Na závěr jsem si nechal své osobní největší hororové resty.
29.10. Kladivo na čarodějnice (1969)
Spalovače mrtvol jsem viděl několikrát a rád si ho ještě i přes svou zlou atmosféru pustím, ale tohle budu ještě dlouho vstřebávat a nějak si nedovedu představit, že budu mít někdy náladu se dobrovolně opět zdeptat. Podobnou zkušenost mám s Honem. Boblig je z ranku těch největších sviní, jaké jsem kdy ve filmu viděl a ta nulová satisfakce, podržena poslední větou, je nebezpečně reálná. Výborně zahraný a Kemr... No už se podobně jako na Hrušínského po Spalovači na něj nebudu dívat jen jako na toho vtipného pána z Chalupářů.
30.10. Nosferatu (1922)
Vlastně oficiálně nejstarší film, jaký jsem kdy viděl. A funguje i po sto letech. Oprávněný kinematografický klenot a klobouk dolů před tím, co na tu dobu dokázalo vzniknout. Vtipné nebo snad smutné na tom je, že i ta krátká scéna z lodi je mnohem povedenější, než letošní The Last Voyage of the Demeter.
31.10. Americký vlkodlak v Londýně (1981)
Film, který vlastně neví, jestli chce být horor, komedie nebo romantický film.
Přitom ta hororová část funguje skvěle - celý začátek má velmi nepříjemnou atmosféru a bojíte se spolu s postavami. Akorát se chovají jak naprostí pitomci, takže jim to vlastně přejete. Co se týká masek, tak film vůbec nezestárnul - zasloužený Oscar. Transformace ve vlkodlaka je podobně sirově drsná, jako chestburster ve Vetřelci. I přes na začátku zmíněné neduhy jsem se ale velmi bavil a doporučuji si tento film doplnit. Nejlépe double feature s Nosferatu pro fanynky Stmívání, aby viděly, jak má upír a vlkodlak vypadat.
Tak je to za mnou, děkuji za pozornost. Snad jsem někoho trochu inspiroval v doplnění si restů a možná někomu přidal něco do watch listu.
Speciální poděkování je pro Teda George, z jehož méně známých hororů jsem hodně čerpal.
Tak třeba zase za rok, letos mi tam toho hodně zbylo a do toho jsem našel i inspiraci v encyklopedii hororového filmu.
Teď se naplno můžu věnovat aspoň té oficiální filmové výzvě.
Hororový říjen nebo jak jsem to nazval část 6. - druhá půlka
|
reagují:
Cinefil
|
reagovat
|