Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuzní fórum BITVY

příspěvky 7361 - 7380 Napsat příspěvek
reaguje na: KARLOS
Ok, neshodnem se. A ja zajdu tak daleko, ze vylozene reknu, ze proste nemas pravdu. Strava je zaklad. 
Jidelnicek sam o sobe bude fungovat (jakkoliv omezene) i bez treninku, pripadne s naprostym minimem (a tim nemyslim fitko, ale prochazky, idealne sviznejsim krokem).
Naproti tomu prasacky jidelnicek muze fyzickou aktivitu vylozene negovat. V lepsim pripade se placas na miste, v horsim pripade se dostavuji zdravotni problemy v podobne lokalnich inflamaci (nebo vylozene systemicke), redukujes vydej testosteronu na ukor zvyseneho kortisolu, coz ve finale casto vede prave k ubytku svalu, i pribirani tuku. 
Tohle jsou vsechno veci PRIMO zavisle na kvalite stravy a vsechno to jsou ve sportovnich kruzich dost bezne vedomosti. 

Sam dlouhodobe trenuju i koucuju bojove sporty, a o treninku tady tudiz nemluvim ne proto, ze by mi nevonel, ale proto, ze k hubnuti neni nezbytny. Idealni? Ano, pokud je vedeny spravne. Potrebny? Ne. 

Vsechno zacina a konci u stravy, at uz shazovani tuku nebo nabirani svalu.

U extremne obeznich pripadu je trenink obcas vylozene vylouceny nebo omezeny na vyse zminenou chuzi. 
763979
Ok, neshodnem se. A ja zajdu tak daleko, ze vylozene reknu, ze proste nemas pravdu. Strava je zaklad.  Jidelnicek sam o sobe bude fungovat (jakkoliv omezene) i bez treninku, pripadne s naprostym minimem (a tim nemyslim fitko, ale prochazky, idealne sviznejsim krokem). Naproti tomu prasacky jidelnicek muze fyzickou aktivitu vylozene negovat. V lepsim pripade se placas na miste, v horsim pripade se dostavuji zdravotni problemy v podobne lokalnich inflamaci (nebo vylozene systemicke), redukujes vydej testosteronu na ukor zvyseneho kortisolu, coz ve finale casto vede prave k ubytku svalu, i pribirani tuku.  Tohle jsou vsechno veci PRIMO zavisle na kvalite stravy a vsechno to jsou ve sportovnich kruzich dost bezne vedomosti.  Sam dlouhodobe trenuju i koucuju bojove sporty, a o treninku tady tudiz nemluvim ne proto, ze by mi nevonel, ale proto, ze k hubnuti neni nezbytny. Idealni? Ano, pokud je vedeny spravne. Potrebny? Ne.  Vsechno zacina a konci u stravy, at uz shazovani tuku nebo nabirani svalu. U extremne obeznich pripadu je trenink obcas vylozene vylouceny nebo omezeny na vyse zminenou chuzi. 
763977
5 0
reagovat
reaguje na: Spazz
Mno já tu řeším to, že samotná změna stravy ti ke spáse sice pomůže, ale není nejoptimálnější. A řešil jsem to kvůli tomu, že jsem měl až do teď pocit, že trenik/cvičení vůbec neuvažuješ... Minimálně o něm píšeš prvně, aspoň co "se pamatuju" :));).
763977
Mno já tu řeším to, že samotná změna stravy ti ke spáse sice pomůže, ale není nejoptimálnější. A řešil jsem to kvůli tomu, že jsem měl až do teď pocit, že trenik/cvičení vůbec neuvažuješ... Minimálně o něm píšeš prvně, aspoň co "se pamatuju" *:))**;)*.
763975
2 0
reagují: Spazz
reagovat
Kdyz nekdo rekne, ze chce nahrazovat tuky za svaly, zpravidla tim mysli to, ze bude komplexne pracovat na zmene svoji telesne kompozice skrze cviceni a zmenu jidelnicku. 

Jinak uz fakt nevim, co ti k tomu rict, protoze si nejsem moc jisty o cem a proc mluvis ty... :D
Ja jsem tu asi trikrat psal, ze v souvislosti s "hubnutim v kuchyni" nemluvim o snizovani energetickych prijmu a ty je do te debaty dycky nejak dostanes...

Zaroven tu stale resis ten ubytek svalu.... proc? Co tu popiras? (nebo vyzdvihujes?)... Mas pocit, ze lidi, kteri si rezim nastavili tak, ze spalovali tuk, ale zaroven nabirali svaly (obcas i v dabelskem tempu) jsou nejaky neovereny mytus? 
Zakladem kazdeho kvalitniho planu je podminka, aby moje strava a) utahla muj treninkovy rezim, b) umoznila mi spalovat tuk, c) pomohla nabirat svaly, pripadne aspon zabranila jejich ztrate. Jakykoliv nadmerny ubytek svalu je znak spatne diety  a ne nejaky princip na kterem by shazovani fungovalo. 

Ze jsem nemluvil o kalorickych deficitech porad dokola opakuju taky proto, ze mobilizace tuku jako primarniho zdroje energie na nich neni zavisla, stejne jako neni zavisla na jakekoliv nadmerne fyzicke aktivite. Krom mnou parafrazovaneho "Abs are made in the kitchen" se tim dostavam k druhemu popularnimu citat – "Don't count calories, make calories count.", tj. dulezite je CO jim a ne KOLIK........ (ano, vim, ze to je slozitejsi... ze to neplati naprosto stoprocentne, i to, ze existuji lide, kteri naprosto bez debat kalorie hlidat musi..... ale to bychom zabihalo imho do detailu a debat, na ktere tu nema frcky fakt nikdo)
763975
Kdyz nekdo rekne, ze chce nahrazovat tuky za svaly, zpravidla tim mysli to, ze bude komplexne pracovat na zmene svoji telesne kompozice skrze cviceni a zmenu jidelnicku.  Jinak uz fakt nevim, co ti k tomu rict, protoze si nejsem moc jisty o cem [b]a proc[/b] mluvis ty... *:D* Ja jsem tu asi trikrat psal, ze v souvislosti s "hubnutim v kuchyni" nemluvim o snizovani energetickych prijmu a ty je do te debaty dycky nejak dostanes... Zaroven tu stale resis ten ubytek svalu.... proc? Co tu popiras? (nebo vyzdvihujes?)... Mas pocit, ze lidi, kteri si rezim nastavili tak, ze spalovali tuk, ale zaroven nabirali svaly (obcas i v dabelskem tempu) jsou nejaky neovereny mytus?  Zakladem kazdeho kvalitniho planu je podminka, aby moje strava a) utahla muj treninkovy rezim, b) umoznila mi spalovat tuk, c) pomohla nabirat svaly, pripadne aspon zabranila jejich ztrate. Jakykoliv nadmerny ubytek svalu je znak [b]spatne diety [/b] a ne nejaky princip na kterem by shazovani fungovalo.  Ze jsem nemluvil o kalorickych deficitech porad dokola opakuju taky proto, ze mobilizace tuku jako primarniho zdroje energie na nich neni zavisla, stejne jako neni zavisla na jakekoliv nadmerne fyzicke aktivite. Krom mnou parafrazovaneho "Abs are made in the kitchen" se tim dostavam k druhemu popularnimu citat – "Don't count calories, make calories count.", tj. dulezite je CO jim a ne KOLIK........ (ano, vim, ze to je slozitejsi... ze to neplati naprosto stoprocentne, i to, ze existuji lide, kteri naprosto bez debat kalorie hlidat musi..... ale to bychom zabihalo imho do detailu a debat, na ktere tu nema frcky fakt nikdo)
1 -1
reagují: KARLOS
reagovat
Tak sportovci většinou trenujou tak 3x denně a to je opravdu problém udržet váhu...
763974
Tak sportovci většinou trenujou tak 3x denně a to je opravdu problém udržet váhu...
1 -1
reagovat
reaguje na: Gonzi
Sportovci ale svalovinu ztrácejí zase z jiných příčin ;) a těžko to bude v tom, že mají nízký kalorický příjem (tělo ubere na svalstvu, aby ještě více odlehčilo a docílilo vyšších rychlostí).
Zase nepřeháněj - 9 z deseti kilo to nebude, to neříkám. Pravděpodobně to ale bude i zčásti jak říkáš - svaly ubudou v důsledku odlehčení váhy...
763973
Sportovci ale svalovinu ztrácejí zase z jiných příčin ;) a těžko to bude v tom, že mají nízký kalorický příjem (tělo ubere na svalstvu, aby ještě více odlehčilo a docílilo vyšších rychlostí). Zase nepřeháněj - 9 z deseti kilo to nebude, to neříkám. Pravděpodobně to ale bude i zčásti jak říkáš - svaly ubudou v důsledku odlehčení váhy...
763954
2 0
reagovat
Yep, napsal sem to pěkně blbě ?). Zkusím to trošku jinak ;).
Ano, tukové zásoby samozřejmně slouží jako přímá zásobárna energie a je to jedna z jejích funkcí.
V ideálním stavu ale platí, že to není hlavní zdroj, primárně tělo čerpá z potravy. Tuk slouží k vyrovnávání minimálních deficitů a do rezerv se sahá při zvýšených odběrech energie. To je celkem podstatné, protože tímto primárním odberem je především stres a stresové situace. A stále platí, že má i izolační vlastnost, své hlavní místo má přecejenom pod kůží v malých vrstvách a není tomu bez důvodu (jak izolační vlastnost, tak ochranná atd). Takže ano, tělo energii z tuků čerpá a to napřímo. Jinak by asi debaty o hubnutí opravdu smysl neměly, všetně všech těch diet.
A teď - když mluvím o savcích, nepíšu tak z bůchdarma. Člověk sdílí velkou část genetického kódu s příbuznými jako jsou ti medvědi atd. Ti se zásobují tuky na hybernaci, funguje to. K téhle funkci potřebují savci umět předzásobit se tukem dopředu, proto se nám ty faldíky ukládají, když si toho smažáčka dáme, i když víme, že sedíme deset hodin v práci na zatku u počítače.
Ovšem na rozdíl od medvěda, který se na zimu opravdu uloží, my jsme stále aktivní. Hybernace znamená v podsttě zpomalení všech životních funkcí, ne proto, aby se "líp" pálilo, ale aby se snížil obběr energie. Doslova to znamená, aby se organismus daného tvora co nejméně poškodil a vystačil se zásobami co nejdéle. Jde v pravdě o opak našich cílů zbavit se těch faldíků, meďvěd ty faldíky potřebuje co nejdéle. A v neposlední řadě - pokud tělo hybernuje, neubírá na svalové hmotě (ovšem ani nepřidává, jde čistě o spotřebu), protože medvěd potřebuje být na jaře ready opět lovit, rozmnožovat se atd.
A teď hubnutí - pokud chceš začít hubnout, musíš uskutečnit jednoduchou rovničku - výdej energie bude vyšší, jak příjem a tělo začne sahat do rezerv. Uskutečnit se toho dá vším níže jmenovaným.
Pokud ale čistě snížíš příjem a tím to hasne, v tělo přivedeš od stresu. Protože nejdeš hybernovat, ale seš pořád aktivní. A nedostatečný příjem energie na pokrytí všech výdajů prostě a jednoduše JE stres. Samozřejmně v rámci daného časového období a poměru vydané a přijaté energie. Čím větší nepoměr a delší časový úsek, tím je stres pro tělo intenzivnější (a tím je rychlejší jojo efekt, žejo), ale i přes zcela pozvolný nástup "hubnutí v kuchyni" je to pro tělo stresující. Ústup svalstva se spouští v důsledku přirozeného kompenzování čerpání tukových zásob - tj aby rezervy vydržely. Tělo fakt neví, že to s ním myslíš dobře. Při opravdu pozvolném tomhle hubnutí to není razantní, ale k ústupu dochází.
Pohyb je pro člověka přirozený. Pokud se zkombinuje s postumným náběhem zátěže a postupným ubíráním příjmu kalorií, tělo se natolik oblbne, že ke ztrátě svalstva nedojde.

Jinak o tom zahrazování tuků za svalovinu, v několika komentářích to zaznělo, ale zřejmně to bylo myšleno v ironii/humoru a já to nepochopil, no :D.
763965
Yep, napsal sem to pěkně blbě *?)*. Zkusím to trošku jinak *;)*. Ano, tukové zásoby samozřejmně slouží jako přímá zásobárna energie a je to jedna z jejích funkcí. V ideálním stavu ale platí, že to není hlavní zdroj, primárně tělo čerpá z potravy. Tuk slouží k vyrovnávání minimálních deficitů a do rezerv se sahá při zvýšených odběrech energie. To je celkem podstatné, protože tímto primárním odberem je především stres a stresové situace. A stále platí, že má i izolační vlastnost, své hlavní místo má přecejenom pod kůží v malých vrstvách a není tomu bez důvodu (jak izolační vlastnost, tak ochranná atd). Takže ano, tělo energii z tuků čerpá a to napřímo. Jinak by asi debaty o hubnutí opravdu smysl neměly, všetně všech těch diet. A teď - když mluvím o savcích, nepíšu tak z bůchdarma. Člověk sdílí velkou část genetického kódu s příbuznými jako jsou ti medvědi atd. Ti se zásobují tuky na hybernaci, funguje to. K téhle funkci potřebují savci umět předzásobit se tukem dopředu, proto se nám ty faldíky ukládají, když si toho smažáčka dáme, i když víme, že sedíme deset hodin v práci na zatku u počítače. Ovšem na rozdíl od medvěda, který se na zimu opravdu uloží, my jsme stále aktivní. Hybernace znamená v podsttě zpomalení všech životních funkcí, ne proto, aby se "líp" pálilo, ale aby se snížil obběr energie. Doslova to znamená, aby se organismus daného tvora co nejméně poškodil a vystačil se zásobami co nejdéle. Jde v pravdě o opak našich cílů zbavit se těch faldíků, meďvěd ty faldíky potřebuje co nejdéle. A v neposlední řadě - pokud tělo hybernuje, neubírá na svalové hmotě (ovšem ani nepřidává, jde čistě o spotřebu), protože medvěd potřebuje být na jaře ready opět lovit, rozmnožovat se atd. A teď hubnutí - pokud chceš začít hubnout, musíš uskutečnit jednoduchou rovničku - výdej energie bude vyšší, jak příjem a tělo začne sahat do rezerv. Uskutečnit se toho dá vším níže jmenovaným. Pokud ale čistě snížíš příjem a tím to hasne, v tělo přivedeš od stresu. Protože nejdeš hybernovat, ale seš pořád aktivní. A nedostatečný příjem energie na pokrytí všech výdajů prostě a jednoduše JE stres. Samozřejmně v rámci daného časového období a poměru vydané a přijaté energie. Čím větší nepoměr a delší časový úsek, tím je stres pro tělo intenzivnější (a tím je rychlejší jojo efekt, žejo), ale i přes zcela pozvolný nástup "hubnutí v kuchyni" je to pro tělo stresující. Ústup svalstva se spouští v důsledku přirozeného kompenzování čerpání tukových zásob - tj aby rezervy vydržely. Tělo fakt neví, že to s ním myslíš dobře. Při opravdu pozvolném tomhle hubnutí to není razantní, ale k ústupu dochází. Pohyb je pro člověka přirozený. Pokud se zkombinuje s postumným náběhem zátěže a postupným ubíráním příjmu kalorií, tělo se natolik oblbne, že ke ztrátě svalstva nedojde. Jinak o tom zahrazování tuků za svalovinu, v několika komentářích to zaznělo, ale zřejmně to bylo myšleno v ironii/humoru a já to nepochopil, no *:D*.
1 0
reagovat
Kdy si tělo řekne že více svalů nepotřebuje - no když je nepoužíváš. Pokud každý den chodíš 2 km, tak je ujdeš v pohodě i po změně jídelníčku. Pokud je chodit přestaneš, tak pak "objevíš", že máš problém. Obdobný efekt jako u imobilizovaných končetin.
Podle mě tahle hláška vznikla u sportovců, či skoro štíhlých lidí (kde to platí), ale běžně obézní jedinec rozhodně nezhubne 10kg tak, že to bude 9kg svalů. Pokud se bavíme o tom chodícím jedinci, tak svaly ubudou plus mínus jen o to, o kolik se sníží jejich zátěž úbytkem tukové váhy.
V tomhle se rád nechám vyvést z omylu, ale na rozdíl od mnoha jiných tvrzení jsem nikdy nepotkal "lékařské vysvětlení" které to zdůvodňuje (pokud se nebavíme o extrémech, vrcholových sportech apod. ale o Lojzovi co má 100kg a místo 2200kcal začne příjímat "jen" 1600kcal).
763954
Kdy si tělo řekne že více svalů nepotřebuje - no když je nepoužíváš. Pokud každý den chodíš 2 km, tak je ujdeš v pohodě i po změně jídelníčku. Pokud je chodit přestaneš, tak pak "objevíš", že máš problém. Obdobný efekt jako u imobilizovaných končetin. Podle mě tahle hláška vznikla u sportovců, či skoro štíhlých lidí (kde to platí), ale běžně obézní jedinec rozhodně nezhubne 10kg tak, že to bude 9kg svalů. Pokud se bavíme o tom chodícím jedinci, tak svaly ubudou plus mínus jen o to, o kolik se sníží jejich zátěž úbytkem tukové váhy. V tomhle se rád nechám vyvést z omylu, ale na rozdíl od mnoha jiných tvrzení jsem nikdy nepotkal "lékařské vysvětlení" které to zdůvodňuje (pokud se nebavíme o extrémech, vrcholových sportech apod. ale o Lojzovi co má 100kg a místo 2200kcal začne příjímat "jen" 1600kcal).
763944
2 0
reagovat
- Ze ti pri absenci fyzicke aktivity zacnou odchazet svaly neni nijak podminene stravou.
- "hubnuti v kuchyni" si pro sebe muzes definovat jak chces, mysli se tim ale jenom optimalizace jidelnicku. Tzn. ten pojem sam se nijak nevymezuje vuci fyzicke aktivite
- tukove zasoby jako prima zasobarna energie naprosto bez debat funguji, tohle je vylozene blud. Plati to pro fyzickou aktivitu omezene intenzity, plati to pro obdobi extremniho kalorickeho deficitu a plati to pro specificke formy nizkosacharidovych diet
- nemam pocit, ze by v tehle diskuzi kdokoliv ze zucastnenych zil v domneni, ze se tuky nejakym zazrakem premenuji na svaly

