Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 důvodů, proč HBO Max nebude zabijákem Netflixu


ikona
TedGeorge
disney+friendshbohbo gohbo maxjustice leaguelooney tunesnetflixridley scottseriálysnyder cutstreamováníwarner broszack snyder
Netflix nedává spát konkurenci a po Disney+ v zámoří odstartoval další velký stream. Jak velkou mají Warneři šanci na úspěch?  

V Americe před pár dny odstartovala svoji pouť za miliony předplatitelů služba HBO Max. Dlouho chystaná konkurence Netflixu má za zády telekomunikačního giganta AT&T (takže vlastně Warnery) a před sebou trnitou cestu. V koronavirem ztrápeném zámoří sice rozumnější lidé pořád dodržují karanténu, nechodí do kina a tím pádem je filmová a seriálová zábava servírovaná přes internet v té nejlepší možné výchozí pozici, ale konkurence má velký náskok.

Před třemi měsíci jsem vyhejtil streamy jako takové a dnes budu desetkrát negativní právě v souvislosti se zámořským startem HBO Max. Samozřejmě znovu platí, že nic není černobílé a Warneři rozhodně mají se svým streamem už od začátku co nabídnout. Jenom mám takový pocit, že na čím dál více rozoraném poli streamovacích válek nebudou hrát prim a nic na tom nezmění ani parádně načasované promo v podobě oznámení Snyder Cutu na rok 2021. Vy už se teď pohodlně usaďte, ke čtení si dopřejte lahodný Merlot nabízený pod značkou Poker Wines a jdeme na to…

 

7. Vlastní obsah sází na seriály

Dostáváme se (po ceně) k tomu nejzásadnějšímu, co potenciálního zákazníka zajímá, exkluzivní filmy a seriály, jež si bude moci po zakoupení předplatného doma pustit. Dám vám hned několik možností, jak se dozvědět, co HBO Max nabídne. Můžete se podívat na vyčerpávající seznam na Wikipedii zde, případně na souhrn toho nejzajímavějšího zde. No a potom je tu ještě možnost číslo tři, na následujícím odstavci si přečíst ten úplně nejstručnější souhrn z mého pera. S dovolením nebudu brát v potaz nuzně znějící a při startu služby dostupnou romantickou antologii s Annou Kendrick Love Life (tu si mohu diváci počeštěnou dopřát i na HBO GO).

Spíše se budu dívat do budoucna. Tam svítí reboot populární Gossip Girl, docela zajímavě znějící sci-fi seriál o androidech vychovávajících dítě Raised by Wolves produkovaný Ridley Scottem (prý si nějaký ten díl i zrežíruje), seriál J.J Abramse Overlook, v němž se podíváme do slavného hotelu proslaveného hororovým Osvícením, seriálová Duna s účasti Dennise Villeneuva, seriálový prequel Gremlinů, návrat legendárních Looney Tunes či opravdu hodně reality show aneb žánru, jenž právě slaví obří úspěch na Netflixu. Jen tak mimochodem - v seznamech výše nenaleznete třeba spin-off Hry o trůny, hororovou Lovecraftovu zemi nebo očekávanou adaptaci hry Last of Us. Důvod je prozaický - to nejsou seriály z dílny HBO Max, ale klasické kabelové HBO. Ale na streamu se jich následně samozřejmě také dočkáme. Co ty filmy? Kromě rebootu Pomády a Let Them All Talk režiséra Stevena Soderbergha je to velký špatný a navážu v následujícím bodu.

6. Kde jsou exkluzivní a lákavé filmy za 100-200 mega?

Jednou za čas se Netflix vytasí s ultradrahou filmovou peckou, kvůli níž si alespoň na měsíc předplatí službu i diváci, kteří by jinak o streamovacího krále ani nezavadili. Budu teď vážně mluvit jenom za sebe, ale Král psanec, Trojí hranice, Irčan… to všechno byly filmy, na než bych okamžitě utíkal do kina. A byť je možné nadávat na fakt, že právě tam by to těm parádně natočeným filmům slušelo nejvíce, bez Netflixu by pravděpodobně nikdy nevznikly. Ať se dívám, jak chci, u HBO Max takové blockbustery nevidím a vadí mi to. Proč tomu tak není? No protože Warneři (stejně jako Disney) chtějí svoje velké a drahé filmy posílat do kin. Netflix takovou možnost nemá.

Stejně ale budu v hejtu pokračovat. Dokonce i ten Apple se svou podle všeho prozatím docela průšvihovou Apple TV+ oslovil Paramounty a podle zákulisních informací se s nimi domluvil, že Scorseseho chystaný biják Killers of The Flower Moon s DiCapriem a De Nirem (rozpočet by měl vystoupat až ke 200 milionům!) bude appleovská exkluzivita, kterou Paramount bude pouze distribuovat ve světě. Vážně by nechtěli pánové z WarnerMedia dát život nějakému velkému filmu, jenž by jinak neuzřel světlo světa a my si ho následně doma se skřípěním zubů v 1080p pustili ze streamu na plátno, když už by jinak vůbec nevzniknul? Na tom hollywoodském blacklistu je jistě mnoho filmů a Scorsese už měl toho štěstí dost. Ať se dočkají i jiní.

5. Legendární Warner Bros. archiv konečně dostupný na jednom místě?

DC Comicsy, potterovky, Pán prstenů a Matrix jsou teprve začátek. Přátelé z konkurenčního Filmtora si dali tu práci a zjistili, že oficiálně uváděných a nicneříkajících 10 000 hodin zábavy prezentovaných v tiskových zprávách WarnerMedia jako kompletní obsah HBO Max bude obsahovat hned od začátku 1 600 filmů a 400 seriálů, což je decentní numero přesně pasující mezi Netflix nabízející v USA 4 000 filmů + 1 800 seriálů a Disney+ disponující 700 filmy a 300 seriály. Zakladatel výše jmenovaného webu Tomáš Vyskočil mě zároveň upozornil na smlouvy s Foxy a Universaly, díky kterým se Američané dočkají i Smrtonosných pastí, Vetřelců nebo série Rychle a zběsile.

V diskuzi pod mým předchozím článkem radícím streamovacím gigantům, jak by to měli dělat, jste se vyjádřili v tom smyslu, že byste mnozí ocenili co nejsytější archiv plný starších filmů. Westernů, černobílých klasik, někteří dokonce bažili i po němých filmech. Mám pro vás dobrou zprávu. Všechno bude, protože Warneři se dohodli s TNT, které je součástí konglomerátu AT&T (takže si to vlastně koupili nazpátek sami od sebe) a získali od nich zpět práva na vysílání obsahu, který kdysi vytvořila jejich vlastní značka. Bude Občan Kane, Sever proti Jihu, Čaroděj ze země Oz, Yojimbo, Divoká banda, Diktátor (ten s Chaplinem) a stovky dalších. Stovky? Ano, stovky. Warneři totiž nabídnou i drahnou část archivu Criterionu a relativně ucelený seznam těch pecek si můžete přečíst zde. Máte pocit, že tento bod HBO Max vlastně chválí, vztyčuje prostředníček Netflixu s jejich slabou nabídkou klasických filmů a dává naději cinefilům okolo, kteří doma nemají tisíce DVD a Blu-rayů? Napůl máte pravdu, ale raději pokračujte k dalšímu bodu …

4. Nakoukávejte, Roubíček, nebudou.

Na tomto místě zdravím sběratele domácích nosičů, kteří do svých kolekcí za ty roky často nacpali stovky tisíc (ne-li miliony) korun a stejně si koupí i ten exkluzivní nový steelbook filmu, jenž mají už na VHS a DVD. Přece jenom mají oproti lidem jako já, kteří takovou kolekcí nedisponují a pouze si platí Netflix a spol., jednu velkou výhodu. Slováci by řekli nehnuteľnosť. Jistě jste si všimli faktu, že Netflix má sice v držení práva na kolekci více než 4 000 filmů, ale ten nárůst není nijak astronomický (Víte, že v roce 2011 měli Američané možnost pustit si dohromady 11 000 titulů?). Rozhodně to není tak, že v roce 2016 by měli 1 000 fláků a každý rok jich přibylo 500. Kdepak, v reálu to často vypadá tak, že s velkou pompou se veřejnosti oznámí fakt, že si čerstvě mohou pustit Lásku nebeskou, ale jiná romantika beze slova z archivu zmizí. Nemluvě o tom, že jednou jim vyprší smlouva s produkční firmou Working Title a nám z nabídky zmizí jak Notting Hill, tak ta Láska nebeská.

Ano, hejtuji všechny krále streamu, protože tahle výměna obsahu probíhá všude a bude to platit i pro HBO Max. Samotná služba by musela stát asi tak desetkrát tolik, aby k tomu nedocházelo, ale stejně mě ten fakt mrzí a vážně rád bych se jednou dožil dne, kdy nebudeme muset v článcích řešit složitou situaci s právy a mít jistotu, že všechny filmy Sama Peckinpaha, Alfreda Hitchcocka, Stanleyho Kubricka, Davida Leana a dalších budou na jednou místě. Neříkám, že všechny na Netflixu nebo HBO Max. Ale na jednom místě s jistotou, že příští týden nezmizí. Já vím, jsem snílek a nemohlo by to tak fungovat. Nejlépe to ve svém článku shrnuli na Verge. Nové filmy přicházejí, staré odcházejí a vy si nemůžete být ničím jisti. V reklamní kampani vás sice Warneři lákají na Batman začíná, ale ten se na HBO Max ukáže až časem, nikoliv od začátku. Stejně tak Pán prstenů a Hobiti – bohužel bez Šmakovy pouště. Co třeba maraton DC filmů? Časem určitě, prozatím ale zapomeňte na Muže z oceli. No, a tak je to se vším, protože prodej práv je ošemetný a mnoho filmů Warneři střelili (a následně draze vykupovali zpět) roky před tím, než vůbec o nějakém HBO Max uvažovali.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace