Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Pátý Indiana Jones je nejhorším dílem série


ikona
Spooner
harrison fordindiana jonesIndiana Jones a nástroj osudujames mangoldprvní reakce
Ještě horší než Království křišťálové lebky? 

Jeden z nejočekávanějších filmů roku už se pomalu blíží a s ním i uzavření kapitoly jednoho z nejslavnějších filmových hrdinů všech dob. Harrison Ford vzal na stará kolena ještě jednou do ruky klobouk a bič, aby se definitivně rozloučil se slavných archeologem ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu. Režijní otěže po Spielbergovi převzal tvůrce Logana James Mangold a všichni proto doufali, že se legendární značka rozloučí důstojně a napraví si reputaci po nevalně přijatém čtvrtém díle. Jenže ve čtvrtek přišla světová premiéra v Cannes a s ní i krutá realita. Harrison Ford sice při loučení s ikonickou rolí a převzetí Zlaté palmy neskrýval dojetí a dočkal se i potlesku vestoje, tím však hezké chvilky okolo filmu prakticky skončily.

Nový Indy totiž dostává od kritiků solidně naloženo. Na Rottenech aktuálně svítí zcela průměrných 50 % kladných recenzí s ratingem 5.7. A to je pro tuto sérii opravdu velká rána pod pás. Řada recenzí sice píše, že film je přeci jen lepší než Království křišťálové lebky, i čtvrtý Indyho zářez si však odnesl od kritiků 77 % spokojených ohlasů a ratingem 6.9. Nástroj osudu je tak bohužel prozatím nejhůře hodnoceným dílem. A co že je na novém Jonesovi všechno špatně? Mangold se prý snaží navázat na klasickou trilogii, navodit nostalgii a Spielbergovo kouzlo. Vůbec se mu to ale nedaří a film je naprosto nudný, prázdný, překombinovaný a hlavně zcela zbytečný.

Snímek je údajně opravdu velkolepý, nešetří akcí a nejrůznějšími atrakcemi, ty jsou však zcela generické a pod návalem CGI tu působí vše naprosto uměle. Jediný, kdo si tu poctivě oddře to své, je právě Harrison Ford, jenž do role opět zapadl dokonale a užívá si s Indym každou sekundu a také hudba Johna Williamse řadu lidí potěšila. Ford je na to bohužel takřka sám. Kladnější recenze sice zmiňují jeho funkční chemii s Phoebe Waller-Bridge, jinde se ovšem píše o tom, že zbytek obsazení je i kvůli scénáři zcela zabitý a nemá moc předvést. Mads Mikkelsen je pak podle některých nejnudnějším záporákem celé série. 

Ano, moc ke chvále tu prý není. A to ani šílený a přepálený scénář, který v závěrečné půlhodině asi zvedne řadu diváků ze židle a vzbudí hodně protichůdných názorů. Někteří kritici pak sice mluví o důstojné a uspokojivé rozlučce, jenže spokojených duší není mnoho. Většina lidí se zkrátka shoduje, že kouzlo původní Indyho je pryč a srovnávat Nástroj osudu s legendární trilogií může jen naprostý šílenec. A to bolí.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (88)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace