Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

HBO Max odstartovalo v Česku s rozpaky. Proč nové HBO nenaplnilo očekávání?


ikona
TedGeorge
batmandiscoverydisney+dunahbo gohbo maxmatrix resurrectionsmortal kombatnetflixprojekt adamsebevražedný oddílsmrtonosná zbraňstreamysvědektlapková patrolawarner bros.
Revoluce se nekoná, protože dlouho odkládané spuštění warnerovské náhrady HBO GO u nás rozhodně dech nevyráží.  

Když bylo oznámeno, že se v březnu konečně dočkáme české mutace HBO Max, měl jsem samozřejmě radost. Jako zarytý zastánce kinozážitku sice nejsem největší fanda streamovacích služeb, ale evoluce obstarožní GO už byla vážně nutná a já se těšil, až warnerovskou odpověď na Netflix u náš brzy otestuji. Před týdnem jsem si (stejně jako mnoho z vás) zakoupil měsíční předplatné za dočasně zvýhodněných 132 Kč, stáhnul si dedikovanou aplikaci na novou 4k televizi a… Natěšení mi nevydrželo ani deset minut.

Hned v úvodu upozorňuji, že na následujících řádcích se nedočkáte detailního rozebrání startu HBO Max u nás. Pokud po podobných informacích toužíte, odkážu vás na konkurenční weby, které se o nové službě rozepsaly obšírněji a do posledních detailů (cena, obsah, kvalita atd). Především shrnující text Tomáše Vyskočila je vyčerpávající. Já budu jako nespokojený zákazník po týdenním testování služby vypichovat nemilá překvápka, hořekovat a doufat, že se po přečtení článku nějaká zodpovědná osoba chytne za nos, který je vzhledem ke slibům předcházejícím uvedení služby už pořádně dlouhý.

 

Na rozdíl od několika českých novinářů jsem v uplynulých měsících neměl přístup k zahraniční verzi HBO Max, takže jsem byl při prvním spuštění aplikace napjatý, jak bude nástupce GO vůbec vypadat. Jako úplně první věc udeří čerstvého uživatele do frňáku hlavní stránka a orientace v obsahu. Je sice fajn, že si na boční liště můžeme rozkliknout klasické žánrové kolonky nebo zámořskou verzí představené „huby“ jako DC, Max Originals nebo Cartoon Network, ale tím očekávaná chytrost a uživatelská přívětivost streamu jaksi hasne.

Zatímco Netflix (v článku ho budu zmiňovat často) občas po vzoru Googlu působí jako Velký bratr, který na základě vlastních algoritmů vyloženě vnucuje obsah, jež by se spotřebiteli mohl líbit, Max po spuštění působí dojmem narychlo spíchnuté a chvílemi až strašidelně hloupé databáze. Po přihlášení si sice můžete navolit tři profily, ale po týdenním koštování jsem nenašel rozdíl mezi tím, co se zobrazuje tátovi a co mně. Bohužel teprve začínáme.

Vyhledávání je špatný vtip, protože většinou spolehlivě funguje akorát název filmu. V okamžiku, kdy byste snad toužili po portfoliu vašeho oblíbeného herce, raději jeho jméno ani nezkoušejte do vyhledávání psát. Já hned na začátku zkusil do kolonky nadatlovat „Harrison Ford“ a nestačil se divit. Sice mi byl nabídnut skvělý dokument Spielberg, ale tím smysluplnost vyhledávání hasla.

 

Dalším výsledkem totiž byl seriál Sex ve městě (nepamatuji se, že by v něm měl Ford cameo) a animák Zataženo, občas trakaře, ve kterém herec prostě není. Byl jsem zmatený, protože jsem si při prvním spuštění aplikace všimnul parádního Svědka z osmdesátých let, kde si zahrál. Proč se mi tedy povedený flák režiséra Petera Weira nezobrazil, říkal jsem si? Zadal jsem do kolonky vyhledávání slovíčko „Svědek“. Nic. Přiznám se, že jsem si v tu chvíli musel promnout oči a ubezpečit se, že nejsem blázen.

Rozkliknul jsem si abecední seznam všech nabízených filmů a po chvíli jsem opravdu uviděl štramáckého Forda na plakátu ke snímku Witness. Klasiku jsem už dlouho neviděl, u nás na Blu-ray poprvé vyšla teprve před pár měsíci, takže jsem v duchu vůbec poprvé HBO Max pochválil, večer se uvelebil do křesla a snímek pustil. Místo Harrisona objevujícího společenství fundamentálních Amenitů se však rozjel patnáctiminutový íránský kraťas Svědkyně z roku 2020. Fakt, že měl české titulky, mě v tu chvíli příliš neuklidnil.

Že bazíruji na hloupostech, které jsou naprosto běžné při každém startu nové služby? Fail s Fordem se objevil vyloženě náhodou na samém začátku, a jenom o pár minut později jsem natrefil na obrázek Dennise Quaida na zasněžených Špicberkách, načež jsem si pustil detektivní seriál Fortitude. Místo něj se však spustilo venezuelské drama Síla ducha, ve kterém jistý alkoholik Roque v Amazonii opravuje srub.

Nejsem první člověk, který si podobných „přešlapů“ v databázi všimnul a desítky lidí již v uplynulém týdnu jistě poslaly mail na podpora@hbomax.com. K dnešnímu dni (17. března) jsme se však nápravy minimálně u dvou zmiňovaných příkladů pořád nedočkali. Jasně, začátky většinou bývají těžké (i konkurence měla z počátku plné ruce práce) a komplexní nápravy se časem jistě dočkáme, jenomže je tu mnohem důležitější věc než mizerné rozhraní a faily související s názvy filmů a vyhledáváním: Mluvím o zoufalém nedostatku zajímavého obsahu.

Obávám se, že navzdory obecným slibům českého zastoupení, se právě tady nápravy jen tak nedočkáme. Začnu marginalitou - když máte chuť na Suicide Squad a zadáte slovíčka do vyhledávače, HBO Max vám nezalže. Pravdivě vám vyjeví, že máte nárok akorát na Ayerovu verzi z roku 2016 a pokud snad očekáváte o něco lepší biják Jamese Gunna z minulého pandemického roku, máte z nějakého důvodu smůlu. V zámořské verzi streamu samozřejmě snímek s Idrisem Elbou, který nahradil už očividně příliš drahého Willa Smithe, dostupný je.

Stejně tak bych ještě překousnul, že si musím nechat zajít chuť na Burtonovy Batmany s Michaelem Keatonem. Ti koneckonců k dnešnímu dni nejsou dostupní ani ve zmiňované americké mutaci a důvodem pravděpodobně bude nerozvážné poskytnutí licencí konkurenci (jako je třeba Hulu) na roky dopředu. Podobných zaškobrtnutí s licencemi se samozřejmě dopustil i Disney s marvelovkami a dalšími, ale nezlobte se na mě - Warneři jsou studio s naprosto neskutečným katalogem a jejich filmová nabídka v české mutaci Maxu je v tuto chvíli vyloženě tristní. Fakt, že smolíka s filmy mají i další evropské státy, mě moc neuklidňuje. Ve většině zemí na starém kontinentu je mimochodem stream levnější než u nás. Ano, beru v potaz cenu 199, nikoliv dumpingových 132 korun, a k ošidnému nacenění služby se dostanu v dalších odstavcích.

Ani v zámoří se sice ani zdaleka nedočkáte obřího počtu starších pecek, ale mimo jiné tam naleznete desítky parádních klasických bijáků z knihovny Turner Classic Movies. U nás máte smůlu a vážně nestačí, že se našince snaží opít rohlíkem, alias trojicí notoricky známých bijáků Stanleyho Kubricka, sérií Smrtonosná zbraň, Nesmiřitelnými a hrstkou dalších. Právě zmiňovaný TCM katalog s nespočtem černobílých laskomin (u nás není ani Casablanca) byl jedním z hlavních důvodů, proč jsem se na start streamu u nás těšil.

Mám několik víceméně řečnických otázek. Jak ospravedlnit fakt, že HBO Max přišel po konci HBO GO o 460 filmů, seriálů a dokumentů, zatímco přibylo pouze 200 „novinek“? Těmi několika "kinohity" z minulého roku? Jak je vůbec možné, že na předchozí verzi streamu jsem si mohl pustit (byť v nic moc kvalitě) Blade Runnera 2049 s výše zmiňovaným Harrisonem Fordem, ale na Maxu už mám více než týden smůlu? Proč musí rodiče panikařit kvůli faktu, že najednou není dostupná Tlapková patrola ve filmu?

Časem se snad zmiňované filmy vrátí, ale HBO Max zatím na rozdíl od Netflixu vůbec neinzeruje novinky, kterých se dočkáme v následujících týdnech a měsících, takže hodně štěstí při vyhledávání. Špatná počáteční situace se zákonitě musí alespoň trochu zlepšit, ale moc si nedovedu představit, že bychom se do konce roku dočkali stovek bijáků, které jsou v zámoří standardně nabízeny. Kdepak, vsadil bych se, že budou v následujících měsících přibývat spíše po desítkách a prim budou hrát již zmiňované šlágry z nebožtíka GO, které jsme v nové verzi očekávali skoro až samozřejmě.

V první kapitole je to vše. Klikněte na druhou, kde se budu více věnovat právě obsahu a trochu si zároveň posvítím i na nedostatečnou obrazovou a zvukovou kvalitu nové služby.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace