Podle mě to nebude mustrováno (ve smyslu - dřív sme měli takový rozsah, teď míme o takový, tak to všechno rovnoměrně rozložíme na nový rozsah) a logaritmicky to nenavyšují. To ani nejde, to by ti po většinu filmu vypalovalo oči (doslova, už 600 nitů je pálka), navíc bys přišel to ostré highlighty. Pro HDRko by se měl dělat zvlášť master a měl by se projet celý film. Grading se pak dělá (typicky) na Dolby Vision jako universál a tam si můžeš vybrat, v jakých hladinách ti bude operovat, typicky se používá rozsah 1000 (většina) a 4000(ojedinělé, ale ne vyjímečné kousky) nitů.
Já nepíšu, že to není pravda, jen že to být pravda nemusí. I to HDRko musí reálný dynamický rozsah hodně upravovat, plné sluneční záření ti jasem lehce překoná všechny HDR zařízení. A vždycky záleží, jestli chceš svit lampy vykreslit v ostrém kontrasu s dejme tomu třeba svíčkou, nebo jestli chceš tu samou lampu dát ve scéně do neutrálního podání celku, nebo neutrální prostředí s lampou postavit do kontrastu třeba s extrémně agresivním dalším zrdojem světla, třeba bleskem. Pokaždé to bude ta a tatáž lampa se stejnou intenzitou světla a to tudíš znamená, že v reálu by měla svítit pořát stejně. Jenže ve videu ti jednou bude svítit (skoro) maximálním jasem, podruhé bude v průměrných hodnotách a potřetí bude hodně ubírat na intenzitě, aby byl co nejagresivnější blesk. A to rozhoduje kameraman s barvičem, nikoliv to, že HDR má vyšší rozsah jako SDR a "musí" být světlejší.
Já se moc hádat nechci, viděl sem toho málo na to, abych mohl dělat podobné úsudky jako ty, který na HDRko kouká pravidelně. A třeba ti Příchozí jsou čistě o subjektivním dojmu - neměl sem ani přímé srovnání a film se mi zdá tmavý už v klasickém podání, HDRko mi nijak světlejší nepřišlo, v exteriérech určitě ne, v těch interiérových scénách je to zase hodně o kontrastu... Že by byl subjektivně světlejší ale fakt říct nemůžu.
reaguje na:
Gonzi
|
reagují:
Gonzi
|
reagovat
|
(pokud tedy nemluvíš o nějakém tebou vnímaném pocitu protože se oči adaptovaly na vyšší jas, případně na dané tv nebylo nějaké stupidní nastavení).

je to slabý bitrate, alebo čím to môže byť?
.