Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Dočkáme se na podzim druhé Duny, nebo ji Warneři odloží?


ikona
TedGeorge
david zaslavdenis villeneuvedisneydunaduna: část druháduneflorence pughfrank herberthbo maximaxlegendarytimothée chalamettržbywarner bros.zendaya
Stávka herců a scenáristů paralyzovala Hollywood a studia houfně odkládají svoje premiéry. Budou Disneyho a Sony následovat i Warneři s očekávanou Dunou?  

Asi nebudu jediný, kdo má v kalendáři červeně podtržené datum 2. listopadu 2023. Právě tehdy by se totiž měla do kin podívat očekávaná Duna: Část druhá. Já si nedávno znovu pustil nářezový trailer NO.2 a uvědomil si, že vážně nechci, aby Warneři svůj blockbuster odložili až na příští rok. Ta možnost je kvůli probíhajícím stávkám bohužel docela reálná a my si dnes shrneme vyhlídky na podzimní premiéru posledního z Atreidů, jenž se už nemůže dočkat, až políbí Zendayu, osedlá si písečného megačerva a nakope p*del tučnému okupantovi pouštní planety. Vezmeme to však zase jednou pěkně popořádku.

7. 12. 2020Největší filmaři a nejdůležitější hvězdy usínali s vědomím, že pracují pro největší hollywoodské studio, a probudili se se zjištěním, že je zaměstnává nejhorší streamovací platforma na světě.“ Takhle Christopher Nolan okomentoval pandemický plán Warnerů vypustit v následujícím roce fakticky všechny studiové filmy nejenom do hrstky otevřených kin, ale zároveň i na kvapně spouštěné HBO Max. Nolan dal následně bláznícímu studiu vale a se svým Oppenheimerem později zakotvil u Universalů. Denis Villeneuve sice tenkrát také nadával, ale nakonec se s Warnery udobřil a skousnul fakt, že první polovina jeho Duny to bude mít následující podzim hodně těžké.

8. 1. 2021 Warneři (respektive AT&T) jdou all-in a hasí, co se dá. Byť ještě před měsícem nebyli domluveni s žádným hercem, režisérem, kameramanem atd. na hybridní streamovací premiéře, která by dramaticky ovlivnila tržby z kin (tím pádem by měli skoro všichni jmenovaní nižší tantiémy, závislé právě na výkonu snímků v multiplexech), nakonec se studio pořádně pláclo přes kapsu. Třeba Denzel Washington měl za thriller Střípky původně inkasovat „pouhých“ 20 mega, avšak po oznámení souběžné HBO Max premiéry prý jeho výplata nabobtnala až na dvojnásobek!

Něco podobného potkalo i Willa Smithe za titulní roli v životopisném Králu Richardovi: Zrození šampiónek. Warneři celkem dedikovali stovky milionů dolarů na vyrovnání se s bezprecedentním streamovacím dobrodružstvím a valnou část poslali směrem k Legendary Pictures. Jejich filiálka totiž financovala ze tří čtvrtin nejenom Godzilla vs. Kong, ale právě i Dunu.

2. 9. 2021 Marvelovka Shang-Chi a legenda o deseti prstenech jde do kin. Pouze do kin. Disney se svým streamovacím pluskem sice během roku zkoušel podobný hybridní přístup k premiérám jako Warneři (na rozdíl od HBO Max však chtěli po divácích extra dolary), ale po průšvihu s Black Widow a drahým vyrovnáním se Scarlett Johansson od souběžného Disney+ experimentu upustil. Zčásti i kvůli tomu, že většina kin ve světě už navzdory pomalu dobíhajícímu covidu funguje. Co Warneři? Ti si jedou svoje a svoje hořké celoroční splachování filmů vy víte kam hodlají dokončit s plnou parádou.

20. 9. 2021 Warner Bros. se snaží zachránit, co se dá. Už na začátku září chytře vysílá Dunu na prestižní festival do Benátek. Do světa se posléze rozlétly nadšené zprávy o jedné z nejlepších sci-fi posledních let. Železo je třeba kout, dokud je žhavé, a měsíc před plánovanou říjnovou premiérou v USA a Česku se Duna dočkala startu v první várce (především evropských) trhů. Výsledkem je krásných 38 milionů dolarů, z nichž celých 7,5 míčů pochází, ehm, z Ruska. Polovina redakce MovieZone sedá v Praze do auta a jede na projekci do Drážďan. Dostavuje se nadšení, které natěšeným čtenářům v prvních dojmech nekazí ani zklamaný Mr.Hlad.

25. 10. 2021 Víkendová čísla ze zámoří napjatě vyhlíží i lidé, pro které jsou jinak filmové tržby asi stejně zajímavé, jako knihy Jaroslava Haška pro Andreje Babiše. První polovina blockbusteru s rozpočtem odhadovaným na 170 milionů dolarů totiž doposud nemá odsouhlasené pokračování a byť si Duna poslední měsíc vede ve světě velmi slušně, bez úspěchu v Americe se prostě dvojky nedočkáme. Cival čtenáře uklidňuje, protože 41 milionů za první víkend v USA je fajn.

26. 10. 2021 Ano! I když bude cesta jedničky za profitabilitou ještě pořádně dlouhá a trnitá, Warneři (respektive Legendary) dělají pro jednou fanouškům radost a oficiálně potvrzují, že dvojka vznikne. Dočkáme se již za dva roky! Duna v následujících týdnech a měsících vystoupá v Americe za hranici 100 milionů dolarů a se zbytkem světa nakonec pokoří 400 melounů. Spokojený Villeneuve, kterého podrželi fanoušci a místo pirátění všude dostupného HBO Max ripu, zašli na audiovizuální hostinu do IMAXu, začíná chystat vymodlené pokračování.

29. 6. 2023 Přeskakuji teď castingové novinky a drby, které relativně rychlé natáčení dvojky doprovázely. Právě před šesti týdny totiž vyšel ten (v úvodu už hypeovaný) fantastický druhý trailer, který nejenom v mých očích maximálně vyšponoval natěšenost na očekávaný Villeneuvův návrat na nehostinný Arrakis. Polovina redakce má o traileru roku jasno, přičemž trochu hartusí jediný redakční odpadlík, který dodnes nedocenil skvělou jedničku.

13. 7. 2023 Stávka! Po scenáristech se rozhodli štrajkovat i herci a Hollywood se zastavil. Navzdory překvapivě četným výjimkám byla většina natáčení stopnuta a co víc – nadcházející premiéry se musely a musí obejít bez hvězdných entrée v talkshow a vlastně jakékoliv propagace, která provází premiéry v kinech už desítky let. Kolega imf má pohotovost, píše jeden vysvětlující článek za druhým a místo toho, aby si šel s kamarády večer sednout na pivo, obráží televizní pořady a podcasty.

29. 7. 2023 Hollywood panikaří. Po Disneym čerstvě odsouvá svoje plánované premiéry i Sony. A týká se to i letošního podzimu, kdy měl jít do kin (ne)očekávaný Lovec Kraven. Ten se nakonec dočká premiéry až v srpnu 2024 a všichni se ptají, co bude dál. Doposud mlčí studio Warner Bros. Právě ti by měli v druhé polovině roku vrhnout ještě mnoho filmů (Meg 2: Příkop už se premiéry dočkal), přičemž webziny Variety a další opatrně spekulují, že odklad potká především dvojky Duny a problémy pronásledovaného Aquamana.

Na tomto místě opustím trochu svazující chronologické řazení a budu se konečně věnovat vyhlídkám samotného pokračování Duny. Bojím se stejně jako vy. Těch argumentů, proč by se návrat mezi Fremeny měl odložit, je totiž plno. V první řadě se podívejte na hvězdné obsazení. Především Zendaya, Chalamet, Rebecca Ferguson a Florence Pugh by byli v talkshows pečení vaření a před Dunou by na přelomu října a listopadu nebylo úniku. Pokud by do té doby stávka neskončila (což je při pohledu na – prozatím zoufale nesouznící požadavky herců a studií – dost pravděpodobné), Warneři by přišli o vděčný závěrečný marketingový boost.

Snad ještě důležitějším argumentem pro odklad je však fakt, že i Warnerům právě kvůli stávkám stojí nejedna produkce. Už teď je jasné, že mnohé snímky, plánované na příští rok, se prostě nestihnou včas dokončit a rozvrh premiér na příští sezónu v kinech dostává povážlivé trhliny. Abychom si rozuměli - Duna již samozřejmě dokončená je. Jenomže mnoho dalších filmů není a Warneři (stejně jako ostatní) nebudou mít příští rok co hrát. V hlavě jim tedy jistě hlodá červík, proč tam na příští léto nešoupnout právě tu očekávanou sci-fi od Herberta. Při pročítání fundovaných diskuzí na MovieZone jsem každopádně nabyl dojmu, že většina z čtenářů je ohledně nemilého odkládaní spíše optimistická a jedním z důvodů je, že Warneři už pěkných pár měsíců cpou povedené trailery na svoji prémiovou Dunu před kinopremiéry. Tím pádem kampaň už naplno běží a studio bude spíše odkládat toho mnohokrát přetáčeného a odkládaného Aquamana 2, říkate. Jenomže…

Jak už správně zaznělo od uživatele s přezdívkou Joker, Warneři mají pořád ještě pár týdnů čas a Dunu klidně ještě odložit mohou. Ne že by snad v návaznosti na stopnutou a následně znovu spouštěnou kampaň nepřišli o miliony dolarů, ale to hlavní marketingové vyhazování z kopýtka vždy vrcholí až poslední týdny před premiérou. Právě tehdy jsou po celém světě utraceny vyšší desítky milionů dolarů za televizní spoty. Hovory o tom, že studio často platí samo sobě (takže konglomerátu AT&T), protože se jedná o dceřiné společnosti molochu vlastnícího televizní stanice, si necháme na jindy.

