Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní průšvihy roku 2017


ikona
TedGeorge
blade runner 2049box officejustice leaguekral artus: legenda o mecilego: ninjagomumietedgeorgetop 11transformerstržby
Jedenáctka nešťastných, ať už se povedli nebo ne... 

Rok se sešel s rokem a je na čase čtenářům MovieZone vyjevit necelý tucet těch největších hollywoodských smolařů. Ne každý film si přijde na „To“ zlato. V rámci zachování rovnováhy Síly prostě nějaké filmy musí prošustrovat desítky a stovky milionů dolarů. Stejně jako u minulých žebříčků platí následující: Kakám na to seřazovat danou jedenáctku podle počtu milionů, které filmy prodělaly. Místo toho dávám na svůj šestý smysl a žebříček sestavuju podle toho, jak to cítím. Zároveň si musím ospravedlnit fakt, že článek vychází o dva týdny dříve než minulý rok. Tuším totiž, že nás během těch zbývajících 3 víkendů nějaký velký propadák už nečeká. To se nedá říct o TOP 11 největších kasovních úspěších roku. Tam s pořadím ještě (minimálně) jeden film pořádně zamíchá. Co dodat? Snad jenom – ke čtení si otevřete Sauvignon ročník 2016 z Vinařství Veverka a jdeme na to.

11. Transformers – Poslední rytíř

Rozpočet: 217 (milionů dolarů)
Tržby v USA: 130,2
Tržby ve světě: 475,3
Tržby celkem: 605,5
Vytáhni v hospodě: Vzpomínáte si na Krále Artuše z roku 2004 režírovaného Antoinem Fuquou? Že ne? Nebojte, nejste v tom sami. Zmiňuji to tu jenom kvůli faktu, že na něm s přestávkami 5 let pracoval právě Michael Bay a nechybělo mnoho a film i režíroval.

Víte, co se říká – tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu… A dobře Míšovi tak. Když talentovaný režisér zabíjí dobře 10 let svůj potenciál u čím dál tím nudnější značky, zaslouží si dostat přes pusu. Jednička je přitom dodnes fantastický blockbuster, který se v roce 2007 dostal do mé top trojky nejlepších filmů roku a jasně si vzpomínám, jak jsem se nemohl dočkat dvojky. Ta byla vyloženě mizerná a já se zařekl, že na trojku už nepůjdu. Jenomže člověk míní, slovenská Trnava mění. Jel jsem tam kdysi na festival Pohoda, zhulil se jako pašík a v místním multiplexu na trojce skončil.

Že zbytečně odbočuji? Jenomže co dalšího ještě k pátým (!) Transformerům napsat. Bay si zaslouží naše opovržení, studio Paramount je v pytli i se svou předposlední výnosnou značkou a Čína přišla v davech do kina i na tenhle robotí průšvih. Vše už prostě bylo řečeno. Poslední Transformeři se jednoduše dočkali bezprecedentních poklesů úplně všude a jenom mocné příjmy pocházející z hraček mi zabraňují, abych je v žebříčku poslal o pár míst výš. Příští Vánoce jde do kin Bumblebee a já vážně doufám, že to bude na dlouhou dobu poslední instance Hasbráckého mimozemského hračkářství.


10. The House

Rozpočet: 40
Tržby v USA: 25,6
Tržby ve světě: 8,6
Tržby celkem: 34,2
Vytáhni v hospodě: Will Ferrell a Amy Poehler spolu pracovali v legendární show Saturday Night Live. Co se filmu týče, tak si před deseti lety zahráli v komedii Ledově ostří. Ne, vážně se mi nepovedlo vyhrabat něco zajímavějšího.

Právě končící rok je z hlediska tržeb velmi zajímavý. Nejenom kvůli těm několika fantastickým překvapením, na které si posvítím už za dva týdny, ale i kvůli trendům, které si Hollywood jistě pečlivě zapisuje do svých zápisníků. Tak třeba přisprostlé eRkové komedie. To, co odstartovala Pařba ve Vegas a potvrdily Ženy sobě, ukončuje The House a Holky na tahu se Scarlett Johansson. Komediím prostě přestala kvést pšenka a nebýt výjimečně úspěšné a černošsky buranské Girls Trip, začal bych si myslet, že si většinu distribučních slotů v budoucnu místo řachand uzmou čím dál tím lepší a výdělečnější horory.

The House mají na svědomí Warneři a mě to vůbec nepřekvapuje. Toto (mnou dlouze řešené) studio je totiž správně šílené a je schopné zaplatit stovky milionů korun dvojce Amy Poehler a Will Ferrell, jenom aby na komedii následně prodělalo kalhoty. Znovu (a naposledy) opakuji. V okamžiku, kdy studio pošle film do více než 3000 amerických kin film, je úplně jedno, jestli je rozpočet 20, nebo 60 milionů babek. Reálné náklady včetně reklamy se fakticky vždy šplhají za hranici 100 milionů dolarů. Warneři si tento rok připsali nejvíc propadáků ze všech studií. Na druhou stranu – až se za dva týdny začtete do TOP 11 největších kasovních úspěchů (a tady trochu spoileruji), budou tam dost možná také nejčastěji zastoupeni. Jsou to prostě střelci.


9. Lék na život

Rozpočet: 40
Tržby v USA: 8,1
Tržby ve světě: 18,5
Tržby celkem: 26,6
Vytáhni v hospodě: Hudbu složil Benjamin Wallfish, ale původně se o ni měl postarat Hans Zimmer. Ten dal nakonec přednost Dunkerku a jistě si za to rozhodnutí dodnes gratuluje.

Lék na život jsem už trochu probral tady, a tak vás dost možná nepřekvapí, že film samotný budu vlastně docela chválit. Já totiž trvám na tom, že rejža Gore Verbinski umí. Jenom prostě nezná míru. Jak jinak si vysvětlit nezapomenutelné akční scény v jinak trochu zapomenutelných filmech jako Piráti z Karibiku 2 nebo Osamělý jezdec. Nemluvě o Rangovi, který je prostě fajn a nikdo ho dodnes pořádně nedocenil. Nebo se snad mýlím? Diskuze je otevřená...

Mystérium Lék na život je jeden z těch filmů, který v kinech jen tak nepotkáte. Jde o vážně hodně pomalý thriller / horor s pečlivě budovanou atmosférou zaměřenou na parádní výpravu, v níž hraje prim nádherný zámeček ve Švýcarsku a kulisy, které musel nakreslit na storyboardy a následně postavit naprosto zvrácený génius. Asi je na tomto místě zbytečné stýskat si, že se film dočkal neférové popravy od kritiků a následného zhnusení od hrstky odvážných diváků, kteří na film zavítali do kin. Ten film je totiž vážně vyloženě arogantní, nepřístupný a svým způsobem špatný. Ale já ho prostě mám rád a stejně vám ho s potměšilým úsměvem doporučím.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace