Mangold to zvládl se ctí a musím říct, že jsem vlastně příjemně překvapený. Nedokážu úplně objektivně říct, jestli je to lepší než Království křišťálové lebky, ale spíš ano. Každopádně právě ustřelenost Lebek podle mě vydláždila cestu relativně umírněnějšímu pátému a zřejmě i poslednímu dílu, který působí jako takové Best of všeho, co má značka nabídnout. Díky tomu ten totálně brakový závěr, neměl chybu, ale předpokládám, že spoustě lidí už to muselo přijít moc (stejně jako létající talíř ve 4ce).
Ford si to očividně užívá a jeho charisma pořád funguje. Anna Polívková z Wishe sice může trochu rozmrzet diváky lačnící po klasických kráskách, ale nakonec filmová dcera Tobeyho Jonese vlastně zdědila geny spíš po matce. Mads Mikkelsen hraje svůj standardní záporácký rejstřík a kamera ho správně správně záporácky snímá. Vlastně kamera obecně umí občas vykouzlit opravdu krásné kompozice, mezi nimiž pro mě jednoznačně vyniká podmořská sekvence.
Co mi ale vadilo nejvíc, jsou scénáristické zkratky. Do jisté míry k žánru patří, člověk je ochotný je tolerovat, ale některé momenty už byly moc i na mě. Teleportace spojená s jakýmsi jasnovidectvím některých postav působila spíš jako pohodlný únik ze slepé uličky, než jako logický vývoj. Naštěstí to celkový dojem nepohřbilo.
Indy 5 7/10
|
reagovat
|