Jak vidno, každý má tu morální hranici jinde, což je přirozené. Jen mi přijde, že v tom srovnávání to srovnáváte dost tendenčně.
Ta gamesa od toho ruského studia prokazatelně přispívala do ruské státní kasy a zcela otevřeně se to snažila krýt stěhováním pobočky do Běloruska.
Warhorse je české studio, Vávra je Čech, byť se zpochybnitelnými názory a činy a zároveň hlavní autor projektu.
Rozumím, že to může rezonovat. Ale v tom případě máte opravdu dost okleštěný výběr věcí, které můžete s čistým štítem finančně podpořit.
A kde je ta hranice, co je a co není v pořádku? Špatný názor, nebo až prokázaný trestný čin? Dost mě překvapil Memphis, kdy řekl, že už od Rowlingové nepřečte ani řádku. Já mu to rozhodnutí ani nevyvracím, ani neotloukám o hlavu. Ale upřímně mě ohromilo, že k tomu stačí "jen" kontroverzní postoj autora k tématu, které samo o sobě je stále velmi kontroverzní (a ne, teď se ani náhodou nesnažím říct, zda je, či není postoj a konání Rowlingové v tomhle případě správný).
Co tím chci říct - Cival kdysi pronesl velmi trefnou poznámku - géniové jsou geniální, protože to mají v hlavě rozesráno, či nějak podobně. Nemůžu než souhlasit. Umělci většinou nejsou ty modly a vzory, kterými bysme se měli řídit a v době informační, kdy nic a nikdo ničemu neujde se to ukazuje v plné kráse. Ano, najde se řada umělců, co žádný problém nemají a nemůže se podle toho dělat kritérium. Zároveň bych ale jednoduše řekl, že oslavováno má být právě ono umění a nikoliv jeho autor. Za jakou cenu, si musí opravdu každý určit sám. Diskutovat o tom rozhodně lze, což je vlastně i dost přínosné. Ale obviňovat jednu, či druhou stranu divákova (čnetářova, posluchačova, nebo hráčova) názoru je kontraproduktivní...
|
reagují:
Gonzi
|
reagovat
|

Trapný a ubohý, jak říkáš.