Dekameron
Těšil jsem se moc, ale nakonec jsem seriálový Dekameron dokoukal víceméně z povinnosti. Těšil jsem se na rámcové vyprávění skupiny mladých šlechticů a šlechtičen, kteří opustí zamořenou Florencii, aby se sešli na venkovském hradě a tam si společně vyprávěli příběhy pro potěšení a poučení. To první se skutečně stalo, ale to druhé bohužel nikoli. Místo toho tu sledujeme cosi, co má s duchem Giovanniho Boccaccia pramálo společného. Divný humor, špatně napsané a nesympaticky působící postavy, snad jen slušné kostýmy. Tenhle Dekameron patří k těm počinům, které vám buď sednou nebo nesednou, ale nic mezi tím. Přiznávám své zklamání, protože jsem se těšil alespoň na několik příběhů. Tak aspoň pochválím úvodní animovanou znělku, která je ve své jednoduchosti absolutně geniální. Tento Dekameron je dokonalou ukázkou promarněného potenciálu. Ale aspoň si opět můžu vážit Pasoliniho celovečerní verze, která je od Boccaciovy předlohy sice také dost vzdálená, nicméně středověká atmosféra je precizně zachycená a i přes své více než padesátileté stáří je Pasoliniho snímek mnohem odvážnější než tenhle netflixovský omyl. Je mi to líto.
|
reagovat
|

), ale z traileru to působí, že boj s přírodou (a vlastní vůlí) bude sloužit spíše jako kulisa pro one man/dog buddy show než hlavní náplň filmu (viz Arthur the King s Wahlbergem). Nic proti tomu, pokud to tak dopadne (pejskařské žánrovky jsou zpravidla fajn), přesto doufám, že si oba parťáci ve filmu sáhnou na dno svých sil.