Možná vás teď překvapím, ale přesto přese všechno jsem spíše optimista. Warneři v čele s Davidem Zaslavem a Legen- „I'm The Money“ -dary  musejí myslet ekonomicky. Vysvětlím. V současnosti se (po hodně dlouhé době) vyhřívají na výsluní díky Barbie, která právě překonala miliardu a ještě zdaleka nekončí. Zaslav logicky a pyšně připomíná růžový uragán na každém kroku. Zatímco na začátku roku byly akcie paběrkujících Warnerů na zoufalém devítidolarovém dně (na začátku turbulentního roku 2021 mimochodem měly jejich cenné papíry v jednu chvíli hodnotu 77 dolarů!) k dnešnímu dni – tedy v sobotu 5. srpna – si užívají nepřetržitého růstu a atakují alespoň těch 14 babek.

Jenom pro jistotu dodávám, že pokles z maximálních 77 na 9 nelze připisovat pouze četným propadákům a průšvihovému HBO Max. Největší roli tam samozřejmě hraje Discovery fúzování a s tím přímo související obří dluhy. Akciový trh je každopádně extrémně důležitý. Zaslav musí v první řadě uspokojit investory, kteří chtějí vidět další růst. A Barbenheimer faktor za pár týdnů poleví. Právě Duna by podle mého názoru mohl být jejich (samozřejmě kromě Barbie) největší sukces v druhé polovině roku. A akcie molochu by tím pádem nemusely znovu dramaticky klesat.

Pojďme si teď připomenout, čemu nás, kinaře a studia dosavadní sezóna naučila. Kromě toho, že Tom Cruise by už neměl kecat Paramountům a dalším do toho, kdy vyslat do multiplexů další Mission: Impossible, a krom faktu, že letní nátřesk novinek byl prakticky pro všechny kontraproduktivní, tak je to zásadní důležitost IMAXů. Prémiové pošušňáníčko pro každého správného fanouška filmů v současnosti dělá skoro čtvrtinu celkových tržeb ultraúspěšného Oppenheimera. Jistě se mnou budete souhlasit, když napíšu, že tím dalším filmem, na který by bylo nutné zamířit na Flóru, je právě Duna. Ta byla kompletně natočená IMAX-certiikovanými kamerami.

Šéf IMAXu Richard Gelfond nedávno naznačil, že Warneři se na podzim mohou těšit na šestitýdenní exkluzivitu v těch největších sálech, přičemž on sám nevěří, že by se odkládalo. Pokud by pokračování sci-fi s Chalametem opravdu zamířilo do IMAXů 3. listopadu, tak je docela možné, že ji v největších sálech v prosinci vystřídá až Wonka v hlavní roli zase s Chalametem. Gelfond každopádně docela vtipně podotknul, že kdyby se Duna nakonec nedejbože opravdu odložila, holt by místo ní promítali Marvels. Budu mluvit úplně za všechny: to si asi nikdo nepřejeme. Ne, Kevin Feige nebo Bob Iger na MovieZone nechodí.

Pro dnešek stačí. S velkou jistotou se dá říct pouze následující: Do konce srpna bude jasno. Pokud by snad mělo dojít k odkladu sci-fi podle kultovní knižní ságy Franka Herberta, sobecky si přeji, ať se tak stane co nejpozději a můj článek okamžitě nevyzní jako bláhově spekulativní plácnutí do vody. Pokud by se neodkládalo, je na místě očekávat dramatické vylepšení 400 milionů utržených jedničkou. Kino-exkluzivita a HBO Max streamování až několik měsíců po premiéře se bezesporu blahodárně projeví. Při pohledu na ČSFD a IMDb, přesvědčivě dokumentující oblíbenost jedničky, pevně věřím, že by do kina zamířily davy diváků. Větší lákadlo sbalit si svoje saky paky a okamžitě jet desítky (či stovky) kilometrů do nejbližšího IMAXu, minimálně letos nebude.

---

Poznámka pod čarou: Diskuze je otevřená. Do předmětu napište ANO/NE v závislosti na tom, jestli si myslíte, že se Duny letos dočkáme. No a klidně přidejte i váš tip na americké a globální tržby. Budu věštit z křišťálové koule, ale doufám v dvojnásobek tržeb jedničky. Takže minimálně dvě kila v Americe a dalších pět až šest ve zbytku světa. Bude to hit.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (80)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace