Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5 filmových vesmírů, které bolestivě selhaly


ikona
TedGeorge
amazing spider-manamazing-spider-man 2andrew garfieldbatman vs. supermanben affleckDCdc comicsdceudeadpooldeadpool 2emma stoneguy ritchiehugh jackmankevin feigekral artuskral artus: legenda o mecimarvelmumierussell crowetom cruisetržbywarner bros.wonder womanwonder woman 1984x-forcex-menx-men:apocalypsezack snyder
Velké plány, malé tržby, tiché couvání... 

Víte, čeho jsem si před nějakou dobou všimnul? Čtenáři slyší na negativní články. Ať už to je necelý tucet největších kasovních průšvihů roku, jedenáctka všeobecných hejtů na továrnu na sny, megapropadák Gotti nebo Hollywood bojící se originálních filmů, čtenost je vždy mnohem vyšší než u článků snažících se zabodovat pozitivními titulky. Jelikož jsem prodejná děv… vnímavý redaktor píšící na přání, můžete si dnes přečíst rozbor pěti filmových vesmírů, které neslavně skončily dřív, než pomalu začaly.  Proč taková hollywoodská fascinace nekonečnými filmovými universy, které na sebe navazují a odehrávají se ve vlastním světě s jasně stanovenými pravidly? Protože Marvel.

Komiksové adaptace z dílny Kevina Feigeho vydělaly ještě víc peněz, než si myslíte, a ostatní hráči na hollywoodském poli také chtějí svoji trochu perníčku upečeného z vašich valut. Jenomže uspokojit chutě nevypočitatelných diváků je ruská ruleta a nejeden producent už se kvůli tomu jistě probudil vedle uříznuté koňské hlavy. Následuje tematická pětka těch největších průšvihů, kterými nás losangeleská fabrika na blockbustery v poslední dekádě poctila. K pití si otevřete kvalitní červené víno pocházející z Čejkovic. Já osobně dopíjím Modrý Portugal ze zemského Vinařství Veverka.

4. Amazing Spider-Man

Autora článku to mrzí: 5
Kdo se snažil napodobit Marvelovky: Sony se Spider-Manem
Plánovalo se: The Amazing Spider-Man 3, Sinister Six, Black Cat, Venom (jinej)
Fail, který to celé pohřbil: The Amazing Spider-Man 2
KarelR se v krátkosti vyjadřuje ke konci filmového universa: Já jim to vlastně přeju, Electro byl absolutně tragickej.
Vytáhni v hospodě: Ve dvojce „Úžasného Spider-Mana“ měla mít důležitou roli Felicity Jones. Oficiálně bylo známo akorát to, že má hrát ženu bojující po boku Harryho Osbournea/Green Goblina. Ve filmu se sice Felicity objeví, ale jedná se o pouhý štěk (mňouk) atraktivní brunetky. IMDb uvádí, že herečka se někde prokecla a novináře informovala o původních plánech, ve kterých měla hrát Harryho přítelkyni známou jako Felicia Hardy. Proč k tomu nakonec nedošlo? Oficiálně se uvádí časová zaneprázdněnost herečky, ale podle mého názoru si studio rozmyslelo sólovku Black Cat už v průběhu natáčení.

Když si teď vzpomenu na rok 2012 a premiéru prvního Spider-Mana hraného Andrewem Garfieldem, tak moc nechápu ten všeobecný hejt kolem. Pro mě to byl dobrý film, který fungoval, spíš než jako obří komiksový blockbuster, v romantické rovině stojící na milostném tokání velmi kompatibilní dvojky Garfield – Stone. Jasně se tenkrát ukázalo, že dotyčný biják režíruje člověk, který má zkušenosti právě z romantických komedií, a těch pár nutných akčních scén ho jenom zdržuje od rozvíjení vztahu dvou přesně obsazených sympaťáků.

Když si vzpomenu na rok 2014 a premiéru druhého Amazing Spider-Mana, tak vás vlastně chápu. Na plátnech jsme se totiž dočkali nedobrého filmu, který nově bohužel pořádně nefungoval ani v té vzpomínané romantické rovině. Což o to, diváci se vypovídali na internetu a rychle zapomněli na špatný film s naprosto tragickým Jamiem Foxxem alias Electrem. Horší to bylo u studia Sony. To si totiž vysnilo universum, které bude pokračovat nejenom trojkou Spider-Mana jako takového, ale i týmovkou záporáků známou jako Sinister Six a dalšími.

Tržby Úžasného Spider-Mana se sice překulily přes 700 mega celosvětově, ale podle všeho to nestačilo na plusové milióny pro čtvrt miliardy babek drahý film. Rázně se tedy utnuly plány na další bijáky a Garfield dostal padáka. Andrewovi to vzhledem k tomu, že se se studiem pohádal (a svým způsobem sabotoval závěr reklamní kampaně dvojky), asi tolik nevadilo. Vadit to muselo hlavně Drew Goddardovi, který dal vale seriálovému Daredevilovi a režii Marťana (!) a jal se připravovat výše zmíněnou Sinister Six. Stejně tak to muselo hnout žlučí Alexi Kurtzmanovi, který pomalinku chystal scénář Venoma (jiného).

V té době ještě pořád šéfovala studiu Sony Amy Pascal. Ta se po neúspěchu druhého „druhého“ Spider-Mana rozhodla jít jinou cestou a oslovila všemocného Kevina Feigeho s nabídkou spolupráce. Podle mého názoru to byla jedna z těch nabídek, která se neodmítá. Posuďte sami: Marvel dostal možnost kecat do kreativního procesu zrození nového pavoučího muže se vším všudy. Zároveň mohl využít Petera Parkera v chystané Občanské válce a dál. Amy za to od Marvelu dostala povolení zaplatit Robertu Downeymu Jr. desítky milionů dolarů jenom pro to, aby se Bob objevil v několika scénách dalšího spider-manovského rebootu a Sony mohlo všude machrovat s tím, že jejich Homecoming patří do milovaného Marvel universa.

Nelžete si do kapsy — studio Sony udělalo dobře. První Spider-Man s Tomem Hollandem (kolik herců si tu postavu během našich životů ještě zahraje?) vydělal v kinech po celém světě skoro 900 mega a po naprosto fantastickém dvoumiliardovém úspěchu Avengers: Infinity War bych se vůbec nedivil, kdyby dvojka směřující do multiplexů příští rok šla za miliardu. Píšu to tu jenom proto, abyste snad nespojovali konec Amy Pascal v čele Sony s průšvihovým budováním nového universa. Kdepak, Amy z toho vybruslila ještě relativně dobře a rozumně. Vaz jí zlomili až hackeři ze Severní Koreje. Pokud vás zajímá víc, klikněte na dvojnásobně tematicky ukecaného imfa.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace