Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuzní fórum FILMY

příspěvky 5761 - 5780 Napsat příspěvek
Wow, ten dnešní komentář Jiřího Flígla na ČSFD k Batman se vrací. Kéž by všechna filmová publicistika v Česku byla na takové úrovni.:+:+

"Takové to když se s odstupem takřka tří dekád kouknete na film, který na vás udělal dojem v raných nácti letech, a zjistíte, jak je překvapivě bizarní, vyšinutý, zvrhlý, nadržený, unikátní a nádherný. V dnešní éře důkladně plánovaných blockbusterů, které se sice marketingově tváří jako ohromně novátorské či originální, ale při tom jsou úzkostlivě kontrolované v zájmu korporátní image, působí Burtonův druhý Batman jako skvostně antisystémový počin. Nejen, že Burton ignoruje komiksový kánon obsedantně střežený fanoušky, na které zcela vědomě kašle. Zaštítěn štědrým rozpočtem a tvůrčí kontrolou spřádá romanticky chorou a slizce krásnou antitezi různých amerických mýtů od politického systému přes superhrdiny až po Vánoce. "Batman se vrací" je jako sněžítko obrácené vzhůru nohama, jehož dno odhaluje skrývané ošklivé nitro kýčovité idyly na jeho nyní odvrácené straně. S až operní rozmáchlostí Burton diriguje fantasmagoricky stylizované výjevy, v nichž se snoubí gotická monumentálnost s vychýleností expresionismu. V tomto světě pak nechává řádit cirkusácké zjevy, od nichž se zdejší hrdinové i padouši liší jen v tom, že z různých důvodů nemohou dávat průchod svým niterným tužbám. Spandex byl vystřídán latexem, přičemž masky a kostýmy tu nevyznívají jako silácká brnění, nýbrž fetišistické oblečky, které marně zkouší před vnějším světem skrýt dětská traumata i dospělácké perverze, obsese a sny o nespoutané moci. Burtonův batmanovský biják ale při tom všem není nabubřele temný a vážný jako ty z nového tisíciletí. V jeho groteskní vizi je ponurost stejně zásadní jako klasická komiksová nevážnost až slapstickových rozměrů. Stejně jako zdejší svět, také jeho logika, násilí i sami antihrdinové jsou poťouchlí, teatrální, dětinsky zlovolní, ale také plní zármutku, bolesti a naivní touhy po něčem lepším. Nakonec stejně jako všechny správné vánoční bijáky i tento pojednává o rodině, sounáležitosti a spočinutí v náruči blízkých. Jen s tím rozdílem, že zdejší hrdinové o tom mohou pouze snít."
852305
Wow, ten dnešní komentář Jiřího Flígla na ČSFD k Batman se vrací. Kéž by všechna filmová publicistika v Česku byla na takové úrovni.*:+**:+* [i]"Takové to když se s odstupem takřka tří dekád kouknete na film, který na vás udělal dojem v raných nácti letech, a zjistíte, jak je překvapivě bizarní, vyšinutý, zvrhlý, nadržený, unikátní a nádherný. V dnešní éře důkladně plánovaných blockbusterů, které se sice marketingově tváří jako ohromně novátorské či originální, ale při tom jsou úzkostlivě kontrolované v zájmu korporátní image, působí Burtonův druhý Batman jako skvostně antisystémový počin. Nejen, že Burton ignoruje komiksový kánon obsedantně střežený fanoušky, na které zcela vědomě kašle. Zaštítěn štědrým rozpočtem a tvůrčí kontrolou spřádá romanticky chorou a slizce krásnou antitezi různých amerických mýtů od politického systému přes superhrdiny až po Vánoce. "Batman se vrací" je jako sněžítko obrácené vzhůru nohama, jehož dno odhaluje skrývané ošklivé nitro kýčovité idyly na jeho nyní odvrácené straně. S až operní rozmáchlostí Burton diriguje fantasmagoricky stylizované výjevy, v nichž se snoubí gotická monumentálnost s vychýleností expresionismu. V tomto světě pak nechává řádit cirkusácké zjevy, od nichž se zdejší hrdinové i padouši liší jen v tom, že z různých důvodů nemohou dávat průchod svým niterným tužbám. Spandex byl vystřídán latexem, přičemž masky a kostýmy tu nevyznívají jako silácká brnění, nýbrž fetišistické oblečky, které marně zkouší před vnějším světem skrýt dětská traumata i dospělácké perverze, obsese a sny o nespoutané moci. Burtonův batmanovský biják ale při tom všem není nabubřele temný a vážný jako ty z nového tisíciletí. V jeho groteskní vizi je ponurost stejně zásadní jako klasická komiksová nevážnost až slapstickových rozměrů. Stejně jako zdejší svět, také jeho logika, násilí i sami antihrdinové jsou poťouchlí, teatrální, dětinsky zlovolní, ale také plní zármutku, bolesti a naivní touhy po něčem lepším. Nakonec stejně jako všechny správné vánoční bijáky i tento pojednává o rodině, sounáležitosti a spočinutí v náruči blízkých. Jen s tím rozdílem, že zdejší hrdinové o tom mohou pouze snít."[/i]
15 0
reagují: Vincent, HAL
reagovat

Vesničko má středisková

Je to tragikomedie, skoro horor....
V tom filmu je rozvrácené manželství (Čepek vs Hartl+ Šafránková).Čepek se kvůli tomu málem utopí....
skoro smrt předávkovánim  kvůli zhrzené lásce (učitelka+ Svěrák vs mladej Pávek) 
Málem otrava slintavkou (Svěrák),
2x tam přejedou lidi (Hrušinsky starší a nejstarší) , uhoření genitálií...
Otík málem vypadne z okna když si prohlíží nový byt...

Naštěstí je to tak geniálně natočeno že si ten film člověk zamiluje. :D8):+
852297
Je to tragikomedie, skoro horor.... V tom filmu je rozvrácené manželství (Čepek vs Hartl+ Šafránková).Čepek se kvůli tomu málem utopí.... skoro smrt předávkovánim  kvůli zhrzené lásce (učitelka+ Svěrák vs mladej Pávek)  Málem otrava slintavkou (Svěrák), 2x tam přejedou lidi (Hrušinsky starší a nejstarší) , uhoření genitálií... Otík málem vypadne z okna když si prohlíží nový byt... Naštěstí je to tak geniálně natočeno že si ten film člověk zamiluje. *:D**8)**:+*
Vesničko má středisková
9 0
reagovat
Vždyť je tam i scéna se solí, kdy se dementi smějí Otíkovi a Labuda ho jde bránit - přesně vypovídající o tom, že tohle k smíchu není.
Vesnička není komedie, spíš úsměvné drama. Úsměvné třeba ve scéně s televizí a hláškou "vy se díváte, tak to vás nebudu rušit" a babka si sedne a zůstane tam. A ne protože se Otík směje na kolotoči. Pro mě je to nejlepší český film.
852293
Vždyť je tam i scéna se solí, kdy se dementi smějí Otíkovi a Labuda ho jde bránit - přesně vypovídající o tom, že tohle k smíchu není. Vesnička není komedie, spíš úsměvné drama. Úsměvné třeba ve scéně s televizí a hláškou "vy se díváte, tak to vás nebudu rušit" a babka si sedne a zůstane tam. A ne protože se Otík směje na kolotoči. Pro mě je to nejlepší český film.
10 0
reagovat
"vždycky jsem ten film bral spíš jako drama než komedii."
:+:+
852291
[i]"vždycky jsem ten film bral spíš jako drama než komedii."[/i] *:+**:+*
4 0
reagovat
reaguje na: AndyKaufman
Dobrá poznámka, ale beru to podle známých, kteří se mu smějí a bohužel málo lidí to vidí takhle. Když máš mentálně zaostalého příbuzného, díváš se na to jinak. 

Jasně, vesnická atmosféra je z toho cítit na sto honů, ale vždycky jsem ten film bral spíš jako drama než komedii. 

A to na naše národní filmové klenoty koukám pravidelně a vždycky se u nich válím smíchy. 
852285
Dobrá poznámka, ale beru to podle známých, kteří se mu smějí a bohužel málo lidí to vidí takhle. Když máš mentálně zaostalého příbuzného, díváš se na to jinak.  Jasně, vesnická atmosféra je z toho cítit na sto honů, ale vždycky jsem ten film bral spíš jako drama než komedii.  A to na naše národní filmové klenoty koukám pravidelně a vždycky se u nich válím smíchy. 
852284
3 0
reagovat
To je IMHO nepochopení postavy Otíka. Určitě tam není primárně jako komická postavicka, ale spíše indikátor zkaženého okolí.
852284
To je IMHO nepochopení postavy Otíka. Určitě tam není primárně jako komická postavicka, ale spíše indikátor zkaženého okolí.
10 0
reagují: May
reagovat
reaguje na: May
Souhlas, ale já se tam nikdy nesmál Otíkovi, je tam spousta jiných věcí. 
852283
Souhlas, ale já se tam nikdy nesmál Otíkovi, je tam spousta jiných věcí. 
852275
3 0
reagovat

Vesničko má středisková

Třetí šanci jsem dal naší klasice a pořád tomu nemůžu přijít na chuť. Zasměju se skoro všemu, co Svěrák napsal, ale tohle mi spíš přijde hodně smutné. Otíkovi se prostě nikdy smát nebudu. Sám sobě bych se hnusil.
852275
Třetí šanci jsem dal naší klasice a pořád tomu nemůžu přijít na chuť. Zasměju se skoro všemu, co Svěrák napsal, ale tohle mi spíš přijde hodně smutné. Otíkovi se prostě nikdy smát nebudu. Sám sobě bych se hnusil.
Vesničko má středisková
6 -10
reagují: Godlike
reagovat
reaguje na: GuidoA.
Welcome back a nedík :D
852212
Welcome back a nedík *:D*
852198
3 0
reagovat
918 ani tuhle reklamu nepotrebovalo. posh the bubble neoslnilo stejne jako jeji hudba :-
852198
918 ani tuhle reklamu nepotrebovalo. posh the bubble neoslnilo stejne jako jeji hudba *:-*
1 -3
reagují: speta.jr
reagovat

X-Men Origins: Gambit

Kratičký storyboard ke zrušenému ještě foxovskému mutantímu projektu s Chaningem Tatumem.
852154
Kratičký [url=https://www.artstation.com/artwork/1nrlde]storyboard[/url] ke zrušenému ještě foxovskému mutantímu projektu s Chaningem Tatumem.
X-Men Origins: Gambit
1 -1
reagovat

Resurrection (2022)

Za mě velké překvapení, úžasný film, pro mě letos klidně v top 5. Nedokážu říct, zda si to pro sebe vůbec interpretuji správně, respektive která z několika je aspoň nejblíže... které osoby tam vůbec reálně existují, co je realita a co už halucinace... Hall je dokonale přesvědčivá v zahrání rozkladu osobnosti až k šílenství.
852153
Za mě velké překvapení, úžasný film, pro mě letos klidně v top 5. Nedokážu říct, zda si to pro sebe vůbec interpretuji správně, respektive která z několika je aspoň nejblíže... které osoby tam vůbec reálně existují, co je realita a co už halucinace... Hall je dokonale přesvědčivá v zahrání rozkladu osobnosti až k šílenství.
Resurrection (2022)
1 0
reagovat

Bible: Na počátku (1966)

Na počátku (ehm) budiž řečeno, že jsem věřící, takže s filmováním biblických příběhů nemám žádný problém. Mám ale problém s mnohými filmovými interpretacemi. Hustonův velkofilm měl být první částí celé několikadílné velkofilmové série biblických příběhů ze Starého zákona. Bohužel mu došel rozpočet, takže zůstalo pouze tohle jednodílné, ale o to velkolepější, torzo. Najdeme zde příběhy od stvoření světa po příběh Abrahamova obětování syna Izáka. Problém tohoto a jiných podobně zaměřených filmů (např. o deset let starší Desatero přikázání) je v jejich doslovnosti. Prostě tvůrci vzali starozákonní příběhy a téměř větu po větě překlopili do filmové podoby. V Hustonově filmu je snad v nejextrémnější podobě. Chybí tomu nadhled nebo nějaká vlastní interpretace. Není divu, že dnešní věřící diváky a divačky tyhle filmy spíše odrazují, zatímco třeba taková Marie Magdaléna z roku 2018 je úplně někde jinde. Technicky je ale Bible: Na počátku dokonalou ukázkou hollywoodské filmařiny konce klasického období. Hustonova režie je výborná, herecký casting přesně vybraný, hudba dodává filmu další monumentální rozměr a ani nepostřehnete, že to celé trvá skoro tři hodiny. Ale jako věřící člověk si z toho nedokážu nic odnést. Viděl jsem zfilmované příběhy z knihy Genesis. Dobře a dál? Chybí tomu přesah - něco, co by oslovilo dnešního moderního věřícího člověka, který nespoléhá jenom na to, že mu někdo převypráví Písmo a tím to skončí. Technicky to tedy příliš nezestárlo, myšlenkově však hodně. Věřím, že ještě někdy vzniknou další filmy inspirované Biblí, které by ale nabídly přesah do 21. století.
852152
Na počátku (ehm) budiž řečeno, že jsem věřící, takže s filmováním biblických příběhů nemám žádný problém. Mám ale problém s mnohými filmovými interpretacemi. Hustonův velkofilm měl být první částí celé několikadílné velkofilmové série biblických příběhů ze Starého zákona. Bohužel mu došel rozpočet, takže zůstalo pouze tohle jednodílné, ale o to velkolepější, torzo. Najdeme zde příběhy od stvoření světa po příběh Abrahamova obětování syna Izáka. Problém tohoto a jiných podobně zaměřených filmů (např. o deset let starší Desatero přikázání) je v jejich doslovnosti. Prostě tvůrci vzali starozákonní příběhy a téměř větu po větě překlopili do filmové podoby. V Hustonově filmu je snad v nejextrémnější podobě. Chybí tomu nadhled nebo nějaká vlastní interpretace. Není divu, že dnešní věřící diváky a divačky tyhle filmy spíše odrazují, zatímco třeba taková Marie Magdaléna z roku 2018 je úplně někde jinde. Technicky je ale Bible: Na počátku dokonalou ukázkou hollywoodské filmařiny konce klasického období. Hustonova režie je výborná, herecký casting přesně vybraný, hudba dodává filmu další monumentální rozměr a ani nepostřehnete, že to celé trvá skoro tři hodiny. Ale jako věřící člověk si z toho nedokážu nic odnést. Viděl jsem zfilmované příběhy z knihy Genesis. Dobře a dál? Chybí tomu přesah - něco, co by oslovilo dnešního moderního věřícího člověka, který nespoléhá jenom na to, že mu někdo převypráví Písmo a tím to skončí. Technicky to tedy příliš nezestárlo, myšlenkově však hodně. Věřím, že ještě někdy vzniknou další filmy inspirované Biblí, které by ale nabídly přesah do 21. století.
Bible: Na počátku (1966)
6 -1
reagovat
reaguje na: verbst
To delal Bebjak? V tom pripade jsem zahackovany
852151
To delal Bebjak? V tom pripade jsem zahackovany
852142
1 0
reagovat
reaguje na: fabec
Yop, bylo to fajn. Víc, než jsem čekal.
S povděkem kvituju absenci debilního "humoru" 
852142
Yop, bylo to fajn. Víc, než jsem čekal. S povděkem kvituju absenci debilního "humoru" 
852141
4 -1
reagují: MeaCulpa
reagovat

Krakonošovo tajemsví

Pokud budete v programu hledat novou Vánoční pohádku od ČT, tak jí určitě nehledejte pod názvem "Krakonošovo tajemství" jelikož tento podařený snímek je mnohem více folklórním znázorněním historického období obyvatel Krkonoš, ale určitě ne pohádkou, a určitě ne filmem, který třeba pustítě malým dětem. Uvidíme, jestli třeba takovýto film nenastolí nový trend Vánočních filmů, které budou mnohem více hozené do temného hávu a ponuré atmosféry. Občas se u nás takové pokusy už udály (Třeba Dešťová víla, která ale selhává na bídném rozpočtu, špatné režii a špatně znázorněním mysteriózního světa). Bebjak oproti tomu ukazuje pevnou ruku zkušeného režišéra, šikovné oko na casting (Švehlík válí) a štědrý rozpočet umožňující krásné exteriérové záběry.
852141
Pokud budete v programu hledat novou Vánoční pohádku od ČT, tak jí určitě nehledejte pod názvem "Krakonošovo tajemství" jelikož tento podařený snímek je mnohem více folklórním znázorněním historického období obyvatel Krkonoš, ale určitě ne pohádkou, a určitě ne filmem, který třeba pustítě malým dětem. Uvidíme, jestli třeba takovýto film nenastolí nový trend Vánočních filmů, které budou mnohem více hozené do temného hávu a ponuré atmosféry. Občas se u nás takové pokusy už udály (Třeba Dešťová víla, která ale selhává na bídném rozpočtu, špatné režii a špatně znázorněním mysteriózního světa). Bebjak oproti tomu ukazuje pevnou ruku zkušeného režišéra, šikovné oko na casting (Švehlík válí) a štědrý rozpočet umožňující krásné exteriérové záběry.
Krakonošovo tajemsví
6 -1
reagují: verbst
reagovat
Šílená noc

Povedený akční výplach. Krásně jsem se nasmál. Škoda té prostřední části, než se to naplno rozjede. 7-7,5/10

Divnosvět

Je to originální, vizuálně zajímavý, některé scény jsou pastva pro oči. Ale je to takový divný, a i když to má reálně nějaký 90 minut, tak mi to připadalo jako dvouhodinový biják. Místy je to opravdu nudné. 6/10
852086
[b]Šílená noc [/b]Povedený akční výplach. Krásně jsem se nasmál. Škoda té prostřední části, než se to naplno rozjede. [b]7-7,5/10[/b] [b]Divnosvět [/b]Je to originální, vizuálně zajímavý, některé scény jsou pastva pro oči. Ale je to takový divný, a i když to má reálně nějaký 90 minut, tak mi to připadalo jako dvouhodinový biják. Místy je to opravdu nudné. [b]6/10[/b]
3 0
reagovat
reaguje na: Disketa1
Tu koledu jsem jednou slysel v Kyjeve na vanoce v Chramu sv. Michala. Zatemneno i pres den, vsude ty uzke pravoslavne svicky zapalene. Byl to zazitek na cely zivot.
852083
Tu koledu jsem jednou slysel v Kyjeve na vanoce v Chramu sv. Michala. Zatemneno i pres den, vsude ty uzke pravoslavne svicky zapalene. Byl to zazitek na cely zivot.
852075
5 0
reagovat
reaguje na: SteKi
Je to koleda Oh Holy Night, jedna z nejkrásnějších koled všech dob. 
852075
Je to koleda Oh Holy Night, jedna z nejkrásnějších koled všech dob. 
852072
5 0
reagují: speta.jr
reagovat
Ještě tomu obrovsky přidává dabing, kde zrovna souseda Marleyho dabuje Vladimír Ráž a hrozně to tahá nahoru. 
Vůbec mne dostává, jak ho tam dostali. "Mistře, tady bychom potřebovali, abyste nám přečetl asi 7 vět pro takovou vánoční komedii." 
852074
Ještě tomu obrovsky přidává dabing, kde zrovna souseda Marleyho dabuje Vladimír Ráž a hrozně to tahá nahoru.  Vůbec mne dostává, jak ho tam dostali. "Mistře, tady bychom potřebovali, abyste nám přečetl asi 7 vět pro takovou vánoční komedii." 
4 0
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se