Vyprávění je nejjednodušší a dá se v něm nadělat nejméně chyb, ale hrozně záleží na zadaném tématu. Vyprávění o prvním školním roce atd teda hodně

My jsme měli ve výběru místo vyprávění dopis, což je hned po vyprávění nejjednodušší, ale člověk se musí držet tématu (mé zkušenosti s posledním ročníkem) na pět stránek, což je zatraceně těžké a většina lidí dostávala o stupeň horší známku za neudržení tématu (vetšinou se to zvrhlo, co hodlají dělat právě po čtvrtém ročníku)...
Já si vybral úvahu na téma ekologie a znečišťování přírody+proč je důležité udržet zdravé životní prostředí. Je to dost riskantní téma, ale učitelka vybízela k neoriginalitě a shrnutí všeobecných témat+přihodit vlastní moudro.
Zde bych doporučil opravdu shrnout základní problematiku a přihodit povzdech nad celým problémem. Vlastní radikální názory raději nevytahovat.
U úvahy je fajn udělat si sumírovací bubliny, nápady, co všechno chce člověk napsat. Osobně jsem měl o dost delší koncept, neb jsem na konci nestíhal (jak tu někdo psal o přímém psaní, tak tady to vřele doporučuji), tudíš psát tak, aby se daly některé věci ve finále vyhodit (čti dělat hodně odstavců, v úvaze se vyhozený text většinou ztratí, pokud to není jedna myšlenka nasedající na sebe)...
HROZNĚ důležitý je pravopis a ÚPRAVA. Zkuste psát co nejhezčej, vyplatí se to.
Osobně jsem měl ze slohovky za dvě (učitelka zásadově nedávala v životě jedničku za sloh, vždy si to pro případné zájemce schovávala k maturitě), konkrétně za vyhozené části z konceptu a ne až tak provázanou stěžejní myšlenku (měl jsem víc menších)...
Celkově to chce hlavně chladnou hlavu a žádné stresy. Zbytečně se pak zhoršuje gramatika a sloh celkově. Téma už se nějak utřepe (teda pokud nejste na gymplu, tam na něm bazírujou) a pokuste se rozepsat, kvantita v tomhle zastíní kvalitu. Nikdo po vás nechce umělecké dílo první jakosti, ale prezentaci, že nemíáte v hlavě slámu ;)...

asi nebudu jedinej..

: