Nyní už naprosto chápu, proč to spousta lidí považuje za top 3 nejlepší cs filmy, ne-li ten úplně nejlepší. A taky chápu, proč je to spolu s Uchem trezorovka jako vyšitá (byť tuto cenzuru nijak neobhajuju). Herz režíruje na svou dobu jako urvaný ze řetězů. To tu nikdy před tím ani nikdy po tom (kdyžtak mě opravte) nebylo! Nestyděl bych se přirovnat Spalovače třeba k Psychu, po němž žánr nikdy nebyl jako dřív, a nebýt srpnových tanků, psycho-horory u nás mohly kvést a dobýt celý svět, což ostatně mohlo platit o cs filmu jako takovém.
Při sledování jsem měl obrovskou výhodu, že už jsem ze školy zapomněl, o čem to vlastně je a jak to dopadne. Ze začátku jsem si proto poměrně užíval praštěnou pohřební hantýrku a pochopitelně zcela fenomenální výkon Hrušínského, po němž jej už nebudu vnímat, jako dřív. A to taky proto, že má v jiných filmech podobně, byť komediálně, emočně plochý herecký výstup (Vesničko.., Slavnosti sněženek). Jeho pan Kopfrkingl mi do půlky filmu vlastně přišel jako sympaťák, který miluje svou práce nadevše díky víře v osvobození duše od nečistého těla a svou zvrácenou karikaturností mě vskutku bavil. Chvilku mi totiž trvalo, než mi došlo, že má příběh souviset s holokaustem. I zde mi však toto černohumorné připodobnění přišlo zábavně ujeté á la Hanebný pancharti.
Nejvíc jsem si ale vychutnával Herzovu progresivní režii, použití ruční kamery (snad poprvé v cs filmu), nahota, orální sex (snad také poprvé) a nečekaně fikaný střih, který nádherně smazává rozdíly mezi Kopfrkinglovým profesním a rodinným životem, a to, co se odehrává mezi nimi (večírky a děvky). Celou dobu vlastně nemluví o ničem jiném než o spalování, jen je sakra velký rozdíl, před kým a kde. Tyto stíračky a prolínačky proto byly neuvěřitelně promyšlené, až černohumorné a pokaždé jsem se těšil, v jaké scéně se uprostřed monologu zase objevíme. Něco takového jsem poznal až s Edgarem Wrightem a vůbec by mě nenapadlo, že jsme doma dávno něco takového měli.
Možná si ze Spalovače udělám halloweenskou tradici. Vlastně nechápu, proč ho v tv skoro vůbec neopakují. Vždyť je plný noblesy, špičkových herců, vznešených myšlenek a činů, které se jen ke konci trochu vymknou kontrole. Tarantino by měl z "The Crematora" radost.

9/10