěru v něj nakonec uvěří. Ježíšovi po celou dobu není vidět do tváře a nikdy zde neslyšíme jeho hlas, což byla strategie, aby Ben Hur nepůsobil nijak prvoplánově didakticky a školometsky. Funguje to dodnes. Ben Hur tady není nekriticky obdivován pro jasně křesťanské poselství, ale právě pro tu filmařinu, s jakou byl natočen. Samozřejmě mnohé scény svým provedením dnes působí úsměvně a zastarale (námořní bitva v dnes jasně viditelné nádrži s namalovanou oblohou), ale v době premiéry působily neskutečně monumentálně. Těch jedenáct Oscarů nebylo uděleno jen tak pro nic za nic.  Se vší úctou se v případě Ben Hura mýlíš. Máš právo na svůj názor, film se ti určitě nemusí líbit, ale aspoň měj nějaké validní argumenty. 
936150
2 0
reagovat
reaguje na: holub109
936153
https://www.youtube.com/watch?v=zp32JdgG6hg
936152
0 0
reagovat
Tak či tak by si tu oba zasloužili nějaký Best Of článek, spoustu těch pecek zdejší čtenáři potřebují nakoukat
936152
Tak či tak by si tu oba zasloužili nějaký Best Of článek, spoustu těch pecek zdejší čtenáři potřebují nakoukat
3 0
reagují: Memphis
reagovat
reaguje na: AndyKaufman
Hodnotenie mat Wyler moze vysoke, a aj ma dobre a obcas skvele filmy, no vela z nich ma pachut kalkulov. 
Ben Hur krestanska agitka, ktoru nezachrania 2 epicke sceny. Za mna to nie je dobry film a jeho absolutne nekriticke adorovanie je mimo.

Best Years patriotisticka agitka. Chapem, ze po WWII sa to pytalo, ved to ani nie je zly film, no je to tak za 7/10, nic ultra skvele.

Hodiny zoufalstvi (alebo ako sa vola ten film, kde hra Bogart vazna na uteku). Zase dost fajn vec, no od polky to uplne straca plyn a Bogart nema co hrat. Miesto, aby z neho siel strach je tam ku koncu pateticky az.

Proste tie jeho filmy akoby postradali srdicko. Chvalia sa ako 9-10/10 no vsetky co som videl su max 8/10.

Za to Wilder je inde. Tam je to pecka za peckou a tir hodnotenia skutocne odpovedaju kvalitam filmov.
936150
Hodnotenie mat Wyler moze vysoke, a aj ma dobre a obcas skvele filmy, no vela z nich ma pachut kalkulov.  Ben Hur krestanska agitka, ktoru nezachrania 2 epicke sceny. Za mna to nie je dobry film a jeho absolutne nekriticke adorovanie je mimo. Best Years patriotisticka agitka. Chapem, ze po WWII sa to pytalo, ved to ani nie je zly film, no je to tak za 7/10, nic ultra skvele. Hodiny zoufalstvi (alebo ako sa vola ten film, kde hra Bogart vazna na uteku). Zase dost fajn vec, no od polky to uplne straca plyn a Bogart nema co hrat. Miesto, aby z neho siel strach je tam ku koncu pateticky az. Proste tie jeho filmy akoby postradali srdicko. Chvalia sa ako 9-10/10 no vsetky co som videl su max 8/10. Za to Wilder je inde. Tam je to pecka za peckou a tir hodnotenia skutocne odpovedaju kvalitam filmov.
936120
1 -2
reagovat
reaguje na: SeldomSeen
Karel tě brzy spasí :)
936130
Karel tě brzy spasí :)
936124
0 0
reagovat
Bude nějaký Wyler v Karlových filmech před Star Wars? Děkuji 
936125
Bude nějaký Wyler v Karlových filmech před Star Wars? Děkuji 
1 0
reagovat
reaguje na: TedGeorge
Mé věčné dilema :+ - kdysi jsem ho zadával dokonce jako otázku do MZ Live a taky si s tím moc nevěděli rady... 8)
936124
Mé věčné dilema *:+* - kdysi jsem ho zadával dokonce jako otázku do MZ Live a taky si s tím moc nevěděli rady... *8)*
936121
4 0
reagují: TedGeorge
reagovat
Já mám Wildera ještě o kousek výš, ale to je možná jen proto, že jsem od něj celkově viděl víc kousků. Jeho trojlístkem Pojistka Smrti, Sunset Boulevard a Svědek obžaloby si mě získal a byly to jedny z prvních starších pecek, co jsem nakoukával, takže mám pro něj i trochu slabost:D
936123
Já mám Wildera ještě o kousek výš, ale to je možná jen proto, že jsem od něj celkově viděl víc kousků. Jeho trojlístkem Pojistka Smrti, Sunset Boulevard a Svědek obžaloby si mě získal a byly to jedny z prvních starších pecek, co jsem nakoukával, takže mám pro něj i trochu slabost*:D*
936120
2 0
reagovat
mám na watchlistu už delší dobu, asi nastal čas to konečně napravit 
936122
mám na watchlistu už delší dobu, asi nastal čas to konečně napravit 
936116
1 0
reagovat
Wyler vs Wilder. Nejtřaskavější nemožné téma na MZ, na které by nikdo bohužel nekliknul...
936121
Wyler vs Wilder. Nejtřaskavější nemožné téma na MZ, na které by nikdo bohužel nekliknul...
936120
5 0
reagují: SeldomSeen
reagovat
Wyler ma nejbrutálnější filmografii ze všech režisérů na csfd. Desítky filmů. Všechny červený. Drtivá většina okolo 80 a výš.
Ani Hitchcock, Wilder ( bohužel, můj top režisér), Kubrick, Spielberg nebo Scorsese to tak nekompromisní nemají a každý dá z hlavy jejich slabší kousky. Tady ne. Já sám tam mám nejslabší Jak ukrást Venuši za 8/10. :D Fakt nechápu jak dá někdo 2 roky po sobě Bena Hura a Velkou Zem. )Tohle má srovnání možná v Jurském parku a Schindlerove seznamu po sobě) Chvilku před tím Prázdniny v Římě a ještě chvilku před tím Best Years of our Lives. Mezi tím jako výplň asi 10 geniálních noirů.
936120
Wyler ma nejbrutálnější filmografii ze všech režisérů na csfd. Desítky filmů. Všechny červený. Drtivá většina okolo 80 a výš. Ani Hitchcock, Wilder ( bohužel, můj top režisér), Kubrick, Spielberg nebo Scorsese to tak nekompromisní nemají a každý dá z hlavy jejich slabší kousky. Tady ne. Já sám tam mám nejslabší Jak ukrást Venuši za 8/10. *:D* Fakt nechápu jak dá někdo 2 roky po sobě Bena Hura a Velkou Zem. )Tohle má srovnání možná v Jurském parku a Schindlerove seznamu po sobě) Chvilku před tím Prázdniny v Římě a ještě chvilku před tím Best Years of our Lives. Mezi tím jako výplň asi 10 geniálních noirů.
8 0
reagovat
To je skvělej film u něhož jsem chvílema brečel jako želva. A na konci jsem dostal nádhernou odměnu. Doporučení moc rád podepíšu :)
936117
To je skvělej film u něhož jsem chvílema brečel jako želva. A na konci jsem dostal nádhernou odměnu. Doporučení moc rád podepíšu :)
936116
1 0
reagovat
Výborně, zjevně nejsi na Wylera začátečník, takže si troufnu doporučit (pokud jsi tedy také už neviděl) Nejlepší léta našeho života - film, u kterého asi nikdy nepochopím, jak může drama o těžkém návratu válečných veteránů do civilního života působit tak lehkým, až "feel-good" dojmem - též strašná pecka! :)
936116
Výborně, zjevně nejsi na Wylera začátečník, takže si troufnu doporučit (pokud jsi tedy také už neviděl) Nejlepší léta našeho života - film, u kterého asi nikdy nepochopím, jak může drama o těžkém návratu válečných veteránů do civilního života působit tak lehkým, až "feel-good" dojmem - též strašná pecka! *:)*
936107
3 0
reagují: holub109, TedGeorge
reagovat
Právě proto máš s tím filmem tenhle problém. Baví tě filmařina (mně pochopitelně taky), akorát ten přesah ti jako ateistovi pochopitelně nemohl dojít. V tom nejsi sám. Ale právě proto si Charlton Heston přál ten film natočit - aby další lidé poznali Ježíše Krista jako spasitele a uvěřili v něj podobně jako Juda. Mně osobně tenhle přístup přišel geniální, protože v Ben Hurovi nejsou ty deklamace vůbec prvoplánové, ale jsou součástí celého příběhu, jinými slovy není to vůbec na sílu. Je pak už na samotném publiku, co si z tohoto filmu odnese. 
936108
Právě proto máš s tím filmem tenhle problém. Baví tě filmařina (mně pochopitelně taky), akorát ten přesah ti jako ateistovi pochopitelně nemohl dojít. V tom nejsi sám. Ale právě proto si Charlton Heston přál ten film natočit - aby další lidé poznali Ježíše Krista jako spasitele a uvěřili v něj podobně jako Juda. Mně osobně tenhle přístup přišel geniální, protože v Ben Hurovi nejsou ty deklamace vůbec prvoplánové, ale jsou součástí celého příběhu, jinými slovy není to vůbec na sílu. Je pak už na samotném publiku, co si z tohoto filmu odnese. 
936105
0 -1
reagovat
Viděl jsem a je to geniální záležitost. Wyler byl bůh 
936107
Viděl jsem a je to geniální záležitost. Wyler byl bůh 
936106
4 0
reagují: SeldomSeen
reagovat
Jestli chceš něco příbuzného, leč trochu "světštějšího", dej si rozhodně od stejného režiséra a taktéž s Charltonem Hestonem Velkou zemi - to je také naprosto zaslouženě uctívaná klasika, skvěle napsaná, zahraná a natočená :+
936106
Jestli chceš něco příbuzného, leč trochu "světštějšího", dej si rozhodně od stejného režiséra a taktéž s Charltonem Hestonem Velkou zemi - to je také naprosto zaslouženě uctívaná klasika, skvěle napsaná, zahraná a natočená *:+*
936105
6 0
reagují: holub109
reagovat
reaguje na: Disketa1
Skvěle jsi to napsal, přeci jen má ta kniha samotná podtitul A Tale of the Christ a proto mě to asi nemělo překvapit. Na mě to jako ateistu ale úplně nefungovalo (hlavně scéna s vyléčením lepry), i když to natočili skutečně geniálně. 
936105
Skvěle jsi to napsal, přeci jen má ta kniha samotná podtitul A Tale of the Christ a proto mě to asi nemělo překvapit. Na mě to jako ateistu ale úplně nefungovalo (hlavně scéna s vyléčením lepry), i když to natočili skutečně geniálně. 
936103
0 -1
reagují: Disketa1, SeldomSeen
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2025.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se