Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku Duna: Část druhá: Recenze

příspěvky 121 - 140 Napsat příspěvek
reaguje na: Lodbrok
Tyhle argumenty vlastně chápu. Ale pro mě si to všechno tak nějak sedlo. Kvituju ten důraz na charaktery na úkor velkých akčních scén, který se u moderních blockbusterů moc nevidí.
897226
Tyhle argumenty vlastně chápu. Ale pro mě si to všechno tak nějak sedlo. Kvituju ten důraz na charaktery na úkor velkých akčních scén, který se u moderních blockbusterů moc nevidí.
897225
2 0
reagují: Lodbrok
reagovat
Mně to teda trochu zklamalo. Hlavně nekonzistentním tempem, zvlášť od druhý půle, kde se i děje dost zvláštních věcí. Paul přijde v podstatě sám na palubu imperátorovy lodi, všichni na něj jen koukají a sledují, jak se chystá někoho kuchnout. A epická finální bitva spočívá v minutové montáži, kde červy pojídají sardaukary, a třicetivteřinovém záběru na Zendayino fatality combo. A to je celá bitva. Už mi to ke konci přišlo víc jako hezké výjevy než koherentní film. Zvlášť, když na začátku poměrně podrobně sledujeme, jak se Paul začleňuje mezi fremeny. 
897225
Mně to teda trochu zklamalo. Hlavně nekonzistentním tempem, zvlášť od druhý půle, kde se i děje dost zvláštních věcí. Paul přijde v podstatě sám na palubu imperátorovy lodi, všichni na něj jen koukají a sledují, jak se chystá někoho kuchnout. A epická finální bitva spočívá v minutové montáži, kde červy pojídají sardaukary, a třicetivteřinovém záběru na Zendayino fatality combo. A to je celá bitva. Už mi to ke konci přišlo víc jako hezké výjevy než koherentní film. Zvlášť, když na začátku poměrně podrobně sledujeme, jak se Paul začleňuje mezi fremeny. 
2 -2
reagují: speta.jr, Memphis
reagovat
reaguje na: Aima
:+:+:+
897224
*:+**:+**:+*
897222
0 0
reagovat

Denis velký palec nahoru.

897222
[url=https://www.spokesman.com/stories/2024/mar/04/a-man-wanted-to-see-dune-2-before-he-died-the-dire/#:~:text=Then%2C%20a%20breakthrough%3A%20On%20Jan,subtitles%2C%20Gagnon%20told%20the%20Post.]A man wanted to see ‘Dune 2’ before he died. The director sent his laptop.[/url]
Denis velký palec nahoru.
11 0
reagují: Cinefil, TedGeorge
reagovat
reaguje na: CrissGunner
Dobrá otázka :)

Obávám se, že pro tebe asi nemám úplně uspokojivou odpověď, ale zkusím to:

Status quo: Aby se udržel u moci, Imperátor má sardaukary, kterých se intenzivně bojí celej vesmír. Proti němu stojí Landsraad - sdružení převážně rozhádaných velkorodů, kterým imperátor uděluje léna, a pokud neposlechnou, přijdou sardaukaři. Landsraad jako celek by se možná mohl imperátorovi postavit a případně zvítězit, ale rozhodně netáhnou všichni za jeden provaz a dále - vést meziplanetární války je prohibičně drahý. Což má na svědomí vesmírná gilda a jejich monopol na vesmírný cestování - věc, kterou film prakticky úplně ignoruje a asi moje nejvážnější výtka k adaptaci. Každopádně imperátorova pozice není zdaleka neotřesitelná, bez ohledu na to, že disponuje rozhodně největší vojenskou silou.

Co se stalo na Arrakisu:
Imperátor nabyde dojmu, že by ho Leto mohl začít ohrožovat. Je v Landsraadu populární a má sice malou, ale fantasticky dobře vycvičenou armádu - pár oddílů se dokonce prý sardaukarům vyrovná :). Domluví se tedy s Harkonneny, kteří se s Atreidy dlouhodobě nenávidí a pojistí si to posláním legie sardaukarů. Všechno to platí baron H., náklady jsou ve výši zisků z těžby koření za 80 let. Půtky mezi velkorody nejsou nic výjimečného - u H & A obzvlášť a imperátorovi je vcelku jedno, kdo Arrakis drží, pokud koření proudí. Výjimečný je jen rozsah invaze, ale každý ví, že na to baron má a to, že se imperiální jednotky účastnily bojů, což se nesmí nikdo dozvědět. Pokud to praskne, dojde pravděpodobně k válce, protože každý z velkorodů by se viděl v kůži vévody Leta - odříznut od stáda a zabit (to je víceméně citace z předlohy).

Závěr: Imperátor tedy nemá vůbec žádnou motivaci incident nějak prověřovat: války se stávají, každý ví, že H a A se nenávidí, těžba koření neutrpí (aspoň dokud se neobjeví ten novej fremenskej pošuk s legračním jménem), na dvojí převzetí planety dohlížel imperiální úředník (soudce změny Kynes), který hlásil, že je všechno v pořádku - dokud ho nepotkala nešťastná náhoda. A že to všechno trochu smrdí? Kdo to půjde vysvětlovat sardaukarským legiím?

EDIT: Ještě k naivitě Atreidů, kteří na to kývli. Leto skutečně věděl, do čeho jde.  Vše vsadil na jednu kartu: že se mu podaří navázat kontakt s Fremeny a vycvičit z nich armádu schopnou porovnat se s tou silou (podle kalkulací Thufira Hawata nepříliš velkou, protože gilda) na ně baron a imperátor pošlou. Odrazí první útok, předvedou Landsraadu pár zajatých sardaukarů a všechno bude jinak. Plán to nebyl špatný, ale zhatila ho kombinace tří věcí: invaze přišla téměř okamžitě po příletu, byla mnohem větší, než se dalo čekat a... zrádce.
897221
Dobrá otázka *:)* Obávám se, že pro tebe asi nemám úplně uspokojivou odpověď, ale zkusím to: [spoiler][b]Status quo:[/b] Aby se udržel u moci, Imperátor má sardaukary, kterých se intenzivně bojí celej vesmír. Proti němu stojí Landsraad - sdružení převážně rozhádaných velkorodů, kterým imperátor uděluje léna, a pokud neposlechnou, přijdou sardaukaři. Landsraad jako celek by se [i]možná[/i] mohl imperátorovi postavit a případně zvítězit, ale rozhodně netáhnou všichni za jeden provaz a dále - vést meziplanetární války je prohibičně drahý. Což má na svědomí vesmírná gilda a jejich monopol na vesmírný cestování - věc, kterou film prakticky úplně ignoruje a asi moje nejvážnější výtka k adaptaci. Každopádně imperátorova pozice není zdaleka neotřesitelná, bez ohledu na to, že disponuje rozhodně největší vojenskou silou. [b]Co se stalo na Arrakisu:[/b] Imperátor nabyde dojmu, že by ho Leto mohl začít ohrožovat. Je v Landsraadu populární a má sice malou, ale fantasticky dobře vycvičenou armádu - pár oddílů se dokonce [i]prý[/i] sardaukarům vyrovná *:)*. Domluví se tedy s Harkonneny, kteří se s Atreidy dlouhodobě nenávidí a pojistí si to posláním legie sardaukarů. Všechno to platí baron H., náklady jsou ve výši zisků z těžby koření za 80 let. Půtky mezi velkorody nejsou nic výjimečného - u H & A obzvlášť a imperátorovi je vcelku jedno, kdo Arrakis drží, pokud [i]koření proudí.[/i] Výjimečný je jen rozsah invaze, ale každý ví, že na to baron má a to, že se imperiální jednotky účastnily bojů, což se nesmí nikdo dozvědět. Pokud to praskne, dojde pravděpodobně k válce, protože každý z velkorodů by se viděl v kůži vévody Leta - odříznut od stáda a zabit (to je víceméně citace z předlohy). [b]Závěr:[/b] Imperátor tedy nemá vůbec žádnou motivaci incident nějak prověřovat: války se stávají, každý ví, že H a A se nenávidí, těžba koření neutrpí (aspoň dokud se neobjeví ten novej fremenskej pošuk s legračním jménem), na dvojí převzetí planety dohlížel imperiální úředník (soudce změny Kynes), který hlásil, že je všechno v pořádku - dokud ho nepotkala nešťastná náhoda. A že to všechno trochu smrdí? Kdo to půjde vysvětlovat sardaukarským legiím? [b]EDIT[/b]: Ještě k naivitě Atreidů, kteří na to kývli. Leto skutečně věděl, do čeho jde.  Vše vsadil na jednu kartu: že se mu podaří navázat kontakt s Fremeny a vycvičit z nich armádu schopnou porovnat se s tou silou (podle kalkulací Thufira Hawata nepříliš velkou, protože gilda) na ně baron a imperátor pošlou. Odrazí první útok, předvedou Landsraadu pár zajatých sardaukarů a všechno bude jinak. Plán to nebyl špatný, ale zhatila ho kombinace tří věcí: invaze přišla téměř okamžitě po příletu, byla mnohem větší, než se dalo čekat a... zrádce.[/spoiler]
897213
13 0
reagují: CrissGunner, Memphis
reagovat

Kdo mi tohle vysvětlí?

SPOILERY a otázka, na kterou nemůžu najít odpověď :D Knihu jsem nečetl, veškerá dějová shrnutí na netu jsou zjednodušená, takže nemám odpovědi, máte je vy? Budu rád! 

Naprosto mi uniká pochopení naivní Imperátorovy zrady a celé to napadení z prvního filmu, což tvoří základní kostru příběhu. Předpokládám, že je to frajer, který rozhoduje o činech velkorodů. Harkonneni měli ve správě Arrakis a všichni to věděli. Oficiálně předal správu Atreidům. Harkonneni je napadli a všechny vyraždili a opět se ujali správy Arrakisu? A oficiální stanovisko Imperátora bylo v tu chvíli jaké? Přece nikdo neutajil, že Harkonneni jsou na planetě zpět? Pokud by se Imperátor tvářil nestranně, porušili jeho nařízení a měl by proti nim spolu s ostatními velkorody zbrojit, ne? Jasně, my víme, že byli domluvení, ale nechápu, jak chtěli utajit to, že na planetě došlo ke kompletnímu vyhlazení jednoho rodu. To nikomu ve vesmíru nepřišlo divné, že Harkonneni jsou po pár týdnech nebo měsících na planetě zpět a Atreidi jsou vyvražděni? Pokud by Harkonneni mohli něco takového udělat bez důsledků, nebyli Atreidi prostě jen naprosto naivní, když to vzali? To něco podobného nečekali? 

Předpokládám, že celá tato podstata Duny je v knize vysvětlena mnohem méně zkratkovitě? Ve filmu se stále mluví o zradě a tom, že nikdo nesmí podat žádné hlášení, jako by to bylo nějaké tajemství. Pokud je ale Arrakis nejdůležitější planeta ve vesmíru, tak předpokládám, že detaily ohledně správy a tom, kdo tam zrovna působí, mají všechny ostatní velkorody. Naprosto mi to kazí zážitek z obou filmu, protože vystavění této zápletky minimálně ve filmu je vyloženě směšné. Vše na to navazující prostě nedává nejmenší smysl. Ačkoliv má film neuvěřitelnou atmosféru a každou druhou scénu máme pocit, že pointování jednotlivých sekvencí obrazovou formou je dokonalé, tak se nemůžu zbavit pocitu, že celá hlavní dějová linka je značně odfláknutá. 

Díky za objasnění knižního kontextu :+
897213
SPOILERY a otázka, na kterou nemůžu najít odpověď *:D* Knihu jsem nečetl, veškerá dějová shrnutí na netu jsou zjednodušená, takže nemám odpovědi, máte je vy? Budu rád!  [spoiler]Naprosto mi uniká pochopení naivní Imperátorovy zrady a celé to napadení z prvního filmu, což tvoří základní kostru příběhu. Předpokládám, že je to frajer, který rozhoduje o činech velkorodů. Harkonneni měli ve správě Arrakis a všichni to věděli. Oficiálně předal správu Atreidům. Harkonneni je napadli a všechny vyraždili a opět se ujali správy Arrakisu? A oficiální stanovisko Imperátora bylo v tu chvíli jaké? Přece nikdo neutajil, že Harkonneni jsou na planetě zpět? Pokud by se Imperátor tvářil nestranně, porušili jeho nařízení a měl by proti nim spolu s ostatními velkorody zbrojit, ne? Jasně, my víme, že byli domluvení, ale nechápu, jak chtěli utajit to, že na planetě došlo ke kompletnímu vyhlazení jednoho rodu. To nikomu ve vesmíru nepřišlo divné, že Harkonneni jsou po pár týdnech nebo měsících na planetě zpět a Atreidi jsou vyvražděni? Pokud by Harkonneni mohli něco takového udělat bez důsledků, nebyli Atreidi prostě jen naprosto naivní, když to vzali? To něco podobného nečekali?  Předpokládám, že celá tato podstata Duny je v knize vysvětlena mnohem méně zkratkovitě? Ve filmu se stále mluví o zradě a tom, že nikdo nesmí podat žádné hlášení, jako by to bylo nějaké tajemství. Pokud je ale Arrakis nejdůležitější planeta ve vesmíru, tak předpokládám, že detaily ohledně správy a tom, kdo tam zrovna působí, mají všechny ostatní velkorody. Naprosto mi to kazí zážitek z obou filmu, protože vystavění této zápletky minimálně ve filmu je vyloženě směšné. Vše na to navazující prostě nedává nejmenší smysl. Ačkoliv má film neuvěřitelnou atmosféru a každou druhou scénu máme pocit, že pointování jednotlivých sekvencí obrazovou formou je dokonalé, tak se nemůžu zbavit pocitu, že celá hlavní dějová linka je značně odfláknutá.  [/spoiler] Díky za objasnění knižního kontextu *:+*
Kdo mi tohle vysvětlí?
3 -1
reagují: Kostěj
reagovat
Videl jsem podruhe a nadseni. Souhlas s recenzi :D zapadlo mi to do sebe jeste vic pribehove, Paulovy highlighty me zasahly, audiovizualne jeste vetsi orgie, soundtrack tocim jak blazen ;) jasny letosni top 5 to bude… a mrzi me ze neslo loni a nenakopalo prdel utahanejsimu Oppiemu
897161
Videl jsem podruhe a nadseni. Souhlas s recenzi *:D* zapadlo mi to do sebe jeste vic pribehove, Paulovy highlighty me zasahly, audiovizualne jeste vetsi orgie, soundtrack tocim jak blazen ;) jasny letosni top 5 to bude… a mrzi me ze neslo loni a nenakopalo prdel utahanejsimu Oppiemu
19 -1
reagovat
Moc hezké, velké, všechno filmařsky na svém místě. Top 10 roku snad možná asi, kdovíjak urvaný z toho nejsem. Hlavní postavy toho hodně napřemýšlí a nakoukají a prokecají, než se někam pohnou, uměl bych to prostříhat. 8/10 max, možná podruhé, když mě to neuspí ve druhé polovině jako včera a možná jako trilogie se to v mých očích zvedne. Za návštěvu do kina to ale jednoznačně jednou i dvakrát stojí jako zážitek. 
897122
Moc hezké, velké, všechno filmařsky na svém místě. Top 10 roku snad možná asi, kdovíjak urvaný z toho nejsem. Hlavní postavy toho hodně napřemýšlí a nakoukají a prokecají, než se někam pohnou, uměl bych to prostříhat. 8/10 max, možná podruhé, když mě to neuspí ve druhé polovině jako včera a možná jako trilogie se to v mých očích zvedne. Za návštěvu do kina to ale jednoznačně jednou i dvakrát stojí jako zážitek. 
1 -4
reagovat
Viděno v sobotu a TOTÁLNÍ nářez. Zítra jdu znovu a přes víkend taky. Za mě čistých 10/10. Masterpiece :+
897101
Viděno v sobotu a TOTÁLNÍ nářez. Zítra jdu znovu a přes víkend taky. Za mě čistých 10/10. Masterpiece *:+*
3 0
reagovat

7/10

Vrchol modernej Hollywoodskej tvorby. Geniálna kamera, skvelý soundtrack a celkovo perfektný audiovizuál. Timotej Šalátomet si kradne scény pre seba a hlavne v druhej polovine filmu naznačuje nábeh na ultimátneho warmongera.
Zandaya zase ukazuje že je viac než kvázi nezletilá MJ zo spidermana a vlhký sen C3PO.

Avšak z filmu oproti prvej skvelej Duny mám trochu rozporuplné pocity. Na jednej strane mi hlavne prvá polovina prišla dosť skratkovitá. Akoby v Paulovo zoznamovanie sa s kultúrou Fremenov bola jedna veľká montáž. Pravdepodobne za to môže fakt, že sa jedná o knižnú adaptáciu a tak veľa vecí muselo byť vynechaných. No na môj vkus, to bolo vo filme príliš cítiť. 
Na druhej strane som mal hlavne ku koncu paradoxne pocit že aj keď veľa vecí bolo vynechaných, tak film ako taký bol dosť rozťahaný a strácal som sa v tom o čo presne tam ide. Tu uznávam že si za to môžem možno aj sám, tým že som si pred kinom nezopakoval prvú časť. 

Každopádne Villeneueovi, WB a všetkým zúčastneným fandím, želám im plné kiná a nechutne veľké tržby,  teším sa na trojku a dúfam v štvorhodinový Director cut.  Duna je od pána prsteňov asi prvý naozaj odvážny projekt, kde  je z každého záberu cítiť maximálna režisérska sloboda.
A takých dnes moc nie je.
897087
Vrchol modernej Hollywoodskej tvorby. Geniálna kamera, skvelý soundtrack a celkovo perfektný audiovizuál. Timotej Šalátomet si kradne scény pre seba a hlavne v druhej polovine filmu naznačuje nábeh na ultimátneho warmongera. Zandaya zase ukazuje že je viac než kvázi nezletilá MJ zo spidermana a vlhký sen C3PO. Avšak z filmu oproti prvej skvelej Duny mám trochu rozporuplné pocity. Na jednej strane mi hlavne prvá polovina prišla dosť skratkovitá. Akoby v Paulovo zoznamovanie sa s kultúrou Fremenov bola jedna veľká montáž. Pravdepodobne za to môže fakt, že sa jedná o knižnú adaptáciu a tak veľa vecí muselo byť vynechaných. No na môj vkus, to bolo vo filme príliš cítiť.  Na druhej strane som mal hlavne ku koncu paradoxne pocit že aj keď veľa vecí bolo vynechaných, tak film ako taký bol dosť rozťahaný a strácal som sa v tom o čo presne tam ide. Tu uznávam že si za to môžem možno aj sám, tým že som si pred kinom nezopakoval prvú časť.  Každopádne Villeneueovi, WB a všetkým zúčastneným fandím, želám im plné kiná a nechutne veľké tržby,  teším sa na trojku a dúfam v štvorhodinový Director cut.  Duna je od pána prsteňov asi prvý naozaj odvážny projekt, kde  je z každého záberu cítiť maximálna režisérska sloboda. A takých dnes moc nie je.
7/10
3 -1
reagovat

9/10

Partička Villeneuve, Fraser, Zimmer a Chalamet ani tentokrát nezklamala, dechberoucí trailery nekecaly a spanilá jízda pokračuje další výkladní skříní sci-fi žánru a novodobou klasikou, u které je označení "this is fucking cinema" patrné z každého záběru a každého tónu filmu. Takto prosím vypadá state of the art filmařina současnosti a další důkaz, že svatá trojice Villeneuve, Nolan a Cameron zkrátka nemá na poli soudobých blockbusterů konkurenci:+.

Všechny silné stránky jedničky (a že jich nebylo málo:)) Villeneuve ve dvojce zachoval, tj. produkční hodnoty jsou opět na všech úrovních špičkové. Výprava, kostýmy, masky, triky a reálné lokace odvádí prvotřídní práci, ovšem celý film si, tak jako minule, krade pro sebe kamera a hudba. Fraser skvostnými obrazy neuvěřitelně čaruje (konečně je poznat, jak impozantní oblast písečných dun vlastně je) a Zimmer dunivým OST naprosto vládne, přičemž hudba ve filmu střídáním klidných/tichých pasáží s energickými/ohlušujícími momenty funguje snad ještě o něco lépe než v jedničce (Lucasova slavná hláška o tom, že zvuk a hudba tvoří polovinu diváckého zážitku, tady platí bezezbytku).

Samostatnou kapitolou je pak casting. Chalamet znovu potvrzuje, že patří k největším hereckým talentům dneška, Ferguson, Bardem a Brolin jsou jako obvykle v nejlepší herecké formě a Zendaya s Bautistou opět příjemně překvapili. Z nováčků nejvýrazněji zapůsobí Butler, ostatní (Walken, Pugh, Seydoux a Taylor-Joy) bohužel nemají ve filmu tolik prostoru, kolik by si zasloužili, což je zejména v případě Walkena škoda, navzdory tomu dokážou upoutat pozornost.

Naopak slabé stránky jedničky, převážně způsobené nutností zabývat se worldbuildingem, rozestavět figurky na šachovnici (tudíž na nic moc jiného už v ději nezbyl čas) a rozdělením příběhu vedví, byly ve dvojce potlačeny. Dějová linka už neslouží jen jako klasická hero's journey kostra a jednotlivé postavy už nezastupují jen tradiční archetypy, které lze charakterizovat prakticky jen jejich účelem v příběhu. Nově dostávají postavy určitou hloubku (v čele pochopitelně s rozpolceným hlavním hrdinou) a příběh nabízí i hutný a v jistých okamžicích i poměrně tísnivý myšlenkový přesah.

Z některých scén doslova běhá mráz po zádech (manipulace veřejným míněním a fanatická zaslepenost/víra ve vyšší poslání, nehledě na rozum a realitu), jiné výmluvně ilustrují známou tezi o účelu světícím prostředky (hromadné spalování mrtvol po opětovné změně vlády - přesně jako se tomu stalo v jedničce), přesto se však Villeneuveovi podařilo do filmu propašovat i sympatickou dávku humoru (povětšinou skrze Bardemovu postavu). Stejně tak pro dvojku neplatí výtka, týkající se absence monumentální akce, náležitě spektakulárního klimaxu a uzavření osudů všech zúčastněných postav, být jen na úrovni dané knihy a nikoliv v rámci celé ságy.

Nicméně bez určitých nedostatků se to přesto neobešlo. Už v jedničce se zkracovalo, přeskakovalo a vynechávalo, ale Villeneuveovi se podařilo odvyprávět vše podstatné, aniž by návaznost jednotlivých scén příliš utrpěla. Ve dvojce se děje totéž, ale na narativu se zkratkovitost příběhových linek podepisuje mnohem výrazněji. Dostatek prostoru dostalo jen hlavní téma mesiášství, z překotného střídání ostatních linek je přes pomalé tempo patrné, že původně toho bylo v ději o poznání více (na rozdíl od Scotta není Villeneuve fanoušek prodloužených/režisérských verzí, tudíž naděje na nápravu není příliš velká). Dalším nepěkným zlozvykem, převzatým z jedničky, je otevřený konec. Zatímco v jedničce byl z principu věci pochopitelný, ve dvojce působí nepatřičně až vypočítavě (jako marketingový trik, jak nalákat na trojku).

Celkově se znovu jedná o úchvatný divácký zážitek (obzvláště v IMAXu:)) a potom, co Villeneuve a spol. v obou filmech předvedli, očekávám za rok o tom čase zaslouženou oscarovou smršť (a to zpětně i za jedničku) a ještě před tím oznámení WB o přípravě trojky (ať už na ni dojde obratem, nebo až za pár let). Cokoliv jiného bude neskutečné zklamání.
897076
Partička Villeneuve, Fraser, Zimmer a Chalamet ani tentokrát nezklamala, dechberoucí trailery nekecaly a spanilá jízda pokračuje další výkladní skříní sci-fi žánru a novodobou klasikou, u které je označení "this is [spoiler]fucking[/spoiler] cinema" patrné z každého záběru a každého tónu filmu. Takto prosím vypadá state of the art filmařina současnosti a další důkaz, že svatá trojice Villeneuve, Nolan a Cameron zkrátka nemá na poli soudobých blockbusterů konkurenci*:+*. Všechny silné stránky jedničky (a že jich nebylo málo*:)*) Villeneuve ve dvojce zachoval, tj. produkční hodnoty jsou opět na všech úrovních špičkové. Výprava, kostýmy, masky, triky a reálné lokace odvádí prvotřídní práci, ovšem celý film si, tak jako minule, krade pro sebe kamera a hudba. Fraser skvostnými obrazy neuvěřitelně čaruje (konečně je poznat, jak impozantní oblast písečných dun vlastně je) a Zimmer dunivým OST naprosto vládne, přičemž hudba ve filmu střídáním klidných/tichých pasáží s energickými/ohlušujícími momenty funguje snad ještě o něco lépe než v jedničce (Lucasova slavná hláška o tom, že zvuk a hudba tvoří polovinu diváckého zážitku, tady platí bezezbytku). Samostatnou kapitolou je pak casting. Chalamet znovu potvrzuje, že patří k největším hereckým talentům dneška, Ferguson, Bardem a Brolin jsou jako obvykle v nejlepší herecké formě a Zendaya s Bautistou opět příjemně překvapili. Z nováčků nejvýrazněji zapůsobí Butler, ostatní (Walken, Pugh, Seydoux a Taylor-Joy) bohužel nemají ve filmu tolik prostoru, kolik by si zasloužili, což je zejména v případě Walkena škoda, navzdory tomu dokážou upoutat pozornost. Naopak slabé stránky jedničky, převážně způsobené nutností zabývat se worldbuildingem, rozestavět figurky na šachovnici (tudíž na nic moc jiného už v ději nezbyl čas) a rozdělením příběhu vedví, byly ve dvojce potlačeny. Dějová linka už neslouží jen jako klasická hero's journey kostra a jednotlivé postavy už nezastupují jen tradiční archetypy, které lze charakterizovat prakticky jen jejich účelem v příběhu. Nově dostávají postavy určitou hloubku (v čele pochopitelně s rozpolceným hlavním hrdinou) a příběh nabízí i hutný a v jistých okamžicích i poměrně tísnivý myšlenkový přesah. Z některých scén doslova běhá mráz po zádech [spoiler](manipulace veřejným míněním a fanatická zaslepenost/víra ve vyšší poslání, nehledě na rozum a realitu)[/spoiler], jiné výmluvně ilustrují známou tezi o účelu světícím prostředky [spoiler](hromadné spalování mrtvol po opětovné změně vlády - přesně jako se tomu stalo v jedničce)[/spoiler], přesto se však Villeneuveovi podařilo do filmu propašovat i sympatickou dávku humoru (povětšinou skrze [spoiler]Bardemovu postavu[/spoiler]). Stejně tak pro dvojku neplatí výtka, týkající se absence monumentální akce, náležitě spektakulárního klimaxu a uzavření osudů všech zúčastněných postav, být jen na úrovni dané knihy a nikoliv v rámci celé ságy. Nicméně bez určitých nedostatků se to přesto neobešlo. Už v jedničce se zkracovalo, přeskakovalo a vynechávalo, ale Villeneuveovi se podařilo odvyprávět vše podstatné, aniž by návaznost jednotlivých scén příliš utrpěla. Ve dvojce se děje totéž, ale na narativu se zkratkovitost příběhových linek podepisuje mnohem výrazněji. Dostatek prostoru dostalo jen hlavní téma mesiášství, z překotného střídání ostatních linek je přes pomalé tempo patrné, že původně toho bylo v ději o poznání více (na rozdíl od Scotta není Villeneuve fanoušek prodloužených/režisérských verzí, tudíž naděje na nápravu není příliš velká). Dalším nepěkným zlozvykem, převzatým z jedničky, je [spoiler]otevřený konec[/spoiler]. Zatímco v jedničce byl z principu věci pochopitelný, ve dvojce působí nepatřičně až vypočítavě [spoiler](jako marketingový trik, jak nalákat na trojku)[/spoiler]. Celkově se znovu jedná o úchvatný divácký zážitek (obzvláště v IMAXu*:)*) a potom, co Villeneuve a spol. v obou filmech předvedli, očekávám za rok o tom čase zaslouženou oscarovou smršť (a to zpětně i za jedničku) a ještě před tím oznámení WB o přípravě trojky (ať už na ni dojde obratem, nebo až za pár let). Cokoliv jiného bude neskutečné zklamání.
9/10
1 0
reagovat
Videl som aj druhý krát a popravde neviem čo viac od moderného Hollywoodu vlastne chcieť. Tentokrát úplne nechápem tie kritické názory, hoci ich samozrejme nikomu neberiem. Alebo nejaké detaily a veci sa určite objektívne kritizovať dajú, poniektorí by možno preferovali viac dialógov a politiky na úkor akcie (ktorej je dosť), ale podľa mňa tam je všetko čo tam na podobný epický film čo má aj niečo osobité do seba byť má a podľa mňa sa Villeneuvovi naozaj podaril malý zázrak a zadaptoval niečo čo sa javilo ako skoro nezadaptovateľné a je to instant classic podobne ako bol instant classic Temný rytier alebo Spoločenstvo prsteňa a asi už teraz silný kandidát na film roka. 

Aj významovo sa dá nájsť dosť - fundamentalizmus/terorizmus/paralela k blízkemu východu (Fremeni), náboženstvo, ekológia, sekty, propaganda (scény Harkonnenovcov evokovali pomaly akýsi sci-fi variant Tretej ríše), ale všetky tieto nadstavby sú na hlavnom príbehu, ktorý funguje a teda nie je potrebné ich vo filme hľadať, aby sa z neho silou mocou robilo niečo viac. 

Plus ešte spomeniem, že Butler v Elvisovi mal nasadenie, ale nemal som z neho pocit, že by sa nedal nájsť lepší/typovo vhodnejší herec, tu ale toho sociopata/psychopata fakt zahral pomerne bezchybne a je to villain ako sa patrí. 
897031
Videl som aj druhý krát a popravde neviem čo viac od moderného Hollywoodu vlastne chcieť. Tentokrát úplne nechápem tie kritické názory, hoci ich samozrejme nikomu neberiem. Alebo nejaké detaily a veci sa určite objektívne kritizovať dajú, poniektorí by možno preferovali viac dialógov a politiky na úkor akcie (ktorej je dosť), ale podľa mňa tam je všetko čo tam na podobný epický film čo má aj niečo osobité do seba byť má a podľa mňa sa Villeneuvovi naozaj podaril malý zázrak a zadaptoval niečo čo sa javilo ako skoro nezadaptovateľné a je to instant classic podobne ako bol instant classic Temný rytier alebo Spoločenstvo prsteňa a asi už teraz silný kandidát na film roka.  Aj významovo sa dá nájsť dosť - fundamentalizmus/terorizmus/paralela k blízkemu východu (Fremeni), náboženstvo, ekológia, sekty, propaganda (scény Harkonnenovcov evokovali pomaly akýsi sci-fi variant Tretej ríše), ale všetky tieto nadstavby sú na hlavnom príbehu, ktorý funguje a teda nie je potrebné ich vo filme hľadať, aby sa z neho silou mocou robilo niečo viac.  Plus ešte spomeniem, že Butler v Elvisovi mal nasadenie, ale nemal som z neho pocit, že by sa nedal nájsť lepší/typovo vhodnejší herec, tu ale toho sociopata/psychopata fakt zahral pomerne bezchybne a je to villain ako sa patrí. 
4 0
reagovat
Taky jsem mezi 8 a 9. Mezi některými scénami jsem se trochu ztrácel, v te poslední třetině se docela dost skákalo a dělo se toho tolik, až me to občas vytrhávalo z toho filmu. Měl jsem z toho takový Game of Thrones poslední série vibe, naštěstí to nebylo tak hrozne. Jinak ale pecka jak hrom, těším se na trojku :+
897008
Taky jsem mezi 8 a 9. Mezi některými scénami jsem se trochu ztrácel, v te poslední třetině se docela dost skákalo a dělo se toho tolik, až me to občas vytrhávalo z toho filmu. Měl jsem z toho takový Game of Thrones poslední série vibe, naštěstí to nebylo tak hrozne. Jinak ale pecka jak hrom, těším se na trojku *:+*
1 -2
reagovat

85

Některé prvky poněkud zbytečné (Butlerův záporák?), s jinými to nepracuje pořádně, tempo je zpočátku zase urputně pomalé - přesto je to náramná kino podívaná, která snad z hlediska kino zážitku nebude mít do třetího Avatara konkurenci. Harkonneni a Chalametův Paul v drsném módu tomu dávají neskutečné grády. Měl jsem konečně pocit, že jsem si s těma postavama něco prožil a i když nejsem úplně fanoušek jedničky, pokračování z ní parádně vychází. A co nefungovalo minule, teď funguje právě díky ní. Nepříjemnej, zlej film, z jehož motivů nejsilněji (a mnohem silněji, než v případě jedničky) vnímám boj se strachem, boj se sebou samým a odvahu ztratit své staré já, ať už nás to stojí cokoliv.
896997
Některé prvky poněkud zbytečné (Butlerův záporák?), s jinými to nepracuje pořádně, tempo je zpočátku zase urputně pomalé - přesto je to náramná kino podívaná, která snad z hlediska kino zážitku nebude mít do třetího Avatara konkurenci. Harkonneni a Chalametův Paul v drsném módu tomu dávají neskutečné grády. Měl jsem konečně pocit, že jsem si s těma postavama něco prožil a i když nejsem úplně fanoušek jedničky, pokračování z ní parádně vychází. A co nefungovalo minule, teď funguje právě díky ní. Nepříjemnej, zlej film, z jehož motivů nejsilněji (a mnohem silněji, než v případě jedničky) vnímám boj se strachem, boj se sebou samým a odvahu ztratit své staré já, ať už nás to stojí cokoliv.
85
1 -1
reagovat

Druhé zhlédnutí

Tentokrát v menším kině u nás ve městě, ale vůbec to nevadilo, ba naopak. Smutné, že byl obraz daleko ostřejší než v Cinema City a za lístek jsem platil polovinu :)
Každopádně mohl být ten konec pořád o trošičku delší, ale už jsem víc chápal Paulův přerod  a daleko více si užíval vizuální paralely v závěrečné bitvě a v útoku Harkonnenů v jedničce a na začátku dvojky (prakticky stejný záběr pálení mrtvol Fremeny na konci a Harkonneny na začátku mě poslal do kolen).  Tentokrát jsem na 10/10, užil jsem si to ještě o kousíček více, poslední půlhodinu jsem měl husinu.
896993
Tentokrát v menším kině u nás ve městě, ale vůbec to nevadilo, ba naopak. Smutné, že byl obraz daleko ostřejší než v Cinema City a za lístek jsem platil polovinu :) Každopádně mohl být ten konec pořád o trošičku delší, ale už jsem víc chápal [spoiler]Paulův přerod  [/spoiler]a daleko více si užíval vizuální paralely v závěrečné bitvě a v útoku Harkonnenů v jedničce a na začátku dvojky [spoiler](prakticky stejný záběr pálení mrtvol Fremeny na konci a Harkonneny na začátku mě poslal do kolen).  [/spoiler]Tentokrát jsem na 10/10, užil jsem si to ještě o kousíček více, poslední půlhodinu jsem měl husinu.
Druhé zhlédnutí
5 0
reagovat
reaguje na: Kostěj
Jj, tohle bylo neuvěřitelně povedené, scéna dárku od Barona byla naprosto úžasná.
896990
Jj, tohle bylo neuvěřitelně povedené, scéna dárku od Barona byla naprosto úžasná.
896984
2 0
reagovat
reaguje na: Kostěj
Teším sa na artbook! Nájdem si toho concept-artistu :D
896989
Teším sa na artbook! Nájdem si toho concept-artistu *:D*
896984
1 0
reagovat
Nedostal jsem, v co jsem doufal - dostal jsem mnohem víc! Neumím ani popsat jak moc. Obával jsem se mnohého, co zde píšete - zcela zbytečně! Třeba Stilgar, vtipkující fanatik Stilgar, je naprosto úžasný - to je přeci ono, ta kombinace charismatického vůdce, který uvěří, takový strhává davy. A naopak toho, co mnozí chválíte, jsem se dočkal v nepřehnané míře - na mysli mám akci, opravdu jsem se obával, že v zájmu diváckosti ji tam bude mnohem více, než je nutné, ale měl jsem víc věřit DV, je to přesně jak má být! A že je konec uspěchaný? Ano, stejně jako v knize. Protože o ten konec vlastně nejde - žádný konec totiž není. Že je Feyd-Rauth nic-moc záporák? Protože on jím vlastně vůbec není. Museli jste si přeci uvědomit, že celá tahle věc není o nějakém záporákovi, který je poražen a tím dobro zvítězí, o nějakém dobrém konci, po kterém nastane Zelený ráj. Ach ano, to je ta jediná achillova pata tohoto díla, že znalost knihy vám film nekazí, ale naopak nádherně doplňuje (a naopak). A ona ani znalost první knihy nestačí, protože Herbert si dal až moc záležet, aby všechno nevystřílel najednou, a tak je mnohé vysvětleno až v dalších knihách (pár lidí zde naznačilo Zlatou stezku - přežití lidstva proti hrozbě, která ale ani není naznačena) - a mnohé se, žel ne již zdaleka tak zdatně, snaží vysvětlovat syn a spol. A ano, chápu, že bez těchto znalostí pak lze některé zvraty (třeba nepůjdu na jih - jdu na jih - chce získat plné schopnosti a taky mu v Tabru zabijí mu dítě, co má s Chani) kritizovat, a asi i právem. Inu, myslím, že pokud bude Mesiáš, bude se DV snažit, ale reálně nevím - materiálu je dost na ságu, vedle které by jakákoli jiná existující působila male.
896987
Nedostal jsem, v co jsem doufal - dostal jsem mnohem víc! Neumím ani popsat jak moc. Obával jsem se mnohého, co zde píšete - zcela zbytečně! Třeba Stilgar, vtipkující fanatik Stilgar, je naprosto úžasný - to je přeci ono, ta kombinace charismatického vůdce, který uvěří, takový strhává davy. A naopak toho, co mnozí chválíte, jsem se dočkal v nepřehnané míře - na mysli mám akci, opravdu jsem se obával, že v zájmu diváckosti ji tam bude mnohem více, než je nutné, ale měl jsem víc věřit DV, je to přesně jak má být! A že je konec uspěchaný? Ano, stejně jako v knize. Protože o ten konec vlastně nejde - žádný konec totiž není. Že je Feyd-Rauth nic-moc záporák? Protože on jím vlastně vůbec není. Museli jste si přeci uvědomit, že celá tahle věc není o nějakém záporákovi, který je poražen a tím dobro zvítězí, o nějakém dobrém konci, po kterém nastane Zelený ráj. Ach ano, to je ta jediná achillova pata tohoto díla, že znalost knihy vám film nekazí, ale naopak nádherně doplňuje (a naopak). A ona ani znalost první knihy nestačí, protože Herbert si dal až moc záležet, aby všechno nevystřílel najednou, a tak je mnohé vysvětleno až v dalších knihách (pár lidí zde naznačilo Zlatou stezku - [spoiler]přežití lidstva proti hrozbě, která ale ani není naznačena[/spoiler]) - a mnohé se, žel ne již zdaleka tak zdatně, snaží vysvětlovat syn a spol. A ano, chápu, že bez těchto znalostí pak lze některé zvraty (třeba nepůjdu na jih - jdu na jih - [spoiler]chce získat plné schopnosti a taky mu v Tabru zabijí mu dítě, co má s Chani[/spoiler]) kritizovat, a asi i právem. Inu, myslím, že pokud bude Mesiáš, bude se DV snažit, ale reálně nevím - materiálu je dost na ságu, vedle které by jakákoli jiná existující působila male.
3 0
reagovat
reaguje na: SHUTTER
Čekal jsem, kdy někdo zmíní tu Giedi Primu :+. Neskutečný věci tam byly k vidění, kdo tam dělal design se fakt vyřádil.
896984
Čekal jsem, kdy někdo zmíní tu Giedi Primu *:+*. Neskutečný věci tam byly k vidění, kdo tam dělal design se fakt vyřádil.
896977
6 0
reagují: Barv666, SHUTTER
reagovat
reaguje na: Os
Tak ja si nemyslim, ze je to nej sci-fi ever. Ale "jen" paradni kvalita. Proto bych mirnil ocekavani, kdyz se to pokousi o zlato na IMDb i CSFD :)
896978
Tak ja si nemyslim, ze je to nej sci-fi ever. Ale "jen" paradni kvalita. Proto bych mirnil ocekavani, kdyz se to pokousi o zlato na IMDb i CSFD :)
896866
3 0
reagovat
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se