Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 důvodů, proč už Warneři nejsou nejvíc cool studio


ikona
TedGeorge
adam wingardbatmanblue beetlechristopher nolanfantastická zvířatagodzillagodzilla vs. kongharry potterhbohbo maxhenry cavillhobitjohnny deppkongliga spravedlnostimads mikkelsenmatrixmortal kombatmuž z ocelipán prstenůstreamsupermantaylor sheridanwarner bros.zack snyder
Moje kdysi oblíbené studio to už nějaký ten pátek nedělá dobře  

Ke konci roku 2017 jsem pro Moviezone napsal téma „Top 11 důvodů, proč jsou Warneři nejvíc cool studio“. Warnery jsem přes jejich prosvítající packalství chválil, nostalgicky vzpomínal na svoje oblíbené filmy jejich provenience a podivoval se nad (v současném hollywoodském systému docela unikátní) věrností Clinta Eastwooda a dalších. Léta páně 2018, 2019, 2020 a první čtvrtina 2021 ukázaly, že jsem byl možná (určitě) až přehnaně pozitivní a moje tehdejší vyznání lásky pro jeden obří hollywoodský moloch je třeba po letech odpovídajícím způsobem revidovat. Úvod tentokrát netřeba protahovat, jdeme rovnou na věc.

7. Nolan dává sbohem
Pokud vás byznys spojený s filmy nezajímá a vidíte pouze očekávané filmy, jež můžete nakoukat rychle v pohodlí domova, tak prosím. Pokud vás byznys spojený s filmy alespoň trochu zajímá a situaci s oznámením velkých filmových premiér na HBO Max jste v prosinci trochu sledovali, musíte uznat, že Warneři (dobře, AT&T) se zachovali tak trochu jako prasata. Když máte dlouholetý partnerský vztah s velkými kinosítěmi, produkujícími společnostmi, režiséry atd., tak by se nabízelo, že je o něčem tak zásadním budete informovat s předstihem a necháte jim prostor na absorbování docela zásadní noviny – případně dokonce nabídnete jako rovnocennému partnerovi prostor k jeho připomínkám. Nestalo se.

Doteď si vzpomínám na ten „shitstorm“, když Christopher Nolan napsal: „Největší filmaři a nejdůležitější hvězdy usínali s vědomím, že pracují pro největší hollywoodské studio, a probudili se se zjištěním, že je zaměstnává nejhorší streamovací platforma na světě.“ Reakce veřejnosti na Nolana? Je to od reality odtržený snob, který by měl být Warnerům vděčný za všechny ty roky a Tenet byla přece sračka! Většině už jaksi nedošlo, že má vlastně recht, protože symbiotický vztah, na němž vydělávali v jeho a dalších případech úplně všichni, byl narušen. Nolan to sice mohl formulovat lépe, ale když se nad celou situací zamyslíte, tak on vážně není tím arogantním ničemou, jenž si zaslouží vaše odsouzení. Jen tak mimochodem – uvidíte, že za 2-3 roky natočí další velký film, který bude produkovat jiné studio, a Warneři si budou rvát vlasy, že jim jejich dekády věrné režisérské zlato a stříbro frnklo.

6. Model premiér podle HBO Max nemá budoucnost
Dovedu si představit, že v ústředí AT&T se někdy na podzim uskutečnila přísně tajná schůzka řešící premiéry velkých filmů pro kina a v ten stejný den na HBO Max. Stejně tak si dovedu představit, co tam mohlo zaznít: „Pojďme všem ukázat, jak se to dělá. Rok 2021 bude ještě celej ve znamení covidu. Sice odepíšeme miliardové zisky z kin, ale teď se musíme všichni soustředit na náš Max stream, kterej neměl dobrej start a my pro něj nemáme dostatek lákavého obsahu. Lidi budou šílet, že za 15 babek měsíčně bez dalších poplatků dostanou ty velký kinofilmy a my díky tomu začneme pořádně prohánět Disneyho a Netflix. Pánové, je to win-win, pojďme do toho. Jednotlivé smlouvy s Legendary a dalšími pořešíme později, tohle oznámení nesmí nikde uniknout, budeme všechny šokovat!“

Co se stalo ve skutečnosti? Na definitivní soudy je ještě trochu brzy, ale už první měsíce naznačily mnohé. Už jenom ten fakt, že vedoucí WarnerMedia Killar reportuje počty předplatitelů i nadále co nejsložitěji a zamotává do něj i kabelovou (nikoliv streamovací) HBO je signifikantní. Stejně tak nedávné vyjádření, které potvrdilo plánované nasazení levnější verze HBO Max s reklamami. To od samého začátku rozhodně plánované nebylo. Nebo fakt, že model současného „day and date“ nasazení filmů na stream a do kin bude počínaje rokem 2022 opuštěn a na Maxu se filmy objeví 45 dní po premiéře v kinech. Prapůvodní plán současných premiér sice počítal pouze s rokem 2021, ale kdyby to byl úspěch (což podle všeho není), tak se to samozřejmě natáhne i na dobu pocovidovou. Nejnovější střípek do failové mozaiky je ten, že premiéra Mortal Kombatu se odkládá o týden i kvůli tomu, že lidé si pořídili trial účet u příležitosti premiéry Snyderovy Ligy spravedlnosti a ten by jim vystačil jak na Konga zápasícího s radioaktivní ještěrkou, tak na fatalitami provoněný biják. Což je i na Warnery už prostě moc.

5. Harry Potter aneb další útrpně budovaná mytologie kolem Fantastických zvířat a Grindewalda, kterého už nebude hrát Johnny Depp, ale Mads Mikkelsen
Už v minulém čtyři roky starém článku chválícím Warnery jsem se vám nerozumně svěřil s tím, že jsem byl mladistvým Potter-fanboyem, jenž četl všechny knížky snad dvacetkrát, objížděl různé srazy podobně postižených dětí a po roce 2000 si plnými doušky užil i první filmová dobrodružství obrýleného kouzelníka. Studio bylo po sedmém, respektive osmém díle Pottera spokojené s tržbami, ale časem samozřejmě nenažrané, takže následovalo příklad Hobita. Vzalo útlou knížečku s jednoduchým příběhem, zaplatilo Rowlingové hodně peněz a pod značkou „Wizarding World“ rozjelo sérii pěti (uf) filmů sledujících dobrodružství Mloka Scamandera, bystrozorky z New Yorku a zlého rasistického černokněžníka Grindewalda. Málem bych zapomněl, do příběhu se zamontují i Brumbálové.

Kdyby byly první Fantastická zvířata jenom taková jednorázová odbočka, tak bych se vlastně vůbec nečílil. Film to byl slušný, velkolepé scény z kufru Mloka a uvězněnými příšerami byly docela fajn a celé se to dalo bez problémů přežít a vidět opakovaně. To už rozhodně neplatí o labutí písni Johnnyho Deppa ve franšíze aneb Grindelwaldových zločinech. Divák sleduje, jak se z hovna plete kulička a přímo před jeho zraky se především Rowlingová zamotává do pitomých tajemství Ezry „Credence“ Millera, ze kterého dělá Brumbála. I já se po skončení filmu cítil jako Brumbál. Ta snaha dát smysl něčemu, co smysl nedává, vážně bolí a já se na třetí díl vůbec netěším. Maximálně jsem zvědavý na to, co s rolí bílého černokněžníka udělá vždy výborný Mads.

4. Warneři se stávají hrobníky franšíz
Ukažte mi jiné studio, které by pohřbilo tolik nadějných franšíz. Teď nemluvím jenom o nedostatečném množství vydělaných dolarů, ale i o (ne)kvalitách daných filmů. Začneme LEGO příběhem. Sedm let stará jednička byla docela awesome a já jsem KarloviR potichu slíbil, že už si z něj nebudu dělat legraci za jeho slavnou desítkovou recenzi. Warneři potom diváky zahltili spin-offy, jež bohužel moc lidí nezajímaly, a univerzum stvořené z kostek Lega následně pohřbili (prý mizerným) LEGO příběhem 2, na který už nepřišel do kina vůbec nikdo. Popojedeme k Pánovi prstenů a tady jenom připomenu, že trilogie Hobit sice v kinech vydělala skoro 3 miliardy dolarů, ale svými kvalitami rozhodně nepřesvědčila a místo toho, aby po skončení Bitvy pěti armád diváci chtěli víc, většina byla ráda, že je po všem a od hobitů a trpaslíků bude pokoj.

Že by Warner Bros. vytěžilo Tolkienův svět v budoucnu alespoň v seriálové podobě? Samozřejmě, že si nechalo práva vyfouknout Amazonem. No a konečně již dříve zmiňovaný Potter. Ten sice ještě oficiálně pohřbený není, ale po Grindelwaldovi má namále a uvidíme, jestli v budoucnu nebude „Wizarding World“ u Warnerů zastupovat pouze velmi pomalu plánovaný seriál pro HBO Max. Ten měl být podle mého názoru hotový už mnohem dříve a Warneři pak nemuseli řešit, že naprostá většina jejich nových seriálů pro Max nikoho nezajímá. Když už jsem u toho pohřbívání franšíz, pokračujte na další kapitolu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace