Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2023 – 1. část: Kdo je hercem roku a jaká scéna byla nejpůsobivější?


ikona
do_Od
BabylonBarbieCillian MurphyKazmaOppenheimerTaylor Swift
To nejlepší za rok 2023 (část první) hezky přehledně na jednom místě. 

Já se fakt snažil to letos urgovat. Poprvé jsem s tím na zbytek redakce naběhl snad už v únoru, ale holt jsme líná banda. I když ne, líná není to správné slovo, jsme vytížená banda a zvládat točit videoobsah, dělat recenze, psát VIMka a do toho ještě mít regulérní práci a život, to je občas holt těžký, takže první část posledního ohlédnutí se zpět za loňským mimořádně povedeným filmovým rokem přichází až teď, na konci března, a já jsem vlastně ještě celkem rád, že jsme to stihli alespoň tak. Přičemž nebojte, pokračování téhle naší tradiční kostky dorazí co nevidět. Takže bez dalšího zdržování, tady je přehled nejlepších herců, nejpůsobivějších scén, největších událostí, nejlepších bitek, nejvtipnějších scén, největších bizárů a taky nejlepších soundtracků za rok 2023.

NEJLEPŠÍ HEREC

Redakční tip  Cillian Murphy

Cillian Murphy je skvělý herec, ale kdyby neznal Christophera Nolana, nejspíš by se z něj nikdy nestala hvězda. Jenže jejich přátelství a spolupráce se vyplatily oběma v Oppenheimerovi a já jsem strašně rád, že si charismatický Ir došel pro cenu, která by ho mohla katapultovat o pár levelů výš. Že na to má herecky, to ukazuje už dlouhá léta. A ten Oscar byl bez debat zasloužený. Murphyho Oppenheimer je tahounem celého filmu a dovedl diváky strhnout, když nadšeně bádal, i když se vyrovnával s tím, co stvořil a co jeho výtvor může přinést světu. I ve chvílích, kdy se ocitl na dně a svět se k němu samotnému otočil zády. Na takhle velkou, hlavně ale výraznou a mnohovrstevnatou roli čekal Murphy dvě dekády. A odehrál ji jako král. (Mr. Hlad)

Osobní tip Civala: Timothée Chalamet – Chalamet se trefuje v posledních letech s naprostou pravidelností a i letošek mu bude díky Duně patřit. Nelze se přitom divit, že si ho studio Warner Bros. předchází, protože parádně odtáhl i rozverného Wonku. A to i v módu „all singing, all dancing“! 

Osobní tip KarlaR: Chris Pine – Trvalo dlouhých sedm let, než se Chris Pine vrátil do módu Chris Pine, tedy do ukecaného hlavního hrdiny velké žánrovky, který jde do všeho po hlavě. A musím říct, že mi to strašně chybělo! Snad ten Star Trek 4 nakonec bude, když dvojka Dungeons ani není na stole.

Osobní tip Mr. Hlada: Leonardo DiCaprio – Leonardo DiCaprio je herecký bůh, to víme všichni, a počítám, že s tím nikdo nemá problém. Oscara i reputaci největšího esa ve svém oboru má, a tak teď evidentně rád hledá výzvy a v Zabijácích rozkvetlého měsíce našel ideální. Téměř čtyři hodiny tu zvládá být dokonale nesympatický, charakterově odpudivý, zbabělý, tupý a opovrženíhodný. A přesto jsem z něj a jeho výkonu nedokázal spustit oči. A vlastně mu i malinko přál, aby to pro něj nedopadlo úplně špatně. Těžko říct, jestli by tu roli dokázal takhle odehrát kdokoliv jiný.

Osobní tip Rimsyho: Robert De Niro – Zase to dokázal. Po pár letech nám nejlepší herec všech dob opět připomněl, že stále má na víc než na rochnění se v senilitě ve stylu filmů Pappa Mia! či Děda, postrach rodiny. Scorsese mu totiž v Zabijácích rozkvetlého měsíce připravil roli, která nestrhne tolik pozornost jako Leonardo DiCaprio či Lily Gladstone, vytváří však temné podhoubí celého děje. Devátá nominace na Oscara zcela zasloužená.

Osobní tip do_Oda: Robert Downey Jr. – Zasloužený Oscar a zasloužené uznání ze strany kolegů i Hollywoodu jako takového. Osobně si sice myslím, že Downeyho (i spousty dalších) výkony v marvelovkách rozhodně nejsou k smíchu a těch nominací mohlo být během jeho kariéry i víc, nicméně jako Lewis Strauss, tedy protiváha Roberta J. Oppenheimera v Nolanově opusu byl naprosto senzační, kradl si všechny scény pro sebe a při následné jízdě všemi filmovými cenami pak potvrdil, že co se charisma a stylu týče, jen málokterý herec se mu může dnes rovnat.

Osobní tip TedaGeorge: Matt Damon – Ne že by mě Matt nebavil jako striktní armádní dozor nad městečkem Los Alamos v Oppenheimerovi, ale vypíchnu ho především kvůli povedenému retru Air: Zrození legendy. Tvrdohlavému basketbalovému odborníkovi Sonnymu jsem fandil od začátku do konce. Fakt, že mu Amazon vyplatil za vděčný part 30 mega a on se docela překvapivě stal čtvrtým nejlépe placeným hercem minulého roku, je už jenom třešnička na dortu.

Osobní tip Croma: Brandan Fraser – Hezoun z Mumie je pryč. Místo něho je tady charakterní herec sbírající Oscary. Brendan Fraser se sice změnil k nepoznání, ale jako herec roste roli od role. A za to mu patří velký obdiv. Jeho naléhavý herecký projev se skvěle hodí k jeho nové majestátní postavě a nám nezbývá než se těšit na každý jeho další film.

Osobní tip Jokola: Samuel Theis – O jeho postavě ve filmu Anatomie pádu se mluví jako o té, která si podmaní každou společnost během pár vteřin jen svou pouhou přítomností. Člověk, co vejde do místnosti a pozornost je jeho. Ztělesněné charisma. A byť je Samuel Theis ve francouzské oscarovce jen na pár minut, přesně to z něj vyzařuje. Stačí mu pár velmi silných interakcí, v nichž svou postavu prodává s takovou vervou, že jeho výkon už nějaký pátek nemůžu dostat z hlavy. A to si tam jen trochu nahlas povídá s manželkou. 

Osobní tip krauseta: Jeffrey Wright – Jeffrey Wright mě ještě spíše než v American Fiction, kde je pochopitelně také výborný – uštěpačný, přemýšlivý, nedůvěřivý, držící v sobě vztek spisovatele i etnika, polapil jako generál Gibson v Asteroid City, kde odříkává bryskní monolog představující svůj životní příběh i příběh vědy 20. století. Není to překvapivé, jeho předchozí spolupráce s Wesem Andersonem ve Francouzské depeši vyústila v jeho dosud možná nejlepší výkon.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace