Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Zachrání Duna 2 kina? Bude z epického sci-fi první megahit roku?


ikona
TedGeorge
čínadavid zaslavdenis villeneuvedisneydunaduna: část druhádunefrank herberthbo maximaxlegendarymesiáštimothée chalamettržbywarner bros.zendaya
Duna: Část druhá se už příští týden představí v kinech. Zvládne očekávané pokračování pouštní sci-fi pokořit alespoň půl miliardu dolarů?  

Ne, nešálí vás zrak. Pevně doufám, že je to v historii MovieZone naposledy, ale opravdu právě začínáte číst už druhé kasovní preview k tomu stejnému filmu. To první jsem sepsal minulý rok na začátku srpna a kromě tržebních vyhlídek jsem si především pokládal otázku, jestli studio kvůli tenkrát probíhajícím stávkám návrat na pouštní planetu Arrakis neodloží z dlouho plánovaného termínu 2. listopadu 2023. Na konci textu jsem došel k tomu, že odkládat se nejspíše nebude, načež o pár týdnů později Warneři Dunu 2 odložili. Nejprve na polovinu března, později došlo ke kosmetické úpravě a my se KONEČNĚ dočkáme pokračování na konci února.

Také jsem tehdy nadával, protože na sequel parádní sci-fi Denise Villeneuva jsem se dva roky těšil jako na smilování a čekat další půlrok mi přišlo zbytečně bolavé. Možná vás překvapím, ale ono to zbytečné nejspíše nebylo a Warneři si ode mne výjimečně vyslouží pochvalu. Ale to už trochu předbíhám. Pohodlně se usaďte, před čtením si připomeňte dost možná nejlepší upoutávku minulého roku (klikejte především na trailer číslo 3) a jdeme na to.

Začnu rychlým shrnutím. První Duna šla do kin na podzim roku 2021 a její uvedení provázely dvě katastrofy – Covid a s tím související hybridní (současné) uvedení na stream HBO Max. Zatímco většina Hollywoodu už v druhé polovině roku 2021 pomalu opustila „pozoruhodnou“ paralelní strategii, kdy nejočekávanější hity (včetně Black Widow) zamířily na internet v ten stejný den, kdy měly premiéru v kinech, Warneři museli být zase speciální. Navzdory faktu, že epidemie díky bohu už ochabovala a naprostá většina multiplexů byla v té době otevřená, oni s plnou slávou dojeli na svůj neslavný plán servírovat předplatitelům blockbustery po celý rok. Ani vánoční Matrix Ressurections nezůstal hybridního modelu milovaného piráty ušetřen.

Naštěstí pro Dunu se většina premiér ve světě odehrála týdny před tou americkou (a českou, nutno dodat). Když tedy 25. 10. 2021 snímek odstartoval za 40 milionů dolarů v zámořských kinech a na HBO Max, měla první část adaptace sci-fi Franka Herberta na kontě už téměř 200 melounů ze zbytku světa. Celkově se pouštní nářez dočkal během prvního uvedení v kinech 108 míčů z USA a dalších 294 z ostatních trhů.

Souhrnná čtyři kila z prvního uvedení v kinech (to druhé letos přidalo další tři pětky) nakonec paběrkující Warnery přesvědčila, aby odmávnuli dvojku. Ještě aby ne, když v mimořádně mizerném roce byla Duna pro studio tím nejúspěšnějším snímkem na domácím trhu. Pozor – nikoliv globálně. Tam úřadovala Godzilla vs. Kong, kterou především hutných 188 melounů z Číny vytáhlo na dohled půlmiliardě. Ještě se divíte, že navazující a podle traileru naprosto šílená Godzilla x Kong: Nové impérium zamíří do kin v polovině dubna?

V úvodu jsem sliboval, že studio, kterým jsem nejenom podle imfa nezdravě posedlý, budu chválit. Kromě faktu, že po kasovním (nicméně povedeném) průšvihu Blade Runner 2049 dali warnerovští střelci režisérovi další šanci a následně dokonce odsouhlasili Duně dvojku, si podle mého nakonec zaslouží pochvalu i za kontroverzní odsunutí premiéry dvojky z listopadu 2023 na konec února. Vysvětlím.

Budu se samozřejmě pohybovat ve vrcholně spekulativní rovině, nicméně podle mého vydělá letos na jaře sequel sci-fi více chechtáků, než kolik by jich utržil na začátku listopadu léta páně 2023. Jasně, i tenkrát byla konkurence v kinech mizivá. Scorsese, Scott a hrstka dalších prominou. Šéf IMAXu Richard Gelfond se navíc nechal slyšet, že film by měl právě počínaje listopadem volné pole působnosti v těch největších sálech až do premiéry Wonky (tedy šest týdnů, na což může „jarní Duna“ rovnou zapomenout) a studio přece lákalo prvním trailerem už na začátku května 2023. Jenomže…

Zkusme teď na chvíli vystoupit z naší specifické bubliny a vzpomenout si, že v souvislosti se stávkami nemohli herci (až na nezávislými studii vyjednané výjimky) propagovat svoje filmy. Někdo mi jistě vmete do tváře mimořádně úspěšného Oppenheimera, kde promo vzal na svoje bedra nestávkující režisér a kamarád Villeneuva Christopher Nolan a vůbec to nakonec nevadilo. Je tu však jeden docela zásadní rozdíl.

 

V případě ničitele světů, který má s Dunou 2 společné i fajnšmekrovské 70mm IMAX projekce (Flora tentokrát ostrouhá, což nám však nemusí tolik vadit, protože pouštní blockbuster nejspíše nebyl točený nativními „nolanovskými“ analogovými kamerami, nýbrž pouze těmi certifikovanými pro IMAX) se herci odřízli od promo kolečka až na poslední chvíli v cílové rovince. Nemluvě o efektu Barbenheimer. Duna na nic podobného spoléhat nemůže. Žádný „Dunepander“ není na pořadu dne. Čtyřka oblíbeného animáku zamíří do kin až o týden později.

Byť právě teď sledujeme vyloženě otrávenou Dakotu Johnson při útrpně dlouhém a bolavém Madam Web promo kolečku, Duna je jiná káva. Tak třeba onen robotí kostým, v němž Zendaya přišla na slavnostní premiéru v Londýně, oblétnul svět. Právě tohle je ten hlavní důvod, proč Warneři odkládali. My kluci, co si na MovieZone povídáme o filmech, bychom samozřejmě na dvojku šli do kina, i kdyby studio v rámci úspor kompletně odpískalo celou mastnou marketingovou kampaň. Ale Hollywood potřebuje víc než (s prominutím) hrstku geeků.

Potřebuje i diváky, kteří by o nějaké sci-fi od Herberta/Villeneueva nikdy neslyšeli a při náhodné návštěvě blízkého obchodního centra s multiplexem si vzpomenou, že o hvězdičce Spider-Mana a Euforie psali i na iDNES. Nemluvě o čím dál populárnějším Chalametovi, který jako pilná včelička také obchází všechny talk shows a diváci ho mají ještě raději než dříve díky úspěšnému Wonkovi.

Do premiéry přitom v době psaní článku zbývají ještě dva týdny. Tím pádem bude vítaná penetrace hvězd do mainstreamových médií jistě pokračovat i nadále a klidně bych se vsadil, že v následujících dnech uniknou nějaké šťavnaté detaily z osobního života známé dvojice. Nejenom Žena a život by jistě skočila jako slepice po flusu po podrobnostech ze vztahu Zendayi a Toma Hollanda. Dost už bylo bulvárního marketingu, pojďme k penězům.

Tři týdny před premiérou (tedy osmého února) o sobě dal vědět tzv. tracking. Tedy první kasovní odhady, které už vycházely i ze začátku předprodejů. Duně 2 se predikuje americký start o velikosti minimálně 65 milionů dolarů. Předprodeje jsou vyšší než v případě šedesátimilionového odpichu Indiana Jonese a nástroje osudu. Co víc, první informace dokonce hovořily o tom, že úvodní čísla jsou o chlup lepší než v případě Oppenheimera, jenž odstartoval s 82 melouny! Tady samozřejmě pozor.

Pořád mluvíme o pokračování blockbusteru s věrnými fanoušky, kteří se na osudový boj Paula Atreida s císařem nahrnou už první den, takže možný víkendový start za více než osm pětek je pořád ve hvězdách. Paralely s Oppenheimerem ještě neopustím. Už trailery nám připomněly, že Austin Butler bude vraždit oponenty v černobílých pasážích, což snad nebude stejně zbytečné a na efekt jako v případě Oppieho. To pořád není vše.

V případě Duny 2 logicky a stejně jako v případě horkého oscarového favorita znovu převažuje zájem o vstupenky v těch největších sálech. Web Pro.Boxoffice přispěchal s informací, že po začátku předprodejů bylo celých 85 % lístků prodaných pro ty největší prémiové sály v čele s již zmiňovanými IMAXy. V případě první Duny činily tržby z těchto sálů „pouze“ a velmi zhruba pětinu celkových výsledků. Warneři logicky usilují o to, aby diváci a divačky mířili i do ostatních (tj. menších) kin, což není vzhledem k relativně náročné a většinovému divákovi neznámé látce úplně jednoduché.

Ať se vám to líbí nebo ne – právě ty nepřesvědčí kulervoucí trailery s gigantickými pouštními červy. Ne každý holt vyhlíží Dunu: Část druhou už třetím rokem. Ta neuvědomnělá většina do kina půjde spíše kvůli zmiňovanému kostýmku Zendayi (samozřejmě zjednodušuji) a neuchopitelnému cool faktoru, který budou živit jejich přátelé. Tedy oné pověstné "šuškandě". Dostáváme se k prvním reakcím, které se začaly objevovat již po slavnostní premiéře snímku v Londýně minulý týden.

Ty jsou fakticky bezvýhradně nadšené, což jste se mohli dočíst již zde. Snad jediným nespokojencem je u dvojky prozatím David Ehrlich z Indiewire, jenž však trpěl už u jedničky, takže se jeho zíváním příliš nenechte vyvést z míry. Nechci první reakce kritiků přeceňovat, ale očekávané pozitivní/nadšené recenze jistě budou mít vliv. Warneři správně tušili, že je třeba se pochlubit v dostatečném časovém předstihu a zajistit si tak reklamu zdarma. Jaký to rozdíl oproti Disneymu, který vyslal Indiana Jonese 5 do Cannes měsíc a půl před premiérou v kinech a celý svět si pak šuškal, že do multiplexů nemíří žádná pecka.

Jaký má Duna vlastně rozpočet? Jedničku prý Villeneuve pořídil za 165 míčů a dvojka podle některých zdrojů vyšla studio na velmi podobné množství dolarů. Maximum, které můžete z těch důvěryhodnějších zdrojů najít, hovoří u sequelu o 185–200 milionech. Starší zprávy potom zmiňovali 122 melounů, ale až tak šetrní podle všeho režisér a studio nebyli. Přeci jenom se jednička a dvojka nenatáčely současně. Warneři a Legendary čekali, jak si jednička povede v kinech (a samozřejmě na HBO Max) a až následně na dvojku kývli. Je těch předpokládaných 165–200 melounů hodně?

Jak se to vezme. Vyloženě se nabízí porovnávat s nedávnými extrémy, kdy Disney nacpal 220–270 milionů do Marvels (pokud jste si o víkendu stejně jako já a Cival „dopřáli" marvelovku na Disney+, také jistě nechápete) a snad až 300 míčů do Indiana Jonese 5. Už z trailerů je poznat, že šikovný Villeneuve na rozdíl od Jamese Mangolda a režisérky Nia DaCosty neprošustroval jediný dolar. Díky bohu za to. Kvalitním filmům přejeme úspěch všichni a právě díky relativně rozumnému rozpočtu se ho nejenom podle mě Duna 2 dočká.

Musí, jinak bude zle. Kina ve většině světa už druhým měsícem zejí prázdnotou a čeští kinaři si mohou ještě gratulovat, že je zachraňují Vejdělek s Mariánkovou. V lednu sice ještě dobíhaly vánoční premiéry (Wonka nebo Sydney Sweeney o sobě dávají vědět do teď) a pár šťastlivců jako Tina Fey nebo Jason Statham si také došli pro slušný obnos, nicméně zoufalý nedostatek premiér předznamenal i v kinech suchý únor. Pokud nebudeme brát v úvahu trudné covidové období, tak poslední týdny patří na kasách multiplexů k historicky nejslabším v historii.

Duna je tak ten pomyslný blockbusterový jednorožec, na který se už mnoho týdnů upírají zraky všech zainteresovaných. Všichni doufají, že Villeneuve nakopne skomírající sezónu a hned další týden na něj naváže rodinkami vyhlížená Kung Fu Panda 4 a další. Pokud by se tak snad nestalo, nálada na akciových trzích zamíří k bodu nula, a když už ne tradiční studia, tak minimálně na výkyvy náchylnější provozovatelé kin jako AMC budou balancovat na hraně bankrotu. Aktuální situace je vážně tragická.

Článek zakončím na pozitivnější notu a budu tipovat. Duna: Část druhá podle mého v Americe otevře se sedmdesátimilionovou jistotou a celkově bude atakovat dvě kila. Co se světa týče, tak důležité je zmínit, že podle prvních zpráv již byla odsouhlasena premiéra v Číně (stoprocentní jistotu pořád nemáme, ale plakát už spatřil světlo světa). Jednička tam utržila 40 mega, nicméně kasovní výsledky v orientální zemi nezanedbatelně ovlivnili piráti. V Číně se filmy pirátí ve velkém a HBO Max premiéra byla tehdy pouhý týden po tamním startu v multiplexech. Miliardová země se sice v posledních letech odvrátila od Ameriky (tím pádem i od Hollywoodu), ale stejně bych si tipnul zajímavější tržby než u prvního dílu.

Globálně potom odhadnu rovných šest kil a pevně doufám, že jsem ještě při zemi. Již mnohokrát v minulosti se ukázalo, že vyhládlí diváci zamíří do multiplexů po dlouhých měsících pomalu z povinnosti (zdravíme třeba překvapivě úspěšného Venoma) a nezbývá než doufat, že to bude platit i o Duně. Vždyť posledním velkým blockbusterem byl vánoční Aquaman a ztracené království. Od té doby nemělo smysl zamířit na cokoliv jiného do IMAXu, přičemž snad jenom kolega do_Od šel z hecu na Flóru na Madam Web.

Už za týden se každopádně uvidíme v kině, a byť při sledování nebudeme chroupat popcorn z „fuckbucketů“ jako v zámoří, stejně si vyvrcholení pouštní epiky užijeme dosyta. A budeme stejně jako v případě jedničky nervózně sledovat tržby a doufat, že Warneři odsouhlasí další pokračování. Villeneuve sice od ságy rodu Attreidů potřebuje pauzu, ale Mesiáše by si časem jistě rád natočil.

---

Poznámka pod čarou: Diskuze je otevřená. Netřeba psát, jestli se na Dunu chystáte. My víme, že si kino nenecháte ujít a nebudete čekat x měsíců na uvedení na HBO Max. Spíše hoďte do placu vaše tržební tipy. Pevně doufám, že na rozdíl od diskuze pod minulým článkem už se nenajde nikdo, kdo by odhadoval kasovní výsledky nižší, než v případě jedničky.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace