Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2023 – 2. část: Kdo je herečkou roku a která scéna nám přišla nejvíc cool?


ikona
krauset
2023babyloncate Blanchettoppenheimerrok v kostcesandra hullerspider-mantárvíly z inisherinu
Které herečky, scény, plakáty a postavy nás loni zaujaly nejvíc? 

Podle do_Oda nám redakční kostky trvají tak dlouho, protože jsme líná (a zaneprázdněná) banda, Cival by zase nabídl tuto interpretaci: chceme mít za uplynulým rokem poslední slovo. A tak tedy cyklus ocenění nekončí Českými lvy nebo Oscary, ale právě kostkou MovieZone. Vrhněme ji tedy do éteru podruhé v osmi dnech a pojďme se podívat, kdo byl podle redakce nejlepší herečkou uplynulého roku, která scéna nás ohromila, která vzrušila a jaký plakát nás nejvíce nalákal. Pro připomenutí první část:

 PRVNÍ REDAKČNÍ KOSTKA S NEJ HERCEM ČI NEJPŮSOBIVĚJŠÍ SCÉNOU ZDE

 

NEJLEPŠÍ POSTAVA

Redakční tip  Valerie z Přišla v noci

Matku si člověk nevybírá. Ale kdyby mohl, Valerii by asi nechtěl. Simona Peková pobrala právem za ztvárnění téhle dámy všechny ceny, které mohla, a člověk při sledování její herecké kreace netuší, jestli ji má mít rád, litovat ji, nebo ji nenávidět. Je to manipulátorka? Je zoufalá? Je to milující  maminka, která nezná hranici? A nebo regulérní nebezpečný blázen? Peková si touhle rolí ukradla celý film pro sebe a ten potlesk od kritiků i diváků byl zasloužený. Ale její Valerii byste si domů asi nepustili, že ne? (Mr. Hlad) 

Osobní tip Civala: Wonka – Král čokolády a sladkostí mě moc bavil a v Chalametově podání, kde Willy ještě není tolik výstřední a podivně temný, i bez problémů dojímal. Proto se moc těším na jeho vývoj v dalších filmech.

Osobní tip KarlaR: Jack Conrad z Babylonu – Divoké natáčení pod vlivem, nezapomenutelný taneček, pozvolný depresivní pád, drtivé finále. Jack Conrad patří mezi nejlepší Pittovy role a kdykoliv si jeho bouřlivou i smířlivou životní pouť nadšeně dám znovu.

Osobní tip Mr. Hlada: Godzilla – Největší japonský sympaťák se vloni podíval i do českých kin a mně to udělalo obrovskou radost. A i když tahle potvora ničila Tokio, posílala ke dnu bojové lodě a drtila Japonsko, které se ještě nevzpamatovalo z druhé světové války, stejně jsem jí fandil. 

Osobní tip Rimsyho: Barry Keoghan ve Vílách z Inisherinu – Jistě, Víly z Inisherinu jsou o dlouhodobě funkční chemii mezi Colinem Farrellem a Brendanem Gleesonem, i vedlejší postavy v podání Kerry Condon a hlavně Barryho Keoghana si však zaslouží pozornost. Právě Keoghanův Dominic, ostrakizovaný jakožto vesnický idiot a slizoun, je přitom nejtragičtější figurou celého příběhu, jež na rozdíl od ve vlastních bolístkách tonoucí dvojice protagonistů čelí skutečným problémům.

Osobní tip do_Oda: Oppenheimer – Geniální vědec, který měl v sobě i překvapivý kus lidskosti? V dnešní éře egoistických tech CEOs je to skoro nemyslitelné, a kdo ví, jak moc tomuhle vnímání přispěl Nolanův rámec spolu s Murphyho průzračně modrými kukadly. Nicméně když člověk Oppenheimera-postavu sledoval ve filmu jednat, myslet, konat, pokaždé mu musel fandit, zároveň nebylo vůbec těžké se vžít do jeho kůže, nebo se jen nechat unášet sledováním jeho vnitřních bitev mezi tím světu něco dokazovat, udělat správnou věc, a nakonec najít nějaký způsob, jak nést následky za své činy. Zkrátka skvěle napsaná i zahraná komplexní postava, na kterou se dá nahlížet mnoha způsoby, a žádný přitom nemusí být nutně ten správný nebo špatný. Co by za takové protagonisty jiné filmy daly.

Osobní tip TedaGeorge: Robert McCall v Equalizeru – Denzelovi táhne na sedmdesát a jeho zabiják v důchodu byl ve trojce už poněkud pohybově omezený, ale koho to vlastně zajímá. Úplně stačí, aby se chorobně spravedlivý Bob pustil do rozpravy s gangsterem v italské restauraci, a člověku se rozhostí na tváři spokojený úsměv. Pokud měl být Equalizer 3 rozlučkou s charismatickou postavou, tak dobrá práce.

Osobní tip Croma: Lydia Tár – Démonická dirigentka hudby i lidských osudů v podání Cate Blanchett vás uhrane dokonalým skloubením chladné ničivé vypočítavosti, vysokého inteligenčního kvocientu a potřebou mít vždycky navrch. Její sebezničující přístup k životům ostatních je chladně hypnotický.

Osobní tip Jokola: Colin Farrell ve Vílách z Inisherinu – Málokdy vidíme film, kde by hlavní protagonista byl takovýhle prosťáček, ale zároveň by nesl hlavní téma filmu. Farrell tady navíc do svého charakteru vložil jistou zoufalost a tragikomiku, která z něj dělá jednu z nejsympatičtějších postav loňského filmu.

Osobní tip krauseta: Brandan Gleeson jako Colm Doherty ve Vílách z Inisherinu – V životě vždy přijde období, kdy jsou stará přátelství mrtvá. Ne nutně kvůli křivdě či hádce, ale zkrátka proto, že už nás společnost letitých přátel netěší. A společnost Pádraica s tváří Colina Farrella je znenadání, bez vysvětlení pro Colma tak nepříjemnou, že by si raději usekl prst, než se s ním dal do řeči. Což také demonstrativně provede. Vzdá se milované hry na housle jen proto, aby mu Farrell přestal brnkat na nervy.  

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace