Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok v kostce 2023 – 2. část: Kdo je herečkou roku a která scéna nám přišla nejvíc cool?


ikona
krauset
2023babyloncate Blanchettoppenheimerrok v kostcesandra hullerspider-mantárvíly z inisherinu
Které herečky, scény, plakáty a postavy nás loni zaujaly nejvíc? 

Podle do_Oda nám redakční kostky trvají tak dlouho, protože jsme líná (a zaneprázdněná) banda, Cival by zase nabídl tuto interpretaci: chceme mít za uplynulým rokem poslední slovo. A tak tedy cyklus ocenění nekončí Českými lvy nebo Oscary, ale právě kostkou MovieZone. Vrhněme ji tedy do éteru podruhé v osmi dnech a pojďme se podívat, kdo byl podle redakce nejlepší herečkou uplynulého roku, která scéna nás ohromila, která vzrušila a jaký plakát nás nejvíce nalákal. Pro připomenutí první část:

 PRVNÍ REDAKČNÍ KOSTKA S NEJ HERCEM ČI NEJPŮSOBIVĚJŠÍ SCÉNOU ZDE

 

NEJLEPŠÍ HEREČKA

Redakční tip  Sandra Hüller

Lady herecké Evropy. Německá herečka Sandra Hüller v roce 2023 ztvárnila ústřední role jak v Anatomii pádu, tak v Zóně zájmu (která se do naší topky bude kvalifikovat samozřejmě až letos) a dokázala to hned v několika jazycích. V Anatomii přepíná mezi angličtinou a francouzštinou, v Zóně hovoří rodnou němčinou. Její polohy by od sebe také mohly být stěží odlišnější: nacistická hospodyňka a manželka nadšená z velké zahrady versus intelektuálka, spisovatelka, která se může v horské krajině ukousat nudou. Hüller oběma propůjčila autenticitu a právem obdržela nominace na spoustu cen (BAFTA ji dokonce odměnila nominací dvojitou). Nestává se, aby měl jeden herec v boji o Oscara hned dva filmy, natož v jiném než anglickém znění, ale Sandra, reprezentantka filmu na starém kontinentě, si tento mimořádný úspěch plně zaslouží. (krauset) 

Osobní tip Civala: Simona Peková – Laureátka Ceny filmové kritiky i Českého lva ani nemusela moc hrát, protože takhle divoká je zjevně i v reálu. O to líp ale její psychopaticky excentrická role v Přišla v noci fungovala. 

Osobní tip KarlaR: Jennifer Lawrence – Kdo viděl Nic ve zlým, ví, že Jennifer Lawrence téhle roli dala mnohem víc, než musela. Prostě je vidět, že jí zisk Oscara vůbec nezměnil a pořád si dokáže vychutnat i naprostou šílenost. Za mě v pořádku!

Osobní tip Mr. Hlada: Eva Green – Myslím, že v současném Hollywoodu bychom jen těžko hledali herečku, která by dokázala kombinovat sex appeal, talent, nadhled a charisma jako Eva Green. Kdyby chtěla, mohla by celou kariéru strávit jako femme fatale, ona však naštěstí nechce. Ale na druhou stranu jsem rád, že se těmhle rolím nevyhýbá a ve Třech mušketýrech byla Milady přesně tou mrchou, u které věříte, že by jí DArtagnan zobal z ruky a o minutu později ji chtěl zabít. Ale neudělal by to, protože… protože je to Eva Green. V tomhle je zkrátka nejlepší.

Osobní tip Rimsyho: Margot Robbie – Babylon a Barbie. Už za samotný výkon v každém z těchto dvou titulů by si třiatřicetiletá Australanka zasloužila zmínku mezi nejvýraznějšími herečkami loňského roku, ale když už se to tak hezky sešlo, tak není o čem se bavit. Můžeme k tomu připočíst i štěk v rámci ansámblu Asteroid City či zdařilý výkon v jinak velmi nezdařené historické fresce Amsterdam, která se objevila před Vánoci 2022, a z tohoto soupisu je jasné, že Robbie je momentálně na vrcholu kariéry a může si vybírat jako málokdo.

Osobní tip do_Oda: Kaitlyn Dever – Dlouho jsem zvažoval, koho za sebe nakonec zvolit, ve finále to bylo mezi Kaitlyn a Shailene Woodley, která si mě loni získala hned ve dvou filmech (To Catch a Killer, Peníze těch tupců) a to jsem neviděl Ferrari. Nakonec přednost dostala právě 27letá Dever za nenápadný výkon v Nikdo tě nezachrání, kde doslova neutrousí jediné slovo. Má to samozřejmě důvod, nicméně zahrát tichou roli v éře zvuku není úplně snadné, herečka se v podstatě musela plně spoléhat jen na ovládání své tváře a těla a jak obojí reaguje na věci, které se dějí kolem ní. Zvládla to na výbornou a byla to zejména ona, kdo pro mě celý film posunul ještě o trochu výš. Už se těším, co předvede v roli Abby v druhé sérii The Last of Us.

Osobní tip TedaGeorge: Michelle Rodriguez – Kasovní propadák Dungeons & Dragons mě mrzí snad nejvíc kvůli Michelle, protože s výjimkou nekonečné franšízy Rychle a zběsile o ní v posledních letech nebylo moc slyšet a právě v oblíbené fantasy byla moc fajn. Jako úsečná obryně Holga představovala krásný protipól ukecanému bardovi Pineovi a fakt, že na 99 % ji už v této roli nikdy neuvidíme, mě trochu se*e.

Osobní tip Croma: Cate Blanchett – Představitelka démonické dirigentky Lydie Tár předvedla v dramatu o profesním i lidském pádu extremistické egoistky uhrančivý výkon, z něhož šel strach. Cate Blanchett je dokonalý herecký chameleon, neboť dokáže za svou milou a příjemnou tvář skrýt jakoukoli emoci. Věřte mi, i ty prokleté Borderlands dokáže Cate Blanchett s přehledem utáhnout. 

Osobní tip Jokola: Lily Gladstone – Kdyby Gladstone nesoutěžila na Oscarech v nabušené kategorii hereček v hlavní roli, pravděpodobně by jí soška v klíně přistála. Takto se musela spokojit jen s nominací, nicméně vadit jí to nemusí. Svým minimalistickým projevem, který v klíčových scénách stojí zejména na jejích očích, které říkají všechno, na sebe pro příští roky upozornila dostatečně.

Osobní tip krauseta: Mia Goth – Ach, Cate! Nebyl jsem dost rychlý. Nicméně, Mia Goth opanovala v poslední roce a půl hororovou scénu. Ke konci roku 2022 přišel její herecký masterclass v prequelu X nazvaném Pearl, u vyšinuté hrdinky zůstala i ve znamenitém Infinity Pool Brandona Cronenberga. Málokterá herečka je tak uvěřitelně děsivá, když se vzteká. A navíc Mia v rámci promo kampaně nasadila obojek s vodíkem kolegovi Alexanderu Skarsgårdovi, a to zanechá dojem.  

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace