Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Duna v Americe zabodovala a bojuje o dvojku. Bond slaví půlmiliardu


ikona
Cival
addamsova rodina 2denis villeneuvedunadunefrench dispatchjames bondmarvelnení čas zemřítno time to dieridley scottrozbitý robot ronshang-chithe last dueltržbyvenomvenom 2wes anderson
Jak se ujala Duna v zámoří? 

Studiu Warner Bros., ještě před pár lety nejšikovnějšímu hráči na filmovém kolbišti, se dlouhodobě nedaří. Rok 2021 se navíc rozhodlo věnovat prokopávání slepých uliček s paralelní distribucí v kinech a na streamu, což předurčilo hned několik snímků k totálnímu ekonomickému kolapsu. Proto se s o to větším napětím čekalo, jak se povede prosadit nejambicióznějšímu warnerovskému titulu posledních dvou let - adaptaci bestselleru Duna Franka Herberta.

 

Co si budeme nalhávat, zázrak se nestal a kdejakému investorovi vyrašily na krku další krůpěje nervózního potu. Těžkotonážní sci-fi Denise Villeneuva má ale štěstí v neštěstí - a to hned v několika ohledech. Zaprvé start v amerických kin není vůbec špatný na covidové poměry. Otvírák za 40 milionů dolarů je veskrze solidní, zvlášť na poměry náročné, bezmála tříhodinové látky. Duna by navíc nemusela být rychlokvaška, navzdory kvaltující a bohaté konkurenci a snadné dostupnosti na internetu, takže by v Americe měla zvládnout nastřádat sto mega.

 

Druhou a dosti zásadní pozitivní zprávou je skutečnost, že v rámci letošního experimentu s paralelními premiérami na HBO Max jde o nejúspěšnější titul z warnerovského portfolia. Studio navíc neobratnou kreativní a obchodní politikou zahubilo celou řadu nosných značek a frančíz, které přitom finančně táhnou celý Hollywood, a právě Duna působí jako látka, jejíž převedení do série dává ve villeneuvovském podání víc než dobrý smysl. Jasně, nevydělá teď a tady, ale ani zásadně neprodělá, tak aby film nemohly spasit dlouhodobé výnosy ze streamu, televizních práv i domácích nosičů.

Zkrátka - a tím se dostáváme k třetímu pozitivu - Duna může fungovat jako warnerovská výkladní skříň. Film má totiž velmi dobré recenze i vysoké hodnocení od diváků, z nichž si dokáže rekrutovat i velmi početnou skupinu skalních obdivovatelů, kteří v ní vidí možná nejzásadnější biják roku (ČSFD 85%). Duna má potenciál posbírat řadu oscarových nominací a dominovat technickým kategoriím, takže její pokračování si jednoduše lze obhájit řadou jiných parametrů než jen tvrdými čísly.

 

Nepodceňoval bych zároveň faktor, který se může zdát jako vágní, ale možná bude naopak ten úplně nejdůležitější: Warneři určitě nebudou chtít nasrat diváky, kteří si zašli na první část a studio jim tak dluží dokončení příběhu. Pokud by se Duna proměnila v nejrozmáchlejší pilot všech dob a potenciální série byla hned zatípnuta, šlo by jen o takový teaser bez pokračování, byla by to slušná kalamita a zahození mnohaletého snažení nejen Villeneuva a desítek jeho spolupracovníků. 

Nás může těšit, že se z kuloárů ozývají hlasy, že na druhý díl opravdu dojde. A tržby tomu už napovídají trochu víc, protože díky startu v Americe a dalších evropských zemích výnosy už překlenuly dvě stě milionů dolarů. Připočtěte k tomu Čínu, která navzdory velmi průměrnému zájmu přisypala o prvním víkendu dvacku, a slušnou výdrž napříč trhy o jednotlivých dnech víkendu a dostanete aktuální mezisoučet za 220 mega. Na to už se kouká trochu líp. Tak snad za tři roky na dvojce na viděnou!

 

Na druhé pozici se zuby noži drží Halloween zabíjí. Jeho propad o 70% ale bolí. Hodně slabé kvality filmu, dostupnost na netu a extrémní zájem o prvním víkendu vedly k výraznému sešupu a připsání jen dalších čtrnácti milionů. Kilo z Ameriky nepadne, byť těsně. Přísun dalšího dílu je ale sichr, akorát bych se po tomhle kvalitativním zaváhání bál, jestli start trojky bude dostatečně prudký. Celosvětově má Michael Myers aktuálně devadesát mega, což není extra šlágr. Ale co by za to třeba letošní kousky Jamese Wana daly.

Bronzový Bond už sice ztrácí kina a klesl o polovinu (holt podobná cílovka jako u Duny), zapsal ale dalších 11 mega a nahoru ho dál vydatně táhne hlavně Evropa. Díky solidní výdrži se Není čas zemřít vyšplhalo už na 525 milionů a když ořízneme čínské fláky, drží se na druhé příčce letošních tabulek s odstupem jen za devítkou Rychle a zběsile (a stále s výhledem na Čínu). Dobrá práce.

Na Venoma tentokrát zbyla brambora za devět mega, diváky ale ztrácí teď pomaleji než Bond a pořád má kousek naděje na dvě kila jen z Ameriky. Celosvětový součet je momentálně na 352 milionech, díky čemuž má Venom slušné vyhlídky na titul nejúspěšnější komiksovka letošního roku. To by byl pro Sony slušný zápis, navzdory polovičním kinotržbám oproti jedničce.

Až z páté příčky odstartoval animák Rozbitý robot Ron, jenž z 3 560 kin vytěžil pouhých sedm milionů. Tím se nezvratně zařadil do druhé animované ligy a ani aktuálních sedmnáct globálních melounů na tom nic nezmění.

 

Na šestce se trochu trápí Addamsova rodina 2, u níž bolí hlavně celosvětový mezisoučet za 66 mega. Na trojku to aktuálně moc nevypadá.

Na sedmé příčce stvrzuje úděl totální kasovní pohromy Scottův Poslední soubojVynikající rytírna, která by si rozhodně zasloužila pár oscarových nominací, bohužel platící publikum naprosto minula. Sedmnáct melounů celosvětově je šílená bilance a dost jasně vypovídá o tom, jak Disney pohnojil promo tohohle historického fláku poděděného od Foxů. Špičkový scénář i technické parametry si koledovaly o pozvolné nasazení, vybuzení šeptandy a útok na oscarové nominace v technických kategoriích i za scénář, ale studio film radši pohřbilo bezmyšlenkovitě přímým vyflusnutím filmu mezi nabitou konkurenci. Komerční fiasko.

  

Do desítky se krom bollywoodského dojáku Honsla Rakh a marvelovské trvalky Shang-Chi s globálními 417 miliony vklínila ještě velebená Francouzská depeše od živoucího klasika Wese Andersona. Start z pouhých padesáti kin s 1,3 miliony dolarů je předvídatelně fantastický a je zjevné, že Wes Anderson je na sezónu cen adekvátně připraven. Těšíme se o to víc.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden jdou na popravu Poslední noc v Soho a horor Paroží. To asi nebude hezký pohled... 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (37)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace