Tak myslím, že ani Piráti to nemají zdaleka na levelu, kdy by šla ta zastupitelnost odbourat. To bys opravdu musel hlasovat o každé drobnosti a denní agendy každého ministra. Za mě ty technické důvody jsou to hlavní proč zastupitelská forma demokracie vůbec vznikla. Že to bez ní nešlo dřív se asi shodneme.
Souhlas je s tím, že nemůže každý rozumět všemu, ale chci mít právo udělat to rozhodnutí "Tomuhle nerozumím, ať to za mě pořeší odborník", ne že někdo řekne "Tomu Haggar nerozumí, tak do toho nemá co kecat." To aby se nedělala krátkozraká rozhodnutí je věc toho, kdo tu věc k rozhodnutí předkládá. Vezmi si populární téma - mělo by být možné vypsat referendum o vystoupení z EU? Za mě ano. A pak je na politicích, aby mase vysvětlili, proč je dobré v EU zůstat.
Pokud výsledkem bude, že se má vystoupit, tak
a) politici nebyli schopní vysvětlit, proč je vhodné v EU zůstat
b) vysvětlili to dobře, ale většina se přesto rozhodla, že by radši vystoupila, což je naprosto legitimní.
Riziko, že se to podělá z důvodu a) by se mě rozhodně nemělo být důvodem, proč to referendum nevypisovat. Jen pro jistotu - rozhodně netvrdím, že by se teď mělo takové referendum vypsat, jen vysvětluju, že nejsem principiálně proti.
Ad ten duální vs. multiplurální systém, to je věčná otázka - ano, u nás je větší pluralita názorů, jenže to pak vždycky dopadne tak, že se horkotěžko skládá koalice, která pak stejně není schopná dělat nějaká zásadnější politická rozhodnutí. Z tohoto důvodu musím říct, že se čím dál víc přikláním k tomu duálnímu systému, ač jsem si samozřejmě vědom, že ten taky není ideální.
Ideální mi asi příjde, když se ta dualita vytvoří přirození v multiplurálním systému - silná ODS proti silné ČSSD.
Prostě holt demokracie je nejlepší ze všech špatných forem vládnutí...
reaguje na:
HAL
|
reagují:
HAL
|
reagovat
|
), kdežto já si prostě říkám "Za rok tady máme Bábu, no co už. Dalo se s tím počítat od výsledků minulých voleb. Nějak bylo, nějak bude, nenadělám nic, většina to chce."
Krasna vydrz, ale uplne na dve veci...