Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 největších kasovních hitů za rok 2021


ikona
TedGeorge
bondčínadaniel craigdisney+godzillahbo maxjohn cenajohn krasinskimarvelryan reynoldssimu liusonytimothée chalamettom hardytom hollandtržbyvin dieselwarner bros.
Desítka filmů, která minulý rok zachraňovala kina po celém světě. Uhodnete vítěze? 

S mírným zpožděním, ale přece. Po desítce největších kasovních failů za rok 2021 se můžete začíst do topky těch úspěšnějších filmů s datem premiéry léta páně 2021. Hned na začátek je třeba napsat, že se nejúspěšnější fláky vybíraly o řád složitěji než propadáky. Když si však vzpomenete na předloňský ročník, buďme rádi za to, že se vůbec našlo dostatek úspěšných bijáků na zaplnění článku. Naposledy jsem je koneckonců dohromady nedal. Úspěch však tentokrát nemusel nutně znamenat, že se drahé blockbustery zaplatily už v kinech.

Kdepak, hned na několika místech natrefíte na snímky, kterým chechtáky z multiplexů ani zdaleka nestačily na splacení vysokých produkčních nákladů. Více než kdy jindy však musíme brát v potaz okolnosti, za kterých se dočkaly premiéry. Tedy covid a s tím často související souběžné uvedení na streamech. Nedívejte se proto jenom na rozpočty a tržby z kin, ale berte v úvahu i širší kontext uvedení v multiplexech a často docela překvapivý úspěch níže zmíněných. Na úvod stačí, dejte se do čtení.

7. Duna
Rozpočet: 165
Tržby v USA: 107,6
Tržby ve světě: 291,4
Tržby celkem: 399
Premiéra: V kinech a pro americké předplatitele i na HBO Max
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Dechberoucí sci-fi epos, jenž snad drtivě překoná chystaná dvojka.
Vytáhni v hospodě: Rebecca Ferguson hraje matku Timothéeho Chalameta. Ve skutečnosti ty dva dělí jenom dvanáct let (Rebecca je starší) a něco mi říká, že při sledování Duny vám věkový rozdíl vůbec nevadil. Chalamet i v pětadvaceti působí jako teenager a režisér Denis Villeneuve při obsazování hlavní role jistě dobře věděl, že Paulu Atreidovi je na začátku knihy pouhých patnáct.

Na lepší než sedmou pozici sice Dunu dát nemohu, ale z desítky bijáků mi právě tržby spektakulární sci-fi udělaly největší radost. V jednu chvíli jsem měl totiž pocit, že se proti Villeneuvovi spikl celý svět (v čele s Warnery, kteří ani v druhé polovině roku neuhnuli ze svého kontroverzního plánu vypustit všechny premiéry na HBO Max v den kinopremiéry). Odkládaný, drahý a již dříve Lynchem zadaptovaný příběh měl prostě ve hvězdách napsáno, že v kinech zklame a nedočká se nutného sequelu. Nestalo se. První vlaštovkou byla premiéra v Benátkách, kdy recenzenti zasypali pouštní sci-fi superlativy. Následovala včasná premiéra ve většině Evropy (spolu se Slováky jsme byli skoro jediní, kteří museli čekat až na konec října) a starý kontinent utržil ještě před americkou a čínskou premiérou více než 120 mega. Vyhlídky na slušné tržby byly hned veselejší.

Jenomže pár desítek melounů z Velké Británie, Německa a Francie by neznamenaly nic, kdyby Duna propadla v Americe. To se naštěstí nestalo a navzdory možnosti snímek konzumovat na streamu do IMAXů zamířilo dostatek Američanů na to, aby se v zámoří snímek dočkal více než 100 melounů z kin. Legendary a Warneři dali hlavy dohromady a pod dojmem překvapivě vysokých (dnes už skoro 400milionových) tržeb naštěstí odmávli vymodlený sequel. Mám radost a troufnu si tvrdit, že premiéra dvojky plánovaná na říjen 2023 bude ještě větší sukces. Všichni budou chtít vidět, jak si Chalamet osedlá gigantického pouštního červa, a kdo by čekal měsíc a půl, než se dvojka Duny objeví na internetu?

6. Rychle a zběsile 9
Rozpočet: Více než 200 mega. Přesnější číslo jsem bohužel nenašel.
Tržby v USA: 173
Tržby ve světě: 553,2
Tržby celkem: 726,2
Premiéra: Exkluzivně v kinech
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Další nekonečné autařské blbnutí, z něhož si časem všichni budeme pamatovat jen výlet do vesmíru.
Vytáhni v hospodě: Úvodní akční scéna se odehrává ve fiktivní zemi Montequinto, která je někde ve střední Americe.  Můžete se při ní kochat vysokými útesy s masivními krasovými útvary. Ve skutečnosti ale nikde na americkém kontinentu nenajdete podobné skalní formace (štáb scénu koneckonců točil v Thajsku). Vzhledem k tomu, co se podle traileru odehrává ve zbytku filmu, bych geografickou fake news bral jako ten nejmenší faul na přemýšlejícího diváka.

Dovolím si osobnější odstavec, který (především pokud jste fanoušci série) klidně přeskočte. Miliardy v kinech jsem schopný přát i Mimoňům, protože na plných kinech podle mého názoru profitujeme všichni. Série Rychle a zběsile je pro mě však čisté utrpení. Nejsem dokonce schopný ocenit ani nezpochybnitelné řemeslné kvality a opulentní akční scény. Prim pro mě totiž v nekonečné sérii hraje ta v blockbusterech suverénně nejméně sympatická sebranka idiotů závislých na rodině v čele s Vinem Dieselem, Tyresem Gibsonem a Ludacrisem. No a čím dál šílenejší tuning aut je pro mě asi stejně vzrušující jako další romantická komedie Evy Toulové pro Rimsyho. Když v předchozích dílech dělali bordel Rock a Statham, dalo se to ještě přežít, ale bez uzardění se přiznám, že devítku bez nich už jsem neviděl a nehodlám na tom nic měnit. Zpátky k tržbám.

Pro sérii byla vždy nejdůležitější Asie. V Americe sice zběsilí řidiči pravidelně vydělávali více než 200 mega, ale vzhledem k neustále rostoucím rozpočtům byla poslední díly tou nejdůležitější zemí Čína přispívající do Dieselovy kasičky pravidelně skoro 400 (samozřejmě o distribuční poplatky řádně ořezanými) miliony dolary. To vlastně platilo i minulý rok, kdy se F9 dočkala jako jeden z mála blockbusterů premiéry v miliardové zemi. Nervozita před uvedením v tamních multiplexech byla obrovská, a když se John Cena v souvislosti s Tchaj-Wanem přeřekl a správně pojmenoval Čínou nárokovaný ostrov, došlo k jedné z nejtrapnějších hollywoodských omluv všech dob.

Číňané nakonec nechali v kinech 216 mega, což v součtu se 173 míči z Ameriky, 33 melouny z Japonska, bůrem z Tchaj-wanu a dalšími stačilo na globální překonání sedmi kil. Za normálních okolností by si všichni ťukali na čelo, co se to proboha děje s jednou z posledních hollywoodských jistot, která poslední roky překonávala miliardu s jistotou Václavů Klausů hovořících o klimatu. Ale vzhledem k pandemickým okolnostem červnového uvedení v kinech lze více než 720 míčů považovat za maximum, a universalové logicky odmávli nejenom desátý, ale rovnou i jedenáctý (a prý závěrečný) díl.

5. Není čas zemřít
Rozpočet: Prý až 300 mega
Tržby v USA: 160,9
Tržby ve světě: 613,3
Tržby celkem: 774,2
Premiéra: Exkluzivně v kinech. Naštěstí.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Famózní bondovská rozlučka, na níž se vyplatilo čekat tak zatraceně dlouho.
Vytáhni v hospodě: Cary Joji Fukunaga je historicky první režisér, který bondovku nejenom režíroval, ale zároveň byl i jedním ze scenáristů. Samozřejmě teď mluvíme o oficiálním uznání v titulcích. Do scénáře u „svých“ bondovek jistě v minulosti kecalo mnoho režisérů.

