Ridley Scott natočil bezpochyb nejlepší válečný film 21. století a jeden z nejlepší a nejintenzivnějších válečných filmů vůbec. Utekla dlouhá doba, kdy jsem jej vyděl poprvé na DVD, a tak jsem si ho střihl po letehc znovu.
Věcí, které v Jestřábovi nefungují je pramálo, jestli vůbec nějaké jsou. Režie, střih, hudba, zvuk, kupa známých ksichtů, ze kterých se později staly větší hvězdy než Bana a Harnett, jsou pořád jen vrchol ledovce. Velkým překvapením navzdory premiéře okolo 11. září je minimum amerického patriotismu a uslzených záběrů na rodiny vojáků (je tu sotva jedna). Takový Vojín Ryan jich měl daleko víc, ovšem v jeho případě šlo o jinou formu vyprávění. Ryana mám asi pořád radši, ale Jestřáb mu od teď šlape na paty.
Vojáci tu od 10. minuty dostávají tak neskutečný nářez o Somálců, ze kterého se nevzpamatují ani v poslední minutě. Dá se říct, že Scott přepracoval Spielbergovo vylodění v Normandii na plochu 145 minut v moderním kabátu. 145 minut krvavého pekla, které nenudí ani sekundu a bleskově uteče, jako i začalo. Každý herec, každá postava si přijde aspoň na jednu zapamatovatelnou scénu (úplně jsem zapomněl, že tu Bloom vlastně skoro nehraje) a tak je ta záplava ksichtů přehledná a není potřeba znát jména postav. Je legrační, že takový Ewen Bremner z Pearl Harbor byl tehdy ve scéně větší hvězda než Tom Hardy. A tak by se dalo pokračovat. Ať už měl čuch na herce Scott nebo castingový manager, byla to trefa do, ehm, černého.
Škoda, že Zimmerova hudba není přes veškeré výbuchy a střely dostatečně slyšet (lepší audio by to vylepšilo), protože jde o skvělý, ikonický soundtrack. Efekty taky příliš nezestárly, páč jich tu ani moc není. Vše poctivé výbušniny a nadčasový vizuál. Vidím to tak, že po ohranném (ale pořád skvělém) Ryanovi si budu nyní dávat častěji Jestřába. A Mogadišu se vyhýbat obloukem.
10/10
Černý jestřáb sestřelen
|
reagují:
Fixer
|
reagovat
|