- co se typu treninku tyce, tak to deleni je rozhodne potreba mnohem specificteji a kardio samotne lze delat X zpusoby, z nichz ma kazdy na telo jiny efekt.

PS – omlouvam se, jestli prechod na odrazky pusobi agresivne, mel jsem rozepsanou normalni odpoved, ale nejak jsem se prehmatl a omylem stranku zavrel, procez jsem o cely text prisel :D
763945
- Ze ti pri absenci fyzicke aktivity zacnou odchazet svaly neni nijak podminene stravou. - "hubnuti v kuchyni" si pro sebe muzes definovat jak chces, mysli se tim ale jenom optimalizace jidelnicku. Tzn. ten pojem sam se nijak nevymezuje vuci fyzicke aktivite - tukove zasoby jako prima zasobarna energie naprosto bez debat funguji, tohle je vylozene blud. Plati to pro fyzickou aktivitu omezene intenzity, plati to pro obdobi extremniho kalorickeho deficitu a plati to pro specificke formy nizkosacharidovych diet - nemam pocit, ze by v tehle diskuzi kdokoliv ze zucastnenych zil v domneni, ze se tuky nejakym zazrakem premenuji na svaly - co se typu treninku tyce, tak to deleni je rozhodne potreba mnohem specificteji a kardio samotne lze delat X zpusoby, z nichz ma kazdy na telo jiny efekt. PS – omlouvam se, jestli prechod na odrazky pusobi agresivne, mel jsem rozepsanou normalni odpoved, ale nejak jsem se prehmatl a omylem stranku zavrel, procez jsem o cely text prisel *:D*
763932
1 -1
reagovat
By the way, nepříjde vám, že všichni píšeme z pěta devadesáti procent to samé, jen se tu hnidopišsky (já si ale nestěžuju) řeší slovíčka?

Jinak Gonzi: jj, ale kde je ten bod, kdy si tělo řekne - víc svalů nepotřebuju, to je OK? Jinak ano, zhubneš, o tom žádná. Ale o svaly, v prvé fázi o dosavadní výkon svalů přijdeš. Později i oty svaly. Proto je celkem důležité ten pohyb.
Pro člověka, co je zvylký jezdit všude autem, je i hloupý kilometr pěšky slušné kardio a pokryje tím "všechno, co potřebuje".
Když já nachodím denně od tří po šest kilometrů a to se fakt snažit nemusím, pak mi to fakt stačit nebude - a nějaký další, nejlépe "náročnější" pohyb už jednoduše potřebuju...
763944
By the way, nepříjde vám, že všichni píšeme z pěta devadesáti procent to samé, jen se tu hnidopišsky (já si ale nestěžuju) řeší slovíčka? Jinak Gonzi: jj, ale kde je ten bod, kdy si tělo řekne - víc svalů nepotřebuju, to je OK? Jinak ano, zhubneš, o tom žádná. Ale o svaly, v prvé fázi o dosavadní výkon svalů přijdeš. Později i oty svaly. Proto je celkem důležité ten pohyb. Pro člověka, co je zvylký jezdit všude autem, je i hloupý kilometr pěšky slušné kardio a pokryje tím "všechno, co potřebuje". Když já nachodím denně od tří po šest kilometrů a to se fakt snažit nemusím, pak mi to fakt stačit nebude - a nějaký další, nejlépe "náročnější" pohyb už jednoduše potřebuju...
10 0
reagují: Gonzi
reagovat
Jinak já kdysi zhubnul 45 kilo za půl roku. Nebezpečný vím. Lidi mne pak nepoznavali. Recept byl jednoduchý. Maximum sportu. Omezení sladkého, tučného a redukce komplexních sacharidů. Dneska už bych leccos udělal jinak.

Žádný zdravotní komplikace jsem neměl, občas mi bylo na omdlení, ale cíl byl silnější než na sebe dávat pozor. Ale určitě bych hubnul pomaleji a víc cvičil silově. 
763943
Jinak já kdysi zhubnul 45 kilo za půl roku. Nebezpečný vím. Lidi mne pak nepoznavali. Recept byl jednoduchý. Maximum sportu. Omezení sladkého, tučného a redukce komplexních sacharidů. Dneska už bych leccos udělal jinak. Žádný zdravotní komplikace jsem neměl, občas mi bylo na omdlení, ale cíl byl silnější než na sebe dávat pozor. Ale určitě bych hubnul pomaleji a víc cvičil silově. 
5 -1
reagovat

Ne, fakt nevím proč jsem měl potřebu se vypsat

• Jojo efekt - mám 100, změním stravu, dostanu se na 90, vrátím se na původní stravu a začnu brečet o jojo efektu. :D Dieta znamená (jakýkoli) jídelníček. Každý je pořád na nějaké dietě. Překvapivě návrat na předchozí dietu způsobí i návrat na předchozí váhu.
  • Příjem vs výdej - cvičit je hezké (a potřebné a kdesi cosi) ale kolik člověk váží je primárně o příjmu a výdeji energie a nesežrat koblihu je řádově jednodušší než vyběhat koblihu.
  • Větší roli imho hrajou efekty jako typ stravy (rychlé cukry), návyky (každý máme hlad v čase oběda, protože je tělo zvyklé), odmítání používat tukové zásoby (keto na pár dní tohle výrazně nakopne) a podobné principy ovlivňující celkový přístup těla k energii (naprosto zásadní čtení na toto téma: link )
  • Tělo pálí svaly, ale jen když dojde k závěru, že je nepotřebuje. Pokud se pohybuju jako dřív a trochu omezím stravu, přijdu primárně o tuky.
Hlavně je ale největší chyba, že lidi chtějí změnu "hned" a volí razantní diety, místo aby se zamysleli nad svými návyky a jen to optimalizovali (ořechy místo chipsů, jablko místo tyčinky, čína místo české kuchyně, voda místo coly, káva bez cukru atd. atp. ).

PS: Fakt nemám nic proti cvičení, ale pro hubnutí stačí (téměř) jakýkoli pohyb v kombinaci se správnou dietou (ve smyslu stravy ne ve smyslu "téhle procedury z bravíčka"), naopak vyběhat špatnou stravu lze poměrně těžce.
763935
[list][*]Jojo efekt - mám 100, změním stravu, dostanu se na 90, vrátím se na původní stravu a začnu brečet o jojo efektu. *:D* Dieta znamená (jakýkoli) jídelníček. Každý je pořád na nějaké dietě. Překvapivě návrat na předchozí dietu způsobí i návrat na předchozí váhu.[/*][*]Příjem vs výdej - cvičit je hezké (a potřebné a kdesi cosi) ale kolik člověk váží je primárně o příjmu a výdeji energie a nesežrat koblihu je řádově jednodušší než vyběhat koblihu.[/*][*]Větší roli imho hrajou efekty jako typ stravy (rychlé cukry), návyky (každý máme hlad v čase oběda, protože je tělo zvyklé), odmítání používat tukové zásoby (keto na pár dní tohle výrazně nakopne) a podobné principy ovlivňující celkový přístup těla k energii (naprosto zásadní čtení na toto téma: https://en.wikipedia.org/wiki/Minnesota_Starvation_Experiment  )[/*][*]Tělo pálí svaly, ale jen když dojde k závěru, že je nepotřebuje. Pokud se pohybuju jako dřív a trochu omezím stravu, přijdu primárně o tuky.[/*][/list]Hlavně je ale největší chyba, že lidi chtějí změnu "hned" a volí razantní diety, místo aby se zamysleli nad svými návyky a jen to optimalizovali (ořechy místo chipsů, jablko místo tyčinky, čína místo české kuchyně, voda místo coly, káva bez cukru atd. atp. ). PS: Fakt nemám nic proti cvičení, ale pro hubnutí stačí (téměř) jakýkoli pohyb v kombinaci se správnou dietou (ve smyslu stravy ne ve smyslu "téhle procedury z bravíčka"), naopak vyběhat špatnou stravu lze poměrně těžce.
Ne, fakt nevím proč jsem měl potřebu se vypsat
6 0
reagovat
reaguje na: Godlike
To už je čistě individuální. Samozřejmně, pokud chceš sportovat, pak ti to platí.
Pro mě je důležité, abych se unesl a nepřibližoval se víc ke stavu koule :D?).
A ne, ta loď, že ze mě bude nabušený atletický model, už odplula... Hooodně dávno :))8).
763933
To už je čistě individuální. Samozřejmně, pokud chceš sportovat, pak ti to platí. Pro mě je důležité, abych se unesl a nepřibližoval se víc ke stavu koule *:D**?)*. A ne, ta loď, že ze mě bude nabušený atletický model, už odplula... Hooodně dávno *:))**8)*.
763921
3 0
reagovat
reaguje na: Spazz
I se zdravě koncipovaným jídelníčkem, tak, abys pálil "pasivně" - tj bez zvýšené fyzické aktivity, což je dle mého definice toho zdravého "hubnutí v kuchyni" ti bude odcházet svalstvo.
Tukové zásoby nefunbují jako přímá zásobárna energie. Tuk tou zásobárnou je, ale má i další funkce (jmenovitě izolační) a savci se zimním cyklem, respektive v jiných krizových situacích (stresovaní) nejprve sníží objem svalů, aby minimalizovali spotřebu energie. Tuk se samozřejmně začne pálit také, ale představa, že se ti tuky začnou napřímo měnit ve svalovinu je tak nádherná a zároveň nerealistická, že na ni můžeš rovnou zapomenout.
Fyzická aktivita podporuje produkci všech známých a profláklých hormonů, které ti zabraňují téhle mechanice a nahrazuje jí v podstatě rovnicí, ve které figuruje ona zdravá strava jako vlastní zdroj energie a tuky se pálí téměř naprázdno - bez užitku. Posilovací a kardio cviky už je pak spíš detail. Většina cviků stejně v menší míře přesáhne do jedné, nebo druhé kategorie. Dělení je důležité v případě, kdy chceš maximalizovat, nebo naopak minimalizovat růst svalů. Především ale alespoň já kardio chápu jako "vyvážené" spalování a zapojení svalstva (třeba běh, plavání atd), přičemž posilování pak jako úžší formu zaměřenou na danou část těla (třeba kliky, nebo činky). Primární ovšem je, že pokud chceš nabrat svalovinu, musíš tomu zároveň přizpůsobit opět jídelníček (především více bílkovin)...
763932
I se zdravě koncipovaným jídelníčkem, tak, abys pálil "pasivně" - tj bez zvýšené fyzické aktivity, což je dle mého definice toho zdravého "hubnutí v kuchyni" ti bude odcházet svalstvo. Tukové zásoby nefunbují jako přímá zásobárna energie. Tuk tou zásobárnou je, ale má i další funkce (jmenovitě izolační) a savci se zimním cyklem, respektive v jiných krizových situacích (stresovaní) nejprve sníží objem svalů, aby minimalizovali spotřebu energie. Tuk se samozřejmně začne pálit také, ale představa, že se ti tuky začnou napřímo měnit ve svalovinu je tak nádherná a zároveň nerealistická, že na ni můžeš rovnou zapomenout. Fyzická aktivita podporuje produkci všech známých a profláklých hormonů, které ti zabraňují téhle mechanice a nahrazuje jí v podstatě rovnicí, ve které figuruje ona zdravá strava jako vlastní zdroj energie a tuky se pálí téměř naprázdno - bez užitku. Posilovací a kardio cviky už je pak spíš detail. Většina cviků stejně v menší míře přesáhne do jedné, nebo druhé kategorie. Dělení je důležité v případě, kdy chceš maximalizovat, nebo naopak minimalizovat růst svalů. Především ale alespoň já kardio chápu jako "vyvážené" spalování a zapojení svalstva (třeba běh, plavání atd), přičemž posilování pak jako úžší formu zaměřenou na danou část těla (třeba kliky, nebo činky). Primární ovšem je, že pokud chceš nabrat svalovinu, musíš tomu zároveň přizpůsobit opět jídelníček (především více bílkovin)...
763920
1 -1
reagují: Spazz
reagovat
Nene, já to nerozporuju, jen jsem chtěla poukázat, že je to vysoce individuální a je dobré pobavit se s odborníky. Když v práci nebo kdekoliv vidím, jak lidi zkouší různé "diety", nic jim to nedělá, nebo se rychle dostavuje jojo efekt, a k tomu si ještě ničí zdraví, protože někde četli, že tahle "dieta" je stoprocentní, tak se mi otvírá kudla v kapse. :D
763927
Nene, já to nerozporuju, jen jsem chtěla poukázat, že je to vysoce individuální a je dobré pobavit se s odborníky. Když v práci nebo kdekoliv vidím, jak lidi zkouší různé "diety", nic jim to nedělá, nebo se rychle dostavuje jojo efekt, a k tomu si ještě ničí zdraví, protože někde četli, že tahle "dieta" je stoprocentní, tak se mi otvírá kudla v kapse. *:D*
763923
2 -1
reagovat
A patří to sem, že jo, pak všichni rozjedem IG profily s neskutečnejma tělama a RainMakeR s Diskem nás budou hodnotit.:D
763926
A patří to sem, že jo, pak všichni rozjedem IG profily s neskutečnejma tělama a RainMakeR s Diskem nás budou hodnotit.*:D*
4 -2
reagovat
Ano, obraci :) 

Mimochodem, v anglictine "diet" neznamena dycky to same, co si obecne predstavime pod pojmem dieta. Pouziva se to samozrejme i v tomhle kontextu, ale jinak se tim mysli proste vyziva jako soucast zivotospravy, o ktere Godlike mluvi. 
Adele (pokud neni hloupa) taky nenabehla na dietu s tim, ze jak shodi do sve vysnene formy, zacne si zase schovavat dortiky pod polstar. 
763925
Ano, obraci :)  Mimochodem, v anglictine "diet" neznamena dycky to same, co si obecne predstavime pod pojmem dieta. Pouziva se to samozrejme i v tomhle kontextu, ale jinak se tim mysli proste vyziva jako soucast zivotospravy, o ktere Godlike mluvi.  Adele (pokud neni hloupa) taky nenabehla na [b]dietu [/b]s tim, ze jak shodi do sve vysnene formy, zacne si zase schovavat dortiky pod polstar. 
763923
3 0
reagovat
reaguje na: mkubalikova
No jasně. Tohle všechno je pravda. Já myslím, že se tady trošku slovíčkaří a obrací se, jak to Spazz myslel. 
763923
No jasně. Tohle všechno je pravda. Já myslím, že se tady trošku slovíčkaří a obrací se, jak to Spazz myslel. 
763904
1 -1
reagují: mkubalikova, Spazz
reagovat
A jeste k tomu spalovani pres kardio – ta zona, v jake se clovek musi drzet, aby opravdu palil tuk a ne glykogen je mnohem, MNOHEM nizsi nez si vetsina normalnich joggeru mysli. Nebavim se ted o lidech, kteri si tohle nastudovali a hlidaji si to, ale o fitness ekvivalentu jakychkoliv jinych "filthy casuals":D, kterych mimochodem osobne urcite kazdy z nas v zivote poznal nekolik. 
763922
A jeste k tomu spalovani pres kardio – ta zona, v jake se clovek musi drzet, aby opravdu palil tuk a ne glykogen je mnohem, MNOHEM nizsi nez si vetsina normalnich joggeru mysli. Nebavim se ted o lidech, kteri si tohle nastudovali a hlidaji si to, ale o fitness ekvivalentu jakychkoliv jinych "filthy casuals"*:D*, kterych mimochodem osobne urcite kazdy z nas v zivote poznal nekolik. 
2 0
reagovat
Silovej trénink > kardio. Alespoň u mě a mých přátel. 

A diety jsou hloupost, jde o změnu životního stylu, ne dietu. Alespoň tka já chápu změnu v kuchyni.
763921
Silovej trénink > kardio. Alespoň u mě a mých přátel.  A diety jsou hloupost, jde o změnu životního stylu, ne dietu. Alespoň tka já chápu změnu v kuchyni.
763912
2 -1
reagovat
Hubnout v kuchyni znamena jist zdrave. Znamena to vyladit si nejen celkovy prijem kalorii, ale i pomery makronutrientu. Jakym zpusobem, to uz je pak vysoce individualni a v idealnich pripadech se to resi za pomoci experta, vcetne nejakych hloubkovejsich vysetreni.
Co je na tom nezdraveho?

A svaly rozhodne pri zmene jidelnicku odchazet nebudou, pokud je to zmena k lepsimu.

Mimochodem telo rozhodne neni koncipovano tak, aby v dobe nedostatku primarne bralo ze svalu. Presne od toho se nam ten tuk uklada. Jestli se nepletu, tak se to dit muze, ale pouze u lidi s vaznejsimi problemy traviciho traktu, hormonalnimi a dalsimi dysbalanci a celkove brutalne dementnimi jidelnicky. Jsou to poruchy, ne pravidla.

Dlouhodoby extremni kalorijni deficit / pust naopak mimo jine znasobuje vylucovani rustoveho hormonu, coz tem nasim kanonum naopak pomaha:D
763920
Hubnout v kuchyni znamena jist zdrave. Znamena to vyladit si nejen celkovy prijem kalorii, ale i pomery makronutrientu. Jakym zpusobem, to uz je pak vysoce individualni a v idealnich pripadech se to resi za pomoci experta, vcetne nejakych hloubkovejsich vysetreni. Co je na tom nezdraveho? A svaly rozhodne pri zmene jidelnicku odchazet nebudou, pokud je to zmena k lepsimu. Mimochodem telo rozhodne neni koncipovano tak, aby v dobe nedostatku primarne bralo ze svalu. Presne od toho se nam ten tuk uklada. Jestli se nepletu, tak se to dit muze, ale pouze u lidi s vaznejsimi problemy traviciho traktu, hormonalnimi a dalsimi dysbalanci a celkove brutalne dementnimi jidelnicky. Jsou to poruchy, ne pravidla. Dlouhodoby extremni kalorijni deficit / pust naopak mimo jine znasobuje vylucovani rustoveho hormonu, coz tem nasim kanonum naopak pomaha*:D*
3 -1
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2025.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se