Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2023 – 2. část: Kdo je herečkou roku a která scéna nám přišla nejvíc cool?


ikona
krauset
2023babyloncate Blanchettoppenheimerrok v kostcesandra hullerspider-mantárvíly z inisherinu
Které herečky, scény, plakáty a postavy nás loni zaujaly nejvíc? 

Podle do_Oda nám redakční kostky trvají tak dlouho, protože jsme líná (a zaneprázdněná) banda, Cival by zase nabídl tuto interpretaci: chceme mít za uplynulým rokem poslední slovo. A tak tedy cyklus ocenění nekončí Českými lvy nebo Oscary, ale právě kostkou MovieZone. Vrhněme ji tedy do éteru podruhé v osmi dnech a pojďme se podívat, kdo byl podle redakce nejlepší herečkou uplynulého roku, která scéna nás ohromila, která vzrušila a jaký plakát nás nejvíce nalákal. Pro připomenutí první část:

 PRVNÍ REDAKČNÍ KOSTKA S NEJ HERCEM ČI NEJPŮSOBIVĚJŠÍ SCÉNOU ZDE

 

NEJVÍC COOLERVOUCÍ SCÉNA

Redakční tip – Útěk před celým Spider-Versem

Krucinál, tak jsem si tu scénu teď na YouTube oživil a druhej Spidey měl vyhrát goddamn Oscara! Nejen že je dotyčná scéna sama o sobě šíleně cool, ať už stylizací, nápaditostí nebo obsahem, ale už jen ten samotný začátek a co k ní vlastně vede. Miles je postaven před nemožnou volbu, najednou se dozvídá, že všichni vědí víc než on sám, dostavuje se pocit zrady a pak jediná myslitelná reakce – vzbouřit se proti tomu, co ostatní považují za řešení, a jít to udělat po svém. Ještě předtím ale musí uprchnout před milionem dalších Spider-Manů, kteří jsou stejně tak rychlí a schopní a navíc mají i podobné uvažování. Famózně zrealizovaný koncept od A až po Z a jeden z audiovizuálních vrcholů loňského roku. (do_Od) 

Osobní tip Civala: John Wick 4 v akci z božské perspektivy – U čtvrtého přímočarého akčňáku s nejdrsnějším psím páníčkem historie je potřeba neustále vymýšlet nové a nové atrakce. A ta, kdy se řádící Wick proháněl místnostmi a kamera nad ním poletovala a seshora obdivně hleděla na jeho akční skopičiny, vypadala opravdu famózně. A byla neotřelá i cool. Jen malinká škoda té její digitální povahy.

Osobní tip KarlaR: Slide po skle s pistolí ve Vyproštění 2 – Měl jsem to štěstí vidět dvojku Vyproštění v kině a Hemsworthova záchranná parádička vyburcovala celý sál k bouřlivému potlesku. John McClane by z tohohle odvážného i sakra chytrého tahu měl velkou radost.

Osobní tip Mr. Hlada: Kingley najde Ahmeda v The Covenant – Méně je někdy více. Když se seržant Kingley rozhodne vrátit do Afghánistánu, aby tu našel parťáka Ahmeda, objeví ho v horách a řekne mu „Máte tady hodně psů“, následuje jeden pohled a oba vědí, proč se Kingley vrátil, jaké nebezpečí se blíží a co je potřeba udělat. Bylo tam všechno o přátelství těch dvou i o dluhu, který je prostě potřeba splatit. 

Osobní tip Rimsyho: Temná pohádka v On se bojí – Dosud poslední kousek Ariho Astera se nesetkal s takovým diváckým nadšením jako jeho předchozí kusy, což lze přičíst hlavně nevyrovnanosti značně rozličných kapitol. Jednu těsně za polovinou stopáže tvoří zhruba čtvrthodinová pasáž, v níž se Beau stane protagonistou stylizované divadelní hry, v níž za neustálého zlověstného hučení a střídání vizuálních stylů vidíme alternativní historii Beauova života. Hranice mezi skutečností a hrou mizí, zůstávají jen traumata.

Osobní tip do_Oda: Uhýbání se před Teslami v Nech svět světem – Druhá část kostky za mě patří především filmu Nech svět světem, který kdybych hodně chtěl, zvládnu využít do všech kategorií (nakonec jsem se krotil). A ano, samozřejmě, že by se daly vytasit ještě coolervoučtější pasáže z různých filmů, ale pokaždé by asi šlo o nějakou variaci něčeho, co už jsem viděl, kdežto ten horor a údiv ze sekvence, kdy se rodina vrací do města, jenom aby byla na cestě zničehonic atakována rozbitou umělou inteligencí v podání Tesly, to pro mě bylo něco nového, zároveň to bylo i lehce meta, protože snad jen o týden později se objevila zpráva, že Tesla potřebuje stáhnout dva miliony prodaných vozů v USA, aby opravila systémovou chybu v self-driving módu. Snad tenhle film nepředpověděl nic dalšího.

Osobní tip TedaGeorge: D´Artagnan se vrací s náhrdelníkem z Anglie ve Třech mušketýrech – Viděl jsem tu pasáž několikrát a pokaždé se mi při ní rozbuší srdce. D´Artagnan na koníkovi uhání do Paříže. Královna kolabuje, protože nemá unikátní náhrdelník a bude muset Ludvíkovi přiznat, že mu zahýbá. No a nakonec Constance cupitá po schodech a vidí svého nápadníka se šperkem od Buckinghama. A do toho ta hudba. Mušketýři se prostě povedli.

Osobní tip Croma: Poprava Marie Antonietty v Napoleonovi – Osud rakouské princezny a francouzské královny Marie Antonietty je všeobecně znám. Způsob, jakým jej Ridley Scott převedl na plátno, je ovšem dechberoucí. Kombinace hrůzy ze smrti a posledních zbytků hrdosti tváří v tvář zdivočelému davu i hrůzostrašné gilotině vás odzbrojí.

Osobní tip Jokola: Ochod Brada Pitta v Babylonu – Už během rozmluvy odcházejícího herce se svou známou ve foyer hotelu s drinkem v ruce na diváka padá neodbytný pocit konečnosti. Brad Pitt sice je nonšalantní štramák, v jeho postavě je ale znát smíření a silný smutek. Proto mi tato scéna rvala koule svou tragičností a tím, jak je po celou bolestivě dlouhou dobu výstupu do pokoje jasné, jak to skončí. A může za to hlavně famózní Chazellova režie.

Osobní tip krauseta: Test bomby v Oppenheimerovi – Explozi, která rozezvučela Imax mocným vibratem, předchází hodiny pečlivě budované tenze včetně deště a vtipech o tom, že by mohla následná řetězová reakce zničit svět. Omračujíci sekvence. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace