Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5 filmových vesmírů, které bolestivě selhaly


ikona
TedGeorge
amazing spider-manamazing-spider-man 2andrew garfieldbatman vs. supermanben affleckDCdc comicsdceudeadpooldeadpool 2emma stoneguy ritchiehugh jackmankevin feigekral artuskral artus: legenda o mecimarvelmumierussell crowetom cruisetržbywarner bros.wonder womanwonder woman 1984x-forcex-menx-men:apocalypsezack snyder
Velké plány, malé tržby, tiché couvání... 

Víte, čeho jsem si před nějakou dobou všimnul? Čtenáři slyší na negativní články. Ať už to je necelý tucet největších kasovních průšvihů roku, jedenáctka všeobecných hejtů na továrnu na sny, megapropadák Gotti nebo Hollywood bojící se originálních filmů, čtenost je vždy mnohem vyšší než u článků snažících se zabodovat pozitivními titulky. Jelikož jsem prodejná děv… vnímavý redaktor píšící na přání, můžete si dnes přečíst rozbor pěti filmových vesmírů, které neslavně skončily dřív, než pomalu začaly.  Proč taková hollywoodská fascinace nekonečnými filmovými universy, které na sebe navazují a odehrávají se ve vlastním světě s jasně stanovenými pravidly? Protože Marvel.

Komiksové adaptace z dílny Kevina Feigeho vydělaly ještě víc peněz, než si myslíte, a ostatní hráči na hollywoodském poli také chtějí svoji trochu perníčku upečeného z vašich valut. Jenomže uspokojit chutě nevypočitatelných diváků je ruská ruleta a nejeden producent už se kvůli tomu jistě probudil vedle uříznuté koňské hlavy. Následuje tematická pětka těch největších průšvihů, kterými nás losangeleská fabrika na blockbustery v poslední dekádě poctila. K pití si otevřete kvalitní červené víno pocházející z Čejkovic. Já osobně dopíjím Modrý Portugal ze zemského Vinařství Veverka.

5. Dark Universe

Autora článku to mrzí (Vysvětlivky: 10 — hodně ho to štve, 1 — je mu to jedno): 4
Kdo se snažil napodobit Marvelovky: Studio Universal, respektive Alex Kurtzman, respektive Tom Cruise
Plánovalo se: Bride of Frankenstein, Invisible Man, Frankenstein´s Monster
Fail, který to celé pohřbil: Mumie
KarelR se v krátkosti vyjadřuje ke konci filmového universa: Patřím mezi zhruba šest lidí, kterým se Cruiseova Mumie líbila, takže mě to failnutí docela štve.
Vytáhni v hospodě: Nabídku režírovat Mumii dostalo mnoho známých režisérů. Mezi jinými třeba Baltasar Kormakur (škoda), Len Wiseman nebo Andy „My name is It“ Muschietti. Kdo ví, jak by výsledný produkt vypadal v jejich režii. Zároveň se sluší zmínit, že se Cruiseův rek v původní verzi scénáře jmenoval Tyler Colt, nikoliv Nick Morton. Chcete bonusové vytahování? Mumie byl první Cruiseův horor od roku 1994, kdy se na plátna kin podívalo kvalitní Interview s Upírem. Doufejme, že ne poslední…

Jasně si vzpomínám na tučnou „Tour de Press“, která předcházela premiéře Cruiseovské Mumie v kinech. Já osobně netušil nějaký velký průšvih. Tom při ní totiž působil jako správně nadšený a sebevědomý kluk, který se nemůže dočkat, až divákům odprezentuje tu hezky natočenou akci v havarujícím letadle. Nic nenasvědčovalo tomu, že právě tohle bude fakticky jediná zajímavější scéna z filmu. Nemluvě o přítomnosti charismatického Russella Crowea, kterého já osobně můžu v každém filmu. Dobrá, nesmí tam zpívat.

Jenomže v kině se minulý rok ukázalo, jak dobrý herec je Tom Cruise. Nemám na mysli jeho výkon v roli Nicka Mortona alias „mummy killera“. Myslím tím fakt, že Tom musel v průběhu každého televizního interview tušit, že se Mumie vůbec nepovedla a ta krátká reklamovaná scéna by dost možná neobstála ani jako libovolná akční scéna v první půlhodině nové Mission: Impossible. Nejmenovaný ženáč z redakce MovieZone promine, ale Mumie se prostě a jednoduše nepovedla. Proč to neříct – byla to sra_ka a promarněná příležitost.

Proč? Cruise je dobrý pán, ale špatný sluha. Zatímco v sérii Mission: Impossible je jeho producentská role minimálně stejně důležitá jako je ta herecká, Mumii točil blockbusterový panic Alex Kurtzman a bylo toho na něj asi moc. Ono by úplně stačilo zápasit se studiem Universal, které si od filmu slibovalo opravdu hodně. Chudák však musel také skousnout obří ego Cruise a fakt, že Tom s filmem nebyl spokojený a co se závěrečného editování týče, naprosto chudáka režiséra odstavil. Samozřejmě se pohybujeme na úzkém ledě spekulací, ale všichni tak nějak tušíme, že na nich bude hodně pravdy. Pohroma tedy byla na světě.

Naprostá většina do kina nalákaných diváků se v klimatizovaných sálech nudila. Mnohé to celé dokonce naštvalo. Na IMDB se rádoby začátek Dark Universa dočkal pouhých 5,5/10, CSFD hlásí tragických 54 % a shnilá rajčata reprezentující obec kritickou dělají filmu ostudu pouhými 15 % pozitivních recenzí. To vše by ještě Universal překousnul. Jenomže propadák v amerických kinech (otvírák 30 mega, závěr 80 kulatých, film zachraňovala Čína) bylo moc těžké sousto i pro ně. Zvlášť když si uvědomíte, jaký tyjátr pánové předvedli s oznamováním obřího Dark Universe.

Je to taková nepěkná věc, které se Hollywood poslední dobou dopouští čím dál častěji. Oznámit premiéru x filmů ještě předtím, než se do kin dostane první zástupce jejich nově tvořené značky. Warneři by mohli vyprávět. V tomto případě byl ten obrázek lákající na nové filmy Johnyho Deppa a Javiera Bardema vyloženě do nebe volající drzostí, kterou měl držet pohromadě Dr. Jekyll (Russell Crowe). Ne, nejsem první, kterého v této souvislosti napadl Nick Fury. Frankesteinova nevěsta, kterou si mohla zahrát Angelina Jolie, měla fakticky hotový scénář a do multiplexů chtěla zamířit už na jaře roku 2019. Jenomže Mumie s rozpočtem, který měl podle tržebních kecalů vystoupat až k hranici 200 mega, udělala všem plánům konec.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace