Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Herci jdou do stávky, americké filmové léto končí


ikona
imf
herciHollywoododboryscenáristéstávkastudia
Asociace SAG-AFTRA se definitivně nedomluvila se zástupci studií a streamerů. 

A je to tady! Čeho jsme se obávali a jiní se naopak těšili, že to dostanou studia a VOD platformy tzv. sežrat. Ke stávce WGA se v nejbližších hodinách definitivně přidají i herci. Je to mnohem větší zásah na komoru nejen proto, že herců je desetinásobně víc (oba odborové svazy, SAG (kino), AFTRA (televize, rádio) mají dohromady 160 tisíc členů, spojily se po dlouhých námluvách teprve v roce 2012), ale ti nejslavnější z nich jsou zkrátka nejvíc vidět. Podle pravidel stávky nesmí herci nejen natáčet, ale obecně pracovat na svých projektech, což zahrnuje i propagaci.

V tomto ohledu si to SAG-AFTRA velmi dobře načasovala, když odložila konec vyjednávání z původního 30. června na 12. července. Svoje propagační kolečko tak stihly Mission: Impossible - Odplata (první část), ale také Barbie a Oppenheimer. Mají sice oficiální premiéru až za týden, ale poskakování po červeném koberci je hotové, kampaně běží a v srpnu případnou stávku odnesou už jen MEG 2 nebo Gran Turismo. Herecké megahvězdy se tak nemusejí bát, že by na stávce jakkoliv tratily, tedy pokud nebude příliš dlouhá.

Oficiální tiskovka SAG-AFTRA bude až v devět večer našeho času, ale obě strany už se stihly vyjádřit k uzávěrce vyjednávání. Podle AMPTP byli zástupci herců slepí k jejich fantastickým nabídkám, drzí a agresivní při neochotě ustoupit z původních požadavků, naopak natěšení na stávku, která ochromí Hollywood. SAG-AFTRA komentovala samolibost zástupců streamovacích platforem, vágní podmínky s ohledem na umělou inteligenci, nedostatečné záruky do budoucna a křečovitou snahu talentových agentur a vlády, snažící se na poslední chvíli uhrát politické body.

Roli jistě sehrál i fakt, že se objevily články o zástupcích AMPTP, přejícím scenáristům brzkou ztrátu bytů a domů z důvodů prodlužující se stávky (aktuálně 73 dní). Prý je potřeba je nechat “vycukat” až do podzimu, aby přišli na mizinu. Pak se vrátí k jednacímu stolu s patřičnou pokorou. Jistě, tohle je přesně to bodnutí do vosího hnízda, které novináři rádi rozmažou, bez ohledu na kvalitu zdrojů, a načasování pár hodin před uplynutím lhůty je také mimořádně podezřelé, ale možná to dopadlo tak, jak mělo. Herci ostatně připravovali stávkovací cedule už od pondělí a stávka má podporu 98 % členů (jak už jsem zmínil, je jich 160 tisíc).

Jak moc je to vyhraněná situace? VELMI. Poslední dvojitá stávka herců a scenáristů byla v roce 1960, kdy byl předsedou odborů Ronald Reagan (momentálně máme Chůvu k pohledání, Fran Drescher, která nastoupila po Andree z Beverly Hills 90210, Gabrielle Carteris). Tehdejší stávka trvala 40 dní a měla předvídatelný vývoj. Hollywood byl zahnaný do kouta, potřeboval se domluvit s herci co nejrychleji a to následně prospělo i vyjednávání se scenáristy. V poslední velké stávce (2007-2008) jsme takhle daleko nedošli. Herci se domluvili bez problémů a tím vznikl velký tlak na scenáristy, čímž vlastně stávková pohotovost do měsíce skončila.

Tentokrát to bude bolet víc. I kdyby stávka trvala jen cca měsíc, což si asi všichni přejí (v září už je potřeba zase propagovat filmy, rozdávat Emmy a natáčet), mohla by studia dotlačit ke kompromisu. Bavíme se o znatelně vyšších dlouhodobých výdajích a větší kontrole na straně studií a VOD, což se samozřejmě nehodí v době, kdy zažíváte tržebně chudší a nevypočitatelné léto a navíc mimo kina marně hledáte životaschopný finanční model. Ať už to dopadne jakkoliv - nezapomínejme, že např. v roce 1980 stávkovali herci celé tři měsíce - teď už se nebavíme o ozvěnách stávky v letech 2024 a 2025. Tady stojíme na prahu vynucené změny, kdy studia, streameři a vlastně kdokoliv hrající si na blockbusterovou produkci, bude muset otočit list a začít svým způsobem znovu. Je to konec? Je to začátek? Je to příležitost a zatáčka, za jejíž horizont zatím nevidíme. Jako divák se trochu bojím, jako pisálek jsem si vědom historické výjimečnosti okamžiku. Zůstaňte na příjmu, choďte do kina a neztrácejte naději.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace