Je to hodně dobře natočené, zahrané atd. ale nějak mě to nudí. Viděl jsem pátý díl a ten byl první, který mě bavil alespoň trochu víc. U těch ostatních strašně moc chybí nějaký důvod. Nějaká idea "božího trestu" za jejich prohřešky. Jsou to jen takové tragikomické medailonky rozežránků zakončené jejich smrtí. Emocionálně mě to strašně míjí.
Vyloženě se nabízí srovnání s Hill Housem, který je taky tragédie jedné rodiny, ale její postupné rozplétání je zajímavé a mnohem více pohlcující, protože jich je člověku opravdu líto.
Působí to na mě, jakoby hlavní Usher byl nějak zlý a nějaká entita jej za to trestala tím, že mu zabíjí sice trochu nepovedené, ale jinak vlastně nevinné děti. Třeba ten klučina s párty kromě těch kamer neudělal nic nemorálního a smrt zbytku osazenstva už bylo vyloženě zabíjení chudáků (a ne, "párty pro bohaté" to určitě nezachrání). Nemluvě o tom, že v původní povídce má celý ten děj nějaký přesah, kdy je to párty bohatých, kteří se zamykají na svém zámku před nemocí na kterou umírají chudí, avšak nemoc si pro ně přijde i tam...
Navíc by bylo asi zajímavější vidět, jak vyrůstali ti zemřelí a co je vedlo k jejich přístupu k životu.
tl;dr: přijde mi to moc dokumentární, málo dramatické. Suprově se na to kouká, ale nic mi to nedává.
The Fall of the House of Usher
|
reagovat
|

Pátý díl dost utahaný i na Mika, ale sakra... pak vytáhne jeden originální záběr a ten konec a jám tu to s radostí odpustím. A jo, baví mě všechny dějové linky.

Viděl jsem je všechny. Svou TOP 7 bych viděl takhle: Parfém: Příběh vraha, Fontána, Dokonalý trik, Potomci lidí, Clerks 2, Let číslo 93 a O dívce, která proskočila časem. U těch mi na mém ČSFD svítí 5*. Parfém a Fontána mají zároveň jedny z mých nejoblíbenějších soundtracků. Letos zatím taky dobrý, ale 5* jsem dal jen Odyssee. Vlastně ještě Pan Nikdo proti Putinovi a Hamnet, ale ty spadají do 2025.