Nasrať.
Ja píšem sériu kníh, ktoré sa odohrávajú okolo roku 1600 a môj hlavný hrdina je čisto dobový charakter. Takže je bigotný katolík, vášnivý rasista, homofób, antisemita a ako protiturecký bojovník samozrejme islamofób. :) Napriek tomu mi čitatelia nepíšu rozhorčené správy, že som nejaký nácek alebo čo, v texte to autorsky viem napísať tak, aby bolo jasné, že optika dnešného človeka (vrátane mňa, aspoň väčšinou
) je úplne iná, ale dobový kontext je dobrý a patrí k veci. Mal som pri poslednej knihe aj trochu spor s redaktorkou, ktorej vadilo, že tento hrdina použil slová "prestaň cigániť" (v zmysle klamať, u nás sa to stále dosť používa). Asi 5 minút som ju presviedčal, že v tej dobe a práve tento hrdina to proste môže povedať. Nakoniec ustúpila. Mám tam aj vetu typu "dedinčania sa báli všetkého, nielen zbojníkov, ale aj upírov, duchov, Židov a Cigánov a ďalších hrôz", lebo to je proste tiež dobový kontext. Inteligentný čitateľ to vie spoľahlivo rozoznať.Inteligentný čitateľ / divák takisto dobre chápe, že Tolkienov alebo Sapkowského svet je vlastne paralela stredovekej Európy a je teda úplne prirodzené, ak sú tam postavy inej farby pleti nepriatelia z Orientu / otroci / podivné úkazy. Že je jebnuté, ak je rytier so slovanským menom vypasený veľkomestský černoch naprataný do brnenia.
Ale samozrejme existovali aj etnicky a nábožensky veľmi pestré spoločenstvá, najmä stredoveké Španielsko, Osmanská ríša, Bagdad a pod. Aj tie však mali svoje zákonitosti a rôznorodosť bola záležitosť veľkých miest na križovatkách civilizácií, nie že máš nejakú dedinu v horách alebo Kraj kdesi na konci sveta, kde žijú ľudia, ktorých základnou charakteristikou v príbehu je izolovanosť, neochota cestovať a absolútna nedôvera k čomukoľvek cudziemu... ale prásk tam Aziata alebo černocha, lebo prečo nie. A ako napísal HAL, uveriteľnosť toho sveta okamžite vyletí komínom.