To "nepochopenie" neber ako nieco degradujuce v zmysle, ze na to nemas kapacitu alebo nieco podobne tupe. Skor to ber ako "odmietanie pristupit na hru" Druckmana a jeho zamer.
Osobne si myslim, ze to tak dobre funguje (na tu spokojnu cast hracov, do ktorej sa radim) prave preto, ze to skvelo vyuziva medium. Pretoze to ze si NUTENY za nu hrat si tak nejak k nej musis povinne hladat cestu a prejst si jej situaciu doslova v jej topankach. Pracuje to s tvojou predpojatostou, nenavistou, zaujatostou. Nenavidis ju, lebo je skareda, muzatka a zabila mi otca. Je ti jedno preco, chces ju vidiet mrtvu a co najskor. A to je presne o tom.
To ze az nasledne prichadzas na jej motivaciu je to genialne, lebo to konfrontuje teba a tvoje presvedcenie. Sice nie si do toho zainvolvovany nejakymi rozhodnutiami, ktore by ten pribeh mozno vetvili, ani nemas moznost "nezabit", ale je to genialne vystavane tak, ze coraz viac nachadzas paralelu medzi Abby a Ellie a to ze v zavere necitis nenavist ani k jednej, ze neprichadza ziadna katarzia, ze to nie je hra na good guy, bad guy, to je prave to vzacne a osviezujuce na tom celom.
Pekne som to citil na tom, aky som mal najprv vztah ku Zjazvencom cez zazitky a skusenosti Ellie a nasledne mi to cele prekopala Abby cez jej vztah s Levom a Yarou, kedy si uvedomila, ze WLF su ti zli, ktori chcu genocidne vyhladit Zjazvencov, ktori sa prave naopak snazia izolovat a iba si v pokoji zit svoj zivot na ostrove.
To "vnucovanie" je proste umelecky zamer, Druckman s tebou cielene manipuluje, aby dosiahol nejaky tvoj pocit. Ale to robi predsa takmer kazdy umelec a pouziva na to rozne nastroje.
Nehovorim, ze ta hra je dokonala, ale to o co jej islo si neviem predstavit urobit lepsie. Dohral som to len vcera, takze mozno sa mi to este rozlezi viac v hlave.
Len citim, ze vacsina kritikov naraza na to, ze ten zamer skratka odmietaju. Ci uz cez svoje vlastne sklamane predstavy o tom, ako ten pribeh mal pokracovat alebo cez rozne ine predsudky typu "woke" ci "transgender" a podobne sracky, ktore sa chvalabohu v tejto diskusii nevyskytuju.
reaguje na:
Gonzi
|
reagovat
|