Tento film jsem viděl už v době premiéru. Ale dnes jsem na něj náhodou narazil na Nově (běžně se této televizi vyhýbám, abych si zachoval duševní zdraví) a musím říct, že na rozdíl od The Man with the Iron Heart (Smrtihlav) je to opravdu dobrý film. U toho jsem naopak místy docela trpěl a jediné větší plus pro mě byla Mia Wasikowska. U Anthropoidu mi naopak vadila Aňa Geislerová, která už prostě nemůže hrát mladé holky a taky byla dost nesympatická. Ovšem samotný film se dost povedl. Představitelé parašutistů jsou vybraní bezchybně a nejvýraznější z nich je Cillian Murphy. Ani Jamie Dornan nezklamal. Scéna atentátu na Heydricha je o něco dynamičtější než ta z filmu Atentát, ale obě jsou si celkem podobné. Závěrečná pasáž v kostele na mě udělala velký dojem a člověka až zamrazí, když si uvědomí, že nebýt obětí Gabčíka, Kubiše a dalších parašutistů Československo by po válce pravděpodobně nebylo obnoveno v předmnichovských hranicích. Anthropoid není dokonalý film a je jasné, že film Atentát z roku 1964 se snad ani překonat nedá, ale přesto stojí za to ho vidět.
PS: Kdo si myslí, že si Němci na území Protektorátu nezasloužili po válce jen to nejhorší, měl by si uvědomit, co s námi měli v plánu udělat, pokud by ji náhodu vyhráli.
Moje honocení: 8/10
Anthropoid
|
reagovat
|