Uvedení bondovky Není čas zemřít do kin bylo drama a ještě měsíc před plánovanou premiérou nebylo jisté, jestli se náhodou nebude znovu odkládat. Nemluvě o neustále se vracejících šepotech hovořících o snahách solventních streamů z ranku Netflixu a AppleTV+ ukořistit exkluzivní rozlučku Daniela Craiga do své internetové stáje. Nervozitě předcházející uvedení nahrávaly i zprávy o nevalné finanční situaci studia MGM (v květnu ho mimochodem koupil Amazon), které muselo kvůli důležitému product placementu film několikrát aktualizovat a každý měsíc navíc platit milion dolarů bankám za úroky související s financováním ultra nákladného blockbusteru. Nakonec jsme se v říjnu konečně dočkali.

Mnoho bylo napsáno o vyhlídkách Není čas zemřít na splacení bobtnajícího rozpočtu. Dokonce i po sečtení globálních tržeb, kde vyloženě zářilo 131 mega z Velké Británie, se objevovaly zkazky, které posílaly Bonda kilo do mínusu. S kazišuky ze zámoří nesouhlasím a o problematice jsem se rozepsal zde. Agent Jejího Veličenstva totiž podle mého názoru v kinech nejenom nezklamal, ale dokonce překonal očekávání. Snad nejdůležitější na úspěchu nula nula sedmičky mi přijde, že minulý rok to byl jediný film schopný nahnat do kin starší generaci, která tolik chyběla třeba Ridleymu Scottovi při premiéře Posledního souboje. Nevím jak vy, ale já při narvané premiéře (první víkend zavítalo do našich multiplexů více než 117 000 diváků) potkal opravdu hodně čtyřicátníků a padesátníků.

4. Tiché místo: Část II
Rozpočet: 61
Tržby v USA: 160,1
Tržby ve světě: 137,3
Tržby celkem: 297,4
Premiéra: Exkluzivně v kinech, po 45 dnech dostupné na Paramount+
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Výborné pokračování malého hororové zjevení. Z fleku bych si dal trojku.
Vytáhni v hospodě: Původně plánovaná premiéra v roce 2020 byla kvůli covidu zrušena opravdu na poslední chvíli a John Krasinski s Emily Blunt před lety dokonce absolvovali  klasické „promo kolečko“ po všech talk-show. Když se o rok později horor konečně podíval do kin, nezbylo jim nic jiného, než lákat diváky znovu. Situaci naštěstí všichni brali s humorem.

John Krasinski sice natočil dvojku s více než trojnásobným rozpočtem oproti jedničce, ale tři kila z kin jsou stejně velikánský úspěch, díky němuž se mimo jiné dočkáme i spin-offu s režisérem Prasete (toho s Cagem) za kormidlem. Právě pokračování Tichého místa donutilo Civala po roce a čtvrt znovu obnovit tradici víkendových tržebních reportů na MovieZone, protože čtyřicetiosmimilionový otvírák v USA působil na konci května jako oáza na pořádně vyprahlé poušti. Byť se těsně nepovedlo překonat padesátimilionový první víkend jedničky, všichni jsme jásali. Po Godzille jsme se v roce 2021 totiž dočkali teprve druhého důkazu, že kina žijí, a když se dočká premiéry dostatečně atraktivní snímek, diváci přijdou v hojných počtech. Zuřícímu covidu navzdory.

Paramount dobře ví, jak důležitou značku drží pod svými křídly. Horor se jako první pandemická premiéra překulil přes 100 mega v Americe (Godzilla vs. Kong sice startovala dříve, ale kilo jí trvalo tři měsíce) a už jenom fakt, že se studio při představování své streamovací služby Paramount+ chlubilo tím, že nedávno o další rok odložená Mission: Impossible 7 a právě Tiché místo: Část II budou na jejich plusku dostupné 45 dní po premiéře v kinech, hovoří za vše. Přiznám se, že když jsem na den přesně před čtyřmi lety viděl nijak výjimečný Super Bowl spot jedničky, rozhodně jsem nečuchal franšízu, která bude spolu s Cruisem zachraňovat kdysi mocné studio.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace