Dech života (1987)
Konečně vítané osvěžení u bondovské série. Dech života je plný dynamické akce a hlavně Timothy Dalton oživil agenta 007, což byla už potřeba. Dalton je ostatně faktickým předchůdcem Daniela Craiga. Jeho pojetí Jamese Bonda předběhlo dobu podobně jako někdejší bondovka V tajné službě Jejího Veličenstva, přičemž Dech života v některých ohledech připomíná Srdečné pozdravy z Ruska (především poněkud komplikovanou zápletkou). Jakkoli se na film dobře dívá, je nutno říci, že je v mnoha momentech nechtěně úsměvný, především v pasážích odehrávajících se v Bratislavě, kterou z pochopitelných politických důvodů zastoupila Vídeň (cením si znějící slovenštiny i slovenských nápisů). A dění v Afghánistánu a idealizace mudžahedínů je z dnešního pohledu nahořklá, ale v té době samozřejmě nikdo nemohl tušit budoucnost. Rád jsem Dech života znovu viděl a příjemně jsem se bavil. Fakt velká škoda, že Timothy Dalton hrál jenom ve dvou bondovkách. Velmi nedoceněný Bond.
|
reagovat
|

. "Jsem paranoidní a bojím se supermana" vs "jsem superman ale pepa řekl že tě mám zabít" není zajímavý tématický konflikt. Doomsday tam nepatří tématicky vůbec, přičemž je to velké finále 3h filmu. Že sis zvykl - gratuluji. Že jej tam dalo studio... a... proto to je míň špatné?