Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5 filmových vesmírů, které bolestivě selhaly


ikona
TedGeorge
amazing spider-manamazing-spider-man 2andrew garfieldbatman vs. supermanben affleckDCdc comicsdceudeadpooldeadpool 2emma stoneguy ritchiehugh jackmankevin feigekral artuskral artus: legenda o mecimarvelmumierussell crowetom cruisetržbywarner bros.wonder womanwonder woman 1984x-forcex-menx-men:apocalypsezack snyder
Velké plány, malé tržby, tiché couvání... 

Víte, čeho jsem si před nějakou dobou všimnul? Čtenáři slyší na negativní články. Ať už to je necelý tucet největších kasovních průšvihů roku, jedenáctka všeobecných hejtů na továrnu na sny, megapropadák Gotti nebo Hollywood bojící se originálních filmů, čtenost je vždy mnohem vyšší než u článků snažících se zabodovat pozitivními titulky. Jelikož jsem prodejná děv… vnímavý redaktor píšící na přání, můžete si dnes přečíst rozbor pěti filmových vesmírů, které neslavně skončily dřív, než pomalu začaly.  Proč taková hollywoodská fascinace nekonečnými filmovými universy, které na sebe navazují a odehrávají se ve vlastním světě s jasně stanovenými pravidly? Protože Marvel.

Komiksové adaptace z dílny Kevina Feigeho vydělaly ještě víc peněz, než si myslíte, a ostatní hráči na hollywoodském poli také chtějí svoji trochu perníčku upečeného z vašich valut. Jenomže uspokojit chutě nevypočitatelných diváků je ruská ruleta a nejeden producent už se kvůli tomu jistě probudil vedle uříznuté koňské hlavy. Následuje tematická pětka těch největších průšvihů, kterými nás losangeleská fabrika na blockbustery v poslední dekádě poctila. K pití si otevřete kvalitní červené víno pocházející z Čejkovic. Já osobně dopíjím Modrý Portugal ze zemského Vinařství Veverka.

3. Původně plánované DC Universum


Autora článku to mrzí: 6
Kdo se snažil napodobit Marvelovky: Warneři
Plánovalo se: Liga spravedlnosti 2, Flash (i když…), Green Lantern, Cyborg, Shazam! (ten s Rockem)
Fail, který to celé pohřbil: Liga spravedlnosti
KarelR se v krátkosti vyjadřuje ke konci filmového universa: Nebavil mě už Muž z oceli, takže nebrečím, i když mám DC v komiksech (a výborných animácích) rozhodně radši než Marvel.
Vytáhni v hospodě: Ligu spravedlnosti pronásledovaly produkční problémy, kam se podíváte. Pomiňme teď ty slavné „dotáčky“, které Warnery v roce 2017 stály 25 milionů babek a donutily je digitálně vymazat jeden známý knírek. Noční produkční můra se však dotkla i oblasti, která bývá často ušetřena podobných lapálií – hudebního skladatele. Hudbu už tentokrát neskládal Hans Zimmer. Po skončení práce na Batman vs. Superman se slavný skladatel nechal slyšet, že je to jeho poslední superhrdinský soundtrack. Hanse nahradil Junkie XL. Toho následně doplnil Danny Elfman.

Je naprosto neuvěřitelné, jakým stylem zacházeli (a zacházejí) Warneři s tak vděčnými postavami, jako jsou Superman, Batman a další. Ještě před pár lety je totiž znalo neporovnatelně větší množství lidí než Iron Mana, Kapitána Ameriku, Nicka Furyho a další marvelovské hrdiny. Jenže Warneři začali někdy v roce 2013 panikařit. Jasně totiž viděli, že Marvel s vizionářem Kevinem Feigem odstartovali universum, které má potenciál ždímat peněženky diváků ještě dobře 20 let a oni sami nemají v kapse nic.

Což o to – Muž z oceli je podle mne ještě relativně povedený, a byť jsme se v druhé půli bijáku dočkali přehnaných digitálních orgií, pořád mám ten film docela rád. Ještě o rok později bylo vše v pořádku a nikdo si při tom slavném oznámení Batmana vs. Supermana na Comic-Conu neklepal na čelo. Právě naopak. Těšili jste se tenkrát také a celé měsíce jste se spolu s redakcí MovieZone zúčastnili zábavného spekulování, kdo si zahraje Batmana. Vyhrál to Ben Affleck a začali se objevovat první pochybnosti. Za následující větu mě sice někteří čtenáři nebudou mít rádi, ale co už: Batman vs. Superman je jedním z nejhorších drahých blockbusterů za posledních dvacet let a předznamenává úpadek Warnery obhospodařovaného DC Universa.

Režisér Zack Snyder se v tom plácal. Někdo mu totiž zapomněl říct, že temný film nemusí byť nutně dlouhý a nudný. Jeho přístup sice má svoje fanoušky, ale nalijme si čistého vína – jsou v naprosté menšině. Kdyby tomu tak nebylo, nedočkal by se Batman vs. Superman jednoduše kvantifikovatelné nenávisti nejenom ze strany recenzentů, ale i ze strany diváků. Nemluvě o tržbách, které klesaly rychleji než preference strany Zelených po příchodu Matěje Stropnického do jejího čela.

Studio se leknulo. Měsíce po premiéře netopýra soupeřícího s mimozemšťanem se upustilo od dvoudílné Ligy spravedlnosti, na poslední chvíli se přepisoval Sebevražedný oddíl, byly zrušeny původní plány na Shazama s Rockem a sólovka Flashe se od té doby už několikrát úplně překopala. Co se na rok 2020 plánovaného Cyborga týče, tak po té ostudě v Lize Spravedlnosti se upustilo i od ní. Naštěstí, chce se mi říct. Počkejme si, jestli nakonec vznikne alespoň ten Green Lantern. Pokud se tak stane, tak se vyloženě těším na pomrkávání Ryana Reynoldse v Deadpoolovi 4.

Ještě chci napsat poslední věc. Klid, slyším vás, svým způsobem to celé není zrušení filmového vesmíru, ale pouhá alternace. Na Vánoce se dočkáme Aquamana, upravený Shazam! hrající na komediální (skoro by se až chtělo říct Deapool-like) notu přijde do kin příští rok. Stejně tak druhá Wonder Woman a bezpočet dalších ambiciózních bijáků souvisejících s finančně úspěšným Sebevražedným oddílem (ztratil jsem o všech těch filmech s Jokerem, Harley Quinn atd. přehled). Warneři si však svoje budování exkluzivního DC Universa představovali jinak a svým způsobem budou muset začínat zase znovu. Nevěřím totiž, že by se osobními problémy pronásledovaný Ben Affleck do role Batmana ještě někdy vrátil a studio to celé postavilo na něm. Alespoň o tomto faktu se snad v diskuzi hádat nebudeme